۵ شگرد برای رسیدن به میکس‌های حرفه‌ای با هدفون

میکس با هدفون

آیا دوست دارید با استفاده از هدفون، میکس‌هایی حرفه‌ای انجام دهید؟

برخی معتقدند این کار غیر ممکن است؛ اما اشتباه می‌کنند!

با اضافه کردن چند تکنیک ساده به روند میکس، می‌توانید با هدفون نیز به نتیجه بسیار خوبی دست پیدا کنید.

امروز پنج نکته درباره میکس حرفه‌ای با هدفون را با شما در میان خواهیم گذاشت.

مزایای میکس کردن با هدفون

درباره میکس کردن با هدفون بحث و جدل‌های بسیاری وجود دارد.

5 Tricks for Radio-Ready Mixes

عده‌ای از حرفه‌ای‌ها دوست دارند این کار را تحقیر کنند؛ زیرا معتقدند گوش نکردن به موسیقی در یک استودیو با اسپیکرهای حرفه‌ای، میکس را خراب خواهد کرد.

اما مسئله اینجاست که میکس کردن قاعده و قانون ندارد و صرفاً مجموعه‌ای از راهنمایی‌ها و قواعد کلی برای این کار تعریف شده‌اند.

من معتقدم که میکس کردن با هدفون نه‌تنها ممکن است، بلکه در بعضی از مواقع، از میکس کردن با اسپیکر نیز بهتر است.

در ادامه، سه فایده میکس کردن با هدفون را با هم بررسی خواهیم کرد.

فایده اول: دیگر نیازی نیست نگران آکوستیک اتاق خود باشید

میکس کردن با هدفون به شما اجازه می‌دهد که اتاق خود را به‌طور کلی نادیده بگیرید. این مسئله برای استودیوهای خانگی بسیار کارگشا است.

5 Tricks for Radio-Ready Mixes

از آنجا که استودیوهای ما در خانه قرار دارند، اتاق استودیو معمولاً اتاقی نامناسب است. اما صدای هدفون همیشه یکسان خواهد بود و هرگاه از هدفون استفاده می‌کنید، فارغ از اینکه کجا هستید، صدایی استاندارد می‌شنوید.

همچنین با استفاده از هدفون می‌توانید در خارج از استودیو نیز میکس کنید. من موزیسین‌های مستقل بسیاری را سراغ دارم که موسیقی خود را در مکان‌های عمومی مانند کتابخانه، کافی شاپ و یا پارک میکس می‌کنند.

اگر اتاق آکوستیک‌شده ندارید، ممکن است هدفون بهترین گزینه برای شما باشد. میکس کردن با یک هدفون استاندارد، بسیار بهتر از میکس کردن در یک اتاق غیر استاندارد است.

فایده دوم: شنیدن صداهای جزئی آسان‌تر است

استفاده از هدفون مانند نگاه کردن به موسیقی با ذره‌بین است؛ زیرا نکته‌های کوچکی که در اسپیکر مانیتورینگ قابل شنیدن نیستند را به شما نشان می‌دهد. هدفون به شما اجازه می‌دهد که بر روی اجزای مختلف موسیقی بهتر تمرکز کنید. بدین ترتیب می‌توانید ایراداتی که در اسپیکر قابل تشخیص نیستند را پیدا کنید.

5 Tricks for Radio-Ready Mixes

یکی از روش‌های رایج این است که در هنگام میکس با اسپیکر، برای اعمال تغییرات کوچک و ظریف به هدفون رجوع کنیم. به این کار «مرجع گرفتن» می‌گویند که در استودیوهای حرفه‌ای نیز مرسوم است. اگر مثلاً در شنیدن تأثیر کمپرسور دچار مشکل شده‌اید، کافیست تغییرات صدا را با هدفون بررسی کنید.

فایده سوم: مقرون‌به‌صرفه بودن

در هنگام انتخاب و خرید تجهیزات استودیو، خیلی سریع به این نکته خواهید رسید که اکوستیک کردن اتاق بسیار هزینه‌بر است. خرید تجهیزات آکوستیک باکیفیت و مانیتورهای رده بالا، می‌تواند هزینه راه‌اندازی استودیو را به‌شدت افزایش دهد.

5 Tricks for Radio-Ready Mixes

اما هدفون در مقایسه با این موارد بسیار ارزان است.

عموماً هدفون‌هایی با قیمت حدود ۴۰۰ دلار را به همه توصیه می‌کنم؛ اما می‌توان با هدفون‌های ارزان‌تر (در محدوده کمتر از ۱۵۰ دلار) نیز میکس استاندارد انجام داد.

بهتر است به جای پرداخت هزینه‌های گزاف، ساعت‌های متمادی با هدفون خود به موسیقی گوش کنید. هنگامی که چند و چون صدادهی هدفون خود را بشناسید، میکس‌های شما بسیار بهتر خواهند شد.

راز دستیابی به یک میکس خوب با هدفون

شکی نیست که استفاده از هدفون، تضمینی برای یک میکس خوب نیست؛ اما شگردهایی وجود دارند که این کار را ممکن می‌کنند. در ادامه به پنج مورد از آنها اشاره می‌کنیم.

شگرد اول: از هدفون مناسب استفاده کنید

هدفون‌های مخصوص میکس با هدفون‌های معمولی از برندهایی چون بیتس تفاوت دارند.

5 Tricks for Radio-Ready Mixes

هدفون‌های مخصوص میکس معمولاً پشت باز هستند. دیافراگم این هدفون‌ها مانند دیافراگم اسپیکر، به‌طور آزادانه حرکت می‌کند. این امر باعث می‌شود که پاسخ هدفون بسیار تخت‌تر و دقیق‌تر باشد.

تهیه هدفون پشت باز به جای هدفون‌های معمولی، ارزش صرف کمی هزینه بیشتر را دارد. اما در نهایت همانطور که پیش‌تر اشاره کردیم، مهم آن است که ساعت‌های متمادی با هدفون خود به موسیقی گوش کنید تا متوجه شوید که شخصیت صوتی هدفون شما دقیقاً چگونه است.

شگرد دوم: استفاده از آهنگ‌های مرجع

پیش از هر بار میکس کردن با هدفون، چند آهنگ را به‌عنوان مرجع برای خود قرار دهید.

برای این کار بهتر است از آهنگ‌های تجاری استفاده کنید که صدایی شبیه به آهنگ شما دارند. با دقت به این آهنگ‌ها گوش دهید و به هر المان توجه کنید (مانند دامنه فرکانسی بم، تعادل ولوم، استفاده از پن، ریورب و غیره).

یکی از رازهای موفقیت در میکس با هدفون همین است؛ توجه به جزئیات صدای میکس‌های حرفه‌ای در هدفون.

این کار به‌خصوص برای اشخاصی که به میکس با اسپیکر مانیتورینگ عادت دارند و یا هدفون خود را به‌تازگی تهیه کرده‌اند، مفید خواهد بود. همچنین این کار باعث می‌شود تا هدفون شما آب‌بندی شود.

از سه الی پنج آهنگ مرجع استفاده کنید تا گوش‌های شما برای میکس کردن آماده شوند.

شگرد سوم: میکس‌های خود را بر روی اسپیکر نیز امتحان کنید

شاید با خود بگویید که «مگر این مقاله راجع به میکس کردن بدون اسپیکر نیست؟»

حرف شما درست است؛ اما امتحان کردن میکس بر روی هر نوع اسپیکری می‌تواند به دریافت نتیجه بهتر کمک کند.

5 Tricks for Radio-Ready Mixes

هدفون تقریباً برای تمام بخش‌های میکس مناسب است؛ اما برای درک فضا (مواردی مانند پن، ریورب، دیلی و افکت‌های استریو) گزینه‌ ایده‌آلی نیست.

هدفون در واقع دو اسپیکر مانیتورینگ کوچک است که درست بر روی گوش شما قرار می‌گیرند و به همین دلیل، به دست آوردن درکی دقیق از حرکت موسیقی در فضا ممکن است کمی دشوار باشد.

مرجع گرفتن از میکس بر روی اسپیکر می‌تواند از این امر جلوگیری کند. اسپیکر مانیتورینگ در ایجاد تصویری دقیق از فضای موسیقی بسیار توانمند است و این یکی از دلایل اهمیت اسپیکر برای افراد حرفه‌ای است.

اما برای مرجع گرفتن از میکس لازم نیست که به اسپیکرهای مانیتورینگ رجوع کنید؛ بلکه می‌توانید این کار را با هر اسپیکری شامل سیستم صوتی خودرو، اسپیکرهای معمولی کامپیوتر و یا هر اسپیکر دیگری انجام دهید.

هدف تنها این است که بفهمید موسیقی در فضای واقعی چگونه صدا می‌دهد.

این کار معمولاً در اواخر روند میکس مفید خواهد بود؛ پس لازم نیست در مراحل دیگر میکس این کار را انجام دهید.

شگرد چهارم: با ولوم پایین میکس کنید

به‌عنوان یک قاعده کلی، باید میکس را با ولومی انجام دهید که بتوانید در هنگام شنیدن آن، با شخصی دیگر مکالمه کنید. اگر صدای موسیقی مزاحم مکالمه شما بود، یعنی ولوم آن زیاد است.

5 Tricks for Radio-Ready Mixes

احتمال خسته شدن گوش در میکس با هدفون بیشتر است. از آنجا که در هدفون‌ صدا از فاصله بسیار نزدیک به گوش می‌رسد، پخش صدا با ولوم بالا می‌تواند گوش را خسته کند.

اگر گوش شما خسته شود، دیگر نمی‌تواند صدا را با دقت بشنود و در نتیجه ممکن است تصمیمات نامناسبی بگیرید و کیفیت میکس شما افت کند. برای جلوگیری از این امر باید با ولوم پایین میکس کنید. می‌توانید هر از گاهی برای تمرکز بر روی یک المان میکس، ولوم را بیشتر کنید و پس از آن مجدداً صدا را کاهش دهید.

بدین ترتیب می‌توانید برای مدتی طولانی‌تر و با تمرکز و دقت بالاتر میکس کنید.

شگرد پنجم: از ابزارهای تخصصی استفاده کنید

امروزه میکس کردن با هدفون از هر زمان دیگری آسان‌تر است. ابزارهای متعددی در بازار وجود دارند که برای جبران کاستی‌های هدفون ساخته شده‌اند.

اولین ابزار، یک نرم‌افزار به نام Sonarworks SoundID Reference است که رنگ‌آمیزی‌های ناخواسته صدا در هدفون شما را از طریق کالیبره کردن خروجی کامپیوتر از بین می‌برد.

البته ممکن است با این توضیح، روش عملکرد SoundID Reference کمی پیچیده به نظر بیاید؛ اما این نرم‌افزار در واقع یک اکولایزر پیشرفته است که با توجه به شخصیت صوتی منحصربه‌فرد هدفون شما، فرکانس‌های سیگنال خروجی را تعدیل می‌کند. با استفاده از SoundID Reference، پاسخ فرکانسی هدفون شما کاملاً تخت خواهد شد.

تکنولوژی دیگری که استفاده از آن را توصیه می‌کنم، نرم‌افزارهای اتاق میکس مجازی مانند Waves Nx هستند.

این نرم‌افزارها با شبیه‌سازی یک اتاق واقعی، کاستی‌های طبیعت دو بعدی صدای هدفون را جبران می‌کنند.

همچنین بعضی از این نرم‌افزارها، با بهره‌گیری از فناوری ردیابی حرکت سر، بنا بر حرکات سر کاربر، صدا را تغییر می‌دهند تا میکس با هدفون، بسیار شبیه به میکس با اسپیکر شود.

این نرم‌افزارها دو کاستی اصلی هدفون‌ها یعنی رنگ‌آمیزی و فضا را جبران می‌کنند و می‌توانند میکس‌های شما را زیر و رو کنند.

نتیجه‌گیری

برای میکس با هدفون نکات زیر را رعایت کنید:

۱- از هدفون پشت باز استفاده کنید.
۲- از آهنگ‌های مرجع استفاده کنید.
۳- میکس خود را بر روی اسپیکر چک کنید.
۴- با ولوم پایین میکس کنید.
۵- از نرم‌افزارهایی مانند SoundID Reference و Waves Nx استفاده کنید.

منبع: Musician on a Mission
مترجم: کیان ایرجی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *