Digital Clock و World Clock چیست؟

سوالی که برای بسیاری از کسانی که از دستگاه های صوتی ضبط دیجیتال استفاده می کنند این است که ورودی و خروجی که روی آن World Clock نوشته شده است چیست. نخستین مطلبی که برای جواب این سوال باید مطرح کنیم این است که کلا Digital Clock چیست؟

شما وقتی که یک سری سرباز را در حال رژه رفتن می بینید، متوجه می شوید که ترتیب قدم برداشتن آنها از روی طبلی است که نوازنده طبل آن گروه می نوازد، پس هر ضرب طبل به سربازها می گوید که چگونه با هم یکسان حرکت کنند. حال فرض کنیم که چند دستگاه تولید و ضبط صدای دیجیتال داریم، مثال ساده آن یک پری امپ ADAT و یک کارت صوتی است. این دو برای شروع به ضبط باید یک نقطه شروع و پایان سیگنال دیجیتال داشته باشند، مانند سربازها که ضربات طبل آنها را نظم می دهد. برای این منظور در هر دستگاه دیجیتال یک Digital Clock تعبیه شده است. این ساعت به شکل موج صفر-یک از کابل های متصل کننده منتقل می شود مانند شکل

حال سوالی که باید از خود بپرسیم این است که آیا همیشه انتقال این سیگنال ها همسان خواهند بود و یا امکان تپق زدن وجود دارد؟ آیا تا به حال در حال ضبط ورودی مستقیم کارت صوتی و یک پری امپ تبدیل کننده دیجیتال به آنالوگ و برعکس در آنِ واحد دچار تاخیر ناخواسته با منبع نامشخص شده اید؟ دقت کنید که کابل های متصل کننده در معرض تداخل هستند و ممکن است با منبع اصلی بعضی وقت ها تاخیری در ضبط پیدا کنند که به آنها تپق ضبط یا Jittering گفته می شود. این به دلیل تاخیر رسیدن سیگنال صفر و یک یکی از دستگاه های دیجیتال است.

سیگنال های تپق در مقایسه با آنچه که در اصل باید باشند.
در دامنه سیگنال ها نقاط قرمز تپق ایجاد شده هستند و خط های سیاه سیگنالی که باید دقیق انتقال پیدا می کردند.
اختلاف ارتفاع سیگنالها به دلیل تپق ها یا همان لکنت سیگنال ساعت داخلی دستگاه دیجیتال است.

اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم برخی سیگنال های دستگاه ها عقب جلو می شوند در نتیجه صدا به اصطلاح تپق می زند. حال چاره چیست؟

اینجا ما از World Clock استفاده می کنیم، یعنی از یکی از دستگاه های دیجیتالمان که خروجی World Clock دارد معمولا کارت صدا یک خروجی به دستگاه های دیگر می دهیم و اگر بیش از یکی باشند لوپشان می کنیم که به این اکسترنال سینک هم می گویند. این باعث می شود همه دستگاه ها با یک سیگنال شروع و پایان موج داشته باشند. شما احتمالا دکمه اکسترنال یا اینترنال سینک را در برنامه های مختلف مشاهده کردید:

نمونه دکمه سینک در برنامه های Steinberg

به غیر از سیگنال کانورترها (مبدل ها) world clock سمپل ریت شما را هم یکسان می کند که برخی مواقع اگر یکی نباشند ایجاد نویز می شود یا صدا محو می شود.

معمولا خروجی و ورودی کابل به شکل کابل کواکسیال ۷۵ اهم هستند یا به شکل پرت S/PDIF هم هستند. تصاویر چند نمونه از ورودی و خروجی World Clock دستگاهی مختلف است:

پشت یک کارت صدای Arturia AudioFuse

شماره ۳ که به شکل ورودی و خروجی S/PDIF هست منبع ورود و خروج World Clock هست

پشت یک پری امپلیفایر Audient asp880

پس اگر بخواهیم World Clock را در یک جمله توضیح دهیم:

“World Clocking مانند ساعتیست که نقطه صفر و یکگان دستگاه های دیجیتال متصل به هم را یکسان می کند.”

نویسنده:
کوروش بهنام
ناموجود
ناموجود
۱۹,۴۰۰,۰۰۰ تومان
ناموجود
ناموجود
۰ تومان

1 thoughts on “Digital Clock و World Clock چیست؟

  1. بهمنیار افروزه میگوید:

    با سلام خدمت جناب بهنام عزیز
    اقبل از هر چیز از مطالب بسیار مفید و مختصرتون ممنونم
    فقط مطلبی که هست اینه که در کل این آرتیکل شما نوشتید World Clock
    میخواستم جسارتا بگم اصلاح بفرمایید.
    باز هم ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *