راهنمای جامع میکروفون‌های قلمی

راهنمای خرید میکروفون قلمی

آیا می‌دانید میکروفون قلمی (pencil microphone) چیست و چه کاربردی دارد؟ در این مقاله شرحی کامل از میکروفون‌های خازنی قلمی، استفاده‌ها و فواید آنها ارائه می‌کنیم. همچنین فهرستی از بهترین گزینه‌های موجود در بازار را در اختیار شما می‌گذاریم.

میکروفون قلمی چیست؟

میکروفون قلمی، یک میکروفون خازنی (کاندنسر) با دیافراگم کوچک و قالبی استوانه‌ای و باریک است که صدا را از منتهی‌الیه بالای خود دریافت می‌کند. این دسته از میکروفون‌ها، کشیده، باریک و به شکل قلم هستند و نام‌گذاری آنها نیز به همین دلیل است.

به دلیل کوچک بودن میکروفون‌های قلمی، آنها دیافراگم کوچکی دارند و تقریباً همیشه خازنی هستند.

از این میکروفون‌ها در شرایطی استفاده می‌شود که نیاز به ثبت جزئیات با دقت بالا باشد. میکروفون‌های قلمی ارائه‌کننده صدایی کنترل‌شده و متمرکز با پاسخ ترنزینت (transient response) بالا هستند؛ یعنی می‌توانند اتک شدید و پرتاب صدای کوتاه و ناگهانی ساز کوبه‌ای، بادی برنجی یا کابینت امپلیفایر گیتار را به‌خوبی پوشش دهند.

کاربرد میکروفون قلمی چیست؟

میکروفون‌های قلمی عمدتاً برای ضبط منابع صوتی با ترنزینت شدید استفاده می‌شوند. صداهایی با ترنزینت شدید معمولاً توسط اسنیر، کابینت امپلیفایر گیتار، برخورد مضراب با سیم گیتار آکوستیک یا نت‌های شدید سازهای بادی برنجی ایجاد می‌شوند.

همچنین از این میکروفون‌ها برای اندازه‌گیری صدا در محیط نیز استفاده می‌شود. مثلاً می‌توانید نتی کشیده را در نقطه خاصی از استودیو پخش کرده، میکروفون قلمی را به جهت دلخواه نشانه گرفته و صدا را ضبط کنید تا ببینید چه کیفیت، ولوم یا شخصیت صوتی دریافت می‌کنید. سپس با تکیه بر این پارامترها می‌توانید جای‌گیری مانیتورها در استودیو یا پوشش آکوستیک استودیو را بهینه‌سازی کنید.

این میکروفون‌ها برای ضبط استریو نیز مناسب هستند؛ خصوصاً زمانی که قصد دارید جزئیات منسجم‌تری از صدای سازهایی مانند گیتار آکوستیک، اورهد درامز یا صدای محیط دریافت کنید.

در نهایت، گاهی نیز میکروفون‌های قلمی برای ضبط میدانی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

آیا میکروفون‌های خازنی قلمی به برق فانتوم نیاز دارند؟

بله، از آنجا که تقریباً تمامی میکروفون‌های قلمی از نوع خازنی هستند، به برق ۴۸ ولت فانتوم (فانتوم پاور) نیاز دارند. این برق را می‌توان از باتری، کارت صدا یا منبع تغذیه جداگانه تأمین کرد. البته اگر یک کارت صدای استودیویی در اختیار دارید، احتمالاً می‌توانید برای تأمین انرژی مورد نیاز میکروفون قلمی روی کارت صدا حساب کنید و نیازی به منبع برق جانبی نخواهید داشت.

فواید میکروفون‌های قلمی چیست؟

نقطه قوت اصلی این میکروفون‌ها، پاسخ‌دهی مطلوب به ترنزینت‌ها و شفافیت آنهاست.

به دلیل استفاده از دیافراگم کوچک و ساختار خازنی، میکروفون‌های قلمی شفافیت و تمرکز صوتی بالایی داشته و صداهای خارج از محور را به‌خوبی دفع می‌کنند. به‌عنوان مثال اگر از آنها برای ضبط اسنیر درام استفاده کنید، توان پاسخ‌دهی به سطح فشار صوتی بالای درام را داشته، جزئیات صدای درام را ثبت کرده و به‌خوبی نویز پس‌زمینه اتاق یا نشتی سایر صداها را نیز دفع می‌کنند.

نقطه قوت دیگر این دسته از میکروفون‌ها، الگوی قطبی کاردیوید (cardioid) است که به ضبط هر چه تمیزتر صدا کمک می‌کند.

همچنین میکروفون‌های قلمی دارای پاسخ فرکانسی گسترده‌ای هستند که باعث می‌شود برای ضبط جزئیات صدای درامز (به‌عنوان میکروفون اورهد) مناسب باشند.

این گروه از میکروفون‌ها برای ضبط وکال به شکلی شفاف و متمرکز نیز ایده‌آل هستند؛ خصوصاً برای ضبط وکال در اتاقی که دارای پوشش آکوستیک مطلوب نیست.

از آنجا که میکروفون‌های قلمی همیشه بر روی پایه مورد استفاده قرار می‌گیرند، نویز محیطی کمتری دریافت می‌کنند. همین امر باعث می‌شود گزینه مناسبی برای مهندسین ضبط زنده و استودیویی باشند؛ زیرا می‌توانند صدای مورد نظر را دریافت کرده و در عین حال، نشت صدا از سایر منابع موجود در اتاق را به‌خوبی دفاع کنند. همچنین سیگنال آنها نیز خاصیت میکس‌پذیری بیشتری دارد.

چه چیزهایی را می‌توان با میکروفون قلمی ضبط کرد؟

تقریباً هر چیز. میکروفون‌های قلمی می‌توانند برای ضبط هر نوع منبع صوتی، حتی صدای اتاق، مورد استفاده قرار گیرند. اما ساختار آنها برای ضبط صداهای بلند مناسب‌تر است؛ زیرا پاسخ ترنزینت بالای آنها موجب می‌شود که در ولوم‌های بالا و ترنزینت‌های سریع و تیز مانند صدای درامز یا امپلیفایر گیتار نیز جزئیات لازم را حفظ کنند.

معمولاً از این میکروفون‌ها برای ضبط صداهای زیر استفاده می‌شود:

  • منابع صدای بلند
  • درامز
  • امپلیفایر گیتار
  • گیتار آکوستیک
  • وکال
  • اسنیر
  • اورهد درامز
  • افکت‌های صوتی و صداسازی برای فیلم
  • اورهد گروه کر
  • صداهای محیطی
  • پیانو آکوستیک
  • سکوت (این مورد را حتماً امتحان کنید!)

بهترین میکروفون‌های قلمی موجود در بازار کدامند؟

با وجود تعدد گزینه‌های موجود در بازار، ممکن است انتخاب صحیح کمی دشوار باشد. به همین خاطر فهرستی تهیه کرده‌ایم که معتقدیم بهترین گزینه‌های موجود را شامل می‌شود و تمام سطوح مختلف بودجه و نیازهای ضبط را پوشش می‌دهد.

گزینه‌های پیشنهادی خود را از بین برندهای شاخصی مانند شور (Shure) و ای‌کی‌جی (AKG) و همچنین تازه‌واردهایی چون استون (Aston) و ساب‌زیرو (Subzero) انتخاب کرده‌ایم.

۱. Shure PGA 81 Pair

میکروفون قلمی شور

از یکی از محصولات شاخص شرکت کهنه‌کار شور شروع می‌کنیم. Shure PGA 81 که به همراه پایه و کابل و به‌صورت جفت عرضه می‌گردد، از اساس برای دقت بالا ساخته و پرداخته شده است.

چه برای ثبت اتک صدای نوازندگی گیتار با پنجه و چه برای دریافت کیفیت صوتی منحصربه‌فرد سازهای بادی و اسنیر درام، می‌توانید روی PGA 81 حساب کنید.

این جفت میکروفون که برای ضبط استریو به‌صورت اورهد طراحی شده است، می‌تواند به‌صورت تک میکروفون برای ضبط ساز‌های مختلف نیز استفاده شود.

پاسخ فرکانسی خطی و تخت از ۴۰ هرتز تا ۱۸ هزار هرتز، جزئیات خیره‌کننده‌ای را بدون رنگ‌آمیزی ارائه کرده و الگوی قطبی قلبی‌شکل (کاردیوید) با طراحی خازنی نیز باعث دفع صدا‌های خارج از محور می‌گردد.

با سقف توان تحمل فشار صوتی ۱۲۹.۵ دسی‌بل، Shure PGA 81 توان تحمل بلندترین منابع صدا را نیز دارد. همچنین حساسیت بالای آن باعث می‌شود که بتوانید منابع صوتی آرام‌تر را نیز با جزئیات عالی ضبط کنید‌.

پایه همراه این محصول، ابزاری کاربردی در زمان ضبط اورهد درامز، گروه زهی یا ضبط استریو از گیتار و پیانو آکوستیک است.

همچنین PGA 81 از کیفیت ساخت مشهور شور برخوردار است و می‌تواند از عهده ناملایمات فیزیکی جلسات ضبط به‌خوبی برآید.

شور PGA 81 برای چه افراد و کاربردهایی مناسب است؟

  • استودیوهای موسیقی
  • مهندسین صدا
  • گروه‌های موسیقی تئاتر و مراکز آموزشی
  • ضبط صدای گیتار آکوستیک
  • آهنگسازها و خواننده‌ها
  • ضبط صدای صحنه
  • ضبط افکت‌های صوتی

۲. Shure SM81

Shure SM81

اگر نیازمند شفافیت خارق‌العاده و جزئیات بالا در ضبط‌های خود هستید، شور SM81 گزینه‌ای بی‌نقص برای شماست و به لطف پاسخ فرکانسی گسترده، کاربرد راحت و انعطاف‌پذیری خود، یکی از بهترین میکروفون‌های قلمی تاریخ است.

SM81 تمام فرکانس‌های ۲۰ الی ۲۰ هزار هرتز را پوشش می‌دهد که عملاً مانند قرار دادن یک آینه در برابر ساز است؛ یعنی می‌تواند دقیقاً هر صدایی که از ساز خارج می‌شود را ضبط کند.

یکی از نقاط قوت کلیدی این میکروفون نیز سوییچ کاهش فرکانس‌های بم است. سازهای آکوستیک، به‌ویژه گیتار، ممکن است در روند ضبط، فرکانس‌های بم مضاعف ایجاد کند؛ پس بد نیست که سوییچی برای کاهش فرکانس‌های بم و در عین حال، حفظ وزن و قدرت صدای ساز در اختیار داشته باشیم. Shure SM81 با داشتن این کلید به شما امکان می‌دهد که بم‌ترین صداهای گیتارهای آکوستیک جامبو یا دردنات (dreadnought) و یا بم‌ترین نت‌های پیانو آکوستیک را بدون دریافت فرکانس‌های بم مزاحم ضبط کنید.

سوئیچ کاهش ۱۰ دسی‌بلی صدا نیز به شما اجازه می‌دهد که صدای منابع شدید را بدون دیستورشن یا کلیپ کردن ضبط کنید. پاپ شیلد یا پِت‌گیر میکروفون نیز ضبط آواز را تسهیل می‌کند.

شور SM81 به لطف توانایی بالا در تحمل رطوبت و دمای نامتعادل، گزینه مناسبی برای ضبط صدا در صحنه و خارج از استودیو است. این مدل در حقیقت آچار فرانسه عرصه میکروفون‌های قلمی است و برای کسانی که صدای شفاف و باکیفیت را هم در داخل استودیو و هم خارج از آن طلب می‌کنند، یک گزینه ایده‌آل است. همچنین، Shure SM81 به همراه یک کیس خوش‌ساخت عرضه می‌شود تا در زمان جابجایی و حمل‌ونقل، آسیبی نبیند.

شور SM81 برای چه افراد و کاربردهایی مناسب است؟

  • مهندسین صدا
  • ضبط موسیقی در منزل
  • استودیوهای کوچک
  • استودیوهای بزرگ
  • ضبط میدانی
  • ضبط صدای سازهای بادی
  • درامرها

۳. AKG C451 B

میکروفون قلمی ای کی جی

پیش‌تر درباره حذف فرکانس‌های بم مضاعف صحبت کرده‌ایم. منظور، طنین ناخواسته فرکانس‌های بم است که ممکن است گاهی به ضبط‌های ما رخنه کند. AKG C451 B میکروفون دیگری است که به رفع این مشکل کمک می‌کند.

مهندسان AKG در ساخت این محصول یک گام فراتر رفته و کنترل بیس را به‌صورت پلکانی طراحی کرده‌اند که البته مورد نیاز همه تولیدکنندگان نیست، اما اگر قصد ضبط کردن گیتار یا پیانو آکوستیک را داشته باشید، سودمند واقع می‌گردد.

الگوی قطبی کاردیوید، تحمل سطح فشار صوتی تا ۱۵۵ دسی‌بل و دیافراگم کوچک C451 B به شما اجازه می‌دهد صداهای بلند را با جزئیاتی بالا ضبط کنید و سطح دریافت میکروفون را در دو مرحله و تا ۲۰ دسی‌بل کاهش دهید.

همچنین حساسیت AKG C451 B که به لطف پری‌امپ بدون ترانسفورمر و تکنولوژی Surface Mount ایجاد شده است، ثبت دقیق جزئیات صدای درامز را امکان‌پذیر می‌کند.

به‌طور کلی، امکانات گسترده این میکروفون خوش‌ساخت به کاربر امکان می‌دهد که دقت بالایی را در همه شرایط از آن دریافت کند.

AKG C451 B برای چه افراد و کاربردهایی مناسب است؟

  • استودیوها
  • ضبط صدای صحنه
  • صداسازی و ضبط افکت‌های صوتی
  • مهندسین صدای زنده و استودیو

۴. Aston Starlight

میکروفون قلمی استون

گزینه بعدی یک تازه‌وارد به شمار می‌آید؛ Aston Starlight. این میکروفون به لطف امکانات مناسب برای سهولت کار در استودیو و اجرای زنده، توجه عده کثیری از هنرمندان را به خود جلب کرده است.

Starlight دارای یک لیزر است. درست خواندید؛ یک لیزر! علت تعبیه لیزر این است که بتوانید بهترین نقطه میکروفون‌گذاری را پیدا کرده، محل آن را بر روی امپلیفایر یا اسنیر علامت‌گذاری کرده و پس از ضبط، میکروفون را جمع کنید. سپس می‌توانید هر زمان که خواستید پروسه ضبط را مجدداً تکرار کرده و مطمئن باشید همان نقطه قبل را با میکروفون هدف گرفته‌اید.

اما لیزر تنها مزیت Aston Starlight نیست.

توری متخلخل تعبیه‌شده بر روی Starlight، کیفیت خاصی در ضبط ایجاد می‌کند و در عین حال صدای حروف صامت انسدادی را به‌خوبی دفع می‌کند.

به‌علاوه، سوئیچ انتخاب نوع صدا با سه وضعیت به شما اجازه می‌دهد که از بین تنظیمات وینتج، مدرن و ترکیبی، یکی را بر حسب سبک و سلیقه خود تعیین کنید.

پاسخ فرکانسی گسترده (۲۰ هرتز الی ۲۰۰۰۰ هرتز) نیز جزئیاتی خیره‌کننده را در ضبط از فاصله نزدیک یا دور در اختیار شما می‌گذارد.

استون Starlight به سوئیچ کاهش سطح دریافت با سه وضعیت ۰ دسی‌بل، ۱۰- دسی‌دل و ۲۰- دسی‌بل مجهز است که ضبط بلندترین صداها را نیز به کاری ساده بدل می‌کند. از سوی دیگر، فیلتر کاهش فرکانس بم با سه وضعیت کمک می‌کند تا فرکانس‌های بم ناخواسته را در ضبط سازهای آکوستیک یا صدای محیط کاهش دهید.

استون Starlight برای چه افراد و کاربردهایی مناسب است؟

  • مهندسین استودیویی
  • تولیدکنندگان موسیقی
  • مهندسین اجرای زنده
  • ضبط موسیقی در منزل
  • گیتاریست‌ها
  • درامرها

۵. SubZero SZC-100

میکروفون قلمی SubZero

آخرین گزینه فهرست ما، یک محصول بسیار مقرون‌به‌صرفه با قیمتی کمتر از ۳۰ پوند است. SZC-100 از شرکت ساب‌زیرو، یک میکروفون قلمی خازنی واقعی با الگوی قطبی کاردیوید و پاسخ فرکانسی ۳۰ هرتز الی ۱۸ هزار هرتز است.

این میکروفون برای ضبط انواع سازهای آکوستیک و الکتریک با جزئیات بالا مناسب است. بیشینه تحمل فشار صوتی ۱۳۸ دسی‌بل در SZC-100 باعث می‌شود بتوانید صدای اسنیر درام، امپلیفایر گیتار و سازهای بادی را بدون کلیپ کردن ضبط کنید. از سوی دیگر، الگوی قطبی کاردیوید این میکروفون نیز صداهای ناخواسته خارج از محور را دفع می‌کند تا صدایی کنترل‌شده در اختیار داشته باشید.

SubZero SZC-100 مناسب استودیوهای خانگی و هنرمندان تازه‌کار با بودجه بسیار محدود است و می‌تواند نیاز بسیاری از افراد برای ضبط صدای گیتار آکوستیک را نیز به‌خوبی برطرف کند.

ساب‌زیرو SZC-100 برای چه افراد و کاربردهایی مناسب است؟

  • ضبط در استودیو خانگی
  • هنرمندان تازه‌کار
  • نوازندگان گیتار آکوستیک
  • نوازندگان پیانو

منبع: Gear4music
نویسنده: Lee Glynn
مترجم: کیان ایرجی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *