۵ ریف ماندگار که با استفاده از تنها یک سیم نواخته شده‌اند

یادگیری نوازندگی گیتار الکتریک به شکل حرفه‌ای، رویای افراد بی‌شماری در دنیاست و دستیابی به آن، نیازمند سالها تلاش بسیار است. اما نواختن برخی از آهنگ‌های مشهور، بسیار آسان و در عین حال لذت‌بخش است و برای نواختن آنها، تنها نیاز است تا به یک سیم گیتار ضربه بزنید! در این مطلب، قصد داریم پنج ریفی را به شما معرفی کنیم که تنها با استفاده از یک سیم گیتار نواخته شده‌اند.

ریف گیتار را می‌توان یکی از جذاب‌ترین بخش‌ها در موسیقی مدرن دانست. این بخش چه با استفاده از پاور کورد نواخته شده باشد و چه هر تکنیک دیگری در آن به کار رفته باشد، پایه‌ای را برای موسیقی تشکیل می‌دهد و به‌نوعی، به‌یادماندنی‌ترین بخش از یک اثر موسیقی به شمار می‌رود. اما برخی از ریف‌ها که بعضاً از آثاری بسیار مشهور نیز هستند، تنها با استفاده از یک سیم گیتار نواخته شده‌اند و می‌توان آنها را با کمترین مهارت نوازندگی نیز به‌آسانی بازنوازی کرد.

در این فهرست، اول ساده‌ترین ریف‌های نواخته‌شده با استفاده از یک سیم گیتار را به شما معرفی می‌کنیم و رفته‌رفته، به سراغ ریف‌های پیچیده‌تری می‌رویم که به این شکل نواخته شده است.

I Can’t Get No Satisfaction – The Rolling Stones

اولین ریفی که در این مطلب به آن می‌پردازیم، یکی از مشهورترین ریف‌های موسیقی راک در دهه شصت میلادی است. در واقع، می‌توان گفت که ریف منحصربه‌فرد این اثر، نقشی بسیار مهم در شهرت امروز گروه موسیقی رولینگ استونز (Rolling Stones) ایفا کرده است.

در میزان‌های اولیه این اثر افسانه‌ای، صدای یک گیتار الکتریک مزین به افکت فاز (fuzz) شنیده می‌شود که توسط کیث ریچاردز (Keith Richards) نواخته شده است. می‌توان گفت که این ریف، ماهیت موسیقی مدرن در گذشته‌ای دور را به شنونده یادآوری می‌کند و او را به دهه شصت میلادی می‌برد.

ریف در آهنگ I Can’t Get No Satisfaction، تنها در سیم A گیتار و چند فرت محدود از آن نواخته شده است؛ بنابراین، اگر نوازنده‌ای مبتدی هستید، این ریف می‌تواند بسیار برای شما مناسب باشد و نواختن آن نیز برای شما بسیار لذت‌بخش خواهد بود.

کیث ریچاردز برای نواختن این اثر، پدال فاز Maestro FZ-1 را به زنجیره سیگنال گیتار الکتریک خود افزوده است و می‌توان گفت که وی، یکی از اولین نوازندگانی بوده که از این پدال استفاده می‌کرده است. این پدال امروزه دیگر تولید نمی شود و نمونه‌های دست دوم آن نیز در بازار تجهیزات موسیقی با قیمتی بسیار بالا معامله می‌شوند؛ اما شما می‌توانید با استفاده از هر پدال فازی، صدایی نزدیک به گیتار ریچاردز در قطعه Satisfaction را تولید کنید.

R U Mine? – Arctic Monkeys

دومین مورد این فهرست، یکی از مهم‌ترین ریف‌های دهه ۲۰۱۰ میلادی است. این اثر به‌قدری خوش‌ساخت است که به‌دشواری می‌توان باور کرد که ۱۱ سال از روز انتشار آن می‌گذرد!

ریف ?R U Mine از گروه آرکتیک مانکیز (Arctic Monkeys)، همانند موهای خوابانده به پشت الکس ترنر (Alex Turner) در دوران انتشار این اثر، حال‌وهوایی یادآور جریان موسیقی راک انگلیس دارد؛ اما مهمترین نکته در مورد این ریف این است که ترنر آن را با استفاده از تنها یک سیم در گیتار خود نواخته است.

این ریف در گام فادیز مینور (F# Minor) قرار دارد و به دنبال این امر، پایه آن نیز همین نت در فرت دوم سیم E پایین گیتار است. نت‌های ساده این ریف در ترکیب با تکنیک بِند، کمی استفاده از ومی بار و افکت دیستورشن، از آن یک ملودی بسیار گیرا و به‌یادماندنی ساخته‌اند.

الکس ترنر در سالهای اول فعالیت حرفه‌ای خود به‌عنوان گیتاریست، از یک فندر استرتوکستر (Fender Stratocaster) استفاده می‌کرد؛ اما این نوازنده مشهور در ضبط آلبوم AM که قطعه ?R U Mine نیز بخشی از آن است، یک گیتار الکتریک فندر جزمستر (Fender Jazzmaster) را به کار گرفته است.

Psycho – Muse

سومین ریف، اثری بسیار مشهور از گروه موسیقی میوز (Muse) است که فضایی شلوغ‌تر و خشن‌تر از دو اثر پیشین دارد.

در بخش آغازین Psycho، یک ریف بسیار ساده و در عین حال زیبا و گیرا وجود دارد که تنها با استفاده از یک سیم گیتار نواخته شده است. این ریف را می‌توان به‌‌جرأت یکی از مهمترین و جذاب‌ترین ریف‌های تک‌سیم دانست. برای نواختن ریف مذکور، نیاز به مهارت چندانی در نوازندگی گیتار ندارید و اگر در حال یادگیری نوازندگی گیتار الکتریک هستید، شاید تا کنون نواختن بخش آغازین Psycho را نیز تمرین کرده باشید. اما اگر تاکنون تجربه نواختن این ریف زیبا را نداشته‌اید، پیشنهاد می‌کنیم حتماً آن را بنوازید.

گیتاریست گروه میوز برای نواختن Psycho، ساز خود را در الگوی Drop D کوک کرده است؛ بنابراین شما نیز برای نواختن این ریف، باید سیم E پایین ساز خود را نیم‌پرده پایین‌تر و در نت D یا همان ر کوک کنید. این ریف تا پایان اثر، تمامی اجزای آن را همراهی می‌کند و نقش پایه‌ای مستحکم و گیرا را برای آن ایفا می‌کند.

Figure It Out – Royal Blood

ریف قطعه Figure It Out از گروه موسیقی رویال بلاد (Royal Blood) در اصل با گیتار بیس نواخته شده است؛ اما اگر شما یک نوازنده گیتار الکتریک باشید هم می‌توانید آن را با استفاده از ساز خود بازنوازی کنید.

رویال بلاد نیز همانند آرکتیک مانکیز، یک گروه موسیقی راک انگلیسی است که به ماهیت صوتی خشن و سرکشانه خود مشهور است و ریف‌هایی ساده و گیرا در بسیاری از آثار آن شنیده می‌شود. اما نکته جالب در مورد این گروه، تعداد اعضای آن است. رویال بلاد تنها از دو عضو تشکیل شده است که یکی از آنها بیسیست و دیگری درامر است!

برخلاف سایر آثار نام‌برده در این مطلب، ریف تک‌سیم Figure It Out در بخش آغازین آن قرار نگرفته است؛ بلکه جذاب‌ترین ریف آن، ملودی بخش بریک‌داون آن است که پیش از پایان قطعه قرار دارد. این ریف، یک ملودی بم، سریع و پُر سر و صداست که انرژی بسیاری را به بخش پایانی Figure It Out بخشیده است. تمامی نت‌های این ریف نیز در سیم E پایین گیتار بیس نواخته شده است که می‌توان آن را در یک اکتاو بالاتر، در انواع دیگر گیتار بازنوازی کرد.

راه دیگر برای بازنوازی دقیق‌تر ریف مشهور Figure It Out نیز استفاده از یک پلاگین یا پدال اکتاو شیفتر (octave shifter) است. با استفاده از این افکت، شما می‌توانید بازه نتی گیتار خود را یک اکتاو به بالا و یا پایین ببرید و صدای سازهایی همچون گیتار بیس را با ساز خود شبیه‌سازی کنید.

Misirlou – دیک دیل

آخرین ریفی که در این مطلب به آن می‌پردازیم، یک ملودی بسیار آشنا، متعلق به قطعه‌ای افسانه‌ای است که اگر فیلم پالپ فیکشن (Pulp Fiction) را تماشا کرده باشید، حتماً آن را می‌شناسید. اما این اثر جدا از شهرت سینمایی خود، یکی از مهمترین آثار در صحنه موسیقی سرف راک (surf) نیز به شمار می‌رود.

ریف قطعه Misirlou که تنها با استفاده از یک سیم نواخته شده است، سریع‌ترین ریف این فهرست و در کل، یکی از سریع‌ترین ریف‌ها در دنیای موسیقی، خصوصاً در میان آثار مربوط به دهه شصت میلادی است. دیک دیل در نواختن این اثر، گیتار الکتریک فندر استرتوکستر و امپ ۱۰۰ وات Dual-Showman خود را به نحو احسن به کار گرفته است!

برای نواختن ریف Misirlou، تنها به سیم E پایین گیتار خود، اراده‌ای راسخ و درکی کامل از تکنیک alternate picking نیاز خواهید داشت. پیشنهاد می‌کنیم نواختن این ریف را با سرعتی بسیار پایین آغاز کنید و رفته‌رفته، با افزایش تسلط خود به نواختن آن، سرعت نوازندگی خود را افزایش دهید.

دیک دیل ستاپ گیتار بسیار متفاوتی داشت که بسیاری از اجزای آن، امروزه از محبوب‌ترین تجهیزات گیتار به شمار می‌روند. از جالب‌ترین تجهیزات گیتار دیل می‌توان به امپلیفایر Super Reverb که یک امپ کامبو با چهار بلندگوی ۱۰ اینچ بود، اشاره کرد. اگر بخواهید صدای گیتار دیک دیل در این اثر را شبیه‌سازی کنید، باید بگوییم که تنها وسیله مورد نیاز شما، یک گیتار الکتریک با پیکاپ سینگل کویل خواهد بود!

جمع‌بندی

این آثار برای باری دیگر این امر را ثابت می‌کنند که برای ساخت یک اثر عالی، نیازی به تجهیزات یا تکنیک‌های پیچیده‌ ندارید. در واقع، می‌توان با استفاده از تنها یک سیم گیتار و یک ملودی بسیار ساده، اثری را پدید آورد که تا سالها و یا حتی دهه‌ها، در اذهان موسیقی‌دوستان باقی بماند.

ریف مورد علاقه شما که تنها با استفاده از یک سیم گیتار نواخته شده است، متعلق به چه اثری است؟ نام آن را در بخش نظرات همین مطلب، با ما و مخاطبین گیتار ایران در میان بگذارید.

منبع: Gear News
نویسنده: George Loveridge
مترجم: امیر تولی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *