Glue Compression: ابزاری برای دست‌یابی به درام لاین‌هایی قدرتمند

Glue Compression

آیا تا به حال حس کرده‌اید که درام لاین موسیقی‌تان از کوبش لازم برخوردار نیست و نسبت به آثار موسیقی مورد علاقه‌تان، ضعیف و بی‌هیجان به گوش می‌رسد؟ این امر ممکن است به این دلیل باشد که در ساخت درام لاین، یک قدم حیاتی را انجام نمی‌دهید. این قدم می‌تواند به شما در ساخت درام لاین‌هایی کوبنده، زنده و پویا کمکی شایان کند.

برای دستیابی به چنین درام لاینی، باید پردازشی که در میان موزیسین‌ها با نام کمپرشن «Glue» یا «چسب» مشهور است را بر روی صدای درام اعمال کنید.

اما این افکت چیست و چگونه می‌توان آن را در پروژه صوتی پیاده کرد؟ در این مقاله کوتاه، به این افکت مشهور و روش اعمال آن خواهیم پرداخت.

به‌صورت کوتاه، افکت Glue، در واقع افزودن یک کمپرسور واحد به تمامی اجزای درام کیت و اعمال کمپرشنی ملایم برای افزایش کوبش آنهاست.

کمپرشن Glue، علاوه بر افزایش پویایی و کوبش درام لاین، یکپارچگی ویژه‌ای نیز به اجزای آن می‌بخشد؛ به‌گونه‌ای که گویی تمامی آنها را با استفاده از چسب به یکدیگر چسبانده باشید! دلیل نامگذاری این افکت با نام Glue نیز همین امر است.

کمپرسورها کاربردهای متداول بسیاری دارند و از آنها می‌توان برای کنترل داینامیک رنج یک صدا، شکل‌دهی به آن و یا ملایم‌سازی فرازهای آن استفاده کرد. اما این پردازنده، یک کاربرد مهم دیگر نیز دارد و آن هم یکپارچه ساختن اجزای میکس و منسجم جلوه دادن آن است.

افکت Glue با هر کمپرسوری قابل اعمال است؛ اما برخی از پلاگین‌ها به‌طور انحصاری برای این افکت طراحی شده‌اند. بهترین این پلاگین‌ها را می‌توان SSL G-Master Buss Compressor از شرکت Waves دانست که با الهام از مدار کنسول SSL 4000 G ساخته شده است و طرفداران بسیاری نیز دارد.

پردازنده Glue Compressor از Cytomic که در نرم‌افزار Ableton Live به‌صورت پیش‌فرض وجود دارد نیز یکی از بهترین پلاگین‌هایی است که به این منظور طراحی شده است. این پلاگین با الهام از مدار کمپرسور یکی از کنسول‌های استودیویی ساخت بریتانیا در دهه هشتاد میلادی طراحی شده است و در این مقاله از آن کمک گرفته‌ایم.

اگر از Ableton برای ساخت موسیقی استفاده می‌کنید، یکی از Drum Rackهای موجود در نرم‌افزار را در یک کانال MIDI جدید بکشید:

آشنایی با کمپرسور glue

Glue Compression

سپس بر روی آیکون‌های کوچک موجود در سمت چپ این بخش کلیک چپ کنید تا بخش خروجی و زنجیره return نمایان شود. اکنون می‌توان دید هر درام، به زنجیره سیگنالی متصل است که Mix Bus نام دارد. با کلیک بر روی Mix Bus، مجموعه افکت‌های اعمال‌شده و فضاهای خالی افکت صدای مورد نظر نمایان می‌شوند که انواع افکت‌های فعال و غیرفعال اعمال‌شده بر روی صدا را در یک مجموعه نشان می‌دهد:

Glue Compression: ابزاری برای دست‌یابی به درام لاین‌های قدرتمند

وجود این افکت‌هاست که باعث می‌شود درام‌های پیش‌فرض موجود در Ableton، خوش‌صداتر از درام‌هایی باشد که خودتان وارد نرم‌افزار می‌کنید. اما با خواندن این آموزش، اوضاع تغییر خواهد کرد!

همانطور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید، چندین افکت به‌صورت پیش‌فرض بر روی Drum Rack اعمال شده است. اما همانطور که گفته شد، افکتی که در این آموزش قصد بحث در مورد آن را داریم، Glue Processor است. با کلیک بر روی افکت، محیط کاربری آن باز می‌شود که چیزی شبیه به تصویر زیر است:

Glue Compression: ابزاری برای دست‌یابی به درام لاین‌های قدرتمند

در رابط کاربری این پلاگین، تنظیماتی به‌صورت پیش‌فرض اعمال شده است که شما نیز باید هنگام به‌کارگیری آن در یک درام کیت، تنظیماتی نزدیک به آن را انجام دهید. این تنظیمات عبارتند از اتک بالا و آرام، ریلیز پایین و سریع و ratio پایین. البته که قانون ثابتی برای تنظیمات دقیق این بخش وجود ندارد و شما در نهایت باید با استفاده از گوش خود و بسته به پلاگین مورد استفاده، بهترین تنظیم را بر روی موسیقی خود اعمال کنید. نکته دیگری که باید به آن توجه کنید، این است که تنظیمات اشاره‌شده، در هر پلاگین تفاوت‌هایی جزئی در کارکرد و ماهیت صوتی دارند.

کاری که باید انجام دهید این است که کمپرشنی ملایم اعمال کنید که در عین یکپارچه‌سازی نسبی صداها، پویایی آنها را تحت‌الشعاع قرار ندهد و کوبش ضربات آنها را نیز حفظ کند.

پس از این، باید آستانه یا Threshold را همزمان با پخش الگوی درامز تنظیم کنید تا شدت صدایی که کمپرسور در آن فعال می‌شود (یا همان میزان کمپرشن) را تعیین کنید. میزان فشرده‌سازی یا کمپرشن در پلاگین با عددی نشان داده می‌شود که هرچه بالاتر رود، به معنای فشرده‌سازی بیشتر است.

از آنجا که به دنبال اعمال کمپرشنی ملایم هستیم، احتمالاً عدد ایده‌آل در پلاگین چیزی میان ۱ تا ۴ دسی‌بل خواهد بود. اما این عدد بستگی به موسیقی شما دارد و باید خود در مورد آن تصمیم بگیرید. مهم‌ترین نکته‌ای که در استفاده از این پلاگین و در کل، آهنگسازی باید به آن توجه کنید، این است که هیچ‌گاه نباید بر اساس اعداد و شکل‌های ظاهری پلاگین‌ها، تصمیم‌گیری و میکس کنید. در نهایت، گوش‌های شما بهترین قاضی هستند و باید برای دستیابی به بهترین نتیجه، آنها را ابزار اصلی کار خود قرار دهید.

پس با در نظر گرفتن تمامی این موارد، طبق مراحل زیر، کوبش و یکپارچگی استثنایی به درام‌های موسیقی خود ببخشید:

۱. تمامی اجزای درام لاین را به یک گروه میکسر مشترک انتقال دهید.

۲. پلاگین کمپرسور مورد نظر خود را به زنجیره افکت‌های آن بیفزایید.

۳. اتک کمپرسور را افزایش دهید.

۴. ریلیز آن را کاهش دهید.

۵. تنظیم ratio را در حالت کم یا متوسط (۲-۴) قرار دهید.

۶. درام لاین پردازش‌شده را در DAW پخش کنید.

۷. threshold کمپرسور را تا جایی تنظیم کنید که چند دسی‌بل از گین درام لاین کاهش پیدا کند (در این پروسه، از گوش خود کمک بگیرید).

۸. حال می‌توانید تنظیمات کمپرسور را طبق سلیقه و موسیقی خود تغییر دهید. به یاد داشته باشید هدف این است که درام لاین شما ماهیتی منسجم و در عین حال کوبنده و پویا پیدا کند.

۹. در قدم نهایی، اگر لِوِل یا حجم صدای درام لاین شما پس از پردازش کاهش پیدا کرده است، می‌توانید برای جبران آن، کمی به گین آن بیفزایید.

این مراحل، تمام کارهای مورد نیاز برای دستیابی به درام لاین‌هایی منسجم و کوبنده بود! پروسه‌ای ساده که در اکثر پروژه‌های صوتی، بسیار ثمربخش است.

اگر در پروسه آهنگسازی، درام کیت خود را از سمپل پک‌ها و منابعی مختلف تشکیل می‌دهید، این تکنیک به شما در دستیابی به انسجام در درام لاین‌های موسیقی‌تان کمک شایانی خواهد کرد.

حال، وقت آن است که این تکنیک را در موسیقی خود پیاده کنید و از نتیجه آن لذت ببرید!

منبع: ModeAudio
مترجم: امیر تولی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *