همه ما میدانیم که در روند چرخاندن ناب های یک امپ تیوب یا لامپی، نقاطی وجود دارد به نام sweet spot یا نقطه دلپذیر. اگر آن نقاط را پیدا کنیم، ساستین عالی، داینامیک عالی، تُن غنی و صدای پرپشتی خواهیم داشت. به علاوه، در این حالت نیازی به فشار آوردن به گیتار نیست و بجای آن میتوانیم از صدایی خوب لذت ببریم و نوازندگی نرمی را تجربه کنیم. از طرف دیگر، همه امپ ها شبیه هم نیستند، بعضی امپ ها با تنظیم درآخرین درجه تمام کنترلها، صدای خوبی ارائه میکنند و بعضی دیگر، بهترین صدای خود را با gain تا نیمه یا یک سوم گردش کامل و تنظیم صحیح volume ارائه میکنند.
به عنوان گیتاریست، باید یک سری فاکتورها، که در ارائه این صدای با کیفیت نقش بسزایی بازی میکنند را در نظر داشته باشیم. این فاکتور ها عبارتند از، قدرت خروجی پیکاپ ها، تعداد پدال های بین گیتار و امپ، و بسیاری چیزهای دیگر. ولی به هرحال تمرکز اصلی ما در اینجا، روی خود امپ میباشد تا بیابیم بهترین کارایی را کجا و با چه تنظیماتی دارد. در اینجا، یک روش ساده و سریع، برای پیدا کردن sweet spot را بازگو میکنم. کلا در امپ های تیوب، دو پارامتر مهم وجود دارد که باید بیشتر درباره شان دانست، آن دو پارامتر volume و gain میباشند.
ناب Volume
با Volume بسته شروع میکنیم، صدایی خیلی ضعیف میشنویم. امپ در این حالت صدایی لاغر و خفه دارد، چرا که volume بسته، به سیگنال اجازه عبور و رسیدن به تیوب های power را نمیدهد. بنابراین به آرامی volume را کمی بالا میآوریم. در جستوجوی بهترین صدا در این نقطه توقف میکنیم و گوش میدهیم. آنچه متوجه میشویم این است که صدا پرپشت تر و به اصطلاح full body شده است. ادامه میدهیم و متوجه نقطه ای میشویم که از آن پس، بالا بردن volume، در کیفیت صدا تاثیری ندارد، بلکه فقط کمیت آن را افزایش میدهد و صدا بدون تغییر در رنگ و کیفیت فقط بلند تر میشود. این نقطه را میتوانیم sweet spot برای Volume قلمداد کنیم. جایی که دیگر با افزایش volume نوع و جنس صدا تغییر نمیکند بلکه فقط بلند تر میشود. توجه داشته باشید، بسته به تُنی که مد نظر شماست و عکس العملی که از امپ انتظار دارید، ممکن است sweet spot های دیگری هم پیدا کنید.
ناب Gain
اگر میخواهید از امپ، صدای dirty بگیرید، دقیقا همه کارهایی که با ناب volume انجام داده اید را با ناب Gain تکرار کنید. چطور؟ ناب Gain در وضعیت پایین، صدایی clean دارد. هر قدر که ناب Gain را بالا تر ببرید صدا distort تر میشود. در یک نقطه خاص متوجه خواهید شد که با بالا بردن Gain، صدا دیستورت تر نمیشود، بلکه به نظر کمپرس شده و احتمالا حالتی شبیه به fuzz به خود میگیرد. در این نقطه میتوان گفت، امپ را به نهایت دیستورشنی که میتواند ارائه کند رسانیده ایم. حالا کمی Gain را پایین میآوریم تا آن کمپرشن و صدای fizz و fuzz محو شود. در این حالت میتوان گفت sweet spot ناب Gain را یافتهایم.
اکثر امپ های وینتج و قدیمی ناب master volume و gain ندارند و تنها راه دستیابی به دیستورشن در اینگونه امپ ها این است که آن قدر صدای شان را بالا ببریم تا به صدایی گرم و اشباع شده برسیم. اگر شما صاحب یکی از این گونه امپ ها هستید، باید در پی نقطه ای بنام breakup edge بگردید. این نقطه جاییست که اگر محکم مضراب بزنید، صدای نسباتا clean شما کمی دیستورت میشود. البته در این نقطه برای حصول overdrive و distortion، می توانید با استفاده از پدال های Gain، سیگنال بیشتری وارد امپ کنید. آشنایی و شناخت امپ و نقطه یا نقاط sweet spot آن بسیار امر مهمیست. تنها در این حالت است که امکانات تُنال بسیاری در دسترس شما قرار میگیرد. پس فکر میکنم فکر خوبسیت که مقداری وقت صرف کنکاش در امپ خود وتنظیمات آن کنید و با آن آشنا شوید.
سخن آخر
بهترین روش برای بهرهگیری کامل از همه تجهیزات موزیکال، کنکاش و کاوش در همه جنبه های آنها میباشد. از پدال ها گرفته تا خود گیتار و البته امپ، هریک خلق و خوی خاص خود را دارند. اگر به تازگی وارد دنیای امپ تیوب یا لامپی شدهاید، نکات ذکر شده فوق را انجام دهید. مطمئنا خیلی زود به صدایی فوق العاده دست خواهید یافت.
خیلی خوب بود . مچکرم از اقای اخوندی که تجربشونو در اختیار بقیه قرار میدن .