۱۰ راهنمایی جان پتروچی درباره نوازندگی گیتار

۱۰ راهنمایی جان پتروچی درباره نوازندگی گیتار

جان پتروچی (John Petrucci) یک گیتاریست افسانه‌ای است و از سال ۱۹۹۲، رهبر گروه موسیقی متال Dream Theater محسوب می‌شود. اولین اثر مشهور پتروچی پس از پیوستن به دریم تیتر را می‌توان Pull Me Under دانست.

از آن روز تا به امروز و طی این سه دهه، پتروچی با نوازندگی بسیار ماهرانه خود، تقریباً از تمامی رقبایش، چه در بحث سرعت و تکنیک نوازندگی و چه در بحث قدرت و خلاقیت نوازندگی، پیشی گرفته است.

جان پتروچی طی مصاحبه‌ای با مجله Guitar Player، نکاتی را به نوازندگان ارائه کرده است که می‌توان با رعایت آنها، مسیری هموارتر و سالم‌تر را در یادگیری نوازندگی گیتار الکتریک پیش گرفت.

۱- بدون امپ به تمرین بپردازید

«اگر می‌خواهید مهارت‌های تکنیکی خود را با دقت پایش کنید، بهترین روش این است که گیتار الکتریک خود را به‌صورت آکوستیک بنوازید. برای انجام این کار، گیتار خود را به امپلیفایر متصل نکنید و به جای آن، به یک اتاق کوچک با پژواک فراوان همچون حمام بروید تا با کمی ریورب طبیعی، بتوانید بیشترین دقت را بر روی صدای ساز خود داشته باشید.»

«در این حالت، به دلیل اینکه هیچ افکتی صدای گیتار شما را نپوشانده است، می‌توانید به‌آسانی نوازندگی خود را تشریح کنید و تمامی ایرادات آن را مورد بررسی قرار دهید. بدون اتصال گیتار به امپ، تنها صدایی که از آن تولید می‌شود، صدای حاصله از برخورد پیک یا دست شما با سیم‌های ساز است و به همین دلیل، یافتن ایرادات نوازندگی و مشکلات صوتی گیتار تسهیل می‌شود.»

۲- از مترونوم استفاده کنید

«من چندین و چند بار این نکته را گفته‌ام؛ اما من باز هم بر روی این نکته تأکید می‌کنم! هنگام تمرین، حتماً از مترونوم استفاده کنید. این کار دهه‌هاست که توسط مربیان موسیقی توصیه می‌شود و می‌تواند تأثیری بسیار مثبت و مشهود در درک شما از ریتم و زمان‌بندی در موسیقی داشته باشد.»

«استفاده از مترونوم، راهی بسیار مفید برای یادگیری صحیح انواع تکنیک نوازندگی نیز محسوب می‌شود؛ زیرا به کمک مترونوم می‌توانید یادگیری یک لیک یا بخشی از قطعه موسیقی را با سرعتی بسیار پایین شروع کنید و با افزایش تسلط در نوازندگی آن، آرام‌آرام سرعت مترونوم را افزایش دهید تا به سرعت اصلی قطعه برسید. بدون استفاده از مترونوم، شما هنگام تمرین و یادگیری یک قطعه، دائماً سرعت نوازندگی خود را به شکلی نامحسوس افزایش خواهید داد و به این شکل، بارها و بارها قطعه را به شکلی غلط می‌نوازید و در انتها، کلافه می‌شوید. به این ترتیب، تمرین شما ثمربخش نخواهد بود و پیشرفت شما بسیار کند خواهد شد.»

۳- از پیک مناسب استفاده کنید

«چندین سال پیش، من استفاده از پیک‌های Dunlop Jazz III را آغاز کردم و رفته‌رفته این پیک گیتار به گزینه محبوب من تبدیل شد. به دنبال آن، من با همکاری شرکت دانلوپ، یک سری از پیک‌ها را طراحی کردم که همگی، شکلی شبیه به Jazz III دارند.»

«پیک مورد علاقه من، پیکی است که نوکی تیز دارد و از موادی سخت ساخته شده است تا حسی مستحکم در میان انگشتان داشته باشد. این نوع از پیک می‌تواند تأثیری مثبت هم در تن گیتار و هم در تسلط شما روی نوازندگی داشته باشد. به نظر من، شکل پیک‌های سری Jazz نیز می‌تواند دقت و سرعت نوازندگی شما را به شکلی بسیار مفید افزایش دهد.»

۴- به دستان خود نرمش دهید

«هرچه بیشتر نوازندگی کنید و تکنیک‌هایی پیچیده‌ترر را بیاموزید، اهمیت نرمش دادن به دست‌ها پیش از شروع نوازندگی برای شما افزایش پیدا می‌کند. نرمش دست‌ها پیش از آغاز نوازندگی به شما کمک می‌کند تا عملکردی بالاتر داشته باشید و همچنین از کشیدگی تاندون انگشتان خود و بروز سندرم تونل کارپال نیز جلوگیری کنید.»

«به‌شخصه دیده‌ام که بسیاری از نوازندگان گیتار با مشکلات دست و انگشتان درگیر هستند؛ زیرا نوازندگی این ساز به شکلی پیشرفته، نیازمند صرف زمان و توانی زیاد است. ضربه زدن مداوم با پیک به سیم‌ها و فشردن و حرکت دادن مداوم انگشت‌ها برای فرت‌گیری، می‌تواند حرکاتی فرساینده برای دستان شما باشد و آنها را در نوازندگی‌های طولانی‌مدت خسته کرده و یا حتی به آنها آسیب بزند.»

«هنگام نوازندگی، به صدای بدن خود گوش دهید و اگر حس کردید که نوازندگی باعث درد در دست‌ها و مفاصل انگشتانتان می‌شود، سرعت و شدت نوازندگی خود را پایین آورده و یا حتی نوازندگی را برای مدتی متوقف کنید. به این شکل می‌توانید از بروز آسیب به دست‌ها و انگشتانتان جلوگیری کنید و تا پایان عمر از نواختن گیتار لذت ببرید.»

۵- به هم‌نوازی با دیگر موزیسین‌ها بپردازید

«دیگر نکته‌ای که می‌تواند در مهارت و خلاقیت نوازندگی بسیار مفید باشد، نوازندگی همراه با سایر موزیسین‌ها و ایده‌پردازی همراه با آنهاست. در دنیای امروز که تقریباً تمامی موزیسین‌ها یک استودیوی خانگی دارند، می‌توان بدون خروج از خانه، یک اثر را به‌صورت کامل تولید کرده و آن را بدون نیاز به ملاقات با هیچ شخص ثانویه‌ای منتشر کرد.»

«اما هنوز هم نوازندگی و ایده‌پردازی همراه با دیگر موزیسین‌ها می‌تواند فوایدی بسیار برای شما داشته باشد و شما را به نوازنده‌ای بسیار خلاق‌تر تبدیل کند. هم‌نوازی با سایر موزیسین‌ها، شما را به هنرمندی منعطف‌تر تبدیل می‌کند و به شما کمک می‌کند تا سبک و صدای خود را بیابید.»

راهنمایی های جان پتروچی برای گیتاریست‌ها

۶- تُن خود را طراحی کنید

«یکی از مهمترین بخش‌های نوازندگی، توجه به تُن ساز است. مهم نیست که تجهیزات گیتار شما شامل چند بخش می‌شود؛ زیرا حتی ساده‌ترین ستاپ‌های گیتار نیز می‌توانند چندین و چند تن متفاوت را در اختیار نوازنده قرار دهند و طراحی تن به شکلی مناسب در آنها ممکن است. در نتیجه از هر ستاپی که استفاده می‌کنید، چه ستاپی دیجیتال متشکل از انواع پلاگین، چه یک ستاپ متشکل از یک امپ مبتدی و چه یک ستاپ پیشرفته با چندین پدال و یک امپ لامپی حرفه‌ای، پیشنهاد می‌کنم که زمانی را صرف طراحی تن ساز خود کنید.»

«زمانی که یک تن منحصر‌به‌فرد برای خود انتخاب کنید، می‌توانید در تمامی شرایط و موقعیت‌ها، نوازندگی خود را به شکلی متمایز و مطلوب به شنوندگان ارائه کنید. تن گیتار، مؤلفه‌ای ساده به نظر می‌رسد؛ اما تن نامناسب گیتار می‌تواند یک قطعه بسیار زیبا را نیز به یک اثر ناخوشایند و متوسط تبدیل کند. اگر تن گیتار جذاب نباشد یا گوش‌های شنونده را اذیت کند، مخاطب نمی‌تواند بر روی ایده و قطعه در حال نواخته شدن تمرکز کند و ابعاد ناخوشایند صدای گیتار، تمام تمرکز او را به خود منعطف می‌کند.»

۷- ایده‌های خود را ضبط کنید

«هیچ‌یک از ایده‌های خود را دور نیندازید و همگی آنها را ضبط کنید. نیازی نیست که این پروسه ضبط حتماً به شکلی بسیار تمیز و حرفه‌ای باشد؛ اما در حین نوازندگی، هر زمان که ایده‌ای به ذهنتان رسید، آن را نادیده نگیرید و ضبط کنید.»

«در جوانی، من ایده‌های خود را بر روی نوارهای کاست ضبط می‌کردم؛ اما امروزه، همگی یک ریکوردر باکیفیت در تلفن همراه خود در اختیار دارند و می‌توانند هر صدایی را بلافاصله با کمک آن ضبط کنند. پس بهتر است که تمامی ایده‌های خود، حتی ساده‌ترین‌های آنها را ضبط کنید؛ زیرا ممکن است مدتی بعد به این ایده‌ها رجوع کنید و با توسعه دادن آنها، یک قطعه موسیقی کامل از آنها بسازید. این اتفاق برای من به‌کرات افتاده است.»

«برای مثال، ساخت قطعه Fall Into The Night از آلبوم Distance Over Time از چنین ایده‌ای شروع شد. در واقع، من ریف‌هایی در تلفن همراه خود ضبط کرده بودم تا بعدها آنها را بشنوم و در صورت امکان، آنها را به یک قطعه کامل تبدیل کنم و در نهایت، این اتفاق برای Fall Into The Night افتاد.»

۸- بر روی نوازندگی آکورد کار کنید

«نوازندگان گیتار بسته به سبک خود، ممکن است در نوازندگی شدیداً وابسته به آکورد‌ها باشند یا هیچ‌گاه نواختن آنها را یاد نگیرند. نواختن ریف‌ها و تک‌نت‌ها در سولو بسیار لذت‌بخش است؛ اما مطالعه آکوردهای پیچیده، یکی از مهم‌ترین چیزهایی است که به رشد من به‌عنوان یک نوازنده کمک کرده است و درک من از ملودی و بداهه‌نوازی را به شکلی محسوس افزایش داده است.»

«کتاب Chord Chemistry از Ted Greene که پیش از این نیز در بسیاری از مصاحبه‌های خود از آن نام برده‌ام، یکی از بهترین کتاب‌های آموزش آکورد در دنیاست. شما می‌توانید یک صفحه از این کتاب را باز کنید و یک ماه مشغول مطالعه و امتحان کردن راهکارهای آن بر روی ساز خود باشید.»

«آثاری همچون Pull Me Under ،Take The Time و Another Day، همگی با الهام از راهکارهای این کتاب ساخته شده‌اند. مطالعه در مورد آکوردها، راهی فوق‌العاده برای افزایش خلاقیت و درک عمیق‌تر موسیقی است.»

۹- از متخصصین سوال کنید

«هر سوالی که در ذهن دارید را از متخصصین و سایر موزیسین‌ها بپرسید و هیچ‌گاه از سوال کردن خجالت نکشید. جوامعی همچون کمپ Guitar Universe من، می‌توانند به همین دلیل برای موزیسین‌ها بسیار مفید باشند. این جوامع، از نوازندگانی در تمامی رده‌های سنی و مهارتی در سراسر دنیا تشکیل شده‌اند و هر یک، سوالاتی متعدد درباره هر وجه از نوازندگی گیتار طرح می‌کنند. این سوالات می‌توانند در مورد تجهیزات گیتار، آهنگسازی، پروسه ضبط، نوازندگی و هر چیز دیگری مربوط به گیتار و موسیقی باشند.»

«من هنوز هم این کار را نه‌تنها در Guitar Universe، بلکه هر زمان که با گیتاریست‌های دیگر مشغول معاشرت هستم انجام می‌دهم. اگر می‌خواهید بدانید که روش انجام کاری چیست و هر کسی آن را چگونه انجام می‌دهد، تنها کافیست تا کمی کنجکاو باشید و سوال خود را از افراد مرتبط بپرسید تا به پاسخ مورد نظر خود برسید.»

«هیچ‌گاه از سوال کردن از همکاران خود دست نکشید؛ زیرا این کار می‌تواند به رشد شما به‌عنوان یک نوازنده گیتار کمکی شایان کند.»

۱۰- در تمرین تداوم داشته باشید

«این نکته بسیار مهم است و خصوصاً در یادگیری تکنیک‌های پیشرفته، فایده‌ای مضاعف دارد. اگر بدون تمرین و سابقه دویدن به یک مسابقه ماراتن بروید، احتمالاً در دویست متر اول با صورت به زمین خواهید خورد! اما اگر یک سال پیش از شرکت در مسابقه، هر روز به تمرین و دویدن بپردازید و مقدمات آن از جمله رژیم غذایی صحیح را نیز رعایت کنید، می‌توانید در عرض یک سال، به یک دونده ماراتن تبدیل شوید و با شرکت در مسابقه، حتی مقام نیز بیاورید. نوازندگی گیتار را نیز می‌توان به یک دوی ماراتن تشبیه کرد.»

«دست‌یابی به یک مهارت و تکنیک، امری نیست که با یک روز یا حتی یک هفته تمرین بتوانید به آن برسید. این هدف، نیازمند زمانی طولانی و تداومی بالا در تمرین است. اگر با تداوم و به‌صورت مرتب تمرین نکنید، کلافه خواهید شد و آرام‌آرام، از نوازندگی گیتار دل‌زده می‌شوید.»

«پشتکار، اصلی‌ترین مؤلفه‌ای است که می‌تواند شما را به یک نوازنده بهتر تبدیل کند.»

منبع: Guitar Player
نویسنده: Richard Bienstock
مترجم: امیر تولی

2 thoughts on “۱۰ راهنمایی جان پتروچی درباره نوازندگی گیتار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *