نواختن درامز چه تأثیری در کاهش استرس و اضطراب دارد؟

نواختن درامز چه تأثیری در کاهش استرس و اضطراب دارد؟

زمانی که حرفه خود به‌عنوان نوازنده درامز را شروع کردم، بارها برای استخدام در گروه‌های مختلف آزمون دادم. تلاش می‌کردم همه بخش‌های آهنگ را به‌خوبی یاد بگیرم و مهارت‌های خود را ارتقاء دهم تا شانس بیشتری برای حضور در یک گروه حرفه‌ای داشته باشم. با این وجود، نشستن در اتاق انتظار به همراه ده درامر مجرب دیگر و منتظر ماندن برای اینکه نوبت من فرا برسد و آزمون نوازندگی دهم، امری بسیار استرس‌زا بود.

نکته جالب این بود که همیشه پس از آزمون نوازندگی، فارغ از نتیجه حاصله، هیچ استرسی نداشتم و کاملاً آسوده و در آرامش بودم. این امر در مورد جلسات تمرین و اجرا نیز صدق می‌کرد و همیشه پس از آنها، احساس آرامش می‌کردم. شکی نیست که این احساس در نتیجه نواختن درامز پدید می‌آمد. در این مقاله، به تأثیرات مثبت نوازندگی درامز در کاهش استرس و اضطراب می‌پردازم و تلاش می‌کنم منظور خود از مواردی که پیش‌تر ذکر کردم را دقیق‌تر توضیح دهم.

نواختن درامز یک فعالیت بدنی جدی است

اکنون حدود ۲۲ سال است که از کیت درام الکترونیک استفاده می‌کنم و به نظرم این کیت‌ها می‌توانند به شکلی قابل قبول، حس یک درام کیت آکوستیک را به نوازنده ارائه کنند. زمانی که هدفون را روی گوش‌هایم می‌گذارم و شروع به هم‌نوازی با آهنگ‌های مورد علاقه‌ام می‌کنم، سریعاً متوجه تغییر در حال روحی‌ام می‌شود. اما زمانی که پیانو می‌نوازم، چنین تغییری را حس نمی‌کنم. به عقیده من، دلیل این امر این است که نواختن درامز از نظر بدنی بسیار چالش‌برانگیزتر است و همین نکته نیز در نهایت موجب کاهش چشمگیر استرس می‌شود. اگر یک روز کاری سخت و پرمشغله را از سر گذرانده‌اید، نواختن درامز می‌تواند آرامش را به ذهن شما بازگرداند.

یادگیری و نواختن درامز به تمرکز زیادی نیاز دارد

خبر خوب این است که همه درامرها از مزایای نواختن ساز بهره‌مند می‌شوند و این مسئله ربطی به میزان مهارت شما ندارد. چه یک درامر حرفه‌ای باشید و چه یک هنرجوی تازه‌کار، تأثیرات مثبت نواختن درامز برای شما نیز صدق می‌کند.

اخیراً یک مطلب جالب به قلم ونسا ون ادواردز در وب‌سایت Science of People مطالعه کردم. ون ادواردز در این مطلب گفته بود که بر اساس تحقیقات صورت‌گرفته، ساخت موسیقی می‌تواند استرس را به شکلی قابل توجه کاهش دهد و جلوی تکرار یا تقویت آن را بگیرد.

افزون بر این نکته، نواختن درامز نیازمند تمرکز بسیار زیاد است.

اگر بخواهید با یک آهنگ پاپ سه دقیقه‌ای هم‌نوازی کنید، باید بیش از صد میزان را بنوازید. مثلاً الگوی اینترو را بنوازید، سپس به سراغ ورس بروید و الی آخر. همچنین باید پاساژها را نیز در نظر بگیرید و با دقت بنوازید.

اگر با ده آهنگ هم‌نوازی کنید، بدین معناست که ذهن شما حدود ۳۰ دقیقه در حالت تمرکز عمیق قرار داشته‌ است و از استرس و اضطراب به دور بوده‌اید. (البته اگر از درامز آکوستیک استفاده کنید، احتمالاً در طول این مدت، همسایه‌های شما از چنین نعمتی بی‌بهره بوده‌‌اند و صدای ساز شما به عامل استرس و اضطراب آنها بدل شده است!)

مخلص کلام اینکه تمرکز روی موسیقی و تلاش برای نواختن تمرین‌ها و بخش‌های مختلف یک آهنگ، شما را در زمان حال نگه می‌دارد و اجازه نمی‌دهد به چیز دیگری فکر کنید. در واقع، اینکه بخواهید هم روی موسیقی تمرکز کنید و هم مضطرب باشید، کار بسیار دشواری است و حداقل از عهده من خارج است!

اهمیت و تأثیر کار گروهی را دست کم نگیرید

اغلب درامرها در نوازندگی با گروه بسیار خوب ظاهر می‌شوند و مشکلی از این بابت ندارند. نوازندگی به همراه موزیسین‌های دیگر یا نواختن آهنگ‌های گروه خود، تأثیری چشمگیر بر کاهش سطح استرس فرد دارد.

انجمن روان‌شناسی آمریکا در مقاله‌ای به این نکته اشاره کرده است که نواختن موسیقی می‌تواند هورمون‌های ایجادکننده استرس را کاهش دهد. نویسنده این مقاله می‌گوید: «محققان دریافته‌اند که شنیدن و نواختن موسیقی می‌تواند باعث افزایش تولید ایمونوگلوبولین ای و سلول‌های کشنده طبیعی (سلول‌هایی که به سلول‌های آلوده به ویروس حمله می‌کنند و سیستم ایمنی را تقویت می‌کنند) توسط بدن شود. به‌علاوه، موسیقی می‌تواند سطح هورمون استرس، یعنی کورتیزول را نیز پایین بیاورد.»

تاثیر نواختن درامز در کاهش استرس و اضطراب

تنفس صحیح را فراموش نکنید

یکی از وجوه نوازندگی درامز که توسط بسیاری از درامرها نادیده گرفته می‌شود، تنفس صحیح است. خوانندگان و نوازندگان سازهای بادی از روز نخست به تمرینات مربوط به تنفس می‌پردازند و به اهمیت این مسئله واقف هستند. ما درامرها در زمان نوازندگی دائماً در حال حرکت هستیم. دست‌هایمان به‌شدت در حال حرکت هستند، پاهایمان به‌صورت مستقل عمل می‌کنند و اگر در یک گروه متال نوازندگی کنید، احتمالاً سر شما نیز با ریتم آهنگ حرکت می‌کند!

نخستین قدم برای تنفس صحیح، صاف نشستن پشت ساز است و متأسفانه بسیاری از افراد این نکته مهم را رعایت نمی‌کنند. اگر نتوانید پشت ساز صاف بنشینید، نمی‌توانید به‌خوبی نفس عمیق بکشید و طبق تجربه من، کشیدن نفس‌های عمیق یک راه عالی برای کاهش استرس است. پس هم برای بهتر ساز زدن و هم برای کاهش سطح استرس خود، تلاش کنید صاف بنشینید.

هر روز ساز بزنید

بهترین راه برای درک تأثیر نواختن درامز بر میزان استرس و اضطراب چیست؟

پاسخ بسیار ساده است: باید هر روز زمانی مشخص را به تمرین و نواختن ساز اختصاص دهید و سپس ببینید بعد از این مدت زمان، چه احساسی دارید.

لزومی ندارد که این تمرینات طولانی باشند و حتی ۱۵-۲۰ دقیقه هم زمان مناسبی است؛ اما نکته مهم این است که به این قاعده پایبند باشید و واقعاً هر روز در یک زمان مشخص تمرین کنید. رفته‌رفته این کار به یک عادت تبدیل می‌شود و دیگر آن را فراموش نخواهید کرد.

بسیاری از هنرجویان می‌گویند فقط زمانی تمرین می‌کنند که وقت خالی در برنامه روزانه آنها وجود داشته باشد و به نظر من، این بدترین کار ممکن است؛ زیرا در جهان شلوغ امروز، با این حجم از ابزارهای سرگرم‌کننده تکنولوژی-محور، ما به‌ندرت «وقت خالی» در روز خود پیدا می‌کنیم. ناگهان به خود می‌آییم و متوجه می‌شویم که ساعت‌ها به خواندن پست‌های توییتر و تماشای ویدیوهای بامزه از گربه‌ها در اینستاگرام مشغول بوده‌ایم و دیگر زمانی برای تمرین باقی نمانده است (البته اعتراف می‌کنم که تماشای ویدیوهای سرگرم‌کننده از گربه‌ها می‌تواند استرس را کاهش دهد!). به‌عبارت دیگر، در جهان امروز، ما همواره در معرض سیل بی‌پایان اطلاعات هستیم و اگر نحوه تعامل خود با این جریان را کنترل نکنیم، زمان ارزشمند زیادی را به هدر می‌دهیم.

همچنین، از نظر فرهنگی نیز بسیاری از جوامع مدرن چندان طرفدار آهسته پیش رفتن در کارها نیستند و تلاش دارند بیشترین حجم کار را در کمترین زمان ممکن به پایان برسانند؛ در حالی که یادگیری یک ساز و همچنین مدیریت استرس و اضطراب، با این رویکرد در تضاد کامل است.

سخن آخر

تفاوتی ندارد که در یک ارکستر ساز بزنید یا به‌صورت انفرادی در اتاق خواب خود؛ در هر حالت، مزایای نوازندگی درامز شامل حال شما خواهد شد. پس اگر با مشکلاتی چون استرس و اضطراب دست‌وپنجه نرم می‌کنید، پیشنهاد می‌کنم حتماً نواختن درامز را به‌عنوان یک راه‌حل جذاب امتحان کنید.

منبع: Roland Australia
نویسنده: Magesh

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *