راهنمای ضبط صدای گیتار بیس در استودیوی خانگی

راه‌های بسیاری برای ضبط صدای گیتار بیس در استودیوی خانگی وجود دارد؛ اما آسان‌ترین و کم‌دردسرترین راه، اتصال مستقیم گیتار به ورودی اینسترومنت کارت صدا یا DI باکس و ضبط از این طریق با کامپیوتر است.

در واقع، ضبط به‌صورت مستقیم از طریق ورودی DI کارت صدا را می‌توان محبوب‌ترین راه ضبط صدای انواع ساز دانست. این روش، در ساخت بسیاری از آلبوم‌های مشهور به کار گرفته شده است و روشی بی‌نقص برای ضبط صدای ساز است.

اما اگر به‌تازگی وارد عرصه تولید موسیقی شده باشید، شاید ندانید که ضبط از طریق DI چرا تا این حد محبوب است و از مزایای آن اطلاعی نداشته باشید. در این مقاله، ضبط صدای گیتار بیس از طریق ورودی DI کارت صدا را مورد بررسی قرار می‌دهیم و روش‌هایی برای بهینه‌سازی کیفیت ضبط در این روش را نیز به شما آموزش خواهیم داد.

ضبط از طریق DI به چه معناست؟

ضبط صدای ساز از طریق ورودی DI، به معنای اتصال مستقیم آن به یک کنسول استودیویی، پری‌امپ میکروفون یا کارت صدای استودیویی است.

کلمه DI مخفف عبارت Direct Injection به معنای تزریق مستقیم است که اشاره به ارسال مستقیم سیگنال ساز به تجهیزات استودیویی همانند موارد ذکرشده در بالا دارد. این تجهیزات در مدار DI خود یک پری‌امپ دارند که می‌تواند سیگنال ورودی کم‌شدت سازها و میکروفون‌ها را تقویت کرده و به خروجی‌های خود ارسال کند.

اتصال مستقیم ساز به ورودی DI، معمولاً صدای باکیفیت‌تر و تمیزتری از سایر روش‌های ضبط رقم می‌زند. این روش می‌تواند به صدای گیتار بیس قوت دهد و آن را به عنصری برجسته در میکس نهایی تبدیل کند.

چرا استفاده از ورودی DI برای ضبط صدای گیتار بیس تا این حد محبوب است؟

در بسیاری از سبک‌های موسیقی، گیتار بیس یکی از عناصر کلیدی است. برای اینکه لاین گیتار بیس بتواند پایه‌ای مستحکم برای موسیقی باشد، باید تن آن شفاف و در عین حال قوی باشد.

در ضبط صدای گیتار بیس از طریق امپلیفایر، تن ساز کمی فشرده و دیستورت می‌شود و رنگی اغراق‌آمیز نیز به خود می‌گیرد. علاوه بر این، بلندگوی امپلیفایرهای گیتار بیس متداول معمولاً توانایی مناسبی در به نمایش گذاشتن بم‌ترین فرکانس‌های این ساز ندارند و آنها را با قدرتی کم پخش می‌کنند. چنین تنی می‌تواند در بسیاری از موسیقی‌ها ایده‌آل و جذاب باشد؛ اما برخی از آثار، نیاز به بیس لاینی قوی‌تر و شفاف‌تر دارند که دستیابی به آن با میکروفون‌گذاری کابینت یک امپ دشوار است. آسان‌ترین روش دستیابی به این نوع از تن گیتار بیس، ضبط مستقیم صدای آن از طریق ورودی DI است.

با ضبط صدای گیتار بیس از طریق ورودی DI، صدای ساز خود را به خام‌ترین، شفاف‌ترین و باکیفیت‌ترین حالت ممکن خواهید شنید.

برخی از مهندسین میکس نیز صدای ساز را همزمان هم از طریق ورودی DI و هم از طریق میکروفون‌گذاری در جلوی کابینت امپ ضبط می‌کنند تا هم هر دو نوع سیگنال خام و تقویت‌شده را در پروسه میکس در دسترس داشته باشند و هم با ترکیب دو سیگنال با یکدیگر، به تنی متوازن و بینابینی دست یابند. با ضبط صدای گیتار بیس خود به این روش، می‌توانید به تنی ایده‌آل دست یابید که ترکیبی بی‌نقص از اتک، قدرت و رنگ‌شدگی صدا را در خود دارد.

چگونه می‌توان صدای گیتار بیس را از طریق ورودی DI ضبط کرد؟

ضبط صدای گیتار بیس یا هر سازی از طریق ورودی DI را می‌توان آسان‌ترین روش ضبط صدای ساز و در کل، یکی از آسان‌ترین کارها در پروسه تولید موسیقی دانست.

تنها لوازمی که برای این روش از ضبط نیاز دارید، یک کارت صدای استودیویی و یک کابل اینسترومنت (TS) است که احتمالاً همین حالا نیز هر دو را در اختیار دارید.

برای شروع ضبط از این روش، تنها کافیست تا یک سر کابل اینسترومنت را به جک خروجی ساز خود و سر دیگر آن را نیز به ورودی اینسترومنت یا DI کارت صدا یا DI Box خود متصل کنید.

اگر می‌خواهید همزمان با ضبط از طریق ورودی DI، گیتار خود را به یک امپ نیز متصل کنید و خروجی اسپیکر آن را نیز ضبط کنید، باید کابل XLR میکروفون خود را نیز به ورودی پری‌امپ کارت صدای خود متصل کنید.

اگر برای اولین بار است که قصد ضبط صدای ساز خود با استفاده از ورودی DI کارت صدا یا یک DI Box جداگانه را دارید، بهتر است که نکات زیر را در نظر داشته باشید:

  • اگر پیکاپ‌های بیس شما از نوع پسیو است، بهتر است از یک DI Box اکتیو استفاده کنید و برعکس، اگر گیتار شما به پیکاپ‌های اکتیو مجهز است، DI Box‌های پسیو عملکرد بهتری با آن خواهند داشت.
  • اگر قصد دارید خروجی thru در DI Box خود را به یک امپ متصل کنید، بهتر است که یک افکت یا پدال بافر در میان گیتار خود و DI Box قرار دهید تا سیگنال در طی مسیر، قدرت خود را حفظ کند.
  • اگر یک امپ واقعی ندارید نیز می‌توانید سیگنال گیتار بیس خود را به‌صورت مستقیم از طریق DI Box ضبط کرده و یک پلاگین شبیه‌ساز امپ در DAW خود به آن اضافه کنید. پس از ضبط به این روش و افزودن شبیه‌ساز امپ به سیگنال، می‌توانید با تنظیم میکس میان سیگنال خام و سیگنال پردازش‌شده توسط شبیه‌ساز امپ، تنی شبیه به زمانی تولید کنید که صدای ساز همزمان از طریق ورودی DI و میکروفون‌گذاری در جلوی امپ ضبط شده است.

ما استفاده از یک DI Box مجزا به جای ورودی DI یا اینسترومنت کارت صدا را به شما پیشنهاد می‌کنیم. شاید استفاده از این وسیله به آسانیِ اتصال مستقیم گیتار بیس به ورودی اینسترومنت کارت صدا نباشد، اما مزایایی غیر قابل چشم‌پوشی نیز دارد.

در مقابل، استفاده از ورودی DI کارت صدا برای ضبط صدای ساز، آسان‌ترین روش برای ضبط است و می‌توان گفت هیچ نقص قابل توجهی نیز ندارد. به همین دلیل، در صورتی که دسترسی به یک DI Box ندارید و یا خرید آن برای شما دشوار است، ضبط صدای ساز از این طریق نیز اکثر مزایایی که پیش‌تر ذکر شد را دارد. اما باید بدانید که اکثر کارت صداهای ارزان‌قیمت، مدار اختصاصی DI که بر پایه ترانسفورماتور ساخته شده است را در خود ندارند و به همین دلیل نیز نمی‌توانند عملکردی همانند یک DI Box مجزا از خود به نمایش بگذارند.

یک دی آی باکس اکسترنال می‌تواند سیگنال ساز شما را با کیفیتی بالاتر ضبط کند، عایقی مناسب در برابر نویز در صدای ساز شما باشد و رنگی دلچسب نیز به تن ساز شما ببخشد.

بهترین دی‌آی باکس برای گیتار بیس

در حالی که اکثر دی آی باکس‌ها عملکردی بسیار خوب با تمامی سازها دارند و می‌توانند ابزاری عالی برای ضبط در استودیو باشند، اما برخی از انواع این دستگاه، بیش از هر سازی برای گیتار بیس مناسب هستند و می‌توانند صدای این ساز را به نحوی بسیار بهینه ضبط کنند.

پیش از اینکه به معرفی بهترین دی آی باکس‌های موجود در بازار برای گیتار بیس بپردازیم، باید بگوییم که فراموش نکنید یک DI Box ارزان‌قیمت و حتی ورودی DI کارت صدای شما نیز می‌تواند عملکرد بسیار خوبی در ضبط صدای گیتار بیس شما داشته باشد؛ اما در صورتی که می‌توانید یک DI Box گران‌قیمت‌تر خریداری کنید، امکانات بیشتر نمونه‌های حرفه‌ای‌تر در کنار عملکرد صوتی بهتر آن، ضبط آسان‌تر و باکیفیت‌تری را برای شما رقم خواهد زد.

در ادامه، به معرفی برخی از بهترین دی آی باکس‌های موجود در بازار جهانی برای ضبط صدای گیتار بیس خواهیم پرداخت.

A-Designs REDDI

REDDI از شرکت A-Designs، یک DI Box با مداری لامپی است که طراحی سخت‌افزاری آن، با الهام از بخش ترانسفورماتور امپ وینتج محبوب Ampeg انجام شده است.

این باکس، رنگی دلچسب به صدای گیتار بیس شما می‌بخشد و باعث می‌شود که صدای آن بدون نیاز به انجام پردازش‌های ثانویه، در میکس برجسته شود.

Avalon U5

U5 از کمپانی مشهور Avalon، سالهاست که یکی از محبوب ترین DI Box‌های موجود در بازار است.

این دستگاه به یک سوییچ شش‌حالته مجهز است که حالت‌های تُنال مختلفی را در اختیار کاربر قرار می‌دهد و نوازنده می‌تواند با انتخاب از میان هر یک از آنها، تن ساز خود را با سلیقه و سبک موسیقی خود تطبیق دهد.

علاوه بر این، U5 از قابلیت گین بوست بسیار قدرتمندی نیز برخوردار است که می‌تواند سیگنال ورودی از ساز را تا سطح سیگنال لاین تقویت کند. این قابلیت، به کاربر امکان می‌دهد که DI Box خود را به‌صورت مستقیم به ورودی لاین کارت صدا متصل کرده و صدای ساز خود را از این طریق در DAW ضبط کند.

Rupert Neve Designs RNDI

و اما انتخاب نهایی ما برای ضبط مستقیم صدای گیتار بیس، دی آی باکس استثنایی شرکت مشهور Rupert Neve Designs، یعنی RNDI است.

مدار کاملاً اختصاصی بر پایه ترانسفورماتور در این DI Box، توسط شخص روپرت نیو، یکی از مشهورترین سازندگان پری‌امپ میکروفون و تجهیزات مشابه طراحی شده است؛ امری که خود مهر تأییدی بر کیفیت بسیار بالای این محصول است. RNDI طراحی اکتیو دارد که هدرومی بسیار بالا ارائه می‌کند و می‌تواند صدای گیتار بیس را به بهترین نحو ممکن به‌صورت مستقیم ضبط کند.

اگر به دنبال یک DI Box همه‌چیزتمام هستید، RNDI بهترین انتخاب موجود در بازار جهانی برای شما خواهد بود.

جمع‌بندی

ضبط مستقیم صدای ساز از طریق ورودی DI یا یک DI Box، یک تکنیک حیاتی و بسیار کاربردی است که هر آهنگساز و مهندس میکس باید با آن آشنایی کامل داشته باشد و از آن استفاده کند. این تکنیک، بهترین راه برای ضبط صدای گیتار بیس است و اگر شما نیز قصد ضبط صدای ساز خود و افزودن آن در قالب یک بیس لاین به موسیقی خود را دارید، بد نیست پیش از رفتن به سراغ سایر روش‌های ضبط، تکنیک ضبط مستقیم از طریق ورودی DI را امتحان کنید.
به‌علاوه، این روش، بسیار آسان و قابل دسترس نیز هست و تقریباً هر آهنگسازی، از مبتدی تا حرفه‌ای می‌تواند آن را انجام دهد و پروسه آن را در کسری از دقیقه شروع کند.

امیدواریم این مقاله باعث بهبود نسبی کیفیت ضبط شما بشود. شما صدای ساز خود را از چه روشی ضبط می‌کنید؟ لطفاً نظر خود را با ما و مخاطبان گیتارایران در میان بگذارید.

منبع: LANDR
نویسنده: Michael Hahn

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *