رد کردن

۱۰ میکروفون قدیمی که ارزش بسیار بالایی دارند

میکروفون‌های قدیمی (vintage) جزو ارزشمندترین دارایی‌های افراد حرفه‌ای به حساب می‌آیند. تاریخچه غنی، صدای باشکوه و رنگ‌ولعاب نوستالژیک این میکروفون‌ها باعث می‌شود مانند جواهرات سلطنتی در میان تجهیزات هر استودیو بدرخشند. اما چه چیزی میکروفون‌های قدیمی را تا این حد متمایز می‌کند؟ در این مقاله تلاش می‌کنیم به این پرسش مهم پاسخ دهیم. همچنین به برخی از شناخته‌شده‌ترین میکروفون‌های قدیمی می‌پردازیم و جایگزین‌های مدرن مناسبی نیز برای آنها معرفی می‌کنیم.

نگاهی کوتاه به میکروفون‌های قدیمی

پیش از شروع بد نیست مشخص کنیم که منظور از میکروفون قدیمی یا وینتج، دقیقاً چگونه میکروفونی است. مهندسین و مجموعه‌داران، نظرات مختلفی در این باره دارند؛ اما در این مقاله، میکروفون‌هایی که تولید آنها پس از سال ۱۹۹۰ شروع شده باشد، مد نظر ما نیستند. البته این دامنه زمانی هم کماکان بسیار وسیع است؛ پس باید توجه خود را به محبوب‌ترین میکروفون‌های کلاسیک عصر طلایی فناوری ضبط صدا معطوف کنیم.

قدمت یک میکروفون تنها یکی از دلایل محبوبیت آن در بین مجموعه‌داران است و شاخصه‌های دیگری نیز در این مسئله دخیل هستند. همچنین روشن است که تمام مدل‌های قدیمی صدای خوبی ندارند و بسیاری از تولیدکنندگان موسیقی به دنبال میکروفون‌های مختلف از دوره‌های مختلف هستند. به همین خاطر، تنها به میکروفون‌هایی می‌پردازیم که به علت صدای خوب خود مشهور شده‌اند.

چرا میکروفون‌های قدیمی ارزش سرمایه‌گذاری کردن را دارند؟

در طول تاریخ ضبط موسیقی، تجهیزات بی‌شماری به بازار عرضه شده‌اند؛ اما تنها تعداد اندکی از آزمون گذر زمان سربلند بیرون آمده‌اند.

در بحث تجهیزات استودیویی و ضبط، میکروفون‌های قدیمی از جمله ارزشمندترین ابزارهای موجود به شمار می‌روند. با این حال، بسیاری از مهندسین، پس از سالها کار و تلاش، اولین میکروفون قدیمی خود را به کلکسیون‌شان اضافه می‌کنند.

همچنین بسیاری از مهندسین زبده، ترجیح می‌دهند نمونه‌های شبیه‌سازی‌شده از مدل‌های کلاسیک را انتخاب می‌کنند. این نمونه‌ها، با توجه زیاد به مدل‌های قدیمی ساخته می‌شوند و معمولاً مشکلات دستگاه‌های کارکرده و سالخورده را ندارند. به همین دلیل، در فهرست زیر، در کنار هر میکروفون قدیمی، به جایگزین‌های بااصالت و ارزشمند مدرن آن نیز اشاره می‌کنیم.

۱۰ میکروفون قدیمی برتر

حال که درباره مقدمات صحبت کردیم، می‌خواهیم شما را با گزینه‌های محبوب خود در دسته میکروفون‌های قدیمی و نمونه‌های شبیه‌سازی‌شده آنها آشنا کنیم:

۱. Neumann U47

میکروفون Neumann U47

بیایید فهرست خود را با یکی از خوشنام‌ترین میکروفون‌های قدیمی شروع کنیم: Neumann U47.

صدای U47 که به عقیده بسیاری از افراد نقشه راه میکروفون‌های خازنی دیافراگم بزرگ را بنا گذاشت، وجه مشخصه بسیاری از ماندگارترین اجراهای آواز تاریخ است. نویمن U47 به خاطر غنا و تراکم صوتی بی‌همتا و توانایی کم‌نظیر در ضبط صدای انسان شناخته می‌شود.

این میکروفون که ابتدا در دهه ۱۹۴۰ تولید شد، به‌سرعت جای خود را در بسیاری از استودیوهای بزرگ جهان باز کرد. جایگاه افسانه‌ای این محصول تا امروز حفظ شده و نمونه‌های اصلی آن با قیمت‌های چند ده هزار دلاری به فروش می‌رسند.

همچنین برخی از شرکت‌ها نیز تلاش کرده‌اند تا با الهام از Neumann U47، میکروفون‌هایی باکیفیت تولید کنند. از جمله بهترین شبیه‌سازی‌های U47 می‌توان به دو مدل زیر اشاره کرد:

  • Peluso 2247 LE
  • Wunder Audio CM7 S

۲. AKG C12

میکروفون AKG C12

ای‌کی‌جی C12 به‌رغم دوره کوتاه تولید خود از سال ۱۹۵۳ تا ۱۹۶۳، در بین مهندسین ضبط شهرتی افسانه‌ای پیدا کرد. حدوداً ۲۵۰۰ نسخه از این میکروفون در دنیا موجود است. کمیاب بودن و صدای شاخص C12 باعث می‌شوند که در زمره نفیس‌ترین و ارزشمندترین میکروفون‌های قدیمی به شمار رود.

مدارهای داخلی AKG C12، در طی زمان تولید، دستخوش تغییراتی شدند؛ لذا در بین نمونه‌های موجود در بازار، کمی تنوع وجود دارد. با این وجود، غنای فرکانس‌های پایین و جنس طبیعی فرکانس‌های بالای صدای آن در بیشتر نمونه‌ها به گوش می‌رسد؛ از جمله نسخه‌هایی که با ترانسفورمر مشهور Haufe T14/1 تولید شده‌اند.

اگر به دنبال نمونه‌های بازسازی‌شده این میکروفون هستید، توصیه می‌کنیم این دو گزینه را بررسی کنید:

  • Flea 12
  • AKG C12 VR

۳. RCA 44BX

میکروفون RCA 44BX

وقتی به میکروفون قدیمی فکر می‌کنید، چه تصویری در ذهن شما نقش می‌بندد؟ این تصویر برای بسیاری از افراد، تصویر میکروفون کلاسیک رادیو در عصر طلایی پخش رادیو، یعنی RCA 44BX است.

RCA 44BX، در هر موقعیتی که تکنیک‌های ضبط قدیمی مد نظر باشند، خودنمایی می‌کند. فرکانس‌های بم غنی، فرکانس‌های میانی نرم و فرکانس‌های فوقانی ابریشمی ۴۴BX، اورهد مونو و وکال‌های قدیمی را زنده می‌کنند.

امروزه کمپانی AEA که در ساخت میکروفون‌های ریبون (ribbon) تخصص دارد، یک سری عالی از میکروفون‌های طرح ۴۴ را در اختیار علاقه‌مندان می‌گذارد که حس‌وحال و صدایی شبیه به نمونه اصلی دارند. از آن جمله می‌توان به سه مدل زیر اشاره کرد:

  • AEA R44 C
  • ARA R44 CX
  • AEA R44 CE

۴. Neumann U67

میکروفون Neumann U67

برخی از تولیدات اواسط قرن بیستم شرکت نویمن، به علت مشخصات صدایی متفاوت خود، بسیار محبوب هستند.

U67 به‌عنوان ادامه‌دهنده راه U47 خلق شد؛ اما لهجه صدای منحصر‌به‌فرد خود را به ضبط‌ها افزود و به یک گزینه محبوب بدل شد. این میکروفون به علت فرکانس‌های فوقانی نرم‌تر و رنگ‌آمیزی‌شده‌تر خود، گزینه‌ای مناسب برای ضبط سازهایی با صدای براق و خواننده‌هایی با صداهای رساتر است.

از جمله نمونه‌های باکیفیتی که بر اساس U67 خلق شده‌اند، می‌توان به مدل‌های زیر اشاره کرد:

  • Wunder Audio CM67 S
  • Neumann U67 Reissue

۵. ELA M 251

میکروفون ELA M 251

ELA M 251 از جمله کمیاب‌ترین و گران‌قیمت‌ترین میکروفون‌های قدیمی موجود در جهان است. این مدل که بر اساس AKG C12 طراحی شده است، ابتدا توسط شرکت Telefunken در سال‌های ۱۹۵۰ تولید شد. این طرح جدید، از نقاط قوت C12 مانند خازن Haufe T-14/1، لامپ خلأ ۶۰۷۲ و کپسول CK12 بهره‌مند بود. با وجود ارتباط مستقیم ELA M 251 با ای‌کی‌جی C12، این میکروفون توانسته با جنس صدای منحصربه‌فرد خود، منبع الهام نسل‌های متعددی از مهندسین صدا باشد.

از بهترین نمونه‌های شبیه‌سازی‌شده ۲۵۱ می‌توان به دو مدل زیر اشاره کرد:

  • Telefunken Elektroakustik ELA M 251E
  • Universal Audio Bock 251

۶. Neumann KM84

میکروفون Neumann KM84

میکروفون‌های خازنی دیافراگم کوچک از مشخصات منحصر‌به‌فردی مانند الگوی قطبی یکدست و پاسخ‌دهی عالی به ترنزینت برخوردار هستند. یکی از محبوب‌ترین مدل‌های قدیمی، نویمن KM84 است که بر مبنای تکنولوژی ترانزیستور FET ساخته شده است. این میکروفون که به علت وفاداری بالای برداشت صدا مشهور است، در بین مهندسین ضبط موسیقی کلاسیک محبوبیت بالایی دارد. اما علاوه بر موسیقی کلاسیک، استفاده از آن در هر شرایطی که وفاداری بالا مد نظر باشد، توصیه می‌شود.

از جمله نمونه‌های شبیه‌سازی‌شده KM84 می‌توان به دو محصول زیر اشاره کرد:

  • Peluso P-84
  • Warm Audio WA84

۷. Coles 4038

میکروفون Coles 4038

پیشرفت تکنولوژی ساخت میکروفون با نیازهای شرکت‌های اولیه پخش رادیویی در اروپا و ایالات متحده ارتباط نزدیک دارد. در پاسخ به محبوبیت RCA 44BX، بی‌بی‌سی تصمیم گرفت تا نمونه‌ای ارزانتر با مشخصات مورد نظر خود تولید کند. حاصل این تلاش که گزینه‌ای عالی برای اورهد درامز به حساب می‌آید، Coles 4038 بود.

۴۰۳۸ صدایی نرم و رنگ‌آمیزی‌شده با حجم و غنای بالا دارد. تولید این محصول در دهه ۱۹۵۰ شروع شد و تا امروز هیچ‌گاه متوقف نشده است. این میکروفون یکی از معدود مدل‌هایی است که می‌توان اصالت نسخه‌های اولیه آن را در نسخه‌های امروزی نیز مشاهده کرد.

۸. AKG C414 EB

میکروفون AKG C414 EB

C414 به‌نوعی نسل جدید مدل C12 محسوب می‌شد؛ اما در ساخت آن از تکنولوژی FET بهره گرفته شده بود. این میکروفون که به دوام و ماندگاری بالای خود مشهور است، دارای صدایی انعطاف‌پذیر و الگوی قطبی قابل تغییر است. نسخه‌های متعددی از C414 به بازار عرضه شده است؛ اما بسیاری از مهندسین حرفه‌ای اعتقاد دارند که مدل EB تولیدشده در دهه ۷۰، صدایی نرم‌تر و وفادارتر در دامنه‌های بالا دارد.

از جمله مدل‌هایی که بر اساس C414 EB ساخته شده‌اند، دو مدل زیر نظر ما را به خود جلب کرده‌اند:

  • Peluso P-414
  • Warm Audio WA-14

۹. Neumann U87

میکروفون Neumann U87

با فراگیر شدن تکنولوژی FET در صنعت آدیو، مهندسین شرکت نویمن با معرفی مدل U87، بار دیگر فرمول میکروفون‌های خود را به‌روزرسانی کردند. مدار الکترونیکی و کپسول بازطراحی‌شده U87 باعث ایجاد صدایی متفاوت می‌شوند که برای ضبط آواز، اورهد درامز، گیتار آکوستیک و… مناسب است. این میکروفون به‌کرات برای ضبط وکال پاپ و راک در دهه‌های ۷۰ و ۸۰ مورد استفاده قرار گرفت. از نمونه‌های بازسازی‌شده امروزی این میکروفون، می‌توان به دو مدل زیر اشاره کرد:

  • Neumann U87 Ai
  • Peluso P-87

۱۰. AKG D12

میکروفون AKG D12

بیشتر گزینه‌های این فهرست، در دسته میکروفون‌های خازنی دیافراگم بزرگ یا میکروفون‌های ریبون بوده‌اند؛ اما مدل‌های دینامیک قدیمی بسیاری نیز هستند که ارزش در نظر گرفتن را دارند. مثلاً AKG D12e یکی از اولین میکروفون‌هایی بود که به‌طور مشخص برای ضبط کوبندگی و فرکانس‌های بمِ کیک درام تولید شده بود. اگرچه صدای D12 با استانداردهای امروزی بیش‌ازحد رام و آرام به نظر می‌رسد، اما این میکروفون باعث ایجاد بسیاری از صداهای کیک درام کلاسیک در موسیقی‌های ماندگار ادوار گذشته بوده است.

نمونه‌ امروزی AKG D12، مدل زیر است:

  • AKG D12 VR

منبع: Vintage King
مترجم: کیان ایرجی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *