راهنمای سیم‌ها، نت‌ها و گام‌های یوکللی برای مبتدی‌ها

راهنمای سیم‌ها، نت‌ها و گام‌های یوکللی برای مبتدی‌ها

آیا به‌تازگی نواختن یوکللی (اوکوله‌له) را شروع کرده‌اید؟ در این مقاله تمام آنچه درباره سیم‌ها و نت‌های این ساز باید بدانید را با شما در میان می‌گذاریم.

اگرچه لازم نیست تمام نت‌های موجود بر روی صفحه انگشت‌گذاری را برای شروع نوازندگی یوکللی حفظ کنید، اما بهتر است حداقل نام سیم‌ها را بدانید. در غیر این صورت هر بار که می‌خواهید ساز خود را کوک کنید، آکوردی را پیدا کنید و یا آموزش‌های آموزگار خود را دنبال کنید، سردرگم می‌شوید و باید به سراغ کتاب آموزشی بروید.

برای شروع تنها به یک یوکللی خوب و کمی صبر نیاز دارید…

توجه: در بخش‌های زیر، بر روی کوک سل-دو-می-لا تمرکز می‌کنیم که کوک استاندارد برای یوکللی سایز کنسرت، سوپرانو و تِنور است. این سایزها برای مبتدی‌ها مناسب‌تر هستند و اگر تازه‌کار هستید، بهتر است به سراغ یوکللی باریتون نروید.

نام سیم‌ها را بشناسیم

نام سیم‌های یوکللی

از نام سیم‌ها شروع می‌کنیم؛ زیرا دانستن آن برای هر نوازنده‌ای ضروری است.

ساز خود را به‌ شکل مرسوم در دست نگه دارید. بالاترین سیم که به شما نزدیک‌تر است، سیم «سُل»(G) خواهد بود. سیم بعدی به سمت پایین، سیم «دو»(C) است. سیم بعدی به سمت پایین، سیم «می»(E) و نهایتاً دورترین سیم از شما، سیم «لا»(A) است.

می‌توانید برای به‌ خاطر سپردن نام سیم‌ها از روش‌های مختلفی مثل حفظ کردن کلماتی که با نام هر نت شروع می‌شوند استفاده کنید. مثلاً:

Go
Crazy
Every
Afternoon

چگونه نت‌های یوکللی را بر روی صفحه انگشت‌گذاری پیدا کنیم؟

پدال دیستورشن NUX NDS-5

شناخت صفحه انگشت‌گذاری و توان شناسایی سریع هر نت، با تجربه میسر خواهد شد. هرچه بیشتر ساز بزنید، راحت‌تر می‌توانید جای نت‌ها را بر روی ساز پیدا کنید.

مدتی را به بازی کردن با سیم‌ها به‌صورت آزاد سپری کنید و سپس سعی کنید نت‌های تمام سیم‌ها را تا سومین فرت به خاطر بسپارید. تمام نت‌های الفبای موسیقی را در همین محدوده کوچک در اختیار خواهید داشت.

همانطور که در تصویر بالا می‌بینید، اولین نت، «سل»(G) است که از نواختن سیمِ «سل» به‌صورت دست باز ایجاد می‌شود. دومین فرت بر روی این سیم، نت «لا»(A) خواهد بود. طبیعتاً وضعیت دست باز سیمِ «دو»(C)، نت «دو» را ایجاد می‌کند و دومین پرده این سیم هم نت «ر»(D) خواهد بود.

بر روی پرده‌های مختلف سیم‌ها تمرکز کرده و سعی کنید با استفاده از شکل بالا، با نت‌های موجود بر روی هر سیم آشنا شوید.

بر روی برخی از پرده‌ها، نتی مشخص نشده است؛ زیرا نت‌های موجود در این پرده‌ها، نت‌های دیز یا بمل هستند. در ادامه روند نوازندگی با این نت‌ها نیز آشنا خواهید شد؛ اما در ابتدا و پیش از آشنا شدن با نت‌های اصلی لازم نیست که خود را درگیر نت‌های دیز و بمل کنید.

آموزش نت‌ها از طریق نواختن گام

یک راه مناسب برای فرا گرفتن نت‌ها، گام‌نوازی است. البته شاید گام‌نوازی هیجان‌انگیزترین کار ممکن با یوکللی نباشد؛ اما به آشنا شدن با نت‌های موجود بر روی صفحه انگشت‌گذاری کمک شایانی می‌کند. به‌عنوان نمونه، گام دو ماژور را طبق شکل زیر در نظر بگیرید:

گام یوکللی

دنبال کردن این گام ساده است و با حفظ کردن آن می‌توانید نت‌ها را راحت‌تر پیدا کنید. برای نواختن گام دو ماژور (C Major) باید نت‌های زیر را به‌ترتیب بنوازید:

دو (C)، ر (D)، می (E)، فا (F)، سل (G). لا (A). سی (B) و سپس مجدداً نت دو برای پایان.

برای نواختن گام دو ماژور از سیم «دو» به‌صورت دست باز شروع کنید. با فشار دادن دومین فرت بر روی همان سیم، به نت «ر» می‌رسید. سپس سیم «می» را به‌صورت دست باز بنوازید و پس از آن با پرده‌گیری فرت اول بر روی همان سیم، نت «فا» و بعد با پرده‌گیری فرت سوم بر روی این سیم، نت «سل» را بنوازید. سپس سیم «لا» در وضعیت دست باز برای نت «لا»، فرت دوم همین سیم برای نت «سی» و در نهایت فرت سوم بر روی همین سیم را برای نت «دو» بنوازید.

همچنین می‌توانید برای آشنا شدن بیشتر با نت‌ها، گام دو ماژور را بر روی یک سیم بنوازید.

نت های یوکللی

برای این کار تنها از سیم «دو» استفاده می‌کنیم. ابتدا سیم را به‌صورت دست باز بنوازید، سپس با پرده‌گیری فرت دوم نت «ر»، فرت چهارم نت «می»، فرت پنجم نت «فا»، فرت هفتم نت «سل»، فرت نهم نت «لا»، فرت یازدهم نت «سی» و با پرده‌گیری فرت دوازدهم مجدداً نت «دو» را بنوازید.

نواختن گام بر روی یک سیم اصلاً بهینه نیست؛ اما به شما فرصت می‌دهد تا نحوه شکل‌گیری نت‌ها بر روی صفحه انگشت‌گذاری را بهتر بشناسید.

سخن نهایی

یاد گرفتن نام سیم‌ها، نت‌ها و گام‌های یوکللی ممکن است کمی حوصله‌سربر باشد و هدف نهایی شما از به دست گرفتن ساز نواختن این گام‌ها نیست. اما وقتی رفته‌رفته با نت‌های ساز آشنا شوید، متوجه خواهید شد که ساز زدن آنقدر هم که فکر می‌کنید دشوار نیست و می‌توانید در بلندمدت به یک نوازنده بهتر تبدیل شوید. تنها باید تمرین کنید، خود را در معرض آزمون قرار دهید و نهایتاً نت‌ها را به آکورد، گام و آهنگ تبدیل کنید. موفق باشید!

منبع: GuitarFella
مترجم: کیان ایرجی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *