چرا باید برای یوکللی از یک رطوبت‌ساز استفاده کنیم؟

یوکللی

بسیاری از نوازندگان یوکللی با این پرسش مواجه می‌شوند که بهترین راه برای مراقبت از ساز چیست؟ یکی از ابزارهای بسیار مهم برای حفظ سلامت سازهای چوبی، رطوبت‌ساز (humidifier) مخصوص است که توسط شرکت‌هایی چون داداریو و MusicNomad تولید می‌شود. به عقیده ما، هر نوازنده‌ای که به سلامت ساز خود اهمیت می‌دهد، باید این وسیله کوچک و نه‌چندان گران‌قیمت را تهیه کند. از بهترین رطوبت‌سازهای موجود در بازار امروز، می‌توان به D’Addario Ukulele Humidifier Pro یا MusicNomad Humilele اشاره کرد که هر دو از قیمت و کیفیت مناسبی برخوردار هستند. در ادامه این مطلب، به سه دلیل برای استفاده از رطوبت‌ساز اشاره می‌کنیم:

۱. هوای خشک می‌تواند موجب تاب برداشتن یا ترک خوردن یوکللی شود

همیشه یوکللی را در محیطی نگهداری کنید که نه بیش‌ازحد سرد باشد و نه بیش‌ازحد گرم. اگر ساز را در محیطی خشک یا مرطوب قرار دهید، به‌مرور زمان متحمل آسیب‌هایی جدی می‌شود. توجه به این امر در هوای خشک اهمیتی مضاعف دارد. در فصول سرد و گرم که وسایل گرمایشی یا سرمایشی معمولاً روشن هستند یا در مناطقی با هوای خشک، سلامت یوکللی بیشتر در معرض خطر است. در هوای خشک، رطوبت طبیعی چوب ساز از آن خارج می‌شود و در نتیجه، چوب می‌تواند فشرده‌تر شود و ترک بخورد. اما یک رطوبت‌ساز کوچک می‌تواند جلوی این اتفاق را بگیرد و با حفظ سطح ایده‌آل رطوبت برای یوکللی، از کاهش رطوبت چوب ممانعت کند.

۲. قرار دادن یوکللی در کیس، تمام مشکلات را حل نمی‌کند!

بسیاری از نوازندگانی که ساکن مناطقی با هوای خشک هستند، تصور می‌کنند که اگر یوکللی را در کیس قرار دهند و کیس را در کمد بگذارند، هیچ مشکلی متوجه آن نیست. اما واقعیت این است که این رویه، به هیچ وجه نمی‌تواند جای استفاده از رطوبت‌ساز را بگیرد. هرگونه کاهش یا افزایش شدید رطوبت در محیط قرارگیری ساز می‌تواند تأثیری منفی بر سلامت آن بگذارد. رطوبت ایده‌آل برای یوکللی، حدود ۴۰ تا ۵۵ درصد است. رطوبت کم می‌تواند باعث ترک‌خوردگی شود و رطوبت زیاد نیز می‌تواند باعث باد کردن چوب شود. این عوامل، به شکلی مستقیم بر مواردی چون اکشن، صدا و حس نوازندگی ساز تأثیر می‌گذارند و در موارد شدید، ممکن است به ساز آسیب‌هایی جبران‌ناپذیر وارد کنند. به همین دلایل، اگر در محیطی خشک زندگی می‌کنید، پیشنهاد می‌کنیم همواره یک رطوبت‌ساز را در کیس ساز قرار دهید تا سطح رطوبت چوب را کنترل و تنظیم کند.

رطوبت‌ساز یوکللی

۳. استفاده از یک رطوبت‌ساز می‌تواند صدا و کیفیت نوازندگی یوکللی را ارتقاء دهد

همانطور که اشاره شد، ترک خوردن و تاب برداشتن یوکللی، بدترین عواقب قرارگیری ساز در محیط‌های خشک هستند؛ اما موارد جزئی‌تری نیز وجود دارند که چنین ناگوار نیستند و به‌راحتی با استفاده از رطوبت‌ساز قابل پیشگیری هستند.

تغییر رطوبت می‌تواند بر اکشن ساز تأثیر بگذارد و در صورت کاهش رطوبت یوکللی، اکشن آن پایین می‌آید. همچنین، زمانی که چوب فینگربورد رطوبت خود را از دست می‌دهد، فرت‌ها برجسته‌تر و تیزتر حس می‌شوند. به‌علاوه، بریج یوک نیز از وضعیت مطلوب خارج می‌شود و اینتونیشن ساز به هم می‌ریزد. اما معمولاً تمام این مشکلات با استفاده از یک هیومیدیفایر ساده قابل حل هستند. در صورت تأمین رطوبت مناسب برای چوب یوکللی، تجربه بسیار بهتر و باثبات‌تری از نواختن ساز خواهید داشت و لذت بیشتری از نوازندگی خواهید برد.

منبع: Kala

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *