نکاتی برای نگهداری بهتر از میکروفون‌

میکروفون‌ های یک مهندس صدا، مهمترین ابزار او هستند. میکروفون‌ها اولین و مهمترین عامل در زنجیره ضبط صدا هستند و به همین علت، نگهداری صحیح از آنها، اهمیت زیادی دارد. هوای میکروفون‌هایتان را داشته باشید تا آنها هم هوای شما را داشته باشند. در این مطلب، به نکاتی اشاره ‌خواهیم کرد که به شما در مراقبت از میکروفون‌هایتان کمک می‌کنند تا بتوانید سالهای متمادی از آنها بهره ببرید و همواره صدای خوبی ضبط کنید.

میکروفون‌های کاندنسر

میکروفون‌های کاندنسر (condenser)، ستون فقرات بسیاری از استودیوها هستند. نکات زیر به شما کمک می‌کنند که کارایی این میکروفون‌ها را در سطح ایده‌آل نگه دارید:

۱. در زمانی که میکروفون‌ بلااستفاده است، آن را در یک کیسه پلاستیکی قرار دهید. کیسه‌ی پلاستیکی می‌تواند از نشستن ذرات گردوغبار معلق در هوا و ذرات کوچک ابر کیس‌های نگهداری و وینداسکرین‌ها (windscreen یا بادگیر) روی کپسول میکروفون‌ جلوگیری نماید. سعی کنید هنگامی که از میکروفون استفاده نمی‌کنید، بر روی آن یک کیسه پلاستیکی بکشید و قبل از قرار دادن آن در جعبه نگهداری نیز آن را داخل کیف و یا کیسه پلاستیکی بگذارید.

۲. در هنگام ضبط وکال، استفاده از پاپ‌ فیلتر را فراموش نکنید. پاپ‌ فیلتر از ورود ذرات ریز بزاق و آب دهان به درون میکروفون و مرطوب شدن دیافراگم و در نتیجه، تبدیل شدن کپسول میکروفون به یک سطح چسبناک و جاذب ذرات ریز معلق در هوا جلوگیری می‌کند. این اتفاق، به‌مرور زمان بر عملکرد کپسول میکروفون‌ در فرکانس‌های بالا تأثیر منفی می‌گذارد، دچار نویز دشارژ شده و در بعضی از موارد، کلاً از کار می‌افتد.

۳. همواره بین دهان تا میکروفون‌، یک فاصله ۶ اینچی (۱۵ سانتی‌متر) را رعایت کنید؛ زیرا حروف انفجاری می‌توانند به کپسول میکروفون آسیب برسانند.

۴. سیم منبع تغذیه را قبل از روشن کردن دستگاه به میکروفون‌های کاندنسر لامپی متصل کنید. تغییر ناگهانی ولتاژ می‌تواند به لامپ‌ خلأ داخل میکروفون آسیب وارد کند.

۵. میکروفون کاندنسر را در مکان‌های پُرسروصدا قرار ندهید. کاندنسر‌ها ابزارهای بسیار حساسی هستند که به کوچکترین تغییرات فشار صوتی (SPL) نیز پاسخ می‌دهند. به همین دلیل، محیط‌های پُرسروصدا، همان‌گونه که می‌توانند به شنوایی شما آسیب برسانند، می‌توانند باعث افت کیفی دیافراگم کپسول و آسیب‌دیدگی دائمی آن نیز بشوند.

ما در زمینه نگهداری از میکروفون‌های کاندنسر، از نظرات کلاوس هاینه (Klaus Heyne) از German Masterworks‌ استفاده کرده‌ایم. کلاوس در زمینه‌ی تعمیر، احیا و شخصی‌سازی میکروفون‌، یکی از بهترین‌های دنیاست و با شرکت‌هایی نظیر دیزنی، اپل، لوکاس‌فیلم و خیل عظیمی از استودیوها و تولیدکنندگان شناخته‌شده‌‌ی دیگر همکاری کرده است.

میکروفون‌های کاندنسر

میکروفون‌های ریبون

با اینکه میکروفون‌های ریبون (ribbon یا نواری) مدرن از دوام بیشتری نسبت به مدل‌های قدیمی‌ برخوردار هستند، اما هنوز هم باید با احتیاط با آنها رفتار کرد. در ادامه به چند نکته سودمند برای نگهداری از این میکروفون‌‌ها اشاره می‌کنیم تا بتوانید سالهای سال از آنها بهره بگیرید:

۱. با میکروفونتان مثل یک ساز بسیار ظریف رفتار کنید. اگرچه میکروفون‌های ریبون به اندازه ویولن‌های استرادیواریوس ظریف و حساس نیستند، اما در اکثر موارد نمی‌توان آنها را مثل همتایان داینامیکشان درون یک جعبه‌ انداخت. البته نیازی به پوشیدن دستکش و اقدامات خیلی شدید هم نیست، اما باید با آنها با احتیاط بیشتری نسبت به سایر میکروفون‌ها برخورد کرد.

۲. هیچ‌گاه میکروفون‌ را بدون پوشش، روی زمین یا هر سطح دیگری قرار ندهید. آهنرباهای قوی داخل میکروفون ریبون، ذرات ریز فلزی را به خود جذب کرده و این اتفاق منجر به بروز دیستورشن در حین ضبط می‌شود. پس بهتر است قدرت نیروی مغناطیسی اطراف میکروفون را دست کم نگیرید.

۳. میکروفون‌ ریبون ارزشمندتان را به کسی که تابه‌حال با چنین میکروفونی کار نکرده، قرض ندهید. بسیاری از افراد، نکات مربوط به نگهداری و استفاده‌ی صحیح از این‌گونه میکروفون‌ها را نمی‌دانند. اگر با آنها مشابه یک میکروفون داینامیک رفتار کنند، مطمئناً به آن آسیب‌های جدی وارد می‌کنند. تنها کافیست که فرد به‌منظور اطمینان از روشن بودن میکروفون به سمت آن فوت کند تا مجبور شوید میکروفون را به دست تعمیر‌کار بسپارید.

۴. زمانی که میکروفون به منابع صوتی پرانرژی نزدیک است، همواره آن را اندکی مایل و زاویه‌دار قرار دهید. این‌ کار میکروفون را در مقابل صداهای بیش‌ازحد بلند محافظت ‌می‌کند. میکروفون‌های ریبون الگوی ضبط صدای متعادل و یکنواختی دارند؛ در نتیجه قرارگیری کمی زاویه‌دار آنها، تأثیر منفی بر صدای‌ ضبط‌شده نخواهد گذاشت.

۵. وقتی از میکروفون ریبون برای کیک درام یا هر ساز دیگری با انفجار‌ هوای قدرتمند و مستقیم استفاده می‌کنید، آن را با زاویه ۴۵ درجه نسبت به منبع صدا تنظیم کنید و از قرار دادن آن به موازات درام‌هد خودداری کنید. این کار فشار روی ریبون یا نوار داخل میکروفون را کمتر کرده و به آن اجازه می‌دهد تا بدون تحمل فشار یک‌باره‌ی کل پالس آکوستیکی بر روی ریبون، صدا را ضبط نماید.

۶. در هنگام ضبط منابعی با صدای بلند و انفجاری از فاصله نزدیک، پاپ فیلتر را فراموش نکنید. تحمل انفجار‌ هوای متمرکز برای ریبون حساس میکروفون‌، بسیار سخت است. از این رو، شدیداً توصیه می‌کنیم که به‌خصوص در زمان ضبط کبینت گیتار و بیس، کیک درام و یا وُکال، از پاپ فیلتر استفاده کنید.

۷. اگرچه اتصال میکروفون ریبون به یک ورودی مجهز به فانتوم پاور، صدمه‌ای به میکروفون نمی‌زند، اما بهتر است که فانتوم پاور را قبل از اتصال میکروفون ریبون خاموش کنید.

۸. هنگام سوارشدن به هواپیما همواره دریچه تخلیه‌ی فشار جعبه میکروفون‌ را باز بگذارید. زمانی که میکروفون‌ شما توسط هواپیما منتقل می‌شود، فشار با ارتفاع تغییر می‌کند و هنگامی که شما جعبه میکروفون بدون منفذ را مجدداً باز می‌کنید، فشار هوا به‌صورت ناگهانی به میکروفون هجوم می‌آورد که می‌تواند به ریبون آن آسیب برساند؛ بنابراین قبل از قرار دادن میکروفون‌ در محموله و قسمت بار هواپیما، دریچه‌ی تخلیه فشار جعبه‌ی آن را باز کنید (و یا در جعبه سوراخ کوچکی ایجاد نمایید) تا فشار هوا در آن متعادل شود.

نکات ذکرشده در مورد نحوه نگهداری از میکروفون‌های ریبون، توسط Royer Microphones‌ در اختیار ما قرار گرفته‌اند.

ممیکروفون‌های ریبون

میکروفون‌های داینامیک

میکروفون‌های داینامیک (dynamic) معمولاً از مقاومت بالایی در برابر شرایط سخت برخوردار هستند و به همین دلیل محبوبیت زیادی دارند. پس از مدت‌ها اجرای متوالی، چیزهایی بسیار زیادی از قبیل گردوغبار، بزاق دهان، عرق، رژ‌ لب و … ممکن است به داخل توری و بادگیر میکروفون وارد شده باشند. نکات زیر به شما در تمیز کردن میکروفون کمک می‌کنند تا در هنگام اجرا، تمیزتر باشند و کارایی بهتری ارائه کنند:

۱. توری فلزی میکروفون را باز کنید و زیر آب بشویید. می‌توانید از کمی ماده شوینده ملایم نیز برای از بین بردن بوی بد استفاده کنید. اگر اوضاع آن بدتر است، از یک مسواک نرم کمک بگیرید. در هنگام تمیز کردن توری فلزی، نیازی به جدا کردن بادگیر ابری نیست.

۲. بعد از شستشو و قبل از استفاده مجدد، از خشک شدن شبکه‌ی فلزی مطمئن شوید. خشک شدن در هوای آزاد بهترین گزینه است، اما استفاده از سشوار با شدت گرمای کم نیز کارساز است. توجه کنید که در هنگام این‌ کار، حتماً ویند‌اسکرین فومی داخلی را برداشته باشید. همچنین هیچ‌گاه از حالت گرمای زیاد سشوار استفاده نکنید؛ زیرا گرمای زیاد می‌تواند ویند‌اسکرین را ذوب کند.

۳. اگر توری فلزی میکروفون شما جدا نمی‌شود، میکروفون را برعکس گرفته و آن را به‌آرامی با یک مسواک نم‌دار تمیز کنید. برعکس نگه‌داشتن میکروفون باعث جلوگیری از ورود رطوبت به داخل کارتریج آن می‌شود. با این روش شما می‌توانید فوم روی دیافراگم میکروفون شور SM58‌ را نیز تمیز کنید.

۴. اگر میکروفونتان بوی بدی می‌دهد، یک مسواک را در محلول دهان‌شویه و آب بخیسانید، میکروفون را سروته بگیرید و آن را تمیز کنید. هیچ‌گاه محلول‌های شوینده یا ضدعفونی‌کننده را بر روی سری میکروفون اسپری نکنید؛ زیرا این موارد از توری فلزی عبور کرده و به آن صدمه می‌زنند.

۵. اگر کسی که رُژ لب داشته، از میکروفون شما استفاده کرده است، احتمالاً با اثرات رژ بر روی توری میکروفون مواجه خواهید شد. این ماده معمولاً به‌سختی از بین می‌رود، اما خوشبختانه موادی برای پاک کردن آرایش هستند که می‌توانند در این زمینه به شما کمک کنند.

کمپانی Shure ‌، به‌عنوان مهم‌ترین تولید‌کننده میکروفون‌های دینامیک جهان و خالق مدل‌هایی چون SM57 و SM58‌، این‌گونه میکروفون‌ها را به‌خوبی می‌شناسد و به همین دلیل هم ما برای این قسمت به سراغ آنها رفتیم و از نظرات آنها استفاده کردیم.

میکروفون‌های داینامیک

منبع: Sweetwater
نویسنده: Lynn Fuston
مترجم: امیر اروجی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *