۹ پلاگین کاربردی برای میکس با هدفون

اگر تا کنون تلاش کرده باشید در فضایی موسیقی تولید کنید که سایر افراد حاضر علاقه‌ای به شنیدن صدای بلند مانیتورهای استودیویی ندارند، احتمالاً به فکر استفاده از هدفون برای میکس افتاده‌اید. هدفون گزینه‌ای جذاب برای کسانی است که نمی‌خواهند مزاحم همسایگان خود شده یا هم‌خانه‌های خود را بیدار کنند. اما آیا می‌توان از هدفون برای انجام کارهایی از قبیل ویرایش، میکس یا حتی مسترینگ استفاده کرد؟ من مدت‌ها در جستجوی پاسخ این سوال گشتم تا زمانی که اولین فرزندم دنیا آمد. شرایط به‌گونه‌ای بود که اگر می‌خواستم در زمان استراحت نوزاد به کار خود ادامه دهم، تنها گزینه ممکن هدفون بود. هیچ‌کس هرگز نمی‌خواهد نوزاد را از خواب بیدار کند!

۲۰ سال پیش که شروع به تولید موسیقی کردم، عقیده عمومی بر آن بود که هدفون‌های پشت بسته برای مانیتور کردن در حین ضبط و انواع دیگر هدفون برای مراحل مختلف ویرایش مناسب هستند، اما نباید از هدفون برای میکس استفاده کرد؛ زیرا میکس‌های انجام‌شده بر روی هدفون، صدای جالبی در اسپیکر نخواهند داشت. اگر نگاهی به عکس‌ها یا فیلم‌های استودیوهای حرفه‌ای عصر دیجیتال بیندازید، به احتمال زیاد خواهید دید که دست‌اندرکاران در حین ضبط آهنگ، از هدفون‌های پشت بسته استفاده می‌کنند (تا موسیقی پخش‌شده از هدفون توسط میکروفون برداشت نشده و ضبط نهایی را کثیف نکند). در حین جلسه میکس در اتاق کنترل نیز احتمالاً خواهید دید که از چندین اسپیکر مانیتورینگ استفاده شده و هیچ‌کس هدفونی به گوش ندارد.

توجه داشته باشید که هدفون تجربه شنیداری بسیار متفاوتی را نسبت به شنیدن صدای اسپیکر در اتاق ایجاد می‌کند. هدفون هر کانال استریو را به‌طور مستقیم برای یک گوش پخش می‌کند؛ اما در استفاده از اسپیکر گوش چپ می‌تواند صدای هر دو اسپیکر چپ و راست را بشنود و همین امر برای گوش راست نیز صادق است. به این پدیده، کراس‌فید (crossfeed) گفته می‌شود. همچنین هدفون صدای اتاق را به‌طور کامل حذف می‌کند؛ زیرا در استفاده از اسپیکر لاجرم بخشی از صدا به سطوح اتاق برخورد کرده و بر برداشت کلی ما از صدا تأثیر می‌گذارد. وقتی تمام این مسائل را در نظر می‌گیریم می‌بینیم که چرا مهندسین حرفه‌ای میکس و مسترینگ استفاده از هدفون را مگر در مواقعی به‌خصوص برای بررسی نکاتی جزئی توصیه نمی‌کنند.

خوشبختانه برای آن دسته از ما که در شرایطی غیر ایده‌آل کار می‌کنیم، نرم‌افزارهایی طراحی شده‌اند که کمک می‌کنند از یک هدفون باکیفیت در شرایط مختلفی استفاده کنیم. همچنین در نظر بگیرید که شنونده موسیقی که روزگاری در خانه می‌نشست و به صفحه‌های گرامافون بر روی سیستم خانگی‌ های-فای گوش می‌کرد، عادت‌های شنیداری خود را تغییر داده و امروزه عمدتاً موسیقی را با استفاده از گوشی تلفن و ایرفون می‌شنود. امروزه مهندسین میکس و مسترینگ باید ابتدا میکس هدفون را در نظر بگیرند؛ زیرا استفاده از این وسیله همه‌گیر شده است. البته هنوز هم اسپیکر جایگاه خود را دارد؛ اما اهمیت هدفون امروزه در صدر جدول قرار دارد.

در این مقاله، ۵ راهنمایی برای استفاده از هدفون به‌عنوان ابزاری در تولید موسیقی ارائه کرده و به ۹ پلاگین اشاره می‌کنم که ترجمه میکس هدفون به اسپیکر را بهبود می‌بخشند. فضای تولید مبتنی بر هدفون در نرم‌افزار موسیقی که از پلاگین‌های مناسبی بهره‌مند باشد، می‌تواند نتایجی به دست آورد که پیش از ایجاد این نرم‌افزارها امکان‌پذیر نبود. این نرم‌افزارهای مورد توصیه را به سه دسته تقسیم می‌کنم: نرم‌افزارهایی که پاسخ فرکانسی هدفون را با استفاده از اکولایزرهایی مخصوص هر مدل هدفون تخت می‌کنند، نرم‌افزارهایی که تجربه شنیدن موسیقی با اسپیکر در فضای آکوستیک‌شده را شبیه‌سازی می‌کنند و پلاگین‌هایی که ترکیبی از هر دو روش را ارائه می‌کنند.

۵ راهنمایی برای استفاده از هدفون در تولید موسیقی

۱. از هدفون پشت بسته در هنگام ضبط با میکروفون استفاده کنید

خصوصاً برای ضبط ترک همخوان‌ها یا overdubbing سازها، هدفون مانیتورینگ ضروری است. در هنگام ضبط سازهای مجازی با استفاده از تکنولوژی میدی یا ضبط ساز توسط دی‌آی، می‌توانید از هر نوع مانیتوری استفاده کنید. اما در استفاده از میکروفون، نشتی ایجادشده توسط هدفون‌های پشت باز می‌تواند به مشکلی جدی در مرحله میکس تبدیل شده یا ترک را به کلی غیر قابل استفاده کند.

هدفون‌های پشت بسته‌ای که به‌درستی طراحی شده باشند، نشت صدا را به حداقل می‌رسانند. می‌توانید موسیقی را در حین ضبط شنیده و نگران آلوده کردن سیگنال با نویز اضافی نباشید. برخی از هدفون‌های پشت بسته بهتر از عهده چنین وظایفی برمی‌آیند؛ پس در هنگام خرید هدفون باید به این امر توجه کنید. هدفون Sennheiser HD 280 Proگزینه‌ای محبوب در این زمینه است. این مدل ایزولیشنی تا ۳۲ دسی‌بل را فراهم می‌کند؛ در نتیجه می‌توانید صدای هدفون را تا حدی غیر متعارف بالا ببرید و میکروفون همچنان نشتی محسوسی دریافت نکند. HD 280 Pro همچنین در هنگام ضبط در اتاقی که منبع صوتی بلندی در آن وجود داشته باشد نیز کارا است؛ زیرا ایزولیشن عالی این هدفون جلوی ورود صداهای خارجی به گوش را نیز می‌گیرد و نتیجتاً نیازی نیست صدای هدفون را چندان بالا ببرید تا بتوانید صدای موسیقی را به‌دقت بشنوید. شخصاً تجربه ضبط خوبی با هدفون Audio-Technica ATH-M50x نیز داشته‌ام. اگرچه این هدفون در جلوگیری از نشت به‌خوبی سنهایزر HD 280 Pro نیست، اما صدای طبیعی‌تری دارد. اگر در حال ضبط برداشت نهایی هستید و دریافت جنس صدای واقعی ساز برای شما اهمیت دارد، ممکن است چنین هدفونی مناسب‌تر واقع گردد.

۲. در هنگام ویرایش کافیست هدفون را وصل کرده و کار را شروع کنید

هدفون همواره گزینه‌ای مناسب برای ویرایش صدا بوده است؛ مواردی از جمله برش صدا در هنگام ترکیب برداشت‌های مختلف، ایجاد فید بر روی کلیپ، ایجاد کراس‌فید بر روی محل ادیت، حذف یا تغییر صدای نفس خواننده و تغییر زمان‌بندی ترک، خواه با جابجا کردن ترک بر روی محور زمان یا کشیدن و فشرده‌سازی طول برداشت.

خاصیت مورد نیاز در چنین مواقعی، افزایش توجه به جزئیات است و هیچ ابزاری بهتر از هدفون امکان بزرگنمایی جزئیات صوتی را به کاربر نمی‌دهد. در استفاده از اسپیکر لاجرم صدایی دریافت می‌کنید که به علت ترکیب صدای مستقیم اسپیکر با بازگشت صدا در محیط، کمی مخدوش می‌شود. این نکته خصوصاً در فضاهایی که پوشش آکوستیک مناسبی ندارند بیشتر به چشم می‌آید. اما در استفاده از هدفون صدا تنها چند میلی‌متر دورتر از پرده گوش ایجاد می‌شود و هیچ‌ حایلی بین منبع صدا و گوش شما وجود ندارد که صدا را مخدوش کند. به همین خاطر بهتر می‌توانید نقصان‌های کوچک صوتی از جمله کلیک، پاپ و ویرایش‌های اشتباه را پیدا کرده و برطرف کنید.

برای چنین وظایفی می‌توان هم از هدفون پشت بسته استفاده کرد و هم پشت باز؛ به شرط اینکه فضایی ساکت برای کار در اختیار داشته باشید. اگر صداهای محیطی در فضای کار شما مشکل‌ساز هستند، بهتر است از هدفون‌های پشت بسته استفاده کنید تا جزئیات صدا توسط نویز محیطی پوشش داده نشود.

۳. در هنگام میکس، پاسخ فرکانسی هدفون را اصلاح کنید

اگر بر روی سیستم پخشی میکس می‌کنید که مثلاً فرکانس بم زیادی دارد، وقتی به میکسی مناسب برسید، صدایی خواهید داشت که بر روی سیستم‌های تخت‌تر بیش‌ازحد لاغر صدا می‌دهد. وقتی سیستم پخش به علت تأکید بیش‌ازحد بر روی بخشی از دامنه صوتی و کم جلوه دادن بخشی دیگر به شما دروغ می‌گوید، تصمیماتی که در هنگام میکس و مسترینگ می‌گیرید مخدوش خواهند بود. اگر می‌خواهید میکس شما خارج از استودیو هم خوب صدا بدهد، باید سیستم پخش دقیقی داشته باشید.

هدفون‌ها به تخت نبودن پاسخ فرکانسی خود شهره هستند. البته استثناهای به‌خصوصی هم وجود دارند؛ اما قاعده کلی این است که باید پاسخ فرکانسی هدفون خود را با استفاده از اکولایزر تخت کنید تا برای میکس به صدای مناسب دست یابید. امروزه چنین کاری ساده است؛ زیرا شرکت‌های مختلف اقدام به تولید نرم‌افزارهایی برای همین کار کرده‌اند که بانکی از داده پاسخ فرکانسی هدفون‌های مختلف به همراه تنظیمات اکولایزر مناسب برای اصلاح پاسخ فرکانسی هر یک از این مدل‌ها دارند. صدای حاصل‌شده از این اصلاح بسیار قابل اعتمادتر است و می‌تواند از مشکلات شما در مرحله پساتولید بکاهد. لازم به ذکر است که این پلاگین‌ها طراحی شده‌اند تا در انتهای زنجیره سیگنال کانال مستر شما جای گرفته و تنها برای مانیتورینگ مورد استفاده قرار گیرند. در هنگام ثبت خروجی میکس نهایی حتماً باید این پلاگین‌ها را خاموش کنید. علت این است که این پلاگین‌ها صدا را تنها برای یک مدل هدفون خاص بهینه‌سازی می‌کنند. خوشبختانه بسیاری از این پلاگین‌ها در صورتی که بخواهید در حین روشن بودن آنها از پروژه خروجی بگیرید به شما اخطار می‌دهند؛ اما اگر میکس نهایی را به‌صورت زنده دریافت می‌کنید باید حتماً مراقب این مسئله باشید.

در بخش دوم مقاله، فهرستی از چنین پلاگین‌هایی در اختیار شما قرار می‌دهیم.

۴. در هنگام میکس از پلاگین شبیه‌سازی اتاق میکس استفاده کنید

میکسی که بر روی اسپیکرهای دقیق در اتاقی آکوستیک‌شده انجام شود، معمولاً بر روی هدفون خوش‌صدا خواهد بود؛ اما میکس‌هایی که تنها با استفاده از هدفون انجام می‌شوند معمولاً هیچ‌وقت صدای مناسبی بر روی اسپیکر ندارند. از آنجا که هدفون فاقد کراس‌فید و آکوستیک اتاق است، بهتر است از یکی از پلاگین‌های اشاره‌شده در این مقاله استفاده کرده و فضای استودیو و صدای اسپیکر را شبیه‌سازی کنید. درست مانند ابزارهای اصلاح پاسخ فرکانسی که در بالا به آنها اشاره کردیم، این پلاگین‌ها نیز در هنگام خروجی گرفتن از پروژه باید خاموش شوند.

ابزارهای شبیه‌ساز اتاق کار قضاوت تأثیر پنینگ در فضای استریو را بسیار ساده‌تر می‌کنند. همچنین شخصاً در استفاده از این پلاگین‌ها متوجه شده‌ام که به من کمک می‌کنند تأثیر افکت‌هایی از جمله ریورب و دیلی را بهتر حس کنم. این پلاگین‌ها همچنین در قضاوت عمق صدای فرکانس‌های بم در میکس نیز مفید هستند؛ اما تجربه من می‌گوید این نکته به‌خصوص را کماکان بهتر است بر روی یک جفت اسپیکر مناسب امتحان کنید.

۵. حاصل کار خود را بر روی چندین هدفون پردازش‌نشده، چندین اسپیکر و در چندین اتاق امتحان کنید

اگر با استفاده از هدفون میکس می‌کنید، حدس را بر این می‌گذارم که همیشه امکان دسترسی به اتاق‌های آکوستیک‌شده و مانیتورهای دقیق را نخواهید داشت. اگر به چنین فضایی دسترسی دارید، بهتر است میکس خود را در این فضا انجام دهید.

اما برای باقی ما که چنین دسترسی‌هایی نداریم، میکس با استفاده از هدفونی که پاسخ فرکانسی آن اصلاح شده باشد و سیگنال آن از پلاگین شبیه‌سازی اتاق میکس عبور کرده باشد، فضای میکس قابل اتکایی ایجاد می‌کند. با وجود این کماکان بهتر است حاصل کار خود را به‌دقت و در فضاهای مختلف بازبینی کنید. میکس خود را در ماشین خود، ماشین دوستان، سیستم پخش خانگی، اسپیکر تلفن، ایرفون و… بررسی کنید. بدین ترتیب تصویری دقیق‌تر از صدادهی میکس خود در شرایط واقعی خواهید داشت و هیچ جایگزینی برای گوش کردن به موسیقی در شرایط واقعی وجود ندارد.

۹ پلاگین برتر برای میکس با هدفون

امروزه شرکت‌های متعددی وجود دارند که نرم‌افزارهایی مناسب برای تقویت هدفون در شرایط میکس تولید کردند. برخی از این نرم‌افزارها کاربردهای متعددی داشته و سایرین تنها بر روی وظایفی مشخص تمرکز می‌کنند. در این مقاله بر روی امکاناتی تمرکز می‌کنم که مشخصات مناسب شبیه‌سازی کار در فضایی استریو در هنگام استفاده از هدفون و نرم‌افزار آهنگسازی هستند، پس تنها با پلاگین‌ها سر و کار خواهیم داشت. تمامی این پلاگین‌ها به منظور قرارگیری بر روی کانال مستر در انتهای زنجیره سیگنال یا در نزدیکی انتهای زنجیره سیگنال طراحی شده‌اند. توجه داشته باشید که برخی از این نرم‌افزارها از عهده کارهای دیگر از جمله اصلاح پاسخ فرکانسی اتاق و اسپیکر، شبیه‌سازی صدای surround بر روی هدفون و اصلاح پاسخ فرکانسی هدفون خارج از نرم‌افزار آهنگسازی برای استفاده از نرم‌افزارهایی از جمله اسپاتیفای و اپل موزیک نیز برمی‌آیند.

این فهرست را به سه دسته تقسیم می‌کنم: پلاگین‌های اصلاح پاسخ فرکانسی، پلاگین‌های شبیه‌سازی اتاق میکس و پلاگین‌هایی که هر دوی این امور را انجام می‌دهند.

پلاگین‌های اصلاح پاسخ فرکانسی

۱. Sonarworks SoundID Reference

Sonarworks SoundID Reference

شرکت Sonarworks تجربه‌ای غنی در زمینه اصلاح پاسخ فرکانسی دارد و پلاگین SoundID Reference که با نام Reference هم شناخته می‌شود، حدود پنج سال است که از ابزارهای دائمی کار من به حساب می‌آید. من از این پلاگین برای اصلاح پاسخ فرکانسی هدفون‌های Sennheiser HD 380 Pro ،Audio-Technica ATH-M50x و Grado SR80e در زمان میکس چند آلبوم استفاده کرده‌ام و نتیجه‌ای فوق‌العاده از هر سه هدفون دریافت کردم. این پلاگین داده‌های پاسخ فرکانسی ۳۸۵ مدل هدفون مختلف را به‌طور پیش‌فرض دارد. همچنین می‌توانید آن را در یک بسته‌ به همراه یک جفت هدفون تهیه کنید که توسط خود شرکت اندازه‌گیری شده و پاسخی بسیار دقیق‌تر از سایر هدفون‌ها ارائه می‌کنند. برای اصلاح پاسخ فرکانسی، SoundID Reference فیلترهای مختلفی با تغییر فاز کمینه و بی‌تأخیر، فیلترهایی با فاز خطی و ترکیبی از این دو را ارائه می‌کند.

اگر نسخه کامل‌تر نرم‌افزار را خریداری کنید، امکان اصلاح پاسخ فرکانسی اتاق و اسپیکر را نیز در اختیار خواهید داشت. برای این کار باید از یک میکروفون مخصوص استفاده کنید که توسط خود شرکت و در بسته ارائه می‌شود. اپلیکیشن این نرم‌افزار یک صدای آزمایشی را از مانیتورهای شما پخش کرده و میکروفون ارائه‌شده توسط شرکت، هر بخش از پاسخ صوتی که تخت نباشد را شناسایی می‌کند. وقتی روند اندازه‌گیری تمام شد، اپلیکیشن تنظیمات اکولایزر مخصوص اتاق یا اسپیکر شما را ایجاد کرده و می‌توانید آن را از طریق پلاگین بارگذاری کنید. این شرکت نرم‌افزارهای ارزا‌ن‌قیمت‌تری نیز ارائه می‌کند که مشخصاً برای هدفون طراحی شده‌اند.

۲. ToneBoosters Morphit

ToneBoosters Morphit

Morphit با بیش از ۳۶۰ پروفایل هدفون‌های مختلف، به احتمال زیاد پروفایل صوتی هدفون مورد نظر شما را در حافظه خود دارد. مانند سایر پلاگین‌های شرکت ToneBoosters، مورفیت نیز استفاده‌ای ساده و اثرگذار را با هزینه‌ای اندک ارائه می‌کند؛ اما در عین حال، این پلاگین یک محصول حرفه‌ای و کامل است. کافیست مدل هدفون خود را انتخاب کرده و به پلاگین بگویید که می‌خواهید پاسخ صوتی نهایی تخت باشد یا تجربه شنیداری هدفون دیگری را برای شما شبیه‌سازی کند. به همین سادگی و سرعت دقیقاً نتیجه‌ای که می‌خواهید را در اختیار خواهید داشت.

نکته: لازم به ذکر است که دو پلاگین SoundID Reference و Morphit اگرچه برای هدفی مشترک خلق شده‌اند، اما نتیجه بسیار متفاوتی دارند. در پایین تصویری از پاسخ فرکانسی هر دو پلاگین برای هدفون Sennheiser HD 380 Pro را مشاهده می‌کنید:

ToneBoosters Morphit

اگر به تصویر دقت کنید خواهید دید که اگرچه بین دو نمودار اشتراکاتی وجود دارد، اما تفاوت‌هایی مهم هم بین آنها مشاهده می‌شود؛ به‌خصوص در دامنه فرکانس‌های میانی و فوقانی. واضح است که این دو شرکت از روش‌های متفاوتی برای اندازه‌گیری مختصات این هدفون‌ها و یا ایجاد فایل اکولایزری مربوط به آنها استفاده می‌کنند و از همین رو، نتیجه‌ای که دریافت می‌کنند نیز با یکدیگر یکسان نیست. این مورد درباره تمام پلاگین‌های یادشده در این فهرست که توسط اکولایزر پاسخ فرکانسی را اصلاح می‌کنند، صدق می‌کند. با در نظر داشتن این نکته بد نیست که هر یک از این پلاگین‌ها را امتحان کرده و تصمیم بگیرید که کدام‌یک برای میکس‌های شما مناسب‌تر است. خوشبختانه بیشتر شرکت‌های تولیدکننده نسخه‌های رایگان آزمایشی را به همین منظور ارائه می‌کنند.

پلاگین‌های شبیه‌سازی اتاق میکس

۳. ۱۱۲dB Redline Monitor

۱۱۲ dB Redline Monitor

اگرچه این پلاگین از نظر رابط کاربری ساده‌ترین نمونه یادشده در این فهرست است، اما در زیر ظاهر ساده آن، فناوری پیشرفته‌ای نهفته است. Redline Monitor صدای هدفون را از فضای میان گوش‌های ما جدا کرده و عملاً در مقابل ما قرار می‌دهد و به‌خوبی رفتار مانیتورهای واقعی را شبیه‌سازی می‌کند. کاربر می‌تواند چند مشخصه کلیدی صوتی را تغییر دهد؛ از جمله پهنای میدان صدا، شدت صدا در مرکز میدان و فاصله بین اسپیکرهای مجازی و سر شنونده. به غیر از اینها، این پلاگین بسیار ساده است و بدون نیاز به سرمایه‌گذاری هنگفت یا مسیر یادگیری طولانی، صدای میکس‌های شما را ارتقاء می‌بخشد. شخصاً از Redline Monitor در تعامل با پلاگین ریوربی استفاده می‌کنم که مختصات آکوستیک یک اتاق میکس استاندارد را شبیه‌سازی کند.

۴. Goodhertz CanOpener Studio

Goodhertz CanOpener Studio

CanOpener Studio کارکردی شبیه با Redline Monitor دارد؛ به‌طرزی که اگر تنظیمات دو نرم‌افزار را مانند یکدیگر قرار دهیم، به‌سختی می‌توانید تفاوت بین آنها را تشخیص دهید. هر دو پلاگین نیز قیمتی مقرون‌به‌صرفه داشته و به‌راحتی با نرم‌افزارهای آهنگسازی هماهنگ می‌شوند. بزرگترین تفاوت CanOpener Studio با Redline Monitor، قابلیت تنظیمات اضافی موجود در Canopener و وجود یک اسپکتروسکوپ زنده و وکتورسکوپ ساده در این پلاگین است. شخصاً ترجیح می‌دهم از یک وکتورسکوپ در تعامل با صحت‌سنج فاز استفاده کنم؛ اما چنین ابزاری در این پلاگین موجود نیست. اما وکتورسکوپ موجود در نرم‌افزار کافیست تا به کاربر هشدار دهد که در بالانس استریوی آهنگ مشکلی وجود دارد. Goodhertz CanOpener Studio همچنین دارای یک قسمت اکولایزر است؛ اما به خاطر داشته باشید که اکولایزر این پلاگین برای اصلاح پاسخ فرکانسی هدفون نیست. این اکولایزر برای مأموریت‌های کلی طراحی شده و می‌توانید با استفاده از آن صدایی که از پلاگین خارج می‌شود را کمی تغییر دهید تا با سلیقه شنیداری شما هماهنگ شود. مجدداً ترجیح می‌دهم از Goodhertz CanOpener Studio در تعامل با شبیه‌ساز اتاق میکس استفاده کنم.

۵. Dear Reality DearVR Monitor

Dear Reality/Plugin Alliance DearVR Monitor

تمام تمرکز این پلاگین بر آن است که «اتاق میکس در حد رفرنس شخصی شما» را ایجاد کند. رویکرد DearVR Monitor این نیست که اتاق موجود را اندازه‌گیری کرده و تلاش کند تجربه‌ای مشابه آن را در هدفون شبیه‌سازی کند. در عوض، این پلاگین چند اتاق میکس مجازی ایده‌آل را در اختیار کاربر قرار می‌دهد که باعث انتقال بهتر میکس از هدفون به سیستم‌های دیگر می‌گردند.

شخصاً نتیجه این رویکرد را بسیار می‌پسندم. صدایی که در هدفون می‌شنوید طبیعی و واقعاً شبیه به اسپیکر است. DearVR Monitor شامل سه اتاق میکس جداگانه با شخصیت‌هایی نسبتاً متفاوت و همچنین یک محیط میکس «خشک» است. همچنین یک اتاق میکس «تحلیلی» نیز به منظور شبیه‌سازی شرایط میکس با سیستم‌های بیش از دو اسپیکر در اختیار کاربر قرار دارد.

لازم به ذکر است که این پلاگین به همراه چند پلاگین مشابه دیگر از شرکت Dear Reality، بسته‌ای کامل برای شبیه‌سازی سیستم‌های ۳۶۰ درجه بر روی هدفون را در اختیار کاربر می‌گذارد. شبیه‌ساز استریویی که آن را تست کردم، بسیار عالی است و لذا به نظرم این پلاگین برای کسانی که قصد دارند صدای خروجی چندکاناله را شبیه‌سازی کنند، گزینه‌ای ارزشمند است.

پلاگین‌های اصلاح پاسخ فرکانسی و شبیه‌ساز اتاق

۶. Blue Cat Audio Re-Head

Blue Cat Audio Re-Head

اگرچه سایر پلاگین‌های موجود در این فهرست پاسخ فرکانسی را با استفاده از فیلترهای مرسوم با تخریب فاز کم و یا با فیلترهای فاز خطی اصلاح می‌کنند، Blue Cat Audio Re-Head اصلاح فرکانس را از طریق فایل‌های ایمپالس ریسپانس (impulse response) خود انجام می‌دهد. همچنین پیش‌فرض‌های معدودی نیز برای اکولایزر وجود دارند که اصلاحات حدودی برای مدل‌های مختلف هدفون را اعمال می‌کنند. اما بیش از هر چیز، اصلاح با Impulse Response این پلاگین بود که مرا شگفت‌زده کرد. Re-Head همچنین امکان شبیه‌سازی کراس‌فید را به همراه فناوری‌هایی دیگر که جهت در نظر گرفتن تأثیر سر و گوش‌های ما بر روی صدا طراحی شده‌اند، در اختیار کاربر قرار می‌دهد.

۷. dSONIQ Realphones

dSONIQ Realphones

Realphones هر آنچه برای انجام میکس با هدفون نیاز دارید را در اختیار شما قرار می‌دهد. این پلاگین، بانک گسترده‌ای از پاسخ فرکانسی هدفون‌های مختلف را جهت اصلاح در اختیار داشته و یک شبیه‌ساز کامل اتاق میکس به همراه گزینه مانیتورهای میدان نزدیک، متوسط و دور را در دسترس کاربر می‌گذارد. dSONIQ Realphones دارای شبیه‌ساز اسپیکر تک‌درایور طرح Auratone و شبیه‌ساز طیف گسترده‌ای از اسپیکرها و هدفون‌های محبوب خانگی است. این پلاگین قابلیت کنترل کامل بر کراس‌فید را نیز در اختیار کاربر گذاشته و قسمتی مجزا برای مانیتورینگ در نظر گرفته است که کنترل کامل بر هر کانال استریو، فاز آن و امکان پردازش مید ساید را امکان‌پذیر می‌کند.

Realphones ممکن است برای تازه‌کارها کمی سردرگم‌کننده باشد؛ اما شرکت طراحی‌کننده در وب‌سایت خود یک راهنمای کامل به همراه آموزش ویدیویی راه‌اندازی نرم‌افزار منتشر کرده است تا هنرجویان مشتاق رشته آدیو بتوانند به‌راحتی مهارت‌های خود را در کار با این نرم‌افزار ارتقاء بخشند. برای کاربرهای باتجربه، این پلاگین آنقدر کامل است که از عهده هر ماموریتی به‌خوبی برخواهد آمد.

۸. Waves NX

Waves NX

NX گزینه‌ای جالب است؛ زیرا امکان منحصربه‌فرد دنبال کردن سر کاربر را در کنار امکانات استاندارد از قبیل شبیه‌ساز اتاق و شبیه‌ساز پاسخ فرکانسی در اختیار کاربر قرار می‌دهد. امکان دنبال کردن سر می‌تواند تجربه حرکت کردن سر در فضای استودیو و شنیدن صدا از اسپیکرهای ثابت را شبیه‌سازی کند. استفاده از این فناوری با یکی از این دو ابزار ممکن می‌شود: یک وب‌کم استاندارد که سر کاربر را شناسایی کرده و حرکت آن را شبیه‌سازی کند و یا دستگاه بلوتوث کوچکی که توسط شرکت Waves ارائه شده و با اتصال به هدبند هدفون موقعیت مکانی آن را به پلاگین اطلاع می‌دهد. من استفاده از یک وب‌کم معمولی را امتحان کردم. وقتی مقدار بافر آدیو ۲۰۴۸ سمپل بود، اختلاف زمانی بین حرکت سر و دریافت آن توسط نرم‌افزار کمی سردرگم‌کننده بود؛ ولی وقتی میزان بافر را بسیار پایین‌تر و در حدود ۶۴ یا ۱۲۸ سمپل قرار دادم، تأثیر نرم‌افزار طبیعی‌تر شنیده می‌شد.

Waves NX مدت‌هاست که در بازار حضور دارد و یکی از اولین پلاگین‌های موجود در بازار جهت بهتر کردن پاسخ هدفون به شمار می‌آید. من این پلاگین را به‌محض ورود به بازار و جهت میکس در استودیوی خانگی خود مورد استفاده قرار دادم و نتایج رضایت‌بخشی نیز دریافت کردم. NX فاقد امکاناتی از قبیل شبیه‌ساز اسپیکر یا چندین اتاق میکس مانند سایر نرم‌افزارهای موجود در این فهرست است؛ اما برای انجام اغلب امور رایج کافی است. پاشنه آشیل این پلاگین در قسمت اصلاح پاسخ فرکانسی است؛ زیرا در این قسمت تنها چند نمونه هدفون جهت اصلاح پاسخ ارائه شده‌اند.

شرکت ویوز به‌تازگی محصولات جدیدی را در سری NX ارائه کرد که هر یک از آنها شبیه‌ساز یک اتاق میکس در استودیوهای مشهور جهان است.

۹. Acustica Audio Sienna

Acustica Audio Sienna

Sienna یک بسته نرم‌افزاری است که ظاهراً مشکل همیشگی تعادل بین پیچیده بودن نرم‌افزار و میزان کنترلی که در اختیار کاربر قرار می‌دهد را حل کرده است؛ زیرا مجموعه‌ای از پلاگین‌ها را به کاربر ارائه می‌کند که از ساده‌ترین تا پیچیده‌ترین حد ممکن کاربری را در بر می‌گیرند.

به‌عنوان مثال، پلاگین ساده Sienna Reference تنها اصلاح پاسخ فرکانسی را بر عهده می‌گیرد. در این پلاگین، کاربر هدفون خود را از بین فهرست بلندبالای هدفون‌ها در بانک پاسخ فرکانسی نرم‌افزار انتخاب کرده و سپس با سه پیچ Dry/Wet، ولوم خروجی و پیچی موسوم به Magic Q، وضعیت اصلاح را کنترل می‌کند. طبق گفته شرکت سازنده، «وقتی پیچ مجیک کیو تا انتها به سمت راست چرخانده شود، صدایی اصلاح‌شده با شیب اصلاح ایده‌آل ایجاد می‌کند که دقیقاً شبیه‌ساز صدای اسپیکر است و تجربه شنیداری کاملاً دقیقی ایجاد می‌کند. اگر این پیج را کاملاً به سمت چپ بچرخانید، پروفایلی ساده و خطی در اختیار خواهید داشت». البته شیب اصلاح ایده‌آل برای هر کاربر متفاوت است. در این سری، همچنین پلاگین Sienna Reference Pro نیز گنجانده شده است که تقریباً مانند پلاگین رفرنس است؛ اما امکان تغییرات اکولایزری توسط کاربر را نیز فراهم می‌کند

پلاگین بعدی، Sienna Rooms است که قابلیت شبیه‌سازی اتاق میکسر را فراهم می‌کند. بسته اولیه نرم‌افزار شامل اتاق مسترینگ Spitfire و استودیوی خود شرکت Acustica Audio است. با خرید نسخه‌های دیگر نرم‌افزار می‌توانید اتاق‌ها و اسپیکرهای دیگر را نیز به این بسته اضافه کنید. این بسته‌ها برای تجسم بهتر صدادهی موسیقی شما در اتاق‌ها و سیستم‌های پخش مختلف مفید خواهند بود.

در انتها به پلاگین قدرتمند Sienna Guru می‌رسیم که تمام این مسئولیت‌ها را به‌خوبی اجرا می‌کند. با استفاده از این پلاگین، کنترل کاملی بر چندین پارامتر مختلف خواهید داشت که به شما اجازه می‌دهد اتاق میکس و اصلاح پاسخ فرکانسی را به‌دقت مشخص کنید.

منبع: Pro Audio Files
نویسنده: Matt Starling
مترجم: کیان ایرجی

1 thoughts on “۹ پلاگین کاربردی برای میکس با هدفون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *