کلید تسلط بر فینگربورد: شناخت فواصل (اینتروال‌ها)

در حین بداهه‌نوازی با گیتار، لازم است که در کسری از ثانیه، ارتباط بین نُت‌ها را روی فینگربورد پیدا کنید. درست در لحظه‌ای که شروع به فکر کردن کنید، همه چیز به هم می‌ریزد. اگر زحمت درک این موضوع را به خود ندهید، باید همیشه از روی تبلچر قطعات دیگران را حفظ کنید و هرگز نخواهید توانست با گیتار، خودتان را بیان کنید. چرا؟ چون واقعاً ارتباط‌های روی فینگربورد گیتار را نشناخته‌اید.

برای اینکه در مسیر شناخت فینگربورد گیتار وقت کمتری صرف کنید، ابتدا لازم است از یادگیری ترکیب نت‌ها و اینکه کدام‌ یک از نت‌ها با یکدیگر مرتبط هستند، دست بکشید. اگر می‌خواهید روی فینگربورد گیتار خود تسلط کامل داشته باشید، باید به نت‌ها فکر نکنید و در عوض به کارکرد و فواصل بین آنها توجه کنید. این کار به شما کمک می‌کند که به‌سرعت استاد فینگربورد شوید و در کسری از ثانیه و به‌صورت فی‌البداهه متوجه شوید که کدام نت‌ها بهترین انتخاب‌ها هستند.

هدف غایی، حصول به کنترل کامل روی فینگربورد، همچون یک استاد گیتار تمام‌عیار است. باید ارتباط‌هایی که توسط فواصل بین آکورد‌ها، اسکیل‌ها، آرپجیو‌ها، مُدها و غیره شکل می‌گیرد را بشناسید. به این شکل شما واقعاً روی فینگربورد گیتار تسلط پیدا خواهید کرد و با آرامش و بدون فکر کردن به نت‌ها خواهید نواخت.

فواصل یا اینتروال‌ها روی گیتار به منزله آجرهای تشکیل‌دهنده یک ساختمان هستند. اسکیل‌ها، آکوردها و آرپجیوها، همگی با توجه به اینتروال‌ها ساخته می‌شوند.

تعریف اینتروال روی فینگربورد عبارت است از فاصله بین نت ریشه یا نت پایه تا نت‌های دیگر. اصولاً اینتروال بین دو نت، همواره یک فاصله موسیقیایی بین دو نت است. در شکل پایین، نگاهی انداخته‌ایم به اینتروال‌ها روی فینگربورد. این اینتروال‌ها از نت مبدأ (یا Root) که با حرف R نشان داده می‌شود، اندازه‌گیری می‌شوند.

در شکل فوق، نت ریشه یا نت مبدأ، نت سُل است. اما در واقع، زیبایی اینتروال‌ها این است که اصلاً مهم نیست نت ریشه چه نتی است؛ فواصل همواره به همین شکل ردیف می‌شوند.

اگر اطلاعات مهم این مقاله را درک کنید، روش حفظ کردن همه نت‌ها در ارتباط با نت ریشه برای شما به تاریخ می‌پیوندد. با این متد، شما تنها باید یک نت را در نظر بگیرید و آن هم نت ریشه یا root است. از این نت به بعد، همه ارتباط‌ها، همه فواصل یا همه اینتروال‌ها (روی فینگربورد گیتار)، به این شکل ردیف می‌شوند. برای مثال، نت دو (C) را در ارتباط با فاصله دوم کوچکش، در نظر بگیرید.

Minor-Second

شناخت اینتروال‌ها روی یک سیم، قدم اول در یادگیری آنهاست. از اینتروال‌های روی یک سیم، با عنوان اینتروال‌های ملودیک یاد می‌شود. این بدین معناست که تنها راهی که شما می‌توانید دو اینتروال را با هم به صدا در بیاورید، این است که آنها را یکی یکی روی یک سیم و به‌صورت ملودی بنوازید.

پرداختن به اینتروال‌ها روی یک سیم، روش خوبی برای آشنایی با صدای آنهاست. البته روشن است که نباید تنها به اینتروال‌های ملودیک اکتفا کنید؛ زیرا در آن صورت نخواهید توانست یک تصویر بزرگ و کلی از فینگربورد برای خود بسازید.

همانطور که قبلاً نیز ذکر شد، اینتروال‌ها آجرهای تشکیل‌دهنده ساختمان موزیک هستند. شما این آجرها را در آکوردها، آرپجیو‌ها، اسکیل‌ها و … نیز مشاهده می‌کنید. از طریق آشنایی با اینتروال‌های هارمونیک که در بخش بعدی توضیح داده خواهند شد، یک دید باز و یک نقشه جامع از فینگربورد برای خود خواهید ساخت و می‌بینید که چطور همه‌چیز روی فینگربورد به هم مرتبط می‌شود.

اینتروال‌های هارمونیک با اینتروال‌های ملودیک فرق دارند. منظور از هارمونیک این است که می‌توانیم این اینتروال‌ها را نه فقط تک به تک، بلکه همزمان با یکدیگر اجرا کنیم. اساساً اینتروال‌های هارمونیک روی دو سیم جای می‌گیرند و خب طبیعتاً یک سری فرم‌های تکرارشونده را تشکیل می‌دهند. درست همانگونه که شما فرم آکوردها را یاد می‌گیرید، باید شکل و فرم اینتروال‌ها را نیز فرا بگیرید.

در شکل زیر نگاهی می‌اندازیم به فرم برخی از این اینتروال‌ها:

Guitar-Intervals-Fretboard

امتیاز یادگیری فرم اینتروال‌ها این است که از آن پس، شما می‌توانید با انتخاب یک نت به‌عنوان نت مبدأ، متوجه شوید که اینتروال‌های آن نت، کجای فینگربورد قرار دارند. ولی یک نکته هست که باید در نظر داشته باشید؛ همه‌چیز روی سیم B، نیم‌پرده پایین‌تر است. پس ما همه‌چیز را یک فرت به سمت راست حرکت می‌دهیم. به مثال زیر نگاه کنید:

Major-Third

از شما دعوت می‌کنم به‌عنوان یک چالش، اینتروال‌های دیگر را خودتان پیدا کنید. بدین نحو، چیزهای زیادی فرا خواهید گرفت. این کار را به یکی از تمرین‌های روزانه خود تبدیل کنید و فرم اینتروال‌ها را یکی یکی پیدا کنید و یاد بگیرید و در نهایت با همه آنها آشنا شوید و آنها را به حافظه انگشتانتان بسپارید. هیچ‌کس همه اینتروال‌ها را در یک چشم بر هم زدن نیاموخته است. با صرف وقت کافی، همه اینتروال‌ها را فرا خواهید گرفت.

آشنایی با تمام فرم‌های اینتروال، یک قدم بزرگ در پیشرفت نوازندگی شما است. پشت گوش انداختن یادگیری فرم اینتروال‌ها، چشمان شما را روی فینگربورد می‌بندد و شما هرگز با ساختمان فینگربورد سازتان دوست نخواهید شد. اجازه ندهید این اتفاق رخ دهد و از همین امروز کار یادگیری اینتروال‌ها را آغاز کنید.

اینتروال‌ها میانبر هستند

به اینتروال‌ها با اعداد اشاره می‌شود، در حالی که به نت‌ها با حروف انگلیسی اشاره می‌کنیم. مشکل یادگیری با حروف انگلیسی این است که با تغییر root، دیگر درجات نیز تغییر می‌کنند.

C – E – G – B

D – F – A – C

در صورتی که اینتروال‌ها بسیار ساده‌ترند؛ زیرا اعداد همواره ثابت می‌مانند. تنها کاری که لازم است انجام دهید، این است که ریشه را انتخاب کنید و از روی فرم اینتروال‌ها، جای درجات دیگر را روی فینگربورد ببینید.

مثال بعدی، مزیت آشنایی با اینتروال‌ها را نشان می‌دهد. اگر بخواهید یک آکورد دومینانت ۷ بسازید و اصلاً ندانید که این آکورد روی فینگربورد چه شکلی دارد، چه می‌کنید؟ یا اگر بخواهید یک سولوی بلوز روی یک آکورد دومینانت ۷ بنوازید و اسکیل مناسب را نشناسید، چه می‌کنید؟ به‌جای حفظ کردن تمام نت‌ها، تنها به یک فرمول نیاز دارید.

همانطور که مشاهده می‌کنید، هر آکورد دومینانت ۷ که مد نظر داشته باشید، تنها از طریق یک فرمول اینتروالی ساده در دسترس شماست؛ درجه یکم (root) + درجه سه ماژور + درجه پنجم + درجه هفت مینور = دومینانت ۷

با استفاده از اینتروال‌ها هم می‌توانید آکورد بسازید و هم می‌توانید نت‌های مناسب برای سولونوازی را پیدا کنید.

مثال فوق تنها یک راه برای ساختن آکورد A7 از طریق فرم و شکل اینتروال‌هاست. اهمیت اینتروال‌ها این است که برای مثال، در حال نواختن سولو در هر قسمت از فینگربورد، به‌راحتی آکورد مورد نظر را زیر انگشتان خود پیدا می‌کنید.

از این روش همچنین در ساخت اسکیل و آرپجیو نیز استفاده کنید. هنگام نواختن سولو مثلاً روی آکورد A7 از اینتروال‌های A7 استفاده کنید.

نوشته: Antony Reynaert

ترجمه: بابک آخوندی

12 thoughts on “کلید تسلط بر فینگربورد: شناخت فواصل (اینتروال‌ها)

  1. سعید میگوید:

    عالی بود , عالییییی
    چقدر قشنگ توضیح داده. بودید ممنون نحوه و روش های گوناگون آشنایی با فینگر برد رو کامل کنید و این سبک مقالات ‌‌‌‌رو ادامه بدید

  2. بابک میگوید:

    لطفا بیشتر در رابطه با اسکیلها و و مدها توضیح بدید . و یک سوال تخصصی اینکه چگونه بعضی از بهترین نوازنهای بلوز نت را نمیدانند و از روی نت موزیک نمیزنن .؟

  3. مهدی میگوید:

    کاش یه کم محتوا هم برای آماتورها و تازه کارها تولید کنید مثلا من تازه کار اصلا از این مقاله هیچی نفهمیدم یا از ویدئو های آموزشی آقای خشایار انگار این سایت کلا برای حرفه ای ها یا افرادی هست که چند سال دارن نوازندگی میکنن

    • پشتیبانی گیتارایران میگوید:

      وقت بخیر،
      از اینکه نظر خود را با ما در میان گذاشته‌اید، بسیار سپاسگزاریم. در ترجمه مقالات و ویدیوها تلاش می‌شود که به خواسته‌های تمام مخاطبان توجه شود و بسیاری از مقالات و ویدیوها مخصوص افراد مبتدی تهیه شده‌اند. با این وجود حداکثر تلاش خود را خواهیم کرد که در آینده، محتوای بیشتر و مفیدتری را برای هنرجویان تازه‌کار تهیه کنیم.
      با سپاس مجدد

  4. بابک میگوید:

    جناب اخوندی و مدیریت گیتار ایران صمیمانه از شما سپاسمندم . لطفا از این نوع مقالات در رابطه با بلوز هم بطور ساده بگذارید .
    دوسدار شماها … بابک .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *