سینتی‌سایزر آنالوگ یا دیجیتال؛ کدام‌یک برای شما مناسب‌تر است؟

سینتی سایزر آنالوگ یا دیجیتال؟

هنگام جستجو برای خرید اولین ‌سینتی سایزر، احتمالاً با این سوال مواجه خواهید شد که ‌سینتی‌سایزر آنالوگ بخرم یا دیجیتال؟ حتی اگر به دنبال خرید بیستمین ‌سینتی‌سایزر خود باشید نیز احتمالاً باید به این سوال پاسخ دهید. ‌سینت‌های دیجیتال و آنالوگ، هر یک نقاط قوت و ضعف خود را دارند و اگرچه هر دو آنها قابلیت صداسازی بالایی دارند، اما ممکن است یکی از این دو برای شما مناسب‌تر از دیگری باشد. بیایید نگاهی به ‌سینتی‌سایزرهای آنالوگ و دیجیتال انداخته و انتخاب بین این دو را کمی ساده‌تر کنیم.

تفاوت بین ‌سینتی‌سایزرهای آنالوگ و دیجیتال

باید خاطرنشان کنیم که بسیاری از ‌سینتی‌سایزرهای امروزی، مرز بین مدل‌های کاملاً آنالوگ و کاملاً دیجیتال را مخدوش کرده‌اند. ممکن است ‌سینتی‌سایزری با نوسان‌ساز (oscillator) دیجیتال دارای فیلترهای آنالوگ باشد و یا ‌یک سینتی سایزر آنالوگ، به منظور پشتیبانی از پیش‌فرض‌های مختلف، با تکنولوژی دیجیتال کنترل شود. برای شروع بگذارید تعریف خود را از این دو گونه سینت ارائه کنیم. تعریف زیر از مقاله «Analog vs. Digital Synthesizers» نوشته دنیل فیشر اقتباس شده است:
«در عرصه تجهیزات موسیقی مرسوم است که اگر مسیر سیگنال ‌سینتی‌سایزر کاملاً آنالوگ باشد، آن را آنالوگ خطاب کنند. این بدان معناست که نوسان‌سازها، میکسر، فیلترها و امپلیفایرهای آن کاملاً آنالوگ هستند. اغلب اجزای مسیر کنترل چنین دستگاهی (که از مسیر سیگنال جدا است) از قبیل LFOها، انولوپ‌ها و کنترل‌های میدی، دیجیتال هستند؛ اما کماکان این ‌سینتی‌سایزر را آنالوگ می‌دانیم. دلیل ما برای این کار این است که اجزای دیجیتال، صدای قابل شنیدن تولید نمی‌کنند و شما تنها صدای اجزای آنالوگ موجود در مسیر سیگنال را می‌شنوید. همچنین اگر ‌سینتی‌سایزری دارای افکت‌های دیجیتال باشد که بتوان آنها را به‌طور کامل خنثی یا از مدار خارج کرد تا سیگنال با تکنولوژی دیجیتال پردازش نشود، آن را یک ‌سینتی‌سایزر آنالوگ قلمداد می‌کنیم. اگر بخشی از اجزای مسیر سیگنال دیجیتال باشند (مثلاً نوسان‌سازهای دیجیتال در کنار فیلترهای آنالوگ)، آن دستگاه را یک ‌سینتی‌سایزر ترکیبی یا hybrid دانسته و طبیعتاً اگر تمام اجزای مسیر سیگنال دیجیتال باشند، دستگاه مورد نظر را یک ‌سینت دیجیتال می‌خوانیم.»

‌سینتی‌سایزر آنالوگ

سینتی سایزر آنالوگ موگ

اگر از یک فرد متخصص بخواهید تا شخصیت صدای ‌سینتی‌سایزرهای آنالوگ را برای شما توصیف کند، پای کلماتی مانند «گرم»، «کوبنده» و «نرم» به بحث باز خواهد شد. البته این بدان معنا نیست که ‌سینتی‌سایزرهای دیجیتال نمی‌توانند این مشخصات را داشته باشند. اگر به دنبال شخصیت صدایی آنالوگ هستید، بدیهی است که باید یک ‌سینتی‌سایزر آنالوگ را انتخاب کنید. در این دستگاه‌ها، معمولاً هر پیچ مسئولیت جداگانه‌ای را بر عهده دارد و این بدان معناست که می‌توانید عملاً هر پارامتر را تنها با چرخاندن یک پیچ و بدون نیاز به رجوع به منوهای نرم‌افزاری تغییر دهید. درباره شخصیت کلی صدای ‌سینتی‌سایزرهای آنالوگ باید گفت که آنها در هنگام نواختن نت‌های بسیار بالا و یا ماژولیشن با سرعت‌های بالا، بسیار خوب عمل می‌کنند؛ پس می‌توانید با استفاده از این دستگاه‌ها حرکت‌های بسیار شدیدی را در مرحله طراحی صدا امتحان کنید و در عین حال، از ایجاد صداهای ناخواسته جلوگیری کنید.

با وجود این، ‌راحتی کار با سینتی‌سایزرهای آنالوگ، در سطح همتایان دیجیتال آنها نیست. برخی از این مدل‌ها، فاقد امکان ذخیره‌سازی صداهای پیش‌فرض هستند و باید هر بار صدای مورد نظر خود را از ابتدا ایجاد کنید. یک نکته دیگر که باید به آن توجه شود، چندصدایی یا پُلی‌فونی است. ‌سینتی‌سایزرهای آنالوگ به مداری جداگانه برای هر صدا نیاز دارند و این بدان معناست که حتی یک سینت آنالوگ چهار-صدایی نیز گران‌قیمت‌تر از یک ‌سینتی سایزر دیجیتال با کاربری مشابه است. این نکته را باید در نظر گرفت که سینت‌های آنالوگ عموماً در زمینه ماژولیشن، امکانات و گزینه‌های کمتری از مدل‌های دیجیتال دارند که این موضوع نیز به دلیل نیاز به مدارهای جداگانه است.

نقاط قوت

  • صدای جذاب و زنده
  • صدای نرم و عاری از اصوات ناخواسته در نت‌های بالا و ماژولیشن با سرعت‌های قابل شنیدن (بالاتر از ۲۰ هرتز)
  • کنترل‌های جداگانه که به شما اجازه می‌دهد با هر پیچ، یک پارامتر را بدون نیاز به مراجعه به منو تغییر دهید

نقاط ضعف

  • قیمت بالا در صورت نیاز به تعدد نت یا صدا به‌طور همزمان
  • برخی از مدل‌های موجود در بازار، قابلیت ذخیره‌سازی صداها را به کاربر نمی‌دهند
  • کمبود گزینه‌های ماژولاسیون در برخی از نمونه‌ها

‌سینتی‌سایزر دیجیتال

سینتی سایزر دیجیتال یاماها

از آنجا که ‌سینتی‌سایزرهای دیجیتال برای هر کاربرد جداگانه نیاز به یک مدار جداگانه ندارند، معمولاً نسبت به نمونه‌های آنالوگ بسیار انعطاف‌پذیرتر هستند؛ در نتیجه این دستگاه‌ها می‌توانند هر تعداد صدا که بخواهید را به‌طور همزمان تولید کرده و عمدتاً قابلیت طراحی صدای بیشتری نسبت به همتایان آنالوگ خود دارند. بسیاری از ‌سینتی‌سایزرهای دیجیتال دارای قابلیت شبیه‌سازی کار با ‌سینتی‌سایزرهای آنالوگ بوده و جریان سیگنال و گزینه‌های پردازش نمونه‌های آنالوگ را شبیه‌سازی می‌کنند. همچنین این دستگاه‌ها امکان دسترسی به wavetableها، سنتز FM، سنتز بر مبنای سمپل و گزینه‌های پرشمار دیگری را نیز در اختیار کاربر قرار می‌دهند. از آنجا که مداربندی ماژول‌ها در این سینت‌ها بر مبنای پردازش دیجیتال است و نه بر مبنای مدارهای جداگانه، آنها انعطاف‌پذیری بسیار بیشتری در زمینه منبع و مقصد ماژولیشن‌ها دارند. باید خاطرنشان کرد که تقریباً تمام ‌سینتی‌سایزرهای دیجیتال به کاربر اجازه می‌دهند تا صداهای پیش‌فرض مورد نظر خود را ذخیره‌سازی و مجدداً بارگذاری کند.

اگرچه ‌سینت‌های دیجیتال مدرن می‌توانند در زمینه کیفیت صدا با نمونه‌های آنالوگ رقابت کنند، اما کماکان ‌سینت‌های آنالوگ در برخی شرایط برتری‌ دارند. بنا به طبیعت صدای دیجیتال، نت‌های بسیار بالا با ‌سینتی سایزر دیجیتال ممکن است ناخوشایند شوند؛ در حالی که این صداها در ‌سینتی‌سایزرهای آنالوگ همواره نرم هستند. کمبود مشابهی نیز در هنگام استفاده افراطی از ماژولیشن به چشم می‌خورد؛ مثلاً استفاده از LFO‌ها با سرعت قابل شنیدن (بالاتر از ۲۰ هرتز). حتی پیشرفته‌ترین ‌سینت‌های دیجیتال نیز عمق و ظرافت موجود در ‌سینتی‌سایزرهای آنالوگ در هنگام استفاده از ماژولیشن‌های مشابه را ندارند.

نقاط قوت

  • تعداد صدای بیشتر که به کاربر اجازه می‌دهد نت‌های بیشتری را با ریلیز (release) بلندتر بنوازد
  • گزینه‌های طراحی صدای بیشتر از جمله Wavetable، سنتز FM و سنتز سمپل-محور
  • انعطاف‌پذیری بیشتر در منابع و مقاصد ماژولیشن
  • قابلیت ذخیره‌سازی صداهای پیش‌فرض

نقاط ضعف

  • امکان بروز اختلال فرکانسی یا صداهای ناخواسته در نت‌های بسیار بالا یا ماژولیشن‌
  • در برخی از مدل‌ها، امکان کنترل هر پارامتر با یک پیچ وجود ندارد و کاربر باید مکرراً به منو مراجعه کند
  • دقت و ماهیت سنتز دیجیتال ممکن است شما را بر آن دارد که به دنبال شخصیت صدای آنالوگ بروید

‌سینتی‌سایزرها در دنیای واقعی؛ اجرای زنده و ضبط در استودیو

سینتی سایزر دیجیتال رولند

بیشتر هنرمندان عرصه موسیقی بر این باورند که مهم نیست از ‌سینتی‌سایزر آنالوگ استفاده می‌کنید یا دیجیتال؛ به شرط آنکه صدا‌های مورد نظر خود را به‌راحتی تولید کنید. اما باید برخی از تفاوت‌های ‌این دو نوع سینت را با هم بررسی کنیم؛ زیرا ممکن است تفاوت زیادی در روند کار شما ایجاد کنند. بیایید به این مسئله بپردازیم که انتخاب ‌سینتی سایزر، چگونه در هنگام اجرای زنده یا کار استودیویی، بر روی روند کار شما تأثیر می‌گذارد.

اجرای زنده

  • اگر موسیقی شما مبتنی بر بداهه نوازی باشد، احتمالاً به دستگاهی نیاز دارید که هر قابلیت آن، به وسیله یک پیچ یا دکمه مشخص کنترل شود تا بتوان صدا را در لحظه تغییر داد. برای این منظور، ‌سینتی‌سایزرهای آنالوگ برتری دارند.
  • اگر می‌خواهید در هر قسمت از اجرا یا آهنگ، صداهای مورد نظر خود را در اختیار داشته باشید، باید پیش‌فرض‌های مورد نظر خود را ذخیره کرده باشید. در این حالت، ‌سینتی‌سایزر دیجیتال انتخابی هوشمندانه‌تر است.

ضبط در استودیو

  • آن دسته از ‌سینتی‌سایزرهای آنالوگ که امکان ذخیره‌سازی صداهای پیش‌فرض را ندارند می‌توانند باعث تشویق به خلاقیت و جستجوگری شوند؛ اما ممکن است دیگر نتوانید صدایی که قبلاً ایجاد کرده‌اید را عیناً شبیه‌سازی کنید.
  • ‌سینت‌های دیجیتال معمولاً نسبت به نمونه‌های آنالوگ، گزینه‌های بیشتری در زمینه شکل‌دهی به صدا در اختیار شما می‌گذارند و محیط گسترده‌تری برای جستجو کردن صداها ایجاد می‌کنند.
  • در تکنیک‌های صداسازی شدید و افراطی با نت‌های بسیار بالا یا سرعت ماژولیشن بالا، ‌سینتی‌سایزرهای آنالوگ معمولاً صدای نرم‌تری داشته و شخصیت خود را بهتر از ‌سینتی‌سایزرهای دیجیتال حفظ می‌کنند.

آیا صدای آهنگی که با ‌سینت آنالوگ ساخته شده باشد، بهتر از صدای موسیقی دیجیتال خواهد بود؟

اگر اسیر جوسازی‌ها درباره صدای گرم آنالوگ یا قابلیت‌های صوتی بی‌حدومرز دیجیتال نشوید، با یک سوال بنیادی روبرو خواهید شد: آیا صدای یک تکنولوژی ذاتاً بهتر از دیگری است؟

Ott، هنرمند بریتانیایی سبک سایکدلیک نیز این سوال را از خود پرسید و در آلبومی به نام Baby Robot آن را به آزمون گذاشت. یکی از آهنگ‌های این آلبوم به نام Baby Robot، تماماً با استفاده از سینتی‌سایزرها و پردازنده‌های آنالوگ و آهنگ دیگری به نام Mr. Balloon Hands کاملاً با استفاده از ‌سینتی‌سایزرها و پردازنده‌های دیجیتال تولید شده است. اگرچه هر آهنگ امضای صوتی مختص خود را دارد، اما به‌سختی می‌توان ادعا کرد که یکی از دیگری خوش‌صداتر است. با مقایسه هر دو آهنگ پیداست که Ott توانسته است سبک صوتی خود را تثبیت کند؛ فارغ از ابزاری که برای این کار استفاده کرده است.

از هر چیزی که به موسیقی شما زندگی می‌بخشد، استفاده کنید

امیدواریم با خواندن این مقاله تصویری واضح‌تر از مزایا و معایب تکنولوژی سنتز آنالوگ و دیجیتال به دست آورده باشید. اگر ‌سینتی‌سایزرها نقش بزرگی در موسیقی شما ایفا می‌کنند، احتمالاً به این نتیجه رسیده‌اید که هیچ ‌سینتی‌سایزری نمی‌تواند به‌تنهایی تمام نیازهای صوتی شما را برطرف کند. ‌سینتی‌سایزرهای آنالوگ، دیجیتال و ترکیبی، هر یک جای مختص خود را در تولید موسیقی امروزی دارند و در اختیار داشتن گلچینی از ‌این دستگاه‌ها (و همچنین پلاگین‌ها)، امکانات و اصوات گسترده‌تری را در اختیار شما قرار می‌دهد.

منبع: Sweetwater
مترجم: کیان ایرجی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *