چگونه نمودار آکوردهای یوکللی را بخوانیم؟

نمودار آکورد یوکللی

اگر به‌تازگی نوازندگی یوکللی را شروع کرده‌اید، احتمالاً یکی از دشوارترین بخش‌های آن برای شما، خواندن نمودار یا دیاگرام آکوردهای آن است. این نمودارها، بهترین راه برای نشان دادن آکوردهای یک قطعه موسیقی هستند و می‌توانید با استفاده از آنها، آهنگ‌های مورد علاقه خود را بنوازید. درک این نمودارها در وهله اول کمی دشوار است و ممکن است شما را کلافه کند؛ اما یادگیری خواندن آنها بسیار آسان‌تر از چیزی است که فکر می‌کنید.

در این مقاله کوتاه، به شما در این راستا کمک خواهیم کرد.

روش خواندن نمودار آکوردهای یوکللی

خواندن نمودار آکوردهای یوکللی کاری آسان است؛ اما برخی از علامت‌ها در آن، کمی سردرگم‌کننده هستند.

اگر خواندن نمودار آکوردهای هر سازی را به‌خوبی بیاموزید، از دیدن آنها در صفحه‌های نت یک قطعه موسیقی خوشحال خواهید شد؛ زیرا با استفاده از این روش، می‌توان با سرعتی بسیار بالاتر نوازندگی قطعه مورد نظر را یاد گرفت.

عکس زیر، می‌تواند نمودار آکوردهای یوکللی را تا حد زیادی به شما توضیح دهد: نمودار آکورد یوکللی

مفاهیم پایه

این دسته از نمودارها در اکثر منابع معتبر، بسیار قابل درک طراحی می‌شوند و نواختن از روی آنها بسیار آسان است. برای خواندن آسان این نمودارها، تصور کنید که یک یوکللی در جلوی شما قرار دارد و نمودار را دسته آن فرض کنید. در این حالت، هداستاک (سر دسته) ساز را در بالا تصور کنید. هر خط عمودی در نمودار، بیانگر یک سیم ساز است؛ به این صورت که خط چپ، نشان‌دهنده سیم G (سل) و خط‌های واقع در سمت راست آن، به‌ترتیب سیم‌های C (دو)، E (می) و A (لا) را نشان می‌دهند. خطوط افقی نیز نشانگر فرت‌های ساز هستند.

شکل آکورد‌ها در این نمودارها، در قالب نقطه‌هایی بر روی خطوط نشان داده می‌شوند. در واقع، هر نقطه، محلی است که انگشتتان برای نواختن آکورد مورد نظر، باید در آنجا قرار بگیرد.

در نمودار زیر، آکورد G نشان داده شده است. با توجه به نقطه‌های درج‌شده در این شکل، باید فرت دوم سیم C، فرت سوم سیم E و فرت دوم سیم A را با انگشتان خود بگیرید. اگر کمی با دقت نگاه کنید، یک دایره کوچک در بالای سیم G وجود دارد؛ این دایره به این معناست که سیم مذکور در این آکورد، باید به‌صورت دست باز و بدون گرفتن هیچ‌یک از فرت‌های آن نواخته شود.

نمودار آکورد یوکللی

شکل فوق، یک نمودار بسیار ساده و قابل درک است و خوشبختانه می‌توان اکثر قطعات موسیقی را نیز بر روی آن نشان داد.

اما نمودار آکوردها در یوکللی، انواعی پیچیده‌‌تر نیز دارند که علامت‌های آنها ممکن است شما را گیج کنند. در ادامه، به این نوع از نمودارها می‌پردازیم و هر یک از علامت‌های موجود در آنها را توضیح می‌دهیم.

آکوردهایی در فرت‌های بالاتر

برخی از اوقات، در کنار نمودار و بیرون از شکل دسته، یک عدد وجود دارد؛ این عدد، گویای شماره فرتی است که باید برای نواختن آکورد مورد نظر آن را بگیرید. همانطور که مشخص است، نمودار تنها فرت‌های یک تا چهار را نشان می‌دهد و در صورتی که به گرفتن فرتی بالاتر از این چهار فرت برای نواختن یک آکورد نیاز باشد، شماره آن با یک عدد در کنار نمودار نشان داده می‌شود. در صورتی که شماره‌ای در کنار نمودار وجود نداشت، به این معناست که تمامی فرت‌های آکورد، در محدوده نمودار، یعنی از فرت یک تا چهار هستند.

در شکل پایین، سیم‌های G ،C و E در فرت ششم و سیم A در فرت هشتم ساز نواخته می‌شود:

نمودار آکورد یوکللی

میوت کردن سیم‌ها

اگر در نمودار، یک حرف X در پایین سیم به‌جای نت آن نوشته شده بود، به این معناست که سیم مذکور در این آکورد نباید به هیچ شکلی نواخته شود. در این صورت، باید با قرار دادن یک یا دو انگشت دست چپ خود بر روی سیم، آن را میوت کنید. دقت کنید که در این حالت، نباید سیم را فشار دهید و کافیست که دست خود را بر روی آن قرار دهید. زیرا در صورت فشار دادن سیم، می‌توانید ناخواسته یک فرت را گرفته و باعث تولید صدا در سیم شوید.

در پایین، نمونه‌ای از این نوع نمودار نشان داده شده است:

آکورد یوکللی

نواختن آکورد با شماره و بدون نمودار

برخی از اوقات، آکورد‌های یک قطعه موسیقی بدون نمودار و در قالب چهار شماره نمایش داده می‌شوند. حتی برخی از نوازندگان، آکورد‌های مورد نظر خود را نیز به این شکل به دیگر نوازندگان اطلاع می‌دهند. چهار رقم این عدد، گویای شماره فرت هر یک از چهار سیم یوکللی با الگوی GCEA هستند؛ برای مثال، شماره ۰۲۳۲، به‌معنای نواختن سیم G به‌صورت دست باز، سیم C در فرت دوم، سیم E در فرت سوم و سیم A در فرت دوم است. این آکورد، در واقع آکورد G است.

آکورد‌های قبلی این مقاله که در نمودار آکوردی نشان داده شده بودند، در این قالب به‌ترتیب با اعداد ۶۶۶۸ و X124 نشان داده می‌شوند.

امیدواریم این مقاله، به شما در درک و یادگیری نمودار آکوردهای یوکللی کمک کرده باشد. اگر سوالی در این زمینه دارید، می‌توانید آن را در بخش نظرات همین مقاله، با کارشناسان گیتارایران در میان بگذارید.

منبع: UkuTabs
مترجم: امیر تولی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *