۸ راه برای تشویق کودکان به یادگیری گیتار

نوازندگی گیتار

نوازندگی گیتار می‌تواند فعالیتی بسیار مفید برای فرزاندان شما باشد. نواختن گیتار و در کل هر سازی، نه‌تنها تأثیری بسیار مثبت در رشد ذهنی و مغزی کودکان دارد، بلکه می‌تواند راهی بسیار خوب برای ابراز احساسات باشد و همچنین به اعتماد‌به‌نفس و بهبود روابط اجتماعی آنها نیز کمکی شایان کند. علاوه بر این، نواختن یک ساز می‌تواند فرزند شما را در جمع افرادی با سلیقه موسیقی مشابه قرار دهد و دوستانی ارزشمند و روابطی مفید و جذاب برای او رقم بزند. اگر خود شما یک موزیسین باشید، می‌دانید که این روابط، ارزشی فوق‌العاده دارند و شاید خودتان نیز اکنون دوستی دارید که او را از راه موسیقی یافته‌اید.

امروزه با پیشرفت تکنولوژی، عوامل بسیاری در زندگی روزمره وجود دارند که حواس کودکان را به‌آسانی به خود منعطف می‌کنند و تمرکز آنها را در امور مهم‌تر و مفید‌تر بر هم می‌زنند. با اینکه نوازندگی گیتار می‌تواند فعالیتی بسیار مفرح و جذاب باشد، اما عواملی بی‌شمار همچون تلویزیون، بازی‌های کامپیوتری و سیاه‌چاله بی‌انتهای فضای مجازی می‌توانند تمرکز کودک شما را به خود منحرف کرده و حتی تمامی وقت آزاد او را به خود اختصاص دهند؛ امری که موجب می‌شود کل روز کودک شما به بطالت بگذرد.

اما چگونه می‌توان تمرکز و اشتیاق کودکان برای یادگیری نوازندگی گیتار و در کل یک ساز را پایدار نگه داشت و آنها را بر روی این فعالیت متمرکز ساخت؟ در این مقاله، قصد داریم هشت راه مفید در این راستا را به شما معرفی کنیم تا از کودک خود یک موزیسین بسازید. در واقع، راه‌های بسیاری، از برگزاری اجراهای زنده تا همراهی با کودکان در یادگیری گیتار وجود دارد که می‌تواند اشتیاق فرزندتان برای نوازندگی را زنده نگه دارد.

۱- فرزند خود را به اجراهای زنده ببرید

یادگیری مبانی تئوریک همچون گام‌ها، مرحله‌ای بسیار مهم از یادگیری یک ساز است؛ اما این مباحث معمولاً کمی خشک و کسل‌کننده هستند و ممکن است پرداختن بیش‌از‌حد به آنها در شروع یادگیری، انگیزه فرزندتان در یادگیری گیتار را کاهش دهد. به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم که در راستای یادگیری نوازندگی گیتار و آشنایی کلی با آن، کودکان را با خود به اجراهای زنده ببرید تا انتهای مسیر یادگیری خود و محصول نهایی زحمات خود در این راستا را به‌صورت عینی مشاهده کنند.

تماشای اجراهای زنده نوازندگان ماهر به کودکان کمک می‌کند تا در یادگیری گیتار، هدفی واحد بیابند و ببینند که تمرینات آنها می‌تواند نتیجه‌ای شیرین و خوشایند داشته باشد. این کار حتی به فرزند شما در یافتن سبک موسیقی مورد علاقه‌اش نیز کمکی شایان خواهد کرد. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم با توجه به سلیقه موسیقی فرزند خود و هنرمندان مورد علاقه او، بلیت یک کنسرت یا اجرای زنده را خریداری کرده و او را به تماشای آن ببرید.

در نظر داشته باشید که بلیت اجرای هنرمندان مشهور و نام‌آشنا کمی گران‌قیمت است و اگر قصد ندارید مبالغی زیاد را در این راستا پرداخت کنید، می‌توانید با کمی تحقیق، گروه‌های موسیقی کوچکتر و هنرمندانی جوان را بیابید که موسیقی آنها ماهیتی شبیه به هنرمندان مورد علاقه فرزند شما دارد و تماشای اجرای آنها، هزینه کمتری در بر دارد. در صورتی که گروه مورد نظر خود را از این دسته یافتید، می‌توانید تجربه تماشای اجرای آنها را برای فرزند خود با توضیح سبک گروه و اشتراکات آن با گروه موسیقی محبوبشان خوشایند‌تر کنید. توجه کنید که حتی اگر اجرای مورد نظر، یک کنسرت پُرزرق‌وبرق با سولوهای آتشین هم نباشد، تماشای یک گیتاریست در حال اجرای زنده برای تماشاچیان، می‌تواند تجربه‌ای بسیار الهام‌بخش برای کودکان باشد.

۲- تجهیزات جدید برای فرزند خود خریداری کنید‌

در صورتی که افت انگیزه برای یادگیری نوازندگی گیتار را در فرزند خود حس کرده‌اید، این روش قطعاً به ذهن خودتان نیز رسیده است. خرید تجهیزات جدید می‌تواند برای هر سنی از هنرجویان موسیقی اتفاقی جذاب باشد و انگیزه آنها را برای ادامه یادگیری نوازندگی افزایش دهد. یک گیتار یا یک امپلیفایر جدید می‌تواند شوقی نو در کودکان ایجاد کند. البته این وسایل قیمتی بسیار بالا دارند و خرید چندین نمونه از آنها صرفاً برای افزایش انگیزه، کاری چندان منطقی نیست؛ اما حتی یک وسیله جانبی همچون استرپ، اسلاید و حتی یک پیک گیتار با طراحی جذاب نیز می‌تواند اشتیاق فرزند شما برای یادگیری گیتار را افزایش دهد.

برای مثال، خرید یک کاپو قابلیت‌های جدید بی‌شماری را در اختیار یک گیتاریست مبتدی قرار می‌دهد. اگر فرزند شما به‌تازگی شروع به یادگیری گیتار کرده باشد و تنها توانایی نواختن چند آکورد محدود را داشته باشد، استفاده از یک کاپو می‌تواند تعداد آکورد‌های قابل نواختن توسط او را چندین برابر کند و به او امکان نواختن چندین آهنگ جدید را بدهد.

اما اگر قرار است به مناسبتی خاص، تجهیزات موسیقی جدیدی را به فرزند خود هدیه دهید، پیشنهاد می‌کنیم در صورت امکان، به سراغ خرید لوازم بزرگ‌تر و مهم‌تر همچون گیتار، امپلیفایر و مولتی افکت بروید. خرید گیتاری که کیفیتی بالاتر از گیتار فعلی فرزندتان دارد، می‌تواند نوازندگی را برای او آسان‌تر و لذت‌بخش‌تر کند. همچنین این ساز جدید می‌تواند صدایی بهتر یا متفاوت از گیتار فعلی فرزندتان تولید کند و یا از امکاناتی کاربردی در راستای سبک نوازندگی او برخوردار باشد. اما در نهایت، در نظر داشته باشید که لوازم کوچک و ارزان‌قیمت همچون موارد ذکرشده در بالا نیز می‌توانند راهی فوری برای افزایش انگیزه باشند.

راه های تشویق کودکان به یادگیری نوازندگی گیتار

۳- گیتار را همواره در دسترس فرزندتان قرار دهید

اگر فرزندتان برای هر بار استفاده از گیتار باید آن را از کیف خارج کرده و پس از استفاده از ساز نیز آن را مجدداً در کیف قرار دهد، ممکن است کلافه شود و حتی پس از مدتی، از خیر تمرین و یادگیری گیتار بگذرد! قرار دادن و خارج کردن گیتار از کیف برای هر بار نواختن آن، مراحلی اضافه و ناخوشایند به نوازندگی گیتار می‌افزاید و ممکن است انگیزه کودکان برای تمرین را کاهش دهد.

پیشنهاد می‌کنیم یک استند خریداری کرده یا یک فضای مشخص برای قرار دادن گیتار مشخص کنید تا فرزندتان بتواند گیتار را بدون نیاز به قرار دادن آن در کیف، در آنجا بگذارد و هر زمان که قصد نواختن ساز خود را داشت، دسترسی فوری به آن داشته باشد. به این شکل، در صورتی که او قصد تمرین یا شروع یادگیری یکی از قطعات موسیقی که جدیداً شنیده است را داشته باشد، می‌تواند به‌سرعت گیتار خود را از محل مشخص‌شده بردارد و بدون نیاز به انجام مراحل اضافی و حوصله‌سر‌بر، شروع به نوازندگی کند.

۴- کلاس‌های گیتار آنلاین را امتحان کنید

امروزه پلتفرم‌های آنلاین بسیاری وجود دارد که با هدف آموزش گیتار به کودکان تأسیس شده‌اند. کلاس‌های گیتار آنلاین، شما و فرزندتان را از انجام سفرهای درون‌شهری برای شرکت در کلاس‌های حضوری بی‌نیاز می‌کنند و علاوه بر صرفه‌جویی در زمان، انگیزه فرزند شما در یادگیری را نیز افزایش می‌دهند. برای شرکت در کلاس‌های آنلاین، تنها کافیست تا وارد سایت یا نرم‌افزار مورد نظر خود شوید و یادگیری را شروع کنید. هم‌اکنون بازه‌ای بسیار وسیع از محتوای آموزشی برای هر نوعی از گیتار در اینترنت وجود دارد که از مبتدی‌ترین و ساده‌ترین مباحث تا تکنیک‌هایی بسیار پیچیده را پوشش می‌دهد. گیتارایران نیز چند سری جامع از ویدیوهای آموزشی تولید کرده است که می‌توانید با تماشای آنها، یادگیری گیتار را به‌صورت کاملاً رایگان و بدون نیاز به شرکت در کلاس، شروع کنید.

۵- همراه با فرزند خود به یادگیری گیتار بپردازید

اگر زمان کافی در اختیار دارید، می‌توانید شما هم در کنار فرزند خود به یادگیری نوازندگی گیتار بپردازید. این کار در صورتی که لوازم پایه برای نوازندگی گیتار را برای فرزند خود خریداری کرده باشید، راهی بسیار کم‌هزینه و مفید برای انگیزه بخشیدن به فرزندتان است. در این روش، می‌توانید در کنار یکدیگر در مورد ساز اطلاعاتی مشترک کسب کنید و در مورد آن به تبادل نظر بپردازید. همچنین بدین نحو می‌توانید همزمان موسیقی‌ و گروه‌هایی جدید را کشف کرده و در کنار پیشرفت و کسب تجربیاتی لذت‌بخش در کنار یکدیگر، به روابط خود با فرزندتان نیز عمق ببخشید. علاوه بر این، پیشنهاد می‌کنیم یک قطعه موسیقی را مشخص کرده و یکدیگر را برای یادگیری سریع‌تر و نواختن صحیح‌تر آن به چالش بکشید. این کار می‌تواند به رقابتی سالم تبدیل شود و باعث پیشرفت سریع‌تر شما و فرزندتان در نوازندگی شود.

یک مزیت مهم دیگر این کار این است که به کودک امکان می‌دهد تا در صورت برخورد به مشکل در یادگیری، فردی نزدیک داشته باشد که سوالات خود را از او بپرسد و مشکلات خود را به‌نحوی آسان‌تر و بدون نیاز به مربی خود حل کند.

راه های تشویق کودکان به یادگیری نوازندگی گیتار

۶- فرزند خود را با یک موزیسین آشنا کنید

اگر در اطراف خود دوستانی دارید که به هر نحوی در عرصه موسیقی فعال هستند، آنها را به خانه خود دعوت کنید تا کودکتان با آنها هم‌صحبت شود. حتی می‌توانید از دوست موزیسین خود بخواهید که سازش را نیز به همراه خود بیاورد تا فرزندتان با آن آشنا شود. سعی کنید مکالمه‌ای میان دوست خود و فرزندتان برقرار کنید تا کودکتان با زندگی و نحوه کار یک موزیسین آشنا شود. حتی اگر ممکن بود، یک هم‌نوازی میان آنها تدارک ببینید.

همچنین اگر در میان دوستان و همکلاسیان فرزند خود، کسی را می‌شناسید که سلیقه‌ای نزدیک به فرزندتان دارد و موزیسین است، می‌توانید ارتباط آنها را افزایش داده و او را به خانه دعوت کنید تا در کنار کودکتان به تمرین و نوازندگی بپردازند. در شرایط ایده‌آل، اگر فرزندتان چند دوست موزیسین دارد، می‌توانید آنها را در کنار یکدیگر جمع کنید و آنها را در ساخت یک گروه موسیقی تشویق کنید. تشکیل یک گروه موسیقی تأثیری بی‌نظیر در انگیزه هنرجو برای ادامه یادگیری نوازندگی خواهد داشت و او را برای افزایش مهارت خود و تمرین پیاپی نوازندگی ترغیب می‌کند.

۷- چالش‌هایی سرگرم‌کننده برای هنرجو تدارک ببینید

این روش بستگی به شخصیت و سلایق فرزند شما خواهد داشت؛ اما در کل، چالش‌های متفاوت و بامزه می‌توانند انگیزه‌بخشی بسیار قوی برای ادامه یادگیری نوازندگی باشند. سعی کنید با فرزند خود در مورد موسیقی موردعلاقه‌اش صحبت کنید و سبک محبوب او را به‌صورت دقیق متوجه شوید. سپس، حتی اگر این سبک در تمارین عادی نوازندگی او نمی‌گنجد، تلاش کنید با در نظر گرفتن موسیقی محبوب فرزندتان، چالش‌هایی را برای او تدوین کنید.

شما می‌توانید آکورد‌ها یا ملودی‌های ساده موجود در قطعات موسیقی محبوب کودکتان را به‌آسانی بیابید و از او بخواهید تا آنها را بنوازد. همچنین می‌توانید از او بپرسید که یکی از قطعات موسیقی محبوبش در چه گامی است و از او بخواهید تا تلاش کند و آکورد‌ها یا حداقل بخشی از ملودی اصلی قطعه مورد نظر را در ساز خود بیابد. اگر یک موزیسین نیستید، ممکن است برای شما درک سطح نوازندگی فرزندتان و ساخت چنین چالش‌هایی کمی دشوار باشد؛ اما حتی اگر قطعه مورد نظر کمی از سطح نوازندگی او فراتر و نواختن آن برایش دشوار باشد، چالشی جذاب برای او خواهد شد تا مهارت نوازندگی خود را ارتقاء دهد. به‌علاوه، این چالش‌ها می‌توانند به تقویت گوش موسیقایی نوازنده نیز کمکی شایان کنند و او را در آینده به موزیسینی خبره تبدیل کنند.

۸- فرزند خود را به اندازه تشویق کنید

این مورد نیز به شخصیت کودکتان و روابط شما با او بستگی دارد. اما در کل، تشویق به روش‌های ملایم‌تر می‌تواند اثربخشی بیشتری در کودکان برای ادامه یادگیری نوازندگی داشته باشد.

بهتر است که تشویق‌های کلامی خود را به‌صورت نامحسوس و ملایم انجام دهید؛ برای مثال، اگر حوصله فرزندتان سر رفته است یا نیاز به کاری برای انجام دادن دارد، به‌صورت کاملاً عادی و ساده به او پیشنهاد دهید تا گیتار خود را بردارد و شروع به تمرین کند. همچنین جملاتی همچون «آخرین آهنگی که نواختن آن بر روی گیتار را یاد گرفتی چیست؟» یا «آیا این موزیک را شنیده‌ای؟ به نظرم قطعه‌ای بسیار زیبا برای نواختن با گیتار است!» نیز می‌توانند مشوق‌هایی غیرمستقیم و ظریف برای هدایت فرزندتان به‌سوی گیتار باشند.

کودکان نیز همانند انسان‌های بالغ، شخصیت‌هایی بسیار متفاوت دارند و تشویق بیش‌ازحد و محسوس به نواختن ساز، می‌تواند برای بسیاری از آنها تأثیر عکس داشته باشد و انگیزه آنها را کاهش دهد. نوازندگی گیتار عملی سرگرم‌کننده و تفریحی است و خود شما نیز اگر فردی شما را مدام به انجام آن دعوت کند، از انجام آن پشیمان می‌شوید! پس بهتر است بسته به شخصیت فرزند خود، ظرافت خود در تشویق او به یادگیری نوازندگی را حفظ کنید تا ناخواسته او را کلافه نکنید و باعث نشوید که به‌کلی نوازندگی را کنار بگذارد!

اگر شما نیز از راهی اثربخش برای انگیزه بخشیدن به کودکان در راستای یادگیری نوازندگی یک ساز اطلاع دارید، از شما دعوت می‌کنیم که آن را با ما و مخاطبین گیتار ایران در میان بگذارید.

منبع: Guitar World
نویسنده: Richard Blenkinsop
مترجم: امیر تولی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *