راهنمایی‌هایی برای افزایش سرعت تعویض آکورد در نوازندگی یوکللی

راهنمایی‌هایی برای افزایش سرعت تعویض آکورد در نوازندگی یوکللی

یکی از بزرگترین مشکلاتی که نوازندگان مبتدی یوکللی با آن مواجه می‌شوند، توانایی تعویض سریع و به‌موقع آکوردهاست. در واقع، پس از یادگیری شکل آکوردها و الگوهای استرامینگ، باید بتوانید با سرعت و سهولت، از یک آکورد به آکوردی دیگر بروید تا اجرایی تمیز و گوش‌نواز حاصل شود. در این مطلب، به چند نکته اشاره می‌کنیم که می‌توانند به شما در این زمینه کمک کنند.

۶۰ ثانیه تمرین متمرکز

به عقیده من یکی از کارگشاترین روش‌ها برای افزایش سرعت تعویض آکورد، تکنیک ۶۰ ثانیه است. مهمترین نکته در این روش، تمرکز عمیق بر روی دو آکورد مشخص است. برای درک بهتر این تکنیک، فرض کنید در تعویض آکورد F (فا) با Em (می مینور) دچار مشکل شده‌اید و هر چه تلاش می‌‌کنید، نمی‌توانید این کار را سر ضرب و تمیز انجام دهید. برای حل این مشکل پیشنهاد می‌کنیم روند زیر را امتحان کنید:

  • ۱- تایمر گوشی تلفن همراه خود را روی ۶۰ ثانیه تنظیم کنید.
  • ۲- آکورد اول (F در مثال مذکور) را روی فینگربورد یوکللی بگیرید.
  • ۳- یک بار آکورد را بنوازید.
  • ۴- آکورد دوم (Em در مثال مذکور) را روی فینگربورد یوکللی بگیرید.
  • ۵- یک بار آکورد را بنوازید.
  • ۶- مجدداً به سراغ آکورد اول بروید و پروسه را تکرار کنید.
  • ۷- پس از اتمام ۶۰ ثانیه، تعداد دفعاتی که موفق شده‌اید این دو آکورد را بنوازید، بشمارید.

توجه کنید که باید هر یک از آکوردها به شکلی کاملاً صحیح نواخته شود؛ پس اگر آکوردی که نواخته‌اید صدای مطلوبی ارائه نکرد، آن را محاسبه نکنید. همچنین دقت کنید که در این فرایند اصلاً عجله نکنید؛ زیرا هر چه بیشتر خود را تحت فشار بگذارید، کیفیت کار شما پایین می‌آید و نتیجه خوبی دریافت نخواهید کرد.

هر روز این کار را با دو آکورد مورد نظر خود امتحان کنید یا اگر می‌توانید، روزی چند بار این کار را تکرار کنید تا زمانی که بتوانید در عرض ۶۰ ثانیه، ۶۰ تعویض آکورد موفق را انجام دهید. پس از آن، کم‌کم تلاش کنید رکورد خود را ارتقاء دهید. شک نکنید که این روش در نهایت اثربخش خواهد بود و مهم‌تر از همه اینکه نیازمند تنها چند دقیقه زمان در روز است.

تغییر نحوه انگشت‌گذاری

یک راه‌حل دیگر، تغییر نحوه انگشت‌گذاری به منظور حرکت راحت‌تر از یک آکورد به آکورد دیگر است. بیایید یک مثال را با هم بررسی کنیم. آکوردهای ما عبارتند از Am (لا مینور)، F (فا) و G7 (سل هفت):

راهنمایی‌هایی برای افزایش سرعت تعویض آکورد در نوازندگی یوکللی

با آکورد Am شروع می‌کنیم که برای نواختن آن، باید انگشت دوم خود را روی فرت دوم سیم G (سل) قرار دهید.

زمانی که به سمت آکورد F حرکت می‌کنید، انگشت دوم شما در سر جای خود باقی می‌ماند و باید انگشت اول خود را روی فرت اول سیم E (می) قرار دهید.

در نهایت، نوبت به آکورد G7 می‌رسد که برای نواختن آن باید موقعیت کنونی انگشت اول خود را حفظ کنید و انگشتان دوم و سوم را روی فرت دوم سیم‌های C (دو) و A (لا) بگذارید.

همانطور که مشاهده کردید، با هر بار تغییر، موقعیت یکی از انگشت‌های شما از آکورد قبلی ثابت باقی می‌ماند. این امر بسیار کارگشاست و آن انگشت ثابت می‌تواند در حین تعویض آکورد، نقش محور دست شما را ایفا کند و سرعت شما را افزایش دهد.

اما آیا می‌توانیم همین تکنیک را در تعویض آکوردهای دیگر نیز به کار بگیریم؟

پاسخ مثبت است و برای اثبات آن، یک مثال دیگر را با هم بررسی خواهیم کرد. این بار، آکوردهای ما عبارتند از G (سل)، D (ر) و A (لا):

راهنمایی‌هایی برای افزایش سرعت تعویض آکورد در نوازندگی یوکللی

اگر بخواهیم این سه آکورد را با انگشت‌گذاری متداول بنوازیم، باید برای حرکت از آکورد G به D و همچنین از D به A، تمام انگشت‌های خود را از روی صفحه انگشت‌گذاری یوکللی برداریم و در موقعیتی دیگر قرار دهیم که به هیچ وجه مطلوب نیست. اما راه‌حل چیست؟

نخست باید هر آکورد را به‌دقت مورد بررسی قرار دهید و ببینید که هر یک از انگشتان شما روی کدام فرت‌ قرار می‌گیرد و برای حرکت به آکورد بعدی، باید چه تغییری در حالت انگشت‌گذاری خود اعمال کنید. به‌عنوان نمونه، فرض کنید که از آکورد G به D رسیده‌اید و سپس قصد دارید آکورد A را بنوازید.

اگر نحوه انگشت‌گذاری آکورد D را کمی تغییر دهیم، کار آسان‌تر نمی‌شود؟ بیایید پاسخ این پرسش را با هم کشف کنیم.

برای نواختن این آکورد، به جای اینکه به‌ترتیب انگشتان اول، دوم و سوم خود را روی سه سیم بالایی قرار دهید، پیشنهاد می‌کنیم انگشت دوم خود را روی سیم بالا، انگشت اول را روی سیم بعدی و انگشت سوم را روی سیم سوم قرار دهید. بدین نحو، موقعیت انگشت ما از آکورد قبلی، یعنی G، ثابت می‌ماند و برای نواختن آکورد بعدی، یعنی A نیز کار ما بسیار ساده‌تر خواهد بود.

راهنمایی‌هایی برای افزایش سرعت تعویض آکورد در نوازندگی یوکللی

همانطور که مشاهده کردید، یک تغییر ساده، حرکت میان این آکوردها را بسیار راحت‌تر کرد. با توجه به اینکه حرکت از آکورد G به D و D به A در نوازندگی یوکللی بسیار پُرکاربرد است، من همیشه آکورد D دست باز را با نحوه انگشت‌گذاری فوق‌الذکر می‌نوازم.

نتیجه‌گیری

هر وقت برای تعویض دو آکورد به مشکل برخوردید، ابتدا آنها را بررسی کنید و ببینید که راهی متفاوت برای انگشت‌گذاری آنها پیدا می‌کنید یا خیر. در بسیاری از موارد، این روش پاسخگو خواهد بود و نواختن آکوردها روی یوکللی را آسان‌تر می‌کند.

منبع: Ukulele Go

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *