رد کردن

ده نکته برای مراقبت بهتر از گیتار

ده نکته برای مراقبت بهتر از گیتار

مدت‌ها پس‌انداز کرده‌اید، کادو گرفته‌اید یا دل به دریا زده‌اید؛ راهش مهم نیست. در هر حال الان صاحب یک گیتار هستید و ما ورود شما به این جمعِ خاص را تبریک می‌گوییم. چه مبتدی باشید و چه مدتی ساز زده باشید، در این مطلب ۱۰ راهنمایی برای شما داریم تا به کمک آنها از سازتان بیشترین بهره را ببرید و از رایج‌ترین اشتباهاتی که ساز اولی‌ها دچار آنها می‌شوند، پرهیز کنید.

یک کِیس بخرید

بدون شک شما نمی‌خواهید هر بار که سر تمرین حاضر می‌شوید، نگران سلامت ساز ارزشمندتان باشید. یک هارد کیس می‌تواند به بهترین وجه از ساز محافظت کند و یک سافت کیس، راحتی در حمل‌ونقل را برای شما به ارمغان می‌آورد. هر کدام را که انتخاب کنید، گیتارتان از شما راضی خواهد بود.

یک کِیس بخرید

پایه ساز تهیه کنید

اتفاقی که شرح می‌دهم به دفعات رخ داده است: برای یک لحظه کوتاه، گیتارتان را به امپ یا دیوار تکیه می‌دهید و ناگهان ساز سُر می‌خورد. مثل صحنه آهسته در فیلم‌ها به سمت ساز شیرجه می‌روید، ولی افسوس! ساز روی زمین میفتد و ترک می‌خورد و حالا باید برای تعمیر سردسته، آن را پیش تعمیرکار ببرید. آن‌وقت توی دلتان می‌گویید «کاش یه پایه گرفته بودم». هرگز نگذارید برای گیتارهای خوب اتفاق‌های بد بیفتد؛ همین الان یک استند بخرید.

پایه ساز

مراقب دکمه‌ها و سگک کمربند باشید

معمولاً دکمه‌های پلاستیکی معمولی مشکلی برای ساز ایجاد نمی‌کنند، اما دکمه‌های فلزی چرا. اگر از کمربندهای فلزکوبی‌شده یا کمربندهایی با سگک‌ بزرگ خوشتان می‌آید، بهتر است پیش از ساز زدن، کمربندتان را دربیاورید.

Watch Your Belts and Buttons

گیتارآویزها را هم در نظر داشته باشید

اگر از آن گیتاربازهای دوآتشه باشید، احتمالاً دوست دارید کلکسیونتان را جلوی چشم بگذارید. گیتارآویزها (wall-hanger) جایگزین خوبی برای پایه هستند؛ زیرا هم جلوه بهتری به اتاق می‌دهند و هم فضای اتاق را اشغال نمی‌کنند و برای کسانی که چند ساز دارند، بسیار مناسب هستند.

Look Into Wall-hangers

سیم‌های ساز را عوض کنید

سیم گیتار را باید عوض کنید؛ مگر اینکه نوازنده بِیس در یک گروه «MoTown» باشید. گردوخاک و چِرک دست بر جنس و شفافیت صدای سیم تأثیر منفی می‌گذارد. تعویض به‌موقع سیم‌ها نه‌تنها برای دست و صدای سیم‌ها خوب است، بلکه شما را از استهلاک سازتان نیز آگاه می‌کند. همچنین، اگر سیم‌هایتان را به‌صورت عمده بخرید، از نظر اقتصادی به‌صرفه است. پس سیم‌هایتان را عمده بخرید.

Change Your Strings

یک گیتار سفری بخرید

همه ما از نواختن و شنیدن آهنگ‌های مورد علاقه‌مان در سفر و کنار آتش لذت می‌بریم؛ ولی بهتر است قبل از اینکه گیتار گران‌قیمت وینتج‌تان را با خود ببرید، کمی تأمل کنید. شعله آتش، گیتارهای بسیاری را نابود کرده است. اگر بیش‌از‌حد نزدیک آتش بنشینید، ممکن است ترک‌خوردگی یا هزار بلای دیگر در انتظار ساز شما باشد. دفعه بعد که خواستید برنامه سفر بریزید، به فکر یک گیتار سفری مثل مارتین Backpacker یا تیلور GS Mini باشید.

[مترجم: با توجه به قیمت سازهای سفری و کمبود آن در کشور ما، توصیه می‌کنم سراغ سازهای دست‌دوم ارزان بروید. علی‌الخصوص سازهایی که مشکلات ظاهری مثل خط‌ و خش یا حتی زدگی‌های کوچک دارند. البته به شرطی که این مشکلات به بدنه اصلی ساز آسیب جدی وارد نکرده باشند.]
Get a Travel Guitar

ساز را از گرما دور نگه دارید

فقط استیوی رِی وان به آب‌وهوا حساس نبود (Can’t Stand The Weather)؛ گیتار شما هم چندان اهل تحمل نیست. تغییرات دمایی می‌توانند به اشکال مختلف به گیتار آسیب برسانند؛ هوای خشک یا شرجی هم همینطور. همیشه بهتر است گیتار در جایی نگهداری شود که دمای آن کنترل‌شده است. به کسانی که جایی برای نگهداری گیتار در دمای کنترل‌شده ندارند، توصیه می‌کنیم یک رطوبت‌دهنده (Humidifier) مانند Oasis HH Combo OH-30 تهیه کنند.

Keep It Out of the Heat

گیتار را در ماشین رها نکنید

ممکن است از آن دسته نوازندگانی باشید که برای اجرا از شهری به شهر دیگر می‌روند. یا شاید بعد از یک اجرای طولانی، آنقدر خسته باشید که رمقی برای به‌ دوش کشیدن ساز در راه‌پله نداشته باشید؛ اما در هر صورت توصیه ما این است که هرگز گیتارتان را در ماشین رها نکنید. این کار نه‌تنها ساز ارزشمند شما را در معرض سرقت قرار می‌دهد (و واقعاً هیچ‌چیز روز آدم را بیشتر از اینکه مجبور باشد هم هزینه تعویض شیشه ماشین و هم خرید مجدد گیتار مورد علاقه‌اش را بپردازد، خراب نمی‌کند)، بلکه ممکن است به آن آسیب وارد کند. زیرا داخل ماشین معمولاً یا زیادی سرد است یا زیادی گرم. این وضعیت می‌تواند چسب‌های ساز را شل کند، رنگ آن را خراب کند و دسته یا بدنه‌اش را تاب دهد. پس همیشه ساز دلبندتان را با خود به خانه ببرید.

Don’t Leave Your Guitar in the Car

گیتارتان را رگلاژ کنید

اگر برای گیتار خود اهمیت قائل هستید، ضروری است که آن را برای رگلاژ نزد یک شخص مجرب و کاربلد ببرید. رگلاژ یا ستاپ ساز، نه‌تنها آن را خوش‌دست‌تر، بلکه خوش‌صداتر می‌کند.

Get a Setup

ساز بزنید، ساز بزنید و باز هم ساز بزنید!

یادتان هست که در فروشگاه چقدر خاطرخواه سازتان شده بودید؟ پس حالا که آن را خریده‌اید، نباید بگذارید در کمد خاک بخورد. گیتار دلش می‌خواهد نواخته شود و هر چه بیشتر آن را بنوازید، کیفیتش بهتر می‌شود. پس ساز بزنید و ساز بزنید و ساز بزنید و به یاد داشته باشید که همیشه از ساز زدن لذت ببرید.

در نگهداری ساز کوشا باشید. هرچه بیشتر به ساز رسیدگی کنید، بهتر کار خواهد کرد. زمان بگذارید و حال‌وروز گیتارتان را به‌دقت بررسی کنید. بهترین زمان برای این کار، زمان تعویض سیم‌هاست. دنبال قطعه‌هایی بگردید که شل شده‌اند، دچار خوردگی شده‌اند و یا ترک و لب‌پریدگی دارند. این موارد جزئی بعدها به مشکلات اساسی تبدیل می‌شوند.

Play, Play, Play

منبع: وب‌سایت Guitar Center
مترجم: کیان ایرجی

5 thoughts on “ده نکته برای مراقبت بهتر از گیتار

  1. kourosh میگوید:

    سلام وقتتون بخیر
    یه سئوال دارم . اگه بخوایم از یکی دو ماه از گیتار الکتریک استفاده نکنیم باید چه نکاتی را به غیر از نگه داشتن ساز در کیس رعایت کنیم؟

    • پشتیبانی گیتارایران میگوید:

      وقت بخیر،
      پیشنهاد می‌کنیم کوک گیتار را نیز در حد نیم‌پرده شل کنید تا فشار کمتری به دسته وارد شود.
      موفق باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *