چرا میکس کردن در حالت مونو به ایجاد شفافیت در میکس کمک می‌کند؟

آموزش میکس موسیقی

میکس کردن در مونو یکی از بهترین راه‌های دست‌یابی به میکس‌هایی شفاف با تفکیک بالاست. اما شاید درک اینکه منظور از میکس کردن در مونو دقیقاً چیست، کمی دشوار باشد.

همانطور که به‌زودی خواهید دید، این روش مزایای مهمی دارد؛ اما برای اینکه بتوانید به‌درستی آن را انجام دهید، ابتدا باید بدانید که تفاوت میکس کردن در مونو و استریو چیست.

مونو در برابر استریو

ابتدا ببینیم که مونو در تولید موسیقی به چه معناست. مونو یعنی یک سیگنال منفرد آدیو؛ مانند یک ترک آواز که با یک میکروفون ضبط شده باشد. با اضافه کردن یک میکروفون دیگر برای ضبط همان ترک آواز در یک کانال جداگانه، سیگنال به استریو تبدیل خواهد شد.

هنگامی که سیگنال مونو را در نرم‌افزار آهنگسازی ضبط یا وارد می‌کنیم، سیگنال معمولاً بین اسپیکرهای چپ و راست به‌صورت ۵۰-۵۰ تقسیم می‌شود. هنگامی که سیگنال چپ با سیگنال کانال راست تفاوت داشته باشد، ترک ما استریو خواهد بود.

میکس کردن در مونو به چه معناست؟

ابتدا باید بگوییم که میکس کردن در مونو به‌معنای تنظیم کردن آهنگ با ترک‌های مونو نیست؛ اگرچه این کار هم امکان‌پذیر است.

شروع پروژه میکس با گوش کردن به موسیقی در حالت مونو، بهترین راه برای آغاز کار است؛ چه ترک‌های شما مونو باقی بمانند و چه به استریو تبدیل شوند.

بعضی از تولیدکننده‌ها حتی تمام مراحل تعیین سطح سیگنال را در حالت مونو انجام می‌دهند؛ زیرا این حالت نه‌تنها شفافیت بیشتری ارائه می‌کند، بلکه توانایی تشخیص اشکالات در مرحله میکس را افزایش می‌دهد. برای مثال میکس کردن در حالت مونو به پیدا کردن مشکلات فاز در سیگنال‌های مختلف کمک می‌کند.

میکس کردن در مونو از ابتدا تا انتهای میکس، شاید مناسب تمام مهندسین میکس و تولیدکنندگان موسیقی نباشد؛ اما استفاده از آن تا جایی که شالوده محکمی برای میکس خود ساخته باشید، امری مفید است.

چرا میکس کردن در مونو کار را ساده‌تر می‌کند؟

در دنیای امروز که می‌توانیم صدای هر ترک را پهن‌تر کنیم، چرا باید از مونو استفاده کنیم؟ شاید باور نکنید؛ اما افزایش پهنای استریو گاهی منجر به لاغرتر شدن صدا می‌شود.

علاوه بر افزایش شفافیت در میکس، این روش مزایای دیگری نیز دارد:

۱- اطمینان از تطبیق‌پذیری با مونو

از مهمترین دلیل میکس کردن در مونو شروع کنیم. اگر میکس را در حالت استریو انجام دهید، خطر از دست دادن مخاطبانی که به‌صورت مونو به موسیقی گوش می‌دهند، بیشتر خواهد شد.

رادیو موج اف‌ام و تجهیزات شنیداری خانگی مانند اسپیکرهای قابل حمل، به‌خوبی از پس سیگنال استریو برنمی‌آیند و این یعنی خطر بالقوه از دست دادن اطلاعات صوتی برای این دسته از مخاطبان. برخی از رستوران‌ها و اماکن عمومی نیز تجهیزات مناسب برای پخش سیگنال استریو را ندارند.

۲- توانایی تمرکز بر روی دامنه فرکانسی بدون مزاحمت

میکس کردن در استریو مزاحمت‌های بسیاری ایجاد می‌کند؛ به‌خصوص در زمینه تغییرات اکولایزر. شاید پهن‌تر کردن صدا و رنگ‌آمیزی میکس با افکت‌های استریو اغواکننده باشد؛ اما شکل دادن به کلیت میکس در حالت مونو، فکر بهتری است.

۳- سهولت تنظیم کردن ولوم‌ها

اگر میکس شما مشکلات ولوم داشته باشد، کار شما به‌عنوان تولیدکننده موسیقی بسیار سخت‌تر خواهد بود. وقتی که المان‌های مهم موسیقی زیر المان‌های کم‌اهمیت‌تر پنهان شوند، کل آهنگ لطمه خواهد دید. میکس کردن در مونو تنظیم کردن ولوم‌ها را به ساده‌ترین حالت ممکن می‌رساند. تفاوت این دو مانند کار کردن با یک قاب خالی و یا کار کردن با یک قاب نقاشی‌شده است. اگر از یک صفحه سفید شروع کنید، در بلندمدت نیاز به صرف انرژی کمتری خواهد بود.

۴- آشکار کردن مشکلات همپوشانی

هنگامی که صداها بر سر فضا در میکس شما رقابت می‌کنند، میکس کردن در مونو کمک می‌کند که فرکانس‌ها را به‌درستی تنظیم کنید.

میکس کردن در استریو مشکلات همپوشانی را مخفی می‌کند؛ اما نهایتاً این موضوع باعث ایجاد میکسی کدر خواهد شد. میکس کردن در مونو کار بیشتری می‌طلبد؛ اما نتیجه کار را نیز بهبود می‌بخشد.

پن کردن بعد از میکس در مونو

پس از میکس کردن در مونو، احتمالاً درخواهید یافت که استفاده از پن، عمق و انرژی زیادی به میکس اضافه می‌کند. علت این امر آن است که شفافیتی که از میکس کردن در مونو به دست می‌آید، شالوده محکمی برای کار به شما خواهد داد.

هنگامی که میکس شما به شفافیت بالایی رسید، LCR panning ارزش بررسی را دارد. ال سی آر به معنای چپ، وسط و راست است. ایده این است که هر ترک به‌طور کامل به سمت چپ، راست و یا وسط متمرکز شود.

ترک‌های بنیادی مانند آواز و بیس معمولاً در وسط قرار می‌گیرند. بخش‌های مهمی مانند سینتی سایزرها و گیتاها با متمرکز شدن در باندهای چپ و راست برجسته‌تر می‌شوند.

مانند میکس کردن در مونو، LCR نیز روشی ساده برای اضافه کردن شفافیت به میکس شماست؛ اما این روش نیز مناسب همه نیست.

اگر یک میکس مونوی ساده نشان دهد که یک ترک ارزش شنیده شدن را ندارد، هیچ جادویی وجود ندارد که بتواند این مشکل را برطرف کند. کیفیت ضبط و ایده‌های موسیقایی شما بسیار مهم است. اما اگر محصولی که در دست دارید باکیفیت باشد، میکس کردن در مونو می‌تواند شما را به سمت موفقیت هدایت کند.

منبع: LANDR
نویسنده: Patrick McGuire
مترجم: کیان ایرجی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *