۵ فایده آموختن تئوری موسیقی برای گیتاریست‌ها

برخی از گیتاریست‌ها بهانه‌های بسیاری برای نیاموختن تئوری موسیقی دارند. در این مقاله، یک معلم گیتار باتجربه، شایعات پیرامون این موضوع را بررسی می‌کند و به ما می‌گوید که چرا فراگیری تئوری موسیقی برای گیتاریست‌ها بسیار مهم است.

تئوری موسیقی دانشی گسترده و تقریباً بی‌انتها است. بسیاری از بزرگان موسیقی به مدت ده‌ها سال مشغول شاگردی کردن بوده‌اند. به باور من، آموزش انسان هرگز به پایان نمی‌رسد؛ لااقل وقتی که برای آموختن مشتاق باشید. یادگیری و پیشرفت در تمام طول عمر شما ادامه دارد. همیشه در حال آموختن شگردهای جدید و بخش‌های جدیدی از زبان موسیقی هستید. موسیقی هم مانند زبان انگلیسی دارای قوانین گرامری است و درست مانند زبان، هرچه قوانین بیشتری را بیاموزید، بهتر می‌توانید جمله‌ها و ساختارهای موسیقایی را ایجاد کنید.

البته در زمینه گیتار می‌توان مسائل زیادی را بدون تکیه به تئوری موسیقی فرا گرفت. اما برای شکوفا کردن استعداد بالقوه خود به‌عنوان یک موزیسین، باید تئوری موسیقی را فرا بگیرید. امروز پنج فایده یادگیری تئوری موسیقی را با شما در میان می‌گذارم. همچنین بهانه‌هایی که در طی سال‌ها، پیرامون نپرداختن به تئوری موسیقی شنیده‌ام را نیز با شما مطرح می‌کنم.

۱. تئوری موسیقی به گوش موسیقایی شما کمک می‌کند

وقتی به کسانی که قصد یادگیری گیتار را دارند می‌گویم که باید تئوری موسیقی را هم یاد بگیرند، بهانه‌‌های بسیاری می‌شنوم. یکی از این بهانه‌ها این است که «لازم نیست تئوری بدانم، می‌توانم گوشی ساز بزنم». حتی اگر بتوانید به‌طور گوشی ساز بزنید، باز هم نمی‌توانید دقیقاً بدانید که چه چیزی می‌نوازید؛ مگر آنکه کمی تئوری موسیقی بلد باشید. نمی‌دانید در کدام گام ساز می‌زنید یا اینکه چگونه باید یک گام به‌خصوص را بنوازید. نمی‌دانید کدام آکوردها به‌خوبی کنار هم می‌نشینند. تئوری موسیقی به شما کمک می‌کند آنچه می‌شنوید را بفهمید و این دانش، در بداهه‌نوازی و آهنگسازی رهنمون شما خواهد بود.

۲. تئوری موسیقی خلاقیت شما را کم نمی‌کند

یک بهانه مشهور دیگر این است که «تئوری موسیقی خلاقیت را محدود می‌کند». این جمله‌ کاملاً خلاف واقعیت است. در حقیقت هرچه بیشتر تئوری موسیقی بدانید، بهتر می‌توانید خلاقیت خود را به کار ببندید. درست مانند نویسندگانی که کلمات یا رویکردهای جدید نوشتن را می‌آموزند و به کمک این شگردهای جدید، داستانی که در سر دارند را آسان‌تر روی کاغذ می‌آورند.

این امر درباره موزیسین‌ها نیز صدق می‌کند. برای بسیاری از افراد این اتفاق رخ می‌دهد که یک ملودی، ریتم یا ریف جذاب را در ذهن خود می‌پرورانند، اما نمی‌توانند ایده خود را به شکلی دقیق و درست ثبت یا اجرا کنند. این مشکل می‌تواند عمیقاً دردناک و اضطراب‌آور باشد.

۳. تئوری موسیقی به ارتقاء مهارت‌های آهنگسازی شما کمک می‌کند

به وسیله تئوری می‌توانید افکار موسیقایی خود را هدایت کنید. حداقل منفعت دانستن تئوری این است که دایره واژگان خوبی خواهید داشت و می‌توانید ایده‌های خود را دقیق‌تر بیان کنید. دایره واژگان موسیقی یک ابزار مؤثر در بیان ایده‌های موسیقایی است که کمک می‌کند به‌عنوان موزیسین جایگاه خود را تثبیت کنید.

۴. تئوری موسیقی کمک می‌کند هوشمندانه‌تر یاد بگیرید

یک مزیت دیگر تئوری موسیقی زمانیست که قصد دارید مهارتی را به‌طور خودآموز یاد بگیرید؛ مثلاً از طریق مطالعه آنلاین یا پیدا کردن کتاب‌ها و جزوات آموزگاران.

در بسیاری از موارد، داشتن اطلاعات بیشتر الزاماً بهتر نیست؛ خصوصاً وقتی که دانش عملی از تئوری موسیقی نداشته باشید. با داشتن دانش تئوری موسیقی می‌توانید اطلاعات مازاد را شناسایی کرده و مستقیماً به سراغ بخش‌هایی که برایتان مفید هستند، بروید.

۵. سودمند بودن تئوری موسیقی اثبات شده است

یک دلیل دیگر بر سودمند بودن تئوری موسیقی در آموزش گیتار این است که پس از سالها آزمون‌و‌خطا، ثابت شده است که این دانش، سودمند و مؤثر است. این بهانه را بسیار شنیده‌ام که: «فلان موزیسین مشهور تئوری موسیقی نمی‌دانست؛ پس من هم لازم نیست که تئوری موسیقی بدانم». مطمئنم که فرانک زاپا، آلن هولدزورث، گاتری گوون، جو پَس، جان اسکافیلد و سایر بزرگان، از شنیدن چنین جمله‌ای به خنده می‌افتند؛ زیرا هر یک از آنها مدت‌های مدید را صرف آموزش موسیقی و پرورش مهارت‌های خود کرده‌اند. هر یک از نوازندگانی که به آنها اشاره کردم، در حد بسیار بالایی آموزش دیده‌اند و به‌عنوان اساتید و استعدادهای درخشان موسیقی شناخته می‌شوند. علاوه بر این مطمئنم که آموزش تئوری موسیقی هیچ خدشه‌ای به خلاقیت آنها وارد نکرده است.

یکی از بهترین گام‌هایی که می‌توانید در جهت یادگیری بردارید، این است که از کمک یک آموزگار خبره در زمینه تئوری بهره‌مند شوید. آموزگاری که بتوانید به او اعتماد کنید و پاسخ پرسش‌های خود را از او بگیرید. اگر قصد داشته باشید یکی از قله‌های مرتفع آلپ را فتح کنید احتمالاً یک راهنما استخدام می‌کنید؛ مگر نه؟ مهم نیست چقدر در اینترنت تحقیق کرده‌اید و با چند نفر صحبت کرده‌اید؛ کماکان آموزگار گیتار کسی است که قابل اتکاترین دانش را در اختیار شما قرار می‌دهد و شما را در مسیر درست پیش می‌برد.

منبع: TakeLessons
مترجم: کیان ایرجی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *