یوکللی یا گیتار؛ یادگیری کدام‌یک آسان‌تر است؟

یوکللی یا گیتار؛ یادگیری کدام‌یک آسان‌تر است؟

یادگیری یوکللی آسان‌تر است یا گیتار ؟ احتمالاً این سوال در ذهن بسیاری از موزیسین‌های مبتدی که قصد یادگیری یک ساز زهی را دارند، وجود دارد. بنابراین تصمیم گرفتیم تا در مقاله‌ای کوتاه، ویژگی‌های کلیدی این دو ساز را مقایسه و بررسی کنیم تا ببینیم یادگیری کدام‌یک از آنها آسان‌تر است.

اگر یک قصد یادگیری یک ساز زهی را دارید و نمی‌دانید یادگیری چه سازی را شروع کنید، با خواندن این مقاله، احتمالاً به نتیجه خواهید رسید.

یادگیری یوکللی آسان‌تر است یا گیتار؟

مسلم است که جواب این سوال، به یک کلمه خلاصه می‌شود که آن هم یوکللی است! شکی وجود ندارد که یادگیری نوازندگی یوکللی، بسیار آسان‌تر از گیتار است.

دلایل بسیاری وجود دارد که باعث می‌شوند یادگیری نوازندگی یوک بسیار آسان‌تر باشد و در ادامه مطلب، به تمامی آنها خواهیم پرداخت.

توجه کنید که این مقاله، تنها به مقایسه سهولت یادگیری نوازندگی یوکللی و گیتار اختصاص دارد و هیچ‌یک از این دو ساز بر دیگری برتری محض ندارد و هر یک جایگاه خود را در موسیقی دارد.

۱. تعداد کمتر سیم‌ها در یوکللی

یوکللی در حالت عادی خود، دو سیم کمتر از گیتارهای متداول دارد. گیتارهای معمول موجود در بازار، شش سیم و یوکللی‌ها معمولاً چهار سیم دارند. این امر باعث سادگی یادگیری و نواختن این ساز نسبت به گیتار می‌شود.

همچنین تعداد کمتر سیم‌ها در یوکللی باعث می‌شود که برای نواختن بسیاری از آکورد‌ها در آن، تنها نیاز به استفاده از یک یا دو انگشت دست راست خود (گرفتن یک یا دو فرت) داشته باشید.

۲. سیم‌های نرم‌تر در یوکللی

یوکللی سیم‌های نایلونی نرم و منعطفی دارد که حس آنها در زیر انگشتان، بسیار لطیف‌تر و ملایم‌تر است و مانند سیم‌های فلزی گیتار، فشردن آنها باعث درد گرفتن سر انگشتان نمی‌شود.

البته که پس از مدتی نوازندگی و پینه بستن سر انگشتان، دیگر هنگام فشردن سیم‌های گیتار نیز دردی در انگشتان خود حس نخواهید کرد؛ اما نواختن یوکللی از همان اول بسیار آسان است و تقریباً هیچ‌گاه باعث درد گرفتن انگشتان شما و یا آسیب دیدن پوست آنها نمی‌شود.

ukulele or guitar
مقایسه سیم‌های یوکللی (راست) و گیتار (چپ)

۳. تِنشِن پایین‌تر سیم‌ها در یوکللی

جنس نرم، طول کم و انعطاف‌پذیری سیم‌ها در یوکللی، باعث شده است که تِنشِن آنها بسیار پایین‌تر از سیم‌های گیتار باشد. تنشن پایین سیم در یوکللی به این معناست که سیم با فشاری پایین‌تر بر روی ساز نصب شده است و فشردن آن بر روی فرت‌ها، آسان‌تر و نیازمند نیرویی کمتر نسبت به سیم‌های گیتار است.

۴. دسته کوتاه‌تر و طول اسکیل کمتر یوکللی

طول اسکیل کمتر و اندازه کوچک‌تر یوکللی به این معناست که فرت‌ها در دسته آن، با فاصله‌ای بسیار کمتر از فرت‌های گیتار در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند. دسته کوتاه‌تر و فاصله کمتر فرت‌ها در یک ساز زهی، باعث می‌شود که آکورد گرفتن و در کل انگشت‌گذاری، نیازمند کشش کمتری در انگشتان باشد. یوک از کوتاه‌ترین دسته میان ساز‌های زهی برخوردار است و به همین دلیل نیز نواختن آن از اغلب این سازها آسان‌تر است. همچنین، دسته کوتاه و فاصله کمتر میان فرت‌ها، نوازندگی یوکللی را برای افرادی با دست‌های کوچک و کودکان تسهیل می‌کند.

ukulele or guitar
مقایسه اندازه گیتار و سه نوع متداول یوکللی

۵. وزن پایین‌تر و بدنه کوچک‌تر یوکللی

اندازه یک یوکللی معمولاً حدود ۳۵ الی ۵۰ درصد کوچک‌تر از یک گیتار است. اندازه کوچک و وزن سبک این ساز، در دست گرفتن و نواختن آن را، خصوصاً برای افراد ریزنقش و کودکان بسیار آسان می‌سازد.

همچنین کودکان معمولاً نواختن سازی با اندازه متناسب با جثه خود را بسیار بیشتر از نواختن یک گیتار بزرگ دوست دارند. البته که گیتارهای کوچک و مناسب برای کودکان نیز در بازار وجود دارد؛ اما طبق تجربه ما، بسیاری از آنها کیفیت ساخت پایینی دارند و برای خرید یک نمونه باکیفیت، باید هزینه زیادی صرف کنید و گیتارهای کوچک حرفه‌ای و گران‌قیمتی چون Baby Taylor یا Little Martin را خریداری کنید.

همین امر، یکی از مهمترین عواملی است که باعث می‌شود نواختن یوک برای تمامی افراد بسیار آسان‌تر از نواختن گیتار باشد.

۶. قیمت پایین‌تر یوکللی

این مورد، تأثیری مستقیم در آسانی یادگیری نوازندگی یک ساز ندارد؛ اما ذکر آن خالی از لطف نیست.

امروزه با صرفه هزینه‌ای در حدود ۱۰۰ دلار، می‌توان یک یوکللی مبتدی یا حتی نیمه‌حرفه‌ای خریداری کرد. شاید این مبلغ کمی بالا به نظر برسد؛ اما باید بدانید که امروزه برای خرید یک گیتار مبتدی با کیفیتی مناسب، باید حداقل پنجاه درصد بیشتر از مبلغ فوق هزینه کنید و پس از آن نیز مبلغی را صرف تنظیم و راه‌اندازی ساز برای نوازندگی کنید. اما یوک نیازی به تنظیم و راه‌اندازی ندارد و تنها کافیست تا پس از درآوردن ساز از جعبه، آن را کوک کنید!

به نظر می‌رسد که برنده قطعی این مقایسه، یوکللی است!

جمع‌بندی

همانطور که دیدید، می‌توان با قاطعیت گفت که یادگیری نوازندگی یوکللی، بسیار آسان‌تر از گیتار است و افراد می‌توانند با صرف زمانی کمتر، نواختن آن را فرا بگیرند و آهنگ‌های ساده مورد علاقه خود را اجرا کنند. اجزای این ساز کوچکتر از گیتار هستند، معمولاً قیمت کمتری دارد و سیم‌های نرم آن نیز نیازمند نیرویی بسیار کمتر برای نواختن نسبت به سیم‌های گیتار هستند.

در نهایت، باید در نظر داشته باشید که مهم‌ترین امر هنگام انتخاب ساز، سلیقه شخصی شما و سبک موسیقی مورد علاقه شماست و نمی‌توان صرفاً بر اساس آسانی یا سختی فراگیری یک ساز، آن را انتخاب کرد.

منبع: UkuTabs
مترجم: امیر تولی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *