هفت مشکل که تنها گیتاریست‌های مبتدی آنها را درک می‌کنند

موانع یادگیری نوازندگی گیتار برای مبتدی‌ها

در هنگام فراگیری یک مهارت جدید، با سدهایی برخورد خواهید کرد که شما را خسته کرده و انگیزه شما را کاهش می‌دهند. فراگیری نوازندگی گیتار نیز از این قاعده مستثنا نیست و مشکلات منحصر‌به‌فرد خود را دارد. گیتاریست‌های کهنه‌کار این مشکلات را به‌خوبی می‌شناسند؛ ولی احتمالاً به شما خواهند گفت که وقتی از این سد عبور کردید همه‌ چیز بهتر خواهد شد. کسانی که به تازگی اقدام به یادگیری گیتار کرده‌اند، قطعاً با این مشکلات روبرو خواهند شد؛ اما با کمی تمرین می‌توان عمر این مشکلات را کوتاهتر کرد.
هفت مشکل که تنها گیتاریست‌های مبتدی آنها را درک می‌کنند

۱. ایجاد پینه بر روی انگشت‌ها

اگر به تازگی شروع به یادگیری گیتار کرده باشید یا حتی صرفاً برای امتحان کردن گیتاری را به دست گرفته باشید، قطعاُ می‌دانید که نگه داشتن یک نت یا آکورد، کار آسانی نیست؛ بلکه کاری است بسیار دردناک. این مسئله اصلاً دور از انتظار نیست؛ اما چندان نیز به طول نمی‌انجامد. به مرور زمان و با تمرین و تکرار، در نوک انگشتان شما پینه‌هایی برای حفاظت از بافت انگشتی ایجاد می‌شوند و شما را قادر می‌سازند تا به مدت طولانی‌تری ساز بزنید. بسیاری از گیتاریست‌ها با تلاش فراوان سعی در حفظ این پینه‌ها دارند و متأسفانه این کار مستلزم تحمل موقت درد است. اگر تازه‌کار باشید، بی‌شک فشار آوردن بر روی سیم‌های فلزی باعث درد در انگشتان شما خواهد شد؛ اما به قول آن ضرب‌المثل قدیمی، «نابرده رنج گنج میسر نمی‌شود».

۲. انگشت کوچک پرورش‌نیافته

روی هر دست شما یک انگشت کوچک وجود دارد که شما را در تمام طول زندگی همراهی کرده است؛ پس طبیعی است که انتظار داشته باشید مهارت لازم برای کار با این انگشت را داشته باشید. اما تلاش برای یادگیری گیتار به وضوح نشان خواهد داد که اصلاً چنین نیست. اگر به سراغ نوازندگی با پنجه یا نواختن گیتار لید رفته باشید، حتماً می‌دانید که استفاده کردن از انگشت کوچک کاری پردردسر است. گویی این انگشت منطق خود را دارد. در ابتدای یادگیری گیتار و در زمان نواختن نت‌هایی که از یکدیگر فاصله دارند یا برای نگه داشتن آکوردهایی که به این انگشت کوچک نیازمند هستند، متوجه خواهید شد که نوعی عدم ارتباط بین مغز و این انگشت وجود دارد. خوشبختانه تکنیک‌ها و تمرین‌های بسیاری برای بهبود مهارت انگشت کوچک و همچنین سایر انگشت‌ها در دسترس شما هستند.

۳. آکوردهای باره‌دار

چند آکورد اولیه را آموخته‌اید و حتی می‌توانید چند آهنگ را به‌طور کامل بنوازید. اما وقتی نت یکی از آهنگ‌های مورد علاقه‌تان را می‌خوانید، متوجه می‌شوید که به آکورد سی مینور یا بدتر از آن فا دیز مینور نیاز خواهید داشت. از خیر آهنگ گذشته و با خود می‌گویید «آکوردهای باره‌دار بیش‌ازحد سخت هستند!»

این یکی از شایع‌ترین مشکلات پیش روی گیتاریست‌های تازه‌کار است؛ اما فائق آمدن بر آن هم اهمیت ویژه‌ای دارد. آکوردهای باره‌دار بخشی جدانشدنی از بعضی از مهم‌ترین آهنگ‌های تاریخ هستند و نمی‌توانید از کنار آنها به‌سادگی بگذرید؛ مگر آنکه دایره آهنگ‌های خود را به شدت محدود کنید.

چاره چیست؟ تمرین و باز هم تمرین. تمرین کردن آکوردهای باره‌دار باعث تقویت دست و انگشتان شده و همچنین قدرت نگه داشتن دسته را افزایش می‌دهد؛ خصوصاً بر روی سیم‌های ضخیم‌تر. زمانی که برای تمرین کردن این آکوردها صرف می‌کنید، قطعاً مفید واقع خواهد شد.

۴. افتادن مضراب به داخل حفره صدا

اگر به تازگی یادگیری گیتار آکوستیک را شروع کرده باشید، احتمالاً به این مشکل برخورده‌اید. حتی حرفه‌ای‌های کارکشته نیز گهگاه دچار این مشکل می‌شوند. گاهی هنگام فراگیری نحوه به دست گرفتن مضراب و روش مضراب‌زنی، مضراب از دستمان رها می‌شود و وقتی به داخل حفره صدا می‌افتد، خارج کردن آن غیرممکن به نظر می‌رسد. گیتاریست‌ها در چنین موقعیتی مجبور می‌شوند گیتار خود را برعکس کرده و با تکان دادن آن پیک را از درون کاسه گیتار خارج کنند و درست مانند نواختن آکوردها و ریف‌ها، به مرور زمان روشی مخصوص برای خارج کردن پیک از کاسه گیتار به دست می‌آورند.

۵. تغییر آکورد

اگرچه ممکن است چند شکل مختلف آکورد بر روی گیتار را آموخته باشید، اما ترکیب آنها با یکدیگر در قالب ترتیب آکوردی یکدست، تلاشی مجزا و منحصربه‌فرد می‌طلبد. بسیاری از مبتدی‌ها وسوسه می‌شوند که آهنگ را با سرعت کامل و یا حتی به همراه نسخه ضبط‌شده آن بنوازند. اگر تلاش برای انجام چنین کاری را تجربه کرده باشید، قطعاً می‌دانید که گاهی نتیجه بسیار شلخته و خارج از ضرب خواهد بود. اما با تمرین و تکرار، تغییر آکورد بسیار نرم‌تر شده و تبدیل به عملی غریزی می‌گردد. تا آن زمان می‌توانید با نواختن آکوردها با سرعتی آهسته‌تر و استفاده از یک مترونوم، به ایجاد حافظه عضلانی مناسب کمک کنید. وقتی توانستید تغییر آکوردها را در سرعت پایین و بدون نقص اجرا کنید، می‌توانید رفته‌رفته سرعت را افزایش دهید تا جایی که به سرعت مورد نظر خود برسید.
تغییر آکورد

۶. گیتار زدن و خواندن

آواز خواندن و گیتار زدن به‌طور همزمان برای مبتدی‌ها کاری دشوار است؛ تقریباً شبیه به اینکه بخواهید با یک دست آرام بر روی سر خود ضربه بزنید و با دست دیگر شکم خود را به‌صورت دوار بمالید. کسانی که نوازندگی را به قصد ساز زدن و خواندن همزمان شروع کرده‌اند، می‌دانند که این کار چالشی سخت اما شدنی است.

طبیعتاً پیش از آنکه بتوانید بدوید، باید راه رفتن را بیاموزید. برای آواز خواندن و گیتار زدن به‌طور همزمان نیز فرا گرفتن تغییر آکوردها یک مهارت‌ بنیادین است. وقتی این مهارت را به‌خوبی فرا گرفتید، می‌توانید رفته‌رفته شروع به خواندن ملودی‌هایی بر روی آکوردها کرده و به‌مرور زمان به‌درستی بر روی آکوردها آواز بخوانید. با تمرین کافی، به‌خصوص بر روی ترتیب آکوردهای مرسوم، آواز خواندن به امری کاملاً طبیعی بدل خواهد شد.

۷. حفظ انگیزه

یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های پیش روی نوازندگان تازه‌کار، حفظ انگیزه است. همه ما در چنین موقعیتی بوده‌ایم که در ابتدای کار بسیار شور و هیجان داریم، اما با مرور زمان و پیش آمدن سختی‌های مختلف، انگیزه ما رفته‌رفته از دست می‌رود. در چنین لحظاتی باید به خاطر بیاورید که چرا اقدام به انجام چنین کاری کرده‌اید. شاید صرفاً عاشق موسیقی باشید یا شاید قصد داشته باشید عضو یک گروه شوید؛ دلیل هر چه که باشد، وقت به یاد آوردن آن همین حالاست. به یاد داشته باشید که گیتاریست شدن یک‌شبه اتفاق نمی‌افتد و حتی بهترین گیتاریست‌های جهان هم یک‌شبه نوازنده نشده‌اند. آرام‌آرام پیش بروید و موسیقی‌هایی را بنوازید که شما را خوشحال می‌کنند؛ مگر نه اینکه هدف نهایی همین است؟

منبع: Scales-Chords
نویسنده: B. Phillips
مترجم: کیان ایرجی

2 thoughts on “هفت مشکل که تنها گیتاریست‌های مبتدی آنها را درک می‌کنند

  1. مهدی میگوید:

    سلام من از ناحیه دست چپ که با اون اکورد میگیرم دچار نقص هستم و انگشت اشاره دست چپم کامل قطع شده ایا به نظرتون من میتونم گیتار یاد بگیرم؟؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *