چگونه از شنوایی‌مان محافظت کنیم؟

اگر موزیسین هستید، مهم‌ترین چیزی که باید از آن مراقبت کنید، شنوایی‌تان است. شکی نیست که دست‌ها، پاها (به‌خصوص اگر درامر هستید) و صدای شما نیز بسیار مهم هستند، اما تا جایی که به موسیقی مربوط می‌شود، همه‌ی این موارد زمانی اهمیت پیدا می‌کنند که بتوانید بشنوید. وقتی که نتوانید ملودی‌های زیبا، پدهای کیبورد دوست‌داشتنی، ریف‌های گیتار تکان‌دهنده، بیس‌های فانکی و … را بشنوید، چگونه می‌خواهید کار خود را انجام دهید؟

اینکه شنوایی خود را از دست بدهید، بسیار ناراحت‌کننده و ناامیدکننده است. اما محصولات و راه‌های بسیاری برای مراقبت از شنوایی وجود دارد و هیچ بهانه‌ای برای مراقبت نکردن از این دارایی ارزشمند وجود ندارد. دیگر مثل زمان قدیم نیست که برای این کار، مجبور به استفاده از پنبه یا موم باشید. ایرپلاگ‌ها یا گوش‌گیرهای ابری ساده‌ای وجود دارند که می‌توانید از هر داروخانه‌ای بخرید. به‌علاوه، امروزه ایرپلاگ‌هایی نیز وجود دارند که به‌طور اختصاصی برای گوش‌های شما ساخته می‌شوند و می‌توانند سطح ایزولیشن مورد نظر شما را ایجاد کنند. به لطف پیشرفت تکنولوژی، حتی ایرپلاگ‌هایی به بازار آمده‌اند که در عین محافظت از شنوایی، امکان خوب شنیدن صدا را نیز به شما می‌دهند. در ادامه، با چهار شیوه برای مراقبت از شنوایی آشنا می‌شویم.

۱- صدا را کم کنید

نخستین کاری که می‌توانید برای محافظت از شنوایی‌تان انجام دهید، پایین آوردن ولوم صداست. بله، می‌دانم که این امر در عمل چندان ساده نیست، اما چاره‌ای جز انجام آن ندارید. عملی کردن این توصیه، به تمرین و انضباط فردی نیاز دارد، اما من به تجربه دریافته‌ام که می‌توان یک اجرا را با داینامیکز، انرژی و ولوم مناسب پیش برد و در عین حال، هیچ آسیبی هم به شنوایی خود نرساند.

۲- از اسپیکر های اصلی دور شوید

هنگامی که به یک کنسرت می‌روید و سالن کوچک است، نزدیک اسپیکرهای اصلی جلوی استیج نایستید. اگر کمی دورتر بروید، هم ریسک آسیب را کم می‌کنید و هم صدای بهتری دریافت می‌نمایید.

۳- گوشتان را نزدیک مانیتورهای روی زمین نبرید

اتفاقی که در ادامه تعریف می‌کنم، برای اکثر موزیسین‌هایی که می‌شناسم، رخ داده است. صدای میکروفون شما از اسپیکرهای اصلی شنیده می‌شود، اما هیچ صدایی از مانیتورهای روی زمین (Floor Wedge) خارج نمی‌شود. پس خم می‌شوید و گوشتان را نزدیک مانیتورهای روی زمین می‌برید و با فیدبک وحشتناکی مواجه می‌شوید؛ فیدبکی که نه‌تنها شما را تا سر حد مرگ می‌ترساند، بلکه درد بدی نیز در گوش‌های شما ایجاد می‌کند. در این شرایط، گوش‌های شما فوراً شروع به زنگ زدن می‌کنند، اعصاب متشنج است، می‌خواهید گردن تکنسین مسئول مانیتور ها را بشکنید و با این همه، باید خودتان را جمع کنید و به هر شکلی که شده اجرا را ادامه دهید. پس هرگز گوشتان را نزدیک مانیتورهای روی زمین نبرید! در عوض، از فرد مسئول در این مورد سؤال کنید و به او اطلاع دهید که هیچ صدایی نمی‌شنوید. اگر مسئولیت این کار با خود شماست، پس تلاش کنید در حالی که میکروفون و سرتان را از اسپیکر دور نگه داشته‌اید، مشکل را برطرف کنید.

آن فیدبک لعنتی می‌تواند بدون اینکه اشتباهی از شما سر زده باشد، رخ دهد و حتی بدون آنکه گوش شما نزدیک اسپیکر باشد هم به‌شدت آزاردهنده و بلند است. یکی از بدترین دفعاتی که این اتفاق برای من پیش آمد، در جریان یک ساوندچک بود. پشت درام کیت نشسته بودم تا بنوازم و هیچ صدایی از مانیتورهای درام اطرافم شنیده نمی‌شد. ناگهان بلندترین صدای تمام زندگی‌ام از اسپیکرها خارج شد و تقریباً من را از جایگاهم به زیر انداخت. بسیار دردناک بود. تکنسین صدا شرمنده بود و واقعاً هم قصد چنین کاری را نداشت، اما از آن روز به بعد، در تمام مواقع، حتی پیش از رفتن روی استیج برای ساوندچک، از وسایل محافظت از شنوایی استفاده می‌کنم تا دوباره چنین حادثه‌ای تکرار نشود.

۴- از وسایل محافظت از شنوایی استفاده کنید

هرگز اهمیت این وسایل را فراموش نکنید. برخی از گزینه‌های پیش روی شما عبارتند از:

– ایرپلاگ‌های ابری

این گوش‌گیرها را می‌توان در هر داروخانه‌ای یافت. آنها معمولاً به شکلی قابل توجه شدت صدا را کاهش می‌دهند و جلوی بخش عمده‌ی فرکانس‌های زیر را نیز می‌گیرند. این ایرپلاگ‌ها برای محیط‌های بسیار پرسروصدا مناسب هستند.

– ایرپلاگ‌های معمولی

یک پله بالاتر از ایرپلاگ‌های ابری، مدل‌هایی قرار می‌گیرند که ابری نیستند و قیمت بالاتری دارند. این مدل‌ها معمولاً از سَری پلاستیکی یا ابری برخوردار هستند و قدرت ایزولیشن آنها با هم متفاوت است. مدل‌هایی چون Etymotic Research ETY.Plugs، وستون TRU Universal و Planet Waves Pacato Hearing Protectors، گزینه‌هایی عالی هستند و ماندگاری و دوام بسیار خوبی دارند. کمپانی Etymotic Research، ایرپلاگ‌های الکترونیکی به نام Music Pro را نیز تولید می‌کند که به شما اجازه می‌دهد میزان کاهش صدا را تعیین کنید (مثلاً ۹ دسی‌بل یا ۱۵ دسی‌بل). اما این مدل تا زمانی که صدا به سطح تعیین‌شده نرسد، عمل نمی‌کند. به هر حال محصول جالب توجهی است.

– ایرپلاگ سفارشی‌ساز با فیلترهای مختلف

اگر قصد دارید ایرپلاگی تهیه کنید که تا زمان تغییر نکردن اندازه گوش‌های شما دوام بیاورد (اگر اطلاع ندارید، باید بگوییم که گوش‌های انسان با بالا رفتن سن بزرگ می‌شوند. اما این اتفاق در طول مدت زمان بسیار طولانی رخ می‌دهد)، یک ایرپلاگ سفارشی‌ساز یا Custom-fit بهترین گزینه است. برای این کار باید به نزد ادیولوژیست بروید و یک قالب از گوش‌هایتان تهیه کنید. اگر تاکنون این کار را نکرده‌اید، ممکن است حس عجیب‌وغریبی داشته باشد، اما به هیچ وجه درد ندارد. فقط زمانی که ماده‌ی قالب‌گیری را درون گوش شما می‌ریزند، حس عجیبی دارد. سپس قالب‌ها را به شرکت سازنده مورد نظرتان می‌فرستید تا برای شما گوش‌گیری بسازند که دقیقاً برای گوش شما ساخته شده است. نتیجه این فرآیند، بسیار رضایت‌بخش است. به‌علاوه، می‌توانید فیلترهای کوچکی تهیه کنید که در انتهای ایرپلاگ قرار می‌گیرند و میزان کاهش صدا را تغییر می‌دهند (۹ دسی‌بل، ۱۵ دسی‌بل یا ۲۵ دسی‌بل). اگر از پس هزینه‌ی آن برمی‌آیید، پیشنهاد می‌کنم تمام فیلترها را خریداری کنید تا برای هر موقعیتی، گزینه‌ای مناسب در اختیار داشته باشید.

از شنوایی‌تان مراقبت کنید! حتی اگر موزیسین‌ نیستید و در محیط‌های پرسروصدا مانند کارخانه کار می‌کنید هم باید مراقب شنوایی خودتان باشید. شنوایی یکی از شگفت‌انگیزترین توانایی‌های جسمی انسان و غیر قابل جایگزینی است. پس به هیچ وجه محافظت از آن را سرسری نگیرید تا بتوانید همیشه از صداهای زیبای جهان و موسیقی‌های مورد علاقه‌تان لذت ببرید.

منبع: وب‌سایت Sweetwater
نویسنده: Nick D’Virgilio
مترجم: مسعود اختصاصی

1 thoughts on “چگونه از شنوایی‌مان محافظت کنیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *