۵ روش خلاقانه برای ضبط صدای امپلیفایر گیتار

اکثر گیتاریست‌ها برای ضبط صدای امپلیفایر گیتار خود، یک میکروفون در روبروی آن قرار می‌دهند و پروسه ضبط را آغاز می‌کنند. این روش می‌تواند روشی ساده و همگانی برای ضبط صدای امپ گیتار باشد؛ اما استفاده از این تکنیک به تنهایی، ماهیتی کمی بی‌روح به صدای ضبط‌شده از گیتار می‌دهد.

روش‌های ساده‌ای وجود دارند که می‌توانید به کمک آنها، کیفیت صدای ضبط‌شده را به شکلی محسوس ارتقاء دهید و روحی مضاعف به آن ببخشید. یکی از بهترین روش‌ها برای گرما بخشیدن به صدای گیتار در ضبط‌هایی که از طریق امپ صورت می‌گیرد، ضبط صدا به وسیله دو میکروفون یا بیشتر است. این میکروفون‌های اضافی نیز بهتر است که نه در جلوی امپ، بلکه در نقاط دیگر اتاق قرار گیرند.

امروزه و با پیشرفت فناوری‌های مربوط به موسیقی، نوازندگان می‌توانند به‌آسانی و با استفاده از شبیه‌سازهای امپ و پروفایل‌های Impulse Response، صدا و عملکرد تمامی امپ‌ها را با روش‌های متفاوت میکروفون‌گذاری و در محیط‌های مختلف تجربه کنند. اما با وجود اینکه این الگوریتم‌های پیشرفته می‌توانند تجربه‌ای بسیار نزدیک به شکل حقیقی تجهیزات مورد نظر به کاربر خود ارائه کنند، هنوز هم عملکرد یک امپ حقیقی و ضبط صدای آن به کمک روش‌های خلاقانه میکروفون‌گذاری، نتیجه‌ای زنده‌تر و جذاب‌تر را در بحث کیفیت و ماهیت صدای گیتار حاصل می‌کند. شما در این حالت می‌توانید با اعمال تغییراتی بی‌شمار، چه بزرگ و چه جزئی، صدای در حال ضبط از امپ گیتار را به شکلی مشهود تغییر دهید و با آزمون‌وخطا، به نتایج کاملاً دلخواه خود دست یابید و قابلیت‌های تجهیزات موسیقی خود را نیز به‌نحو احسن به نمایش بگذارید.

در این مطلب، قصد داریم پنج روش ضبط را به شما معرفی کنیم که می‌توانید به کمک آنها صدای ضبط‌شده از امپ گیتار خود را ارتقاء دهید و یا آن را به‌طور کلی متحول کنید.

این روش‌ها نیز همانند تمامی تکنیک‌های ضبط، همواره نتیجه‌ای مشخص ندارند و برای تمامی شرایط مناسب نیستند. در نظر داشته باشید که شرایط صوتی اتاق و نوع امپلیفایر و میکروفون شما، می‌تواند تأثیری اساسی در نتیجه این تکنیک‌ها داشته باشد؛ اما به‌کارگیری همین روش‌ها می‌توانند دروازه‌ای جدید را به روی خلاقیت شما در ضبط صدای گیتار بگشایند و باعث شوند که به تن‌هایی جدید و بسیار جذاب دست یابید.

۱- یک میکروفون در روبروی دیوار قرار دهید

۵ روش خلاقانه برای ضبط صدای امپلیفایر گیتار

تا کنون به این فکر افتاده‌اید که به جای قرار دادن میکروفون در مقابل اسپیکر امپ گیتار، آن را در جلوی دیوار روبروی امپ قرار دهید؟ شما می‌توانید این تکنیک را با استفاده از هر میکروفونی به کار بگیرید؛ اما میکروفون‌های کاندنسر دیافراگم بزرگ می‌توانند بازه فرکانسی وسیعی را در این حالت ضبط کنند و تمامی ظرافت‌های صوتی و آکوستیک اتاق شما را نیز به سیگنال ضبط‌شده بیفزایند. استفاده از این نوع از میکروفون، خصوصاً در ترکیب با یک میکروفون داینامیک در جلوی امپ، می‌تواند نتایج بسیار جذابی را به دنبال داشته باشد.

شما می‌توانید با قراردهی میکروفون با فاصله‌ای کمتر از دیوار، ریوربی کوتاه به صدا بیفزایید و با نصب آن در نزدیکی زمین، کمی از اصوات بم اتاق را نیز به سیگنال ضبط‌شده اضافه کنید. پیشنهاد می‌کنیم این تکنیک را در اتاق‌های مختلف امتحان کنید تا با تأثیراتی که انعکاسات آکوستیک یک اتاق می‌تواند بر روی صدای ضبط‌شده داشته باشد، آشنا شوید. اجرای این تکنیک در جلوی دیوارهای آجری نیز افکت‌هایی بسیار جالب به صدای ضبط‌شده می‌بخشد که تجربه آن خالی از لطف نیست.

۲- از یک امپ کوچک در کنار امپ اصلی خود استفاده کنید

۵ روش خلاقانه برای ضبط صدای امپلیفایر گیتار

استفاده از دو امپ مجزا برای ضبط صدای گیتار، تکنیکی ویژه و جدید نیست و سالهاست که توسط برخی از نوازندگان و مهندسین صدای مشهور استفاده می‌شود. استفاده از یک امپ کوچک در کنار امپ اصلی‌تان حین ضبط صدای گیتار و ضبط صدای آن به‌صورت مستقیم، می‌تواند تأثیراتی بسیار جالب بر روی سیگنال ضبط‌شده داشته باشد. همچنین نیازی نیست که این امپ ثانویه، کیفیتی عالی داشته باشد؛ بلکه می‌تواند نمونه‌ای کهنه و حتی خراب باشد!

بسیاری از گیتاریست‌ها هنوز امپ تمرینی اول خود را در گوشه‌ای از خانه نگهداری می‌کنند. این امپ‌ها معمولاً اندازه‌ای کوچک دارند و اسپیکر کوچک نه‌چندان باکیفیت آنها در ترکیب با افکت دیستورشن داخلی‌شان، صدایی همانند یک دسته زنبور عصبانی تولید می‌کند! تن این امپلیفایرهای ارزان قیمت به‌تنهایی مطمئناً چندان جذاب نیست و حتی می‌تواند برای یک نوازنده حرفه‌ای کلافه‌کننده باشد؛ اما اگر از آنها در کنار یک امپ باکیفیت استفاده کنید و صدای این دو امپلیفایر را به شکل ترکیبی در کنار یکدیگر ضبط کنید، تأثیر صدای امپ کوچک بر روی سیگنال نهایی، شما را غافلگیر خواهد کرد.

اگر چنین امپی در اختیار ندارید نیز پیشنهاد می‌کنیم یک نمونه بسیار ارزان قیمت از آن را از بازار تجهیزات موسیقی دست دوم خریداری کنید و خود، تأثیر آن را بر روی صدای ضبط‌شده گیتار تجربه کنید!

۳- یک امپ کوچک را به شکل خوابیده بر روی زمین قرار دهید

۵ روش خلاقانه برای ضبط صدای امپلیفایر گیتار

اگر یک امپ بزرگ در اختیار ندارید و می‌خواهید صدای قدرتمندی همانند آن را در موسیقی خود داشته باشید، می‌توانید از تکنیکی که فرانک زاپا (Frank Zappa) در Inca Roads به کار گرفت، استفاده کنید. این تکنیک، قرار دادن امپ به‌صورت خوابیده بر روی زمین و آویزان کردن میکروفون در بالای آن است. در این حالت، امپلیفایر گیتار باید به شکلی بر روی زمین قرار گیرد که اسپیکر آن رو به سقف باشد و میکروفون نیز در فاصله‌ای یک الی دو متری، درست در بالای آن نصب شود.

نزدیکی اسپیکر امپ شما با زمین در این حالت، باعث افزایش بیس تولیدشده توسط آن به شکلی مشهود می‌شود و باعث می‌شود که امپ شما، صدایی بسیار قوی‌تر و گرم‌تر از یک امپ کوچک تولید کند. شما می‌توانید این تکنیک را با استفاده از هر امپی اجرا کنید و نتیجه آن را در سیگنال ضبط‌شده بشنوید.

در نظر داشته باشید که اجرای این تکنیک با استفاده از امپ‌های لامپی گیتار به هیچ وجه توصیه نمی‌شود. امپ‌های لامپی حساسیت بسیاری به حرکت و ضربه دارند و قرار دادن این دستگاه‌ها به شکلی غیرمعمول می‌تواند صدماتی جبران‌ناپذیر به آنها وارد کند. بنابراین، پیشنهاد می‌کنیم این فن ضبط صدا را تنها با استفاده از امپ‌های سالید استیت امتحان کنید.

۴- بدون استفاده از امپ و با استفاده از کارت صدا به ضبط صدای گیتار خود بپردازید

۵ روش خلاقانه برای ضبط صدای امپلیفایر گیتار

نوازندگان مشهور بی‌شماری در دنیا، صدای گیتار خود را بدون استفاده از امپ و به‌صورت مستقیم از طریق کنسول استودیویی یا کارت صدا ضبط می‌کنند. یکی از مشهورترین نوازندگانی که از این تکنیک استفاده می‌کند را می‌توان نایل راجرز (Nile Rodgers) دانست. استفاده از ورودی اینسترومنت کارت صدا یا کنسول استودیویی به جای امپ گیتار، می‌تواند صدایی بسیار شفاف و پویا به ساز شما ببخشد که تجربه آن با استفاده از امپ بسیار دشوار است. استفاده از ایکولایزر (EQ) و مقداری مناسب از افکت کمپرشن، ماهیت صوتی بسیار جذابی به گیتار شما می‌بخشد که به صدای گیتار در موسیقی فانک مشابه است.

در نظر داشته باشید که ماهیت صوتی ساز شما در این روش می‌تواند بسته به پری‌امپ یا کارت صدای مورد استفاده‌تان، بسیار متغیر باشد. نایل راجرز در ضبط با این روش، معمولاً از پری‌امپ میکروفون مشهور Neve 31102 استفاده می‌کرد. اما ورودی مستقیم اینسترومنت کارت صدای شما نیز می‌تواند کاربردی مشابه داشته باشد و به‌طور انحصاری و یا در ترکیب با صدای امپ گیتار، ماهیت صوتی جذابی را برای صدای ضبط‌شده گیتار شما رقم بزند. پس پیشنهاد می‌کنیم ضبط صدای ساز به شکل مستقیم و از طریق ورودی اینسترومنت کارت صدا را نیز چه به‌صورت مستقل و چه در ترکیب با صدای یک امپ، به‌عنوان یک گزینه در نظر داشته باشید.

۵- در پشت اسپیکر امپ خود یک میکروفون قرار دهید

۵ روش خلاقانه برای ضبط صدای امپلیفایر گیتار

این روش تنها در کابینت‌های پشت باز در امپ‌های گیتار قابل اجراست. شما می‌توانید یک میکروفون در پشت اسپیکر امپ خود نیز نصب کنید و صدای در حال پخش در این محدوده را هم ضبط کنید. شاید فکر کنید که این تکنیک تنها کمی بیس به صدای ضبط‌شده شما می‌افزاید؛ اما با تجربه این روش، شفافیت و قدرت صدای حاصله از آن شما را شگفت‌زده خواهد کرد. اگر شدت صدا و گین میکروفون جلویی و میکروفون نصب‌شده در پشت امپ با یکدیگر به شکلی دقیق متوازن شود، صدایی بسیار گرم و قوی و در عین حال شفاف حاصل خواهد شد که آن را به‌سختی می‌توان با استفاده از تکنیک‌های دیگر ضبط تجربه کرد.

همچنین اگر یک میکروفون تماسی یا PZM (میکروفون‌های boundary) در اختیار دارید، می‌توانید با نصب آن در پشت اسپیکر امپ، بیسی بسیار عمیق، قوی و پویا را به صدای ضبط‌شده از امپلیفایر خود بیفزایید که در ترکیب با صدای ضبط‌شده از طریق میکروفون اصلی نصب‌شده در روبروی امپ، ماهیت گرم و بسیار جذابی را به صدای گیتار شما می‌بخشد.

توجه کنید که در زمان به‌کارگیری این تکنیک، ممکن است تداخلات فازی میان دو میکروفون رخ دهد؛ بنابراین پیشنهاد می‌کنیم پیش از شروع ضبط، قطبیت میکروفون قرارگرفته در پشت اسپیکر امپلیفایر را معکوس کنید. در صورتی که هر دوی میکروفون‌های نصب‌شده بر روی امپ قطبیتی یکسان داشته باشند، احتمالاً صدای آنها در ترکیب با یکدیگر تمامی پویایی خود را از دست می‌دهد و متوجه خواهید شد که زمانی که صدای آنها را با یکدیگر ترکیب می‌کنید، تمامی زیبایی صدای ضبط‌شده از آنها محو می‌شود.

شما در ضبط صدای گیتار خود از چه روشی استفاده می‌کنید؟ لطفاً روش مورد علاقه خود برای ضبط صدای گیتار و ویژگی‌های صوتی آن را در بخش نظرات همین مطلب، با ما و مخاطبین گیتار ایران در میان بگذارید.

منبع: Guitar World
نویسنده: Connor Godfrey
مترجم: امیر تولی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *