راهکارهایی برای کاهش نویز

در این مقاله به ۹ راهکار برای کاهش نویز و هام که به صورت معمول به همراه صدای گیتار از امپ به گوش می‌رسد می‌پردازیم. معمولا با رعایت چندی از این راهکارها، مقدار نویز تا سطح قابل توجهی پایین می‌آید. 

۱- در پدالبورد خود هرگز از سیم های Daisy Chain برای تغذیه پدال ها استفاده نکنید: این بدترین روش برای برق رسانی به پدالهاست. استفاده از Daisy Chain به این معناست که بخش الکترونیک تمام پدال ها به هم متصل شده و اگر یک پدال مولد نویز هست (بصورت معمول پدال های overdrive و distortion) بقیه پدال ها در زنجیره افکت شما نیز تحت تاثیر قرار گرفته و مولد نویز خواهند شد. البته نه اینکه کلا سیمهای Daisy Chain به درد نخور باشند ولی فعلا برای ساده کردن موضوع و کوتاه کردن این مطلب، خود را از شر Daisy Chain خلاص کنید.

۲- از خروجی های ایزوله برای برق رسانی به پدال ها استفاده کنید: استفاده از منبع تغذیه با خروجی های مجزا و ایزوله، بهترین روش برای برق رسانی به پدال ها و پیشگیری از لوپ شدن اتصال زمین می‌باشد. هنگام خرید منبع تغذیه از کیفیت ساخت آن و اینکه ارائه کننده خروجی های مجزا و Isolated باشد اطمینان حاصل کنید. منبع تغذیه های دست ساز یا برندهای گمنام و ارزان قیمت، در واقع یک Daisy Chain داخل جعبه LED دار هستند و استفاده از آنها به معنای خرید Daisy Chain با قیمت بالاتر می‌باشد.

۳- از کابل های با کیفیت استفاده کنید: کابل های بی کیفیت معمولا یکی از دلایل مهم افزایش سطح نویز در سیگنال می‌باشند. منظورم این نیست که کابل های بسیار گران قیمت خریداری کنید، ولی از بکارگیری کابل های نامرغوب و بی نام و نشان که در بسته های چندتایی با قیمت ارزان در دسترس می‌باشند نیز خودداری کنید.

۴- تا جای ممکن از کابل های کوتاه تر استفاده کنید: مسیر طولانی باعث افت سیگنال می‌شود. در ضمن هرچه طول کابل ها بیشتر باشد، سطح نویز، زمان بیشتری برای رشد و انباشت پیدا می‌کند. اگر روی استیج زیاد حرکت نمی‌کنید، نیازی هم به کابل ۶ یا ۹ متری ندارید و می‌توانید با یک کابل ۳ متری کار خود را به خوبی انجام دهید.

۵- پدال های غیر ضروری را از پدالبورد خود خارج کنید: تعداد بیشتر پدال ها به معنای طول کابل بیشتر و مدارهای بیشتر در سر راه سیگنال شما می‌باشد. اگر پدالی در پدالبورد دارید که به ندرت از آن استفاده می‌کنید، آنرا از پدالبورد خود خارج کنید. اگر می‌بینید گیتاریست مورد علاقه شما صاحب یک پدال بورد بزرگ و لبریز از پدال های رنگارنگ است، توجه کنید که حتما یک سیستم لوپ سوییچ هم روی آن پدالبورد هست که عمل وارد کردن یکی دو پدال مورد استفاده برای یک صدای خاص را انجام می‌دهد و در صورت عدم نیاز به آن صدا، آن پدال ها را از مدار خارج کرده و یک یا دو پدال دیگر را وارد مسیر سیگنال می‌کند. نه این که تمام پدال ها بصورت سری در مسیر سیگنال قرار داشته باشند.

۶- در صورت امکان از پیکاپ هامباکر استفاده کنید: پیکاپ های هامباکر با بهره از دو سیم پیچ و پلاریتی معکوس، هام ۵۰ یا ۶۰ هرتز دریافت شده از محیط را کنسل می‌کنند و سیگنالی بدون هام و نویز ارائه می‌دهند. البته حاصل این دو سیم پیچ صدایی حجیم تر و با خروجی قویتر می‌باشد. اگر صدای سینگل کویل خیلی ضروری

نیست، گیتاری با پیکاپ هامباکر می‌تواند نقش قابل توجهی در حذف نویز های دریافتی از محیط ایفا کند.

۷- در صورت امکان با گِین کمتر کار کنید: هرچه گین بیشتر سطح نویز نیز بالاتر. کمی گین overdrive و distortion ها را پایین تر بیاورید. معمولا ناب Gain در پدال های overdrive و distortion از یک نقطه ای به بعد تاثیر مفید کمتری روی صدا می‌گذارد و به جای آن سیگنال و سطح نویز بیشتری را وارد مدار می‌کند که در نتیجه میزان نویز و سیگنال، بیشتر به هم نزدیک شده و صدایی کثیف ارائه می‌کند.

۸- از Buffer استفاده کنید: طول کابل و تعداد پدال ها باعث افت سیگنال می‌شود. Buffer این افت را جبران می‌کند و به صدا شفافیت و طراوت را باز می‌گرداند. یک پدال Buffer در نزدیکی انتهای زنجیره افکت ها، افت احتمالی سیگنال را جبران می‌کند. برخی از پدال ها true bypass هستند و برخی buffered bypass و برخی امکان انتخاب هر دو نوع را به کاربر می‌دهند. اگر پدالی دارید که true bypass و buffered bypass است، از قابلیت Buffer آن استفاده کنید.

۹- کم نویز ترین نقطه در اتاق را بیابید: این مورد به نظر از همه عجیب تر می‌آید، ولی نکته بسیار مهمی است، مخصوصا هنگام ضبط در استودیو. دنیای ما با امواج الکترومغناطیسی احاطه شده و پیکاپ های گیتار، درست مثل آنتن گیرنده این امواج عمل می‌کنند. این امواج در کشور ما با فرکانس ۵۰ هرتز و در برخی کشور ها مثل آمریکا با فرکانس ۶۰ هرتز، توسط برق متناوب AC در محیط پراکنده می‌شوند. امواج مغناطیسی در جهات خاصی شکل می‌گیرند، بنابراین با حرکت گیتار و زاویه گرفتن پیکاپ ها با جهت حوضه مغناطیسی، مثل این است که شما جهت آنتن را تغییر دهید و نویز را دریافت نکنید. پس بهترین نقطه و بهترین زاویه را انتخاب کنید.

یک نکته: یکی دیگر از نویز های معمول که گریبان نوازندگان را می گیرد، نویزی ست که بعلت عدم وجود اتصال Earth حاصل می‌شود. نویز Earth همان نویزیست که وقتی دستتان را روی سیم های گیتارتان یا بخش های فلزی امپتان می گذارید حذف می شود. این نویز در کشور ما بسیار معمول است. چون معمولا در سیم کشی ساختمان ها، اتصال زمین درنظر گرفته نمی‌شود. بنابراین هیچ راه اصولی برای از بین بردن آن وجود ندارد. ولی به هر حال با رعایت نکات فوق میتوانید به صدایی نسبتا تمیز دست بیابید.
گردآورنده:
بابک آخوندی

17 thoughts on “راهکارهایی برای کاهش نویز

  1. امیرحسین میگوید:

    با تشکر فراوان برای این همه زحمتی که برای بالا بردن سطح دانش و اطلاعات نوازنده ها انجام میدین

  2. پيمان خداپرست میگوید:

    مرسى از مطلب مفیدتون
    من مدت زیادیه که مشکل نیوزEarth دارم
    بهترین راهکارتون براى رفع این مشکل چیه؟

  3. نادر على مدديان میگوید:

    با سلام،خواستم هم از وب سایت بسیار کامل شما تشکر کنم وهم از مطلب فوق العاده آقاى آخوندى که مثل همیشه خیلى کاربردى و کاملا حرفه اى است.

    • mehrpouya میگوید:

      سلام. خیلی خوشحالیم که سایتمون مورد توجهتون واقع شده و ممنونیم که انرژی خوبتون رو بهمون انتقال میدین.

  4. داریوش چگینی میگوید:

    بسیار مفید. از سایت بسیار حرفه ای و زحماتی که بابت مقالات آموزنده می کشید سپاسگزارم.

  5. عباس میگوید:

    با سلام
    استفاده از Noise Gate هم برای کاهش نویز توصیه می شه؟ و تاثیر قابل ملاحظه هست؟
    همچنین میخواستم بدونم امکانش هست از کابل هایی که دارید برای کاهش نویز بهم پیشنهاد بدید؟
    با سپاس فراوان

    • پشتیبانی گیتارایران میگوید:

      وقت بخیر،
      نویز گیت، وقتی که نوازنده چیزی نمی‌نوازد، نویزها را به سکوت تبدیل می‌کند، ولی به محض اینکه فرد شروع به نوازندگی کند، نویز گیت به حالت غیرفعال در می‌آید. برای دریافت مشاوره دقیق‌تر و کامل‌تر، لطفاً از طریق شماره تلفن‌های درج‌شده در وب‌سایت، با کارشناسان ما تماس بگیرید.
      موفق باشید.

  6. بهرنگ میگوید:

    شاید باورتون نشه اما قدیما حدود ۳۰ سال پبش کلا اگه یه افکت fuzz پیدا می کردی بخری انگار خود آرنولد شدی …خلاصه با قرار دادن یک سیم ارت به یک سمت سیم تلفن بدترین نویزهای دنیا از بین میره معجزه می کنه….😁 اینم یه کلک از کهنه کار

  7. Mohamad میگوید:

    با سلام وقتتون بخیر مرسی از مطالب مفیدتون . من یه سوال داشتم … اینکه وقتی میخوام از پیکاپ گیتارم استفاده کنم یه نویزی همراه صداش هست ، آیا میتونه اشکال از پیکاپ باشه؟ چون کیفیت صدای پیکاپ عالیه اما همون نویزی که توی پس‌زمینه صداش هست رو میخوام حذف کنم . ممنون میشم کمکم کنید 🙏🏻

    • پشتیبانی گیتارایران میگوید:

      وقت بخیر،
      نویز می‌تواند از منابع مختلفی سرچشمه بگیرد که رفع برخی از آنها آسان است و رفع برخی دیگر، دشوار است. مثلاً اگر نویز اشاره‌شده، نویز ارت باشد و با گذاشتن دست روی سیم‌ها بسیار کمتر شود، از بین بردن آن کار آسانی نخواهد بود. پیشنهاد می‌کنیم دو مقاله «راهکارهایی برای کاهش نویز» و «چگونه نویز صدای گیتار را از بین ببریم؟» را مطالعه کنید. در این دو مقاله، راهکارهایی برای کاهش نویز ارائه شده است که شاید به شما در رفع مشکل کمک کنند.
      موفق باشید.

  8. محمد میگوید:

    سلام و وقت بخیر.
    گیتار من خیلی نویز داره وقتی از بلندگوهای خود آمپ صدا می‌گیرم ولی وقتی هدفون رو به آمپ وصل می‌کنم و از هدفون صدا می‌گیرم هیچ نویزی نداره صدا.
    دلیل‌ش چی می‌تونه باشه؟

  9. احسان میگوید:

    سلام شیلد کردن زیر پیکگارد و فضای داخلی ناب کنترل ها و اطراف پیکاپ ها با ورق مسی و آلومینیومی هم واقعا در کاهش نویز اثر داره ؟ ویدئو های زیادی در این خصوص داخل یوتویوب هست.

    • پشتیبانی گیتارایران میگوید:

      وقت بخیر،
      بله، در صورتی که این کار به‌شکلی صحیح انجام شود، می‌تواند تأثیر چشمگیری در کاهش نویز داشته باشد. برای دریافت مشاوره دقیق‌تر می‌توانید از طریق شماره تلفن ۸۶۰۸۴۰۸۶ با کارشناسان ما تماس بگیرید.
      موفق باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *