راهنمای خرید استند گیتار

راهنمای خرید استند گیتار

اگر قصد خرید یک استند پایه گیتار را دارید اما نمی‌دانید کدام نوع از این وسیله را انتخاب کنید، این مقاله می‌تواند برای شما مفید باشد. در این مطلب، نگاهی جامع به انواع استند گیتار خواهیم داشت و تمامی ویژگی‌های هر یک از آنها را نیز مورد بررسی قرار خواهیم داد.

این وسیله ساده اما بسیار کاربردی، در چندین نوع مختلف تولید می‌شود که هر یک از آنها، برای شرایطی ویژه مناسب است و باید با توجه به محیط، نوع گیتار و شرایط استفاده خود، مناسب‌ترین آنها را برای خود انتخاب کنید.

۱. عادی‌ترین نوع استند گیتار: استند‌های سه‌پایه ساده

پایه گیتار

استندهای سه‌پایه را می‌توان متداول‌ترین و محبوب‌ترین نوع از استندهای گیتار دانست؛ اما برخی از نوازندگان نیز به هیچ وجه آنها را مناسب نمی‌دانند.

محبوبیت این نوع از استند، بیشتر به‌دلیل قیمت معمولاً مناسب و انعطاف کاربری بالای آن است. همچنین این پایه‌ها، بهترین گزینه برای نوازندگان مبتدی هستند و اکثر متخصصین نیز آنها را برای گیتار اول نوازندگان به آنها پیشنهاد می‌کنند. بنابراین، به استثناء شرایط خاص، استندهای سه‌پایه را می‌توان مناسب‌ترین گزینه برای اکثر نوازندگان دانست.

نقطه ضعف اصلی این مدل‌ها را می‌توان اندازه بزرگ آنها دانست که حملشان را دشوار می‌سازد. دیگر نکته نه‌چندان خوشایند در مورد استندهای سه‌پایه نیز این است که برای استفاده از آنها، باید قطعاتشان را به یکدیگر متصل کنید که برخی از اوقات می‌تواند پروسه‌ای کلافه‌کننده باشد.

همچنین یک نقطه ضعف دیگر نیز در برخی از ‌مدل‌های موجود در بازار به چشم می‌خورد و آن هم اینکه در صورت قراردهی گیتارهای سنگین‌وزن یا بزرگ بر روی آنها، پایداری کامل خود را از دست می‌دهند و موقعیتی کمی ناامن و متزلزل برای ساز شما به وجود می‌آورند.

اما در کل، قیمت بسیار مناسب و کارایی بالای استند‌های سه‌پایه، آنها را به گزینه‌ای بسیار مناسب، خصوصاً برای قراردهی گیتارهای نه‌چندان گران‌قیمت تبدیل می‌کند.

۲. یک نوع مشابه اما کوچکتر: استند‌های A-شکل

استند گیتار

استند‌های A-شکل را می‌توان نوعی ساده‌تر و کوچک‌تر از استند‌های سه‌پایه دانست.

ممکن است با توجه به ظاهر این نوع از استند گیتار، فکر کنید که با پایه‌ای ناپایدار و نه‌چندان مطمئن روبرو هستید؛ اما باید بگوییم که مدل‌های A شکل به‌دلیل برخورداری از مرکز ثقل پایین، پایداری بسیار خوبی دارند و یکی از بهترین وسیله‌ها برای نگهداری ساز بیرون از کیف، خصوصاً در فضاهای کوچک هستند.

از بزرگترین نقاط قوت این نوع از پایه گیتار، می‌توان به اندازه بسیار مناسب آن اشاره کرد. این امر، استفاده از استند در فضاهای کوچک و همچنین حمل آن را تسهیل می‌کند.

برخی از پایه‌های A شکل، قابلیت تا شدن نیز دارند و در این حالت، در فضاهایی بسیار کوچکتر همچون کیف گیتار و کوله‌پشتی جای می‌گیرند. این مدل‌ها به‌دلیل قابلیت حمل بسیار آسان، گزینه‌هایی بی نظیر برای استفاده در اجراهای زنده و شرایط مشابه هستند.

از مهمترین نقاط ضعف استندهای A شکل می‌توان به عدم برخورداری آنها از قفل یا مکانیزمی ویژه و عدم در بر گرفتن کامل ساز اشاره کرد. این موارد باعث می‌شوند که در صورت برخورد با گیتار، آن را به‌آسانی از روی پایه بر روی زمین بیندازید. به همین دلیل، در صورتی که در خانه خود حیوان خانگی یا کودک دارید، این گزینه برای شما چندان مناسب نخواهد بود.

۳. استندی بزرگتر اما با امنیت بالاتر: نوع دیگری از استندهای سه‌پایه

پایه گیتار

به اعتقاد بسیاری از متخصصین، استندهای ساخت شرکت‌هایی همچون Hercules و Ultimate، بهترین گزینه‌های موجود در بازار هستند. پایه‌های این دو شرکت را نمی‌توان به‌شکلی کامل دسته‌بندی کرد؛ اما این محصولات با وجود قیمت کمی بالاتر از رقبا، بدون شک بهترین پایه‌های گیتار در بازار هستند.

این پایه‌ها در حالی که اندازه‌ای بزرگتر از پایه‌های A شکل دارند، معمولاً تاشو هستند و می‌توان آنها را به‌آسانی در فضاهایی کوچک نظیر کوله پشتی جای داد.

این نوع از استند به‌جای در بر گرفتن بدنه گیتار به وسیله یک دو شاخه همانند استند‌های سه‌پایه، وزن ساز را از سردسته آن و به‌وسیله یک حلقه تحمل می‌کند. این روش نگهداری گیتار، بسیار شبیه به استند‌های دیواری است و روشی بسیار مطمئن به شمار می‌رود. بخش پایینی بدنه ساز نیز در این نوع استند، بر روی پایه‌های جلویی آن قرار می‌گیرد که معمولاً به روکش‌هایی لاستیکی مجهزند تا به فینیش بدنه گیتار صدمه نزنند.

تقریباً از تمامی جهات، این نوع از استند سه‌پایه، بهترین انتخاب برای نگهداری گیتار چه بر روی استیج و چه در خانه و استودیو است. بنابراین اگر می‌توانید مبلغی کمی بیشتر از قیمت پایه‌های معمولی هزینه کنید، این نوع را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

۴. استند‌های دیواری

استند دیواری گیتار

اگر معمولاً تنها در یک اتاق کوچک و ثابت، همانند اتاق خواب یا استودیوی خانگی خود به نواختن ساز می‌پردازید، استند‌های دیواری می‌توانند گزینه‌ای بسیار مناسب برای شما جهت نگهداری از گیتارتان باشند.

این نوع از پایه گیتار، فضایی را بر روی زمین اشغال نمی‌کند و تنها فضایی بسیار کوچک بر روی دیوار را در بر می‌گیرد. علاوه بر این، مدل‌های دیواری، ساز شما را از جلوی راه شما دور می‌کند و از آسیب دیدن آنها به‌وسیله این عوامل جلوگیری می‌کند. در نهایت، به نظر ما استند‌های دیواری زیبایی خاصی دارند و گیتار شما را همانند یک اثر هنری بر روی دیوار به نمایش می‌گذارند.

اما این مدل‌ها نیز خالی از نقص نیستند و نقاط ضعف خود را دارند. از مهمترین این نقایص می‌توان به دشواری نصب این وسیله به‌شکل مطمئن بر روی دیوار اشاره کرد. در واقع، برای نصب محکم پایه‌های دیواری بر روی دیوار، نیاز است تا چند حفره به‌وسیله رول‌پلاگ بر روی دیوار ایجاد کنید که این امر، برای بسیاری از افراد ممکن نیست. همچنین در صورتی که این نوع از پایه را به‌شکل صحیح و مطمئن بر روی دیوار نصب نکنید، ممکن است که پس از مدتی تاب وزن گیتار را نداشته باشد و همراه با ساز از دیوار سقوط کند.

یک نکته‌ بسیار مهم در مورد نصب پایه‌های دیواری گیتار وجود دارد و آن هم اینکه این استندها باید بر روی دیوارهای داخلی نصب شوند؛ زیرا در این نوع از استند، ساز تقریباً به دیوار می‌چسبد و با تغییر دما و فصل، دمای دیوارهای بیرونی ساختمان نوسانی بسیار پیدا می‌کند. این امر می‌تواند باعث تاب برداشتن و حتی ترک خوردن ساختار گیتار شما و ورود صدماتی جبران‌ناپذیر به آن شود.

یکی دیگر از نقاط ضعف پایه‌های دیواری، احتمال برخورد گیتار قرارگرفته بر روی آنها با دیوار است. برخی از این مدل‌ها، دسته ساز را کاملاً در بر نمی‌گیرند و گیتار می‌تواند در آنها آزادانه تاب بخورد. به همین دلیل نیز احتمال برخورد بدنه ساز با دیوار و صدمه دیدن آن وجود دارد. البته که می‌توان این مشکل را با نصب یک ضربه‌گیر دیواری در پشت گیتار حل کرد.

همچنین اگر می‌خواهید از استندهای دیواری در استودیو استفاده کنید، باید در نظر داشته باشید که قراردهی یک گیتار آکوستیک یا کلاسیک بر روی دیوار، می‌تواند باعث جذب امواج صوتی به سمت ساز و بروز رزونانس‌های ناخواسته و ناخوشایند در محیط استودیو شود. پیشنهاد می‌کنیم تنها در صورتی که استودیویی بسیار بزرگ دارید یا می‌خواهید گیتار الکتریک یا بیس خود را بر روی استند دیواری قرار دهید، از این وسیله برای نگهداری از ساز خود در استودیو استفاده کنید.

در نهایت، اگر شرایط شما شامل هیچ‌یک از نکات منفی ذکرشده در مورد پایه‌ها دیواری نیست، این مدل‌ها می‌توانند بهترین گزینه برای شما باشد.

۵. استندهایی با قابلیت نگهداری از سه گیتار به‌طور همزمان

پایه گیتار

اگر بیشتر از یک گیتار، علی‌الخصوص سه گیتار دارید، استندهای نگهدارنده سه‌تایی می‌توانند وسیله‌ای بسیار مناسب برای نظم‌دهی و نگهداری از سازهای شما باشند. این مدل‌ها فضای بسیار کمتری از سه استند جداگانه اشغال می‌کنند و ظاهری مرتب‌تر و زیباتر نیز به سازها و محیط قرارگیری آنها می‌بخشند.

نقطه قوت اصلی پایه‌های سه‌تایی، قراردهی سه ساز به‌صورت بسیار فشرده در کنار یکدیگر و صرفه‌جویی در فضاست. این ویژگی می‌تواند آنها را به گزینه‌ای بسیار مناسب برای فضاهای کوچک و استیج‌های شلوغ تبدیل کند.

اما برخی از افراد معتقدند که هرچقدر هم که این دسته از محصولات طراحی هوشمندانه و خوبی داشته باشد، برداشتن گیتار عقبی از روی آنها، خصوصاً زمانی که استند در کنار یک دیوار یا در گوشه اتاق قرار دارد، بسیار دشوار است. به همین دلیل نیز این افراد، انواع دیگر استند همچون مدل‌های سه‌پایه و A-شکل یا نمونه‌ای که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد را به این نوع استند ترجیح می‌دهند.

اما بسیاری از نوازندگان نیز استند‌های سه‌تایی را بهترین نوع از این وسیله می‌دانند و شما نیز ممکن است از این دسته افراد باشید.

۶. پایه‌ای برای نگهداری از چندین گیتار به‌طور همزمان

استند گیتار

دیگر گزینه برای نگهداری از چند گیتار به‌صورت همزمان، رک‌ها یا رگال‌های گیتار هستند. بسیاری از نوازندگان، این نوع از استند را به دلایل زیر به نمونه‌های سه‌تایی ترجیح می‌دهند:

قابلیت حمل آسان‌تر: رک‌های گیتار قابلیت تکه تکه شدن به‌‌طور کامل را دارند و می‌توان آنها را به‌آسانی درون کیف مخصوص گذاشته و در فضایی کوچک حمل کرد. در صورت نیاز نیز می‌توانید اجزای این نوع از پایه را به‌‌سرعت بر روی یکدیگر سوار کرده و سپس سازهای خود را در آن قرار دهید.

امکان نگهداری از گیتارهای بیشتر در فضایی کمتر: رک‌های گیتار می‌توانند از تعداد بیشتری از گیتار (از ۳ تا ۱۰ عدد بسته به مدل استند) را به‌‌صورت همزمان، به‌ شکلی نزدیک‌تر به یکدیگر و در فضایی کوچکتر نگهداری کنند. این ویژگی باعث می‌شود که این نوع از پایه، بازدهی بالاتری در نگهداری از سازهای شما داشته باشد و گزینه مناسب‌تری برای استفاده در فضاهای کوچک باشد.

رک‌های گیتار خصوصاً در شرایط زیر وسیله‌ای بسیار ایده‌آل برای نگهداری از ساز خواهند بود:

  • هنگام اجرای گروه‌ موسیقی با چندین گیتار
  • برای نگهداری طولانی‌مدت از گیتارها درون کیف یا بیرون از آن
  • در استودیوهای خانگی کوچک با فضای کم

البته که رک‌ها نیز مانند هر نوع دیگر از استند، نقطه ضعف‌هایی جزئی دارد. یکی از مهمترین ویژگی‌های منفی آنها این است که در صورتی که گیتارها را درون آنها با دقت قرار ندهید، ممکن است با یکدیگر برخورد کرده و صدمه ببینند. این امر خصوصاً در شرایطی حائز اهمیت است که قرار است گیتار الکتریک سالید بادی خود را در کنار گیتار آکوستیک مارتین چندین هزار دلاری خود قرار دهید. یک ضربه از گیتار الکتریک به ساز آکوستیک شما، می‌تواند خساراتی بسیار سنگین و جبران‌ناپذیر به آن وارد کند.

نکته دیگر در مورد رک‌ها این است که در برخی از آنها، پدینگ چندان بی‌نقص نیست. همین امر در برخی از شرایط، ممکن است در طولانی‌مدت باعث آسیب به فینیش ساز شما شود. هر چند که تمامی رک‌های گیتار به این شکل نیستند و تنها برخی از مدل‌ها چنین مشکلی دارند.

رک‌های گیتار نیز همانند دیگر انواع استند، بی‌نقص نیستند؛ اما می‌توانند برای اکثر نوازندگان، خصوصاً آنهایی که بیش از سه ساز دارند، بسیار کاربردی و مفید باشند.

۷. استندی که می‌توانید هنگام نواختن گیتار از آن استفاده کنید!

استند گیتار

آخرین و عجیب‌ترین دسته‌بندی ما شامل استندهایی است که می‌توانید با قراردهی گیتار خود در آنها، نه‌تنها از ساز نگهداری کنید، بلکه آن را همزمان بنوازید!

این نوع که استند walk-up یا ایستاده نام دارد، طراحی بسیار عجیبی دارد و حتی بسیاری از نوازندگان باسابقه و قدیمی نیز از وجود آن بی‌خبرند. ممکن است چندین دهه در حال نوازندگی بوده باشید، اما الان اولین باری باشد که این نوع از پایه گیتار را مشاهده می‌کنید.

همانطور که در تصویر بالا مشخص است، این وسیله ساز را در ارتفاع و زاویه‌ای در بر می‌گیرد که شبیه به نحوه در دست گرفتن گیتار به شکل ایستاده توسط نوازنده است. این امر باعث می‌شود که بتوان بدون نیاز به خارج کردن ساز از پایه و تنها با قرارگیری در پشت آن، به نواختن آن پرداخت.

استندهای ایستاده طرحی بسیار هوشمندانه و جالب هستند که به نظر ما، به اندازه کافی از آنها استفاده نمی‌شود. شاید به‌زودی این محصولات نیز طرفداران خود را پیدا کنند و در اجراهای زنده بیشتری دیده شود.

مزیت دیگر این نوع از استند، حمل وزن گیتار برای شماست. در صورتی که ساز شما بیش‌ازحد سنگین است و یا شما به هر دلیلی توانایی نگهداری آن را ندارید، می‌توانید ساز خود را به‌آسانی بر روی یکی از این پایه‌ها قرار داده و بدون نیاز به نگه داشتن آن در دست‌های خود، به نواختن آن بپردازید.

نکته نهایی

راهنمای خرید پایه گیتار

یکی از نکاتی که بسیاری از متخصصین هنگام خرید استند گیتار به نوازندگان گوشزد می‌کنند، توجه به نوع فینیش ساز است. در صورتی که گیتار شما از فینیش نیتروسلولز برخوردار است، باید هنگام انتخاب استند و قرار دادن ساز خود بر روی آن، بسیار دقت کنید؛ زیرا فینیش نیتروسلولز، مقاومتی پایین‌تر از سایر انواع فینیش دارد و در تماس با پلاستیک و فلز، به‌آسانی خط می‌افتد یا محو می‌شود.

اگر نوازنده‌ای مبتدی هستید که اطلاعاتی کم در مورد فینیش گیتارها دارید، شاید با شنیدن این توصیه کمی نگران شوید. اما باید بگوییم که امروزه اکثر گیتارها از فینیش‌هایی بر پایه پلیمر برخوردارند که مقاومتی بالا در برابر تمامی عوامل محیطی دارد و به آسانی از بین نمی‌رود. اما بدنه برخی دیگر از مدل‌های موجود در بازار نیز با فینیشی از جنس نیتروسلولز پوشیده شده است که حساسیتی بالا دارد و می‌تواند با کمی سهل‌انگاری از بین برود.

فینیش بدنه گیتار، به دو دسته نیتروسلولزی و پلیمری تقسیم می‌شود:

  • فینیش نیتروسلولز: سازهایی که از فینیش نیتروسلولز برخوردارند، معمولاً رنگی با درخششی طبیعی‌تر و ملایم‌تر در بدنه خود دارند و بویی مطبوع و منحصر‌به‌‌فرد نیز می‌دهند. این نوع از فینیش، معمولاً تنها در گیتارهای وینتج و برخی از مدل‌های بسیار گران‌قیمت استفاده می‌شود.
  • فینیش پلیمری: این نوع از فینیش، درخششی بالا و شیشه‌گون دارد و لاک یا فینیش عادی در ساخت گیتار به شما می‌رود. تقریباً تمامی گیتارهایی که امروزه تولید می‌شوند، از فینیش پلیمری برخوردارند و احتمالاً ساز شما نیز همین نوع از لاک را بر روی بدنه خود دارد.

همانگونه که گفته شد، فینیش‌های پلیمری مقاومتی بسیار بالا دارند و می‌توان آنها را با خیال راحت بر روی تمامی استندها قرار داد. به احتمال بسیار زیاد، گیتار شما نیز از فینیش پلیمری برخوردار است و نیازی نیست که هنگام قراردهی آن بر روی پایه، دقت خاصی به خرج دهید. اما اگر سازی گران‌قیمت یا قدیمی دارید و از نوع فینیش آن مطمئن نیستند، بهتر است تا آن را به یک فرد متخصص نشان دهید تا از نوع لاک بدنه آن مطمئن شده و بنا بر این امر، از آن نگهداری کنید.

استند مورد استفاده شما از چه نوع و برندی است و آیا از عملکرد آن در نگهداری از گیتارتان راضی هستید؟ تجربیات خود را در بخش نظرات همین مطلب با ما و مخاطبان گیتارایران در میان بگذارید.

منبع: E-Home Recording Studio
مترجم: امیر تولی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *