راهنمای خرید سینتی‌سایزر

راهنمای خرید سینتی سایزر

سینتی سایزرها از ابتدای ظهور خود در موسیقی‌های محبوب در دهه شصت، بخشی جدانشدنی از موسیقی بوده‌اند. در این راهنما، تمام اطلاعاتی که برای خرید یک سینتی‌سایزر مناسب مورد نیاز است را با شما در میان خواهیم گذاشت و نگاهی گذرا به برخی از محبوب‌ترین و اثرگذارترین سینت‌های موجود در بازار نیز خواهیم انداخت.

همچنین سینتی‌سایزرهای مدرن را به‌طور کلی پوشش خواهیم داد. این سینتی‌سایزرها از یونیت‌های ترکیبی (هایبرید) بسیار کوچک مانند microKORG از شرکت کرگ و MicroFreak از شرکت آرتوریا تا دستگاه‌های گسترده و قدرتمندی مانند Montage از شرکت یاماها، Kronos از شرکت کرگ و Fantom از شرکت رولند را شامل می‌شوند. همچنین بازگشت سینتی‌سایزرهای آنالوگ ماژولار مانند Mother-32 از شرکت موگ را بررسی کرده و سپس نگاهی به خانواده سازهای نرم‌افزاری خواهیم انداخت که قابلیت شبیه‌سازی سینت‌های آنالوگ قدیمی را داشته و انواع نوینی از سنتز صدا را ارائه می‌کنند.

به‌علاوه، در این مقاله درباره تفاوت انواع سینتی‌سایزرها نیز صحبت خواهیم کرد. تلاش می‌کنیم بدون سردرگم کردن شما با کلمات ثقیل فنی، نحوه کارکرد هر نوع از سینت را شرح دهیم. با مطالعه این مطلب، تفاوت بین سینتی‌سایزرهای آنالوگ، دیجیتال و ترکیبی را خواهید دانست. همچنین درباره سنتز مونوفونیک و پلی‌فونیک، تفاوت سینتی‌سایزرهای مناسب استودیو و استیج و اینکه چه چیزی یک کیبورد را به یک «میز کار»(workstation) تبدیل می‌کند، اطلاعاتی کسب خواهید کرد.

هزینه خرید سینتی‌سایزر چقدر است؟

پاسخ کوتاه این است: کمتر از تصور شما!

اگرچه سینتی‌سایزرهای اولیه قیمتی در حدود ده‌ها هزار دلار داشتند (آن هم در دهه ۶۰ میلادی)، اما امروزه شما می‌توانید با هزینه‌ای کمتر از ۱۰۰ دلار سینتی‌سایزری تهیه کنید که در جیب شما جای می‌گیرد. سری مقرون‌به‌صرفه Pocket Operator از کمپانی تینیج انجینیرینگ (Teenage Engineering) شامل مدل‌های گوناگونی است که برای تولید صداهای مختلف، از بیس‌های حجیم گرفته تا لیدهای سرکش، تولید شده‌اند. این سری با الهام از صدای موسیقی بازی‌های ویدیویی قدیمی تولید شده و صداهای منحصربه‌فرد بسیار زیبایی نیز دارد. این سینتی‌سایزرهای کوچک که با باتری تغذیه می‌شوند، قابلیت اتصال به یکدیگر را داشته و نسبت به قیمت خود کارایی‌های خارق‌العاده‌ای را در اختیار کاربر قرار می‌دهند.

راهنمای خرید سینتی‌سایزر
Teenage Engineering Pocket Operator

در طرف دیگر بازار، می‌توانید برای تهیه دستگاهی مانند Moog One هزینه سنگینی را بپردازید. موگ نامی افسانه‌ای در زمینه سینتی‌سایزر است و این شرکت کماکان در تحقق مأموریت بنیانگذار خود، رابرت موگ، برای تولید سازهایی بی‌نظیر، ثابت‌قدم مانده است. Moog One یک سینتی‌سایزر ۸ یا ۱۶ صدایی با کنترل‌ها و افکت‌های دیجیتال است. با این ترکیب، صدای کلاسیک و گرم آنالوگ را به همراه سادگی کنترل‌های مناسب برای نوازندگان مدرن در اختیار خواهید داشت.

سینتی‌سایزر‌هایی برای مبتدی‌ها

اگر به یک سینتی‌سایزر مقرون‌به‌صرفه و کوچک نیاز دارید که بتوانید هر چه سریع‌تر کار با آن را شروع کنید، گزینه‌های جذابی در بازار برای شما وجود دارند. این مدل‌ها انعطاف‌پذیری بالا، صداهای پیش‌فرض زیبا و سهولت کار را در اختیار شما قرار می‌دهند. به‌علاوه، برخی از آنها دارای وکودر (vocoder) هستند که به شما امکان می‌دهد در یک میکروفون صحبت کنید و سینتی‌سایزر صدای کلمات شما را به شکلی منحصربه‌فرد تقلید کند.

در این گروه، اولین پیشنهاد ما +Korg microKORG XL است. نسل اول microKORG از محبوبیت بسیار زیادی برخوردار بود و در نسخه‌های بعدی، صداها و امکانات جدیدی به آن اضافه شد. آخرین نسخه ارائه‌شده از این محصول دارای قابلیت ‌شبیه‌سازی سینتی‌سایزرهای قدیمی، سنتز FM، صداهای سمپل‌شده کیبوردهای قدیمی از جمله ارگان‌ها، پیانوهای الکتریک و … است. علاوه بر این، اولین نمونه از سینتی‌سایزرهای microKORG، یکی از نخستین کیبوردهای کوچک بود که امکان استفاده از وکودر را داشت. این دستگاه با بهره‌مندی از کیبورد ۳۷ کلید سایز مینی، امکان تغذیه با باتری و برخورداری از افکت‌های Korg Kaoss، سینتی‌سایزری قدرتمند اما قابل حمل است.

راهنمای خرید سینتی‌سایزر
Roland JD-Xi

پیشنهاد دوم ما نیز ابزاری قدرتمند در قالبی کوچک است. Roland JD-Xi نیز دارای قابلیت ‌ارائه صدای انواع مختلف سینت مانند آنالوگ، دیجیتال و سمپل-محور و همچنین صداهای سینتی‌سایزرهای افسانه‌ای رولند یعنی TR-808 و TR-909 است. JD-Xi از سکوئنسر ۴ ترک و یک وکودر با قابلیت اتو تیون نیز برخوردار است. کیبورد ۳۷ کلید سایز مینی حساس به شدت ضربه رولند نیز ارزش خرید این محصول را مضاعف می‌کند.

اما به جز این دو مدل، گزینه‌های باکیفیت و جذاب دیگری همچون دو مدل مشهور MicroFreak و MiniFreak از شرکت فرانسوی آرتوریا نیز در بازار موجود هستند.

کدام سینتی‌سایزر برای شما مناسب است؟

مدل‌های یادشده در بالا گزینه‌های خوبی برای شروع به حساب می‌آیند؛ اما به احتمال زیاد، در بلندمدت بیش از یک سینتی‌سایزر در اختیار خواهید داشت و سینت‌های دیگری نیز به مجموعه شما اضافه خواهند شد. اینکه کدام گزینه مناسب شما باشد، به نوع استفاده شما بستگی دارد. یکی از مهمترین فاکتورها، محل استفاده از سینت است؛ یعنی اینکه بیشتر از آن در استودیو استفاده می‌کنید یا در اجرای زنده.

با وجود همپوشانی زیاد بین این دو نوع استفاده، چند تفاوت بنیادی بین سینتی‌سایزرهای طراحی‌شده برای استودیو و اجرای زنده وجود دارد. به‌طور کلی، نمونه‌های مناسب برای اجرای زنده قابل حمل‌تر هستند، از نظر صدایی تنوع بیشتری دارند و سیستم عامل آنها بیشتر مبتنی بر صداهای پیش‌فرض (پریست) است. از سوی دیگر، سینتی‌سایزرهای مناسب استودیو معمولاً قابلیت دخل و تصرف و شخصی‌سازی بیشتری دارند. البته در جهان موسیقی استثناهایی نیز وجود دارند؛ مثلاً کیت امرسون (Keith Emerson) در کنسرت‌های خود از سینتی‌سایزر غول پیکر Moog Modular استفاده می‌کرد.

یکی از مهمترین فاکتورها در انتخاب یک سینت، طراحی صفحه کلید آن است. این موضوع به تعداد و نوع اکشن کلیدها بستگی دارد. تعداد کلیدها از ۲۵ الی ۸۸ کلید متغیر است که معادل دو یا بیش از هفت اکتاو خواهد بود. تعداد کلیدهای مرسوم ۲۵، ۳۷، ۴۹، ۶۱، ۷۳ و ۸۸ کلید است که هر یک از این اعداد نمایانگر یک اکتاو بزرگتر از عدد قبلی خود هستند. اگر قرار است قطعات ارکسترال بنوازید که نیاز به نواختن با دو دست را دارند، کلیدهای بیشتر مناسب شما خواهد بود. از سوی دیگر اگر صرفاً قصد دارید قطعات لید و پد بنوازید، به کلیدهای زیادی نیاز نخواهید داشت؛ زیرا همه سینتی‌سایزرهای کوچک می‌توانند با فشار یک دکمه اکتاو صدا را جابه‌جا کنند.

راهنمای خرید سینتی‌سایزر
Yamaha Montage8

نکته بعدی نوع اکشن کلیدهاست. ساده‌ترین نوع اکشن، «اکشن سینتی‌سایزری» یا synth-action نام دارد که کلیدهای آن سبک هستند و مقاومتی در برابر فشار انگشتان ندارند. این کلیدها به شدت ضربه حساس هستند؛ یعنی هرچه محکم‌تر و سریع‌تر کلید را فشار دهید، صدای نت آن بلندتر خواهد بود. اما کنترل شدت ضربه بر روی این کلیدها برای نوازندگانی که به کلیدهای سنگین‌تر مانند پیانو عادت کرده‌اند، کمی دشوار است.

دسته بعدی، کلیدهای «نیمه‌-سنگین» یا semi-weighted هستند. این کلیدها معمولاً با استفاده از یک فنر، کمی مقاومت در برابر فشار ایجاد می‌کنند تا حسی نزدیکتر به کلید پیانو داشته و کنترل دینامیک را راحت‌تر کنند.

آخرین گروه نیز «کلیدهای سنگین» یا weighted هستند. این کلیدها شامل انواع مختلف هستند. بعضی از آنها با اضافه کردن وزنه، مقاومت کلید را بالا می‌برند، برخی دیگر مانند پیانو از لولا استفاده می‌کنند و برخی نیز از سیستم «اکشن چکشی درجه‌بندی‌شده» یا graded-hammer-action با مقاومت متغیر بهره می‌برند که نزدیک‌ترین حس ممکن به پیانوی مکانیکی را دارد. اگر نوازنده پیانو هستید، این کلیدها نزدیکترین حس ممکن به ساز شما را ایجاد خواهند کرد.

علاوه بر اینها، تفاوت‌هایی در اندازه کلیدها نیز وجود دارد. اندازه کلیدها استاندارد مشخصی ندارد و از سازنده‌ای به سازنده دیگر متغیر است. کلیدهای مینی (mini) که معمولاً در سینتی‌سایزرهای قابل حمل و «رومیزی» استفاده می‌شوند، از کلیدهای دکمه‌ای تا کلیدهای پیانویی کوچک در اندازه‌ پیانوهای اسباب‌بازی متغیرند. کلیدهای اسلیم‌لاین (slimline) کمی بزرگتر و کشیده‌تر از کلیدهای مینی هستند و در نهایت، کلیدهای فول سایز (full size) نیز هم‌اندازه کلیدهای پیانو هستند.

حال کدام‌یک از این سه نوع کلید بهتر است؟ این بستگی به سلیقه شخصی شما و نوع استفاده شما از ساز دارد. به‌طور کلی، کلیدهای مینی باعث می‌شوند انگشتان شما با یکدیگر تماس داشته که آکوردنوازی را کمی دشوار می‌کند؛ اما در عوض، نیاز به باز شدن بیش‌ازحد انگشتان را کاهش می‌دهند و در نتیجه، لیدنوازی را راحت‌تر می‌کنند. کلیدهای اسلیم‌لاین انگشتان را کمی از هم جدا کرده و در نهایت، کلیدهای فول-سایز انگشتان را درست مانند پیانو و ارگان از یکدیگر جدا می‌کنند.

گروه دیگری از سینتی‌سایزرها هم هستند که الزاماً کیبورد ندارند. مدل‌های ماژولار، یادآور سینت‌های اولیه هستند که از ماژول‌های جداگانه برای نوسان‌ساز (اسیلاتور)، فیلتر، LFO و سایر اجزای تشکیل‌دهنده سینت استفاده می‌کردند. این دستگاه‌ها توسعه‌پذیر بوده و راه‌های متنوعی برای کنترل سایر دستگاه‌ها در اختیار کاربر قرار می‌دهند. از کنترل ولتاژ گرفته تا سامانه‌های MIDI مدرن، سینتی‌سایزرهای ماژولار بسیار انعطاف‌پذیر و توسعه‌پذیر هستند و به شما امکان می‌دهند از مرز تولیدات یک شرکت فراتر بروید و هر ماژولی که کاربری مناسب استفاده شما را داشته باشد، فارغ از اینکه تولید چه شرکتی باشد را در مدار قرار دهید.

راهنمای خرید سینتی‌سایزر
ARP 2600 M

اولین نمونه این نوع از سینتی‌سایزرها، موگ Modular بود و اکوسیستم Moog Mother این شرکت در بین طرفداران فناوری ماژولار محبوبیت بسیار زیادی دارد. شرکت‌های دیگری کرگ، Pittsburgh Modular، رولند، Cre8audio، بهرینگر و Sequential نیز یونیت‌های رومیزی و یونیت‌های مناسب شاسی یورورک (Eurorack) را تولید می‌کنند. (یورورک سایز استاندارد شاسی است که ماژول‌های مختلف را در خود جای می‌دهد). سیستم‌های ماژولار در بین نوازندگانی که به جزییات ساخت صدا و تولید صدا از سیگنال خام علاقه دارند، محبوبیت ویژه ای دارند.

چگونه صدایی مد نظر شما است؟

ضرب‌المثل معروف «هر جا که بروی آسمان یک رنگ است» در دنیای سینتی‌سایزرها به هیچ وجه مصداق ندارد. انواع مختلف سنتز صدا، موتورهای سنتز متنوع و روش‌های گوناگون تولید صدای نهایی، تفاوت زیادی را رقم می‌زنند. پس سوالی که باید از خود بپرسید این است که می‌خواهم چگونه صدایی داشته باشم؟

مونوفونیک یا پلی‌فونیک

معنی لغوی این دو نام بیانگر تفاوت آنهاست (مونو=یک، پُلی=چند، فون=صدا. مونوفونیک=تک صدایی، پُلی‌فونیک=چند صدایی)؛ اما کاربردها و مزیت‌های مختلفی برای هر یک از این نوع سینتی‌سایزرها وجود دارد.

سینتی‌سایزر مونوفونیک (monophonic) در هر زمان تنها یک نت را می‌نوازد؛ ولی در نواختن خطوط بیس، لید و خطوط اُستیناتوی سکوئنسی، این دستگاه‌ها بی‌رقیب هستند. سینت‌های مونو معمولاً کوچک و سبک بوده و برای استفاده بر روی استیج بسیار راحت هستند. در استودیو نیز رویکرد مستقیم و سرراست آنها به سنتز صدا باعث ایجاد صداهایی باکیفیت می‌شود.

به‌عنوان مثال، Korg MS-20 Mini صدا‌های بیس بسیار حجیم و لیدهایی با پیچیدگی خیره‌کننده ایجاد می‌کند. MS-20 همچنین می‌تواند به‌عنوان یک پردازنده برای صدا‌های خارجی مورد استفاده قرار گرفته و انعطاف‌پذیری بسیار بیشتری در مدار شما ایجاد کند. یا به‌عنوان یک نمونه عالی دیگر، Moog Grandmother که در نمایشگاه Moogfest 2018 از آن رونمایی شد، طراحی‌های اولیه رابرت موگ را در قالبی نیمه‌ماژولار به دنیای مدرن معرفی می‌کند و به‌راحتی به تمام محصولات شرکت موگ و سیستم‌های ماژولار Eurorack متصل می‌شود.

سینتی سایزر کرگ
Korg MS-20 Mini

سینتی‌سایزرهای پلی‌فونیک (polyphonic) از نمونه‌های چهار صدایی تا میز کارهای ۱۲۸ صدایی به بالا متغیرند. این مدل‌ها نواختن پدهای غنی و نوازندگی دو دستی برای همراهی آکوردها و هارمونی‌های پیچیده را میسر می‌کنند. مدل‌های پلی‌فونیک معمولاً از یونیت‌های مونوفونیک بزرگترند؛ اما برخی مدل‌ها نیز وجود دارند که کوچک و قابل حمل هستند.

Moog Matriarch یک دستگاه چهار صدایی است که از همان سیستم نیمه‌ماژولار Moog Grandmother بهره می‌برد. این محصول که در نمایشگاه Moogfest 2019 رونمایی شد، به تمام دستگاه‌های شرکت موگ و سایر شرکت‌ها متصل شده و توجه ویژه‌ای به استفاده سریالی از اسیلاتورها در آن اعمال شده است. این امر باعث می‌شود Matriarch بتواند صداهای فوق‌العاده قوی و پیچیده‌ای تولید کند.

سینت چهار صدایی Korg Minilogue XD نیز چنین قابلیتی داشته و از افکت‌های دیجیتال خود به همراه یک نوسان‌ساز دیجیتال اضافه برای ایجاد صداهایی فراتر از آنالوگ استفاده می‌کند.

آنالوگ، دیجیتال، ترکیبی، مدلینگ؛ تفاوت آنها در چیست؟

از کلمات آنالوگ و دیجیتال برای توضیح انواع سنتز صدا استفاده کردیم. حال وقت آن رسیده که کمی درباره این لغات توضیح دهیم. همانطور که در ابتدا قول داده بودیم، بنا نداریم تا عمیقاً به جزئیات فنی بپردازیم؛ اما برای ایجاد مبنای مشترک بد نیست توضیح مختصری درباره این مفاهیم ارائه کنیم.

سنتز آنالوگ

به‌طور ساده، سنتز آنالوگ (analog synthesis) از مدارهای آنالوگ مانند نوسان‌سازها، فیلترها، امپلیفایرها یا حتی مدارهای الکترومکانیکی برای ایجاد صدا استفاده می‌کند. در اینجا به انواع مختلف رویکردهای سنتز اشاره نمی‌کنیم (کاهشی، افزایشی و…) و شما می‌توانید با این مفاهیم در این ویدیو آشنا شوید. ساده‌ترین توضیح این است که موج ایجادشده توسط نوسان‌سازها، با استفاده از فیلتر شکل گرفته و با استفاده از منابعی دیگر تحت تأثیر قرار می‌گیرد و سپس توسط یک امپلیفایر با ولتاژ کنترل‌شده (VCA) تقویت می‌شود. این نظام ساده به‌طرزی خارق‌العاده قدرتمند است و می‌تواند صداهای بسیار پیچیده‌ای ایجاد کند.

در اینجا به چند نمونه از سینتی‌سایزرهای آنالوگ فوق‌العاده برای کسانی که قصد قدم گذاشتن در مسیر سینتی‌سایزرهای آنالوگ را دارند اشاره می‌کنیم.

Monologue از شرکت کرگ، یک دستگاه کوچک با قابلیت استفاده از باتری است که نمونه کوچکتر مدل Minogue محسوب می‌شود. این سینتی‌سایزر با سکوئنسر بی‌نظیر و نمایشگر اسیلوسکوپ کوچک خود شناخته می‌شود که به شما کمک می‌کند صدای خود را به‌صورت دیداری درک کنید.

سینتی سایزر آرتوریا
Arturia MatrixBrute

پس از آن سینتی‌سایزر Microbrute از شرکت Arturia که از امکانات نمونه‌های بزرگتر خود یعنی MatrixBrute و Minibrute 2، شامل فیلتر معروف Steiner-Parker و کنترل‌های پیشرفته ماژولیشن بهره برده و آنها را در یک قالب کوچک گرد هم می‌آورد.

سنتز دیجیتال

سنتز صدا با استفاده از فناوری پردازش صدای دیجیتال در ابتدای دهه هفتاد میلادی، با گسترش دسترسی به کامپیوترها و فناوری دیجیتال آغاز شد. دو گونه اصلی سنتز دیجیتال، سنتز اف‌ام (FM) و سنتز بر مبنای سمپل (sample-based) است که ابتدا در دهه هفتاد و با سینتی‌سایزرهای افسانه‌ای Fairlight CMI و New England Digital Synclavier به بازار معرفی شدند؛ اما در بازه قیمتی بیش از ۲۰ هزار دلار. سنتز دیجیتال تا زمان معرفی سینتی‌سایزر FM یاماها با نام DX-7 در دهه ۸۰ میلادی، به عرصه عمومی موسیقی وارد نشده بود. با استفاده از امواج دیجیتال و کنترل‌های دیجیتال بر مبنای میکروچیپ‌ها به‌‌علاوه امکان ذخیره‌سازی و بازیابی صداهای پیش‌فرض، این نسل جدید سینت‌ها به خاطر قابلیت‌های اجرای خود شهره شدند.

راهنمای خرید سینتی‌سایزر
Roland Jupiter-Xm

با پیشرفت فناوری دیجیتال، توانایی‌های این سینت‌ها نیز پیشرفت کرده است. Jupiter-X و Jupiter-Xm از شرکت رولند از یک ماشین جدید استفاده می‌کنند که سنتز سمپل-محور امواج PCM را با فناوری آنالوگ مجازی شرکت رولند ترکیب کرده و به صداهایی بسیار دقیق و واقعی و توانایی‌های سینتی‌سایزرهای کلاسیک آنالوگ دست پیدا کرده‌اند. یک گزینه مناسب دیگر در حیطه سینتی‌سایزرهای دیجیتال، Korg Wavestate است. این محصول که در سال ۲۰۲۰ معرفی شد، ادامه راه سینتی‌سایزر دهه نودی Korg Wavestation است؛ اما امکانات جدید و امکانات خیره‌کننده‌ای در جهت طراحی و اجرای صدا دارد.

سنتز ترکیبی

سینتی‌سایزرهای ترکیبی (hybrid) خانواده‌ای نسبتاً جدید هستند. ترکیب نقاط قوت دو تکنولوژی آنالوگ و دیجیتال و تلفیق این دو با یکدیگر، روش‌هایی جدید با انعطاف‌پذیری بی‌سابقه را به بازار موسیقی ارائه می‌دهد. ثبات نوسان‌سازهای دیجیتال و سمپلی در ترکیب با فیلترهای حجیم و پُرطنین‌ آنالوگ و انعطاف‌پذیری منابع ماژولیشن به ایجاد افکت‌های صوتی منجر می‌شود که پیش از این ممکن نبودند.

راهنمای خرید سینتی‌سایزر
Sequential Prophet X

سینتی‌سایزر Prophet X از شرکت Sequential که توسط دیو اسمیت افسانه‌ای طراحی شده است، سنتز بر مبنای سمپل را با نوسان‌سازهای دیجیتال، فیلترهای آنالوگ و امکانات خارق‌العاده‌ ماژولیشن به کار می‌گیرد تا صداها و افکت‌هایی خیره‌کننده پدید آورد. JD-Xa از شرکت Roland اما رویکرد متفاوتی دارد و از موتور دیجیتال شناخته‌شده شرکت رولند به اسم SuperNATURAL به همراه یک منبع صوتی آنالوگ چهار صدایی استفاده می‌کند. این دستگاه مجهز به فیلترهای تمام آنالوگ است و رنگ‌های صدایی آن ترکیبی از دقت دیجیتال و گرمای سینتی‌سایزرهای کلاسیک آنالوگ است.

سنتز مدلینگ

یکی از جدیدترین پیشرفت‌ها در عالم سینتی‌سایزرها، به بلوغ رسیدن سینتی‌سایزرهای ‌شبیه‌ساز یا مدلینگ (modeling) است. درست مثل امپلیفایرهای دیجیتال مدلینگ برای گیتار الکتریک، این سینت‌ها با استفاده از تراشه پردازش دیجیتال سیگنال (DSP)، رفتار اجزای مدار آنالوگ را ‌شبیه‌سازی می‌کنند. برخی از این دستگاه‌ها می‌توانند رفتار سازهای آکوستیک را نیز ‌شبیه‌سازی کنند.

اگرچه تحقیقات اولیه بر روی مفهوم ‌شبیه‌سازی فیزیکی (physical modeling) در دهه هفتاد میلادی انجام شده بودند، اما دستگاه‌های کاربردی تا زمان اختراع یک تراشه‌ DSP قدرتمند به بازار عرضه نشده بودند. سینتی‌سایزرهای اولیه که از فناوری مدلینگ به‌عنوان بخشی از موتور خود استفاده می‌کردند، دستگاه‌هایی از قبیل Yamaha VL-1 و Korg Z1 بودند که در دهه ۹۰ میلادی به بازار عرضه شدند. با ساخته شدن تراشه‌های قدرتمندتر، این تکنولوژی هم به دوران بلوغ خود رسیده است.

سینتی سایزر نورد
Nord Lead A1

بسیاری از سینتی‌سایزرهایی که در این مقاله به آنها اشاره کردیم، از قبیل Roland JD-Xi و mircoKORG، از این فناوری به‌عنوان بخشی از موتور سنتز خود استفاده می‌کنند. یک نمونه بارز دیگر، Nord Lead A1 است. تکنیک‌های ‌شبیه‌سازی آنالوگ یا فیزیکال همچنین بخش اصلی فناوری سینتی‌سایزرهای نرم‌افزاری نیز هستند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.

سینتی‌سایزر یا میز کار؟

یکی از رایج‌ترین سوالات این است که «چه چیزی باعث می‌شود یک کیبورد به جای سینتی‌سایزر تبدیل به یک میز کار (workstation) شود؟»

با وجود دامنه وسیع صداهایی که سینتی‌سایزر توان تولید آنها را دارد، به هر حال کماکان تنها یک ساز است؛ در حالی که میز کار چیزی شبیه به یک استودیوی کامل است.

سینتی سایزر کرگ
Korg Nautilus 88

میز کارها به‌طور کلی دارای کیبوردهای فول سایز با کلیدهای نیمه‌‌-سبک یا اکشن چکشی هستند و از سکوئنسر و قابلیت سمپلینگ برخوردار هستند. علاوه بر گنجینه سمپل‌های موجود در حافظه، قابلیت ویرایش سمپل و یک موتور قدرتمند سینتی‌سایزر، بعضی از میز کارها توان ضبط آدیو در چند ترک مجزا را هم دارند. دستگاه‌هایی مانند Kronos ،Krome یا Kross از شرکت Korg یا Fantom، سری FA از شرکت Roland و Montage و MODX از شرکت Yamaha، چیزی شبیه به یک استودیوی تولید موسیقی اما در قالب یک کیبورد هستند.

نگاهی به سینتی‌سایزرهای نرم‌افزاری

اگر بیشتر با کامپیوتر کار می‌کنید و به دنبال تنوع وسیعی از سینتی‌سایزرها برای کار خود می‌گردید، بد نیست نگاهی به سینتی‌سایزرهای مجازی داشته باشید. با داشتن کلکسیونی از سازهای مجازی می‌توانید تمام سینتی‌سایزرهای قدیمی مورد علاقه خود را به همراه سازهایی به‌روز در اختیار داشته باشید.

راهنمای خرید سینتی‌سایزر
Native Instruments Komplete 13

مجموعه V Collection از شرکت آرتوریا شامل گروهی از سینتی‌سایزرها و کیبوردهای قدیمی است که نه‌تنها با دقت بی‌نظیری ‌شبیه‌سازی شده‌اند، بلکه هر روز نیز به تعداد اعضای این مجموعه اضافه می‌شود. مجموعه KOMPLETE از شرکت Native Instruments نیز شامل طیف گسترده‌ای از سازهای کلاسیک است. یک منبع دیگر نیز مجموعه ‌شبیه‌ساز کیبوردهای قدیمی Vintage Vault از شرکت فرانسوی UVI است. همه اینها را تنها با چند کلیک در اختیار خواهید داشت و می‌توانید سینتی‌سایزرهایی که آرزوی خرید آنها را دارید، در استودیوی خود امتحان کنید.

منبع: Guitar Center
مترجم: کیان ایرجی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *