یازده نکته واقعاً کاربردی درباره سمپلینگ

در دهه‌های ۶۰ و ۷۰ میلادی، اولین ضبط‌های دیجیتال انجام گرفت. این پروسه بر اساس نحوه عملکرد آن نام‌گذاری شد؛ «نمونه‌برداری»(یا سمپلینگ) از یک ورودی آنالوگ با سرعت هزاران بار در ثانیه به‌منظور ساختن مقادیر دیجیتالی مشخصی که بتوان آنها را ذخیره و با تنوعی بالاتر از آنچه نوار آنالوگ قدرت آن را دارد، بازپخش کرد.

این روزها که تمام ضبط‌های ما به‌صورت دیجیتال انجام می‌گیرد، سمپلینگ چندان شگرد خلاقانه‌ای به نظر نمی‌رسد، ولی همچنان ظرفیت خلاقه‌ی خیره‌کننده‌ای دارد.

با این ۱۱ روش قصد داریم کمک کنیم که از این ظرفیت در پروژه‌های خود بهره ببرید. از روش‌های ساده کاربردی گرفته تا روش‌های خلاقانه الهام‌بخش، در این مقاله برای هر کسی که قصد دارد از سمپلینگ استفاده کند، نکته‌ای داریم.

۱. طعم قدیمی

دستگاه‌های سمپلینگ اواخر دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰، صدا را با تراکم بیتِ پایین‌تری ذخیره می‌کردند که به صدا جلوه بارز «لُو-فای» می‌داد. برای ایجاد این حس سمپل قدیمی، با استفاده دقیق از Bitcrusher، صدای فازِ قدیمی را به سمپل‌های مدرن خود اضافه کنید. حتی می‌توانید از نرم‌افزارهای سمپلر مخصوص مثل ۱۱۲dB Morgana یا Sonic Charge Cyclone استفاده کنید که تلاش می‌کنند طعم کهنه سمپلرهای قدیمی را شبیه‌سازی کنند.

۲. Akai برای همه

الگوریتم تغییر زمان «Cyclic» سمپلرهای قدیمی Akai، افکتی منحصربه‌فرد است که امروزه هم خواهان دارد. برای به دست آوردن این صدا می‌توانید نرم‌افزار Akaizer را برای Mac یا PC دانلود کنید و از آن افکت کشیده شدن (stretching) دهه نودی به‌طور رایگان بهره‌مند شوید.

۳. آماده باشید

یک سمپل‌باز کاربلد همیشه آماده است تا با فشار یک دکمه، صدای مورد نظر خود را ضبط و سمپل کند. بد نیست تنظیمات ازپیش‌آماده‌ای برای سمپلینگ در دسترس داشته باشید تا در هر لحظه، آمادگی ضبط کردن جمله‌ای از یک فیلم یا یک اجرای ارکسترال که به نظرتان جذاب است را داشته باشید.

۴. گامِ صدا را تغییر دهید

ترنسپوز، ترنسپوز و ترنسپوز! سمپلر امکان تغییر گام صدا را فراهم می‌کند؛ پس بد نیست از این خاصیت بهره برده و صداها را در گام‌های مختلف امتحان کنید. صداهای درامز ممکن است با چند نیم‌پرده جابجایی خیلی بهتر در آهنگ جای بگیرند. از ترنسپوزهای یک یا چند اکتاو هم نترسید؛ ممکن است صدای پد یا drone منحصربه‌فردی ایجاد کنید.

۵. سر و ته کردن

سمپلرها امکان پخش کردن صدا از اول به آخر را فراهم می‌کنند. از این امکان استفاده و سر و ته کردن هر جور صدایی را امتحان کنید. درامز، پَد، بِیس، سینت ، FX و حتی صدای خواننده؛ همگی می‌توانند در حالت معکوس صداهای جالبی را تولید کنند.

Flip reverse it

۶. صداها را با افکت بشنوید

قبل از گشتن در بانک صداهای سمپل، روی سمپلر خود افکت‌های Modulation یا فیلتر و… بگذارید. ممکن است به ترکیبی از یک صدا و افکت بَربخورید که در حالت عادی ممکن نبود به این صورت ترکیبشان کنید. حتی می‌توانید چند پوشه پر از صداهای غیرعادی برای سمپلینگ کنار بگذارید تا در موقع نیاز از آنها استفاده کنید.

۷. ماژور و مینور

اگر سمپل یک آکورد ماژور را دارید که می‌خواهید در گام مینور از آن استفاده کنید، سه درجه از تونیک (درجه اول که معمولاً نتِ بِیس هم هست) بالاتر بروید تا به یک آکورد مینور۷ برسید.

۸. کلید گام‌ها

از نرم‌افزار Mixed In Key که یک نرم‌افزار برای دی‌جی‌هاست، استفاده کنید. این نرم‌افزار، گامِ هر صدایی را به‌صورت برچسب مشخص می‌کند. از این طریق پیدا کردن سمپل‌هایی که با گام موسیقی مورد نظر شما یکسان باشند، راحت‌تر می‌شود.

۹. حرکت

در سمپلرهای مدرن، می‌توان ترتیبی داد که پارامترها به‌صورت خودکار تغییر کنند. با استفاده از این خاصیت می‌توانید پارامترهای سمپلر را در نرم‌افزار آهنگسازی یا با متصل کردن آنها به LFO تغییر دهید و به نتایجی غیرعادی برسید.

۱۰. Cumulus

پلاگین Loomer Cumulus یک سمپلر granular (دانه‌ای) رایگان است؛ اما اگر قصد دارید از نرم‌افزار دیگری استفاده کنید، اجرای سمپلینگ granular کار راحتی است. کافیست در سمپلر خود، بر روی یک صدا، یک لوپ تعریف کنید و لوپ را آنقدر کوتاه کنید تا به صدایی شبیه صدای بوق یا آژیر برسید. سپس سمپل را با روش‌های معمول کوک کرده و با کیبورد اجرا نمایید. می‌توانید برای ایجاد افکت‌های غیرعادی‌تر، برای مکان شروع پخش سمپل، تنظیمات خودکار تعریف کنید.

Cumulus inspiration

۱۱. نام‌گذاری

یادتان باشد در نام فایل هر سمپلی، گام و برای لوپ‌ها، BPM را درج کنید. این کار در زمان استفاده از سمپل‌ها باعث صرفه‌جویی در وقت خواهد شد.

منبع: MusicRadar
مترجم: کیان ایرجی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *