راهنمای کالیبره کردن اسپیکر مانیتورینگ

اسپیکر مانیتورینگ Output Frontier

راه‌حل‌های زیادی برای ارتقای شرایط شنیداری استودیو وجود دارد. یکی از راه‌حل‌هایی که کمتر به آن پرداخته می‌شود، کالیبره کردن مانیتورهای استودیویی است.

شاید ایجاد شرایط شنیداری بی‌نقص، کاری پُرهزینه و دشوار به نظر برسد؛ اما در این مقاله خواهید دید که چگونه می‌توان به‌سادگی مانیتورها را کالیبره کرد و شرایط شنیداری استودیو را بهبود بخشید.

دلایل کالیبره کردن مانیتور استودیویی

سه دلیل برای این کار وجود دارد:

۱. ایجاد یک ولوم ثابت به‌عنوان مرجع

اگر یک ولوم مشخص را در استودیو تثبیت کنید، گوش‌های شما به این ولوم عادت کرده و می‌توانند حدس بزنند که صدا در سایر سیستم‌ها به چه صورت خواهد بود.

۲. داشتن یک بازنمایی دقیق از دامنه‌ی فرکانسی

هنگام انجام میکس و مسترینگ باید منحنی فلچر-مانسون (Fletcher-Munson) را در نظر داشته باشید.

بر اساس این منحنی، هرچه موسیقی با صدای بلندتری پخش شود، فرکانس‌های بم و زیر نسبت به دامنه‌ی میانی بیشتر شنیده خواهند شد. ولومی که برای کالیبره کردن از آن استفاده می‌کنیم، تخت‌ترین پاسخ را در تمام دامنه‌ی فرکانسی خواهد داشت.

۳. ایجاد تصویر استریوی دقیق

همه‌ی مانیتورهای استودیویی مانند هم نیستند. اگر ولوم هر دو مانیتور را در یک وضعیت قرار دهید، ممکن است کماکان ولوم خروجی آنها در حد ۰.۵ الی ۱ دسی‌بل تفاوت داشته باشد که این امر باعث ایجاد تصویر استریوی نادرست خواهد شد.

ابزارهای مورد نیاز

برای این کار به دو چیز نیاز داریم:

۱. دستگاه اندازه‌گیری سطح فشار صوتی (SPL meter)

این ابزار در قالب نرم‌افزار و سخت‌افزار موجود است. تنها مهم است که SPL meter مورد استفاده، گزینه‌ی C-Weighted و Slow Response را داشته باشد.

۲. نویز صورتی

به یک کلیپ صوتی نویز صورتی جهت پخش از مانیتورها نیز نیاز داریم.

چگونه مانیتورها را کالیبره کنیم؟

برای این کار باید ۶ گام زیر را دنبال کنید:

۱. ولوم مانیتورها را با استفاده از پیچ ولوم تعبیه‌شده بر روی آنها در کمترین وضعیت قرار دهید.

۲. ولوم خروجی کارت صدا را بر روی ۰ دسی‌بل (unity) قرار دهید.

۳. گزینه‌های C-Weighted و Slow Response را بر روی دستگاه یا نرم‌افزار اندازه‌گیری سطح فشار صوتی فعال کنید.

۴. دستگاه اندازه‌گیری را در بهترین نقطه‌ی شنیداری (محل نشستن در هنگام کار) نگه دارید.

۵. نویز صورتی را در نرم‌افزار آهنگسازی خود با ولومی پخش کنید که سقف سیگنال در حدود منفی ۲۰ دسی‌بل باشد. (این مقدار دقیقاً ولوم مورد نیاز جهت کالیبره کردن مانیتور با استفاده از نویز صورتی است.)

۶. با استفاده از پیچ ولوم، ولوم مانیتورها را تک تک بالا ببرید تا جایی که بر روی دستگاه یا نرم‌افزار اندازه‌گیری، ورودی ۷۵ الی ۸۵ دسی‌بل را مشاهده کنید. سطح فشار صوتی مناسب برای اتاق‌های کوچک ۷۵ دسی‌بل و برای اتاق‌های بزرگ ۸۵ دسی‌بل است.

جمع‌بندی

شاید پس از کالیبره کردن اسپیکر مانیتورینگ با سطح فشار صوتی مناسب، ولوم خروجی اسپیکر برای شما بیش‌ازحد زیاد باشد. اگر این اتفاق برای شما رخ داد، ولوم پخش را تا جایی پایین‌ بیاورید که به ولوم مرجع نزدیک باشد و در عین حال، برای گوش شما آزاردهنده نباشد.

منبع: +Tuts
نویسنده: Karl Skivington
مترجم: کیان ایرجی

1 thoughts on “راهنمای کالیبره کردن اسپیکر مانیتورینگ

  1. سیامک میگوید:

    با سلام .اگر اسپیکر ها فاقد پیچ ولوم باشن چطور باید کالیبراسیون انجام بدیم.به عنوان مثال اسپیکر فوکال فاقد پیچ ولوم هست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *