چگونه توازنی مناسب بین دروس مدرسه و یادگیری گیتار برقرار کنیم

چگونه توازنی مناسب بین دروس مدرسه و یادگیری گیتار برقرار کنیم

بسیاری از والدین تمایل دارند فرزندان خود را در کلاس‌های فوق‌برنامه برای یادگیری موسیقی ثبت نام کنند؛ اما نگران هستند که این امر با برنامه درسی آنها تداخل پیدا کند. امروز می‌خواهیم نگاهی دقیق‌تر به چگونگی برقراری تعادل بین فشار دروس مدرسه و یادگیری ساز بیندازیم. به عقیده ما، یادگیری گیتار می‌تواند روشی مؤثر برای تکمیل آموزش‌های مدرسه باشد؛ زیرا باعث ایجاد عادت‌های مفید از جمله نظم و اخلاق کاری و همچنین افزایش شوق برای یادگیری می‌شود.

من هم هنرجوی موسیقی و هم آموزگار موسیقی بوده‌ام و به همین خاطر، در زمینه برقراری تعادل بین فراگیری موسیقی و دروس آموزشی مدرسه تجربه دارم. در این مقاله خلاصه‌ای از چگونگی ایجاد این تعادل را بررسی می‌کنیم. برخی از موارد ذکرشده در این مقاله ممکن است برای بزرگسالانی که قصد فراگیری ساز را دارند نیز مفید باشند. پیش از شروع، اجازه دهید چند نکته مهم را با هنرآموزان به اشتراک بگذارم:

  1. با تمرین گیتار به‌عنوان یک سرگرمی فرح‌بخش در لابلای تکالیف مدرسه برخورد کنید، نه به‌عنوان یک وظیفه.
  2. زمان‌های کلاس و تمرین را بر اساس سلیقه خود تعیین کنید؛ چه در آموزشگاه و چه بیرون از آن.
  3. در روزهای آخر هفته و ایام تعطیل تا حد ممکن تمرین کنید.
  4. مهارت‌هایی که با فراگیری گیتار کسب می‌کنید را در کار مدرسه نیز مورد استفاده قرار دهید (مثلاً: انضباط، تمرکز و حافظه).
  5. برنامه خود را بر اساس بازخوردی که از معلم دریافت می‌کنید تغییر دهید.
  6. برای خود هدف، انگیزه و زمان‌بندی تعیین کنید.

فواید یادگیری گیتار

بد نیست به خاطر داشته باشیم که فراگیری ساز چه فوایدی دارد تا بتوانیم تعادل یادشده را بهتر برقرار کنیم. مطالعات متعددی نشان داده‌اند که آموختن موسیقی می‌تواند تأثیری بسیار مثبت در کنار برنامه آموزشی مدرسه داشته باشد:

  • تمدد اعصاب: تکالیف مدرسه و حفظ کردن درس‌ها می‌تواند کاری دشوار باشد؛ خصوصاً در بلندمدت. این دشواری می‌تواند تأثیری منفی داشته و موجب کند شدن دریافت اطلاعات شود. امکان روی آوردن به ساز برای تمرین یا تفریح این روتین را از بین می‌برد و ذهن ما را سرزنده نگه می‌دارد.
  • تحریک ذهن: موسیقی با بسیاری از موضوعات درسی در هم تنیده است. فرا گرفتن سازی چون گیتار شامل تشخیص الگوها، محاسبات با سرعت بالا و به خاطر سپردن اطلاعات است؛ مهارت‌هایی که می‌توانند در موضوعات درسی نیز مفید باشند. یادگیری موسیقی می‌تواند به پیشرفت درسی کمک شایانی کند.
  • حس رضایت: فقدان پاداش و سرمنزل‌های از پیش تعیین‌شده در روند پیشرفت می‌تواند مأیوس‌کننده باشد. فراگیری موسیقی می‌تواند دانش‌آموز را تهییج کند تا اهداف تعیین‌شده را به دست آورد، به‌طور مداوم بازخورد دریافت کند و تشویق شود. این کار همچنین اهمیت پیشرفت تدریجی یا پیشرفت با گام‌های کوچک به سمت هدفی بزرگ را به دانش‌آموز نشان می‌دهد.
  • مهارت‌های حرکتی و تعادلی: محرک‌های حرکتی و تعادلی همیشه مفید هستند؛ اما اهمیت آنها در سنین پایین مضاعف است. فرا گرفتن گیتار، پیانو، درامز یا تقریباً هر ساز دیگری نیازمند ارتباط بین دست‌ها و چشم‌ها، توسعه حافظه عضلانی و مواردی از این دست است. این امر می‌تواند تأثیر مثبت قابل توجهی در یادگیری مهارت‌های ورزشی، خوش‌نویسی و … داشته باشد.
  • مهارت‌های اجتماعی: تعامل مداوم با سایر هنرآموزان، اعتمادبه‌نفس ناشی از اجرای زنده و ذهنیت کار تیمی، تنها بخشی از مهارت‌های اجتماعی مهمی هستند که می‌توان آنها را از طریق یادگیری موسیقی به دست آورد.
  • شوق یادگیری: بسیاری از کودکان علاقه‌ای به آموزش آکادمیک نشان نمی‌دهند و موسیقی می‌تواند دروازه‌ای مناسب برای ایجاد شوق یادگیری باشد. مانند هر عادت دیگر، اشتیاق نیز در اثر تمرین قابل ایجاد است و به سایر زمینه‌های آموزشی نیز تسری می‌یابد.

تأثیر یادگیری گیتار بر برنامه تحصیلی

به جای منفی انگاشتن نکات زیر، باید بدون پیش‌فرض و جانبداری، آنها را در نظر بگیریم. بیایید برخی از مشکلات متداول یادگیری موسیقی از نگاه والدین را مرور کنیم:

زمان

آموزش آکادمیک، بازخوانی دروس و پروژه‌های مدرسه ممکن است زمان‌بر باشد و فراگیری گیتار می‌تواند بخشی از زمان دانش‌آموز را اشغال کند. برای حل این مشکل، مدیریت دقیق زمان بسیار مهم است. می‌توانید از یادگیری ساز به‌عنوان زنگ تفریحی سودمند و جذاب برای تکالیف مدرسه استفاده کنید. همانطور که پیش‌تر اشاره شد، این کار می‌تواند به بهبود روند یادگیری کمک کرده و ذهن دانش‌آموز را از خستگی دور کرده و درگیر نگه دارد. سعی کنید جلسات تمرین را از نظر زمانی محدود کنید. هر بار تنها ۳۰ الی ۶۰ دقیقه تمرین کنید و نه بیشتر. این کار باعث می‌شود انضباط حفظ شده و هنرجو به‌طور دائم و مداوم تمرین داشته باشد.

تداخل

اگر مایلید فرزند شما در حین تحصیل به یادگیری نوازندگی ساز مشغول شود، ممکن است نگران تداخل کلاس‌های موسیقی با مدرسه باشید. بد نیست با کادر مدرسه درباره زمان دروس و یا حتی جلسات جبرانی صحبت کنید. همچنین بسیاری از مدرسین و آموزشگاه‌های موسیقی، جلسات کلاس را خارج از ساعت مدرسه برگزار می‌کنند. نهایتاً بهتر است روشی را برگزینید که مناسب زمان‌بندی شما باشد.

فضای ذهنی

زندگی در بهترین روزهای خود نیز ممکن است شلوغ و سردرگم‌کننده باشد و مدرسه بهترین فرصت برای یادگیری مهارت نظم است. دانش‌آموز باید در آن واحد بر چند چیز تمرکز کند؛ از جمله زمان تحویل پروژه، مرور درس و مسائلی از این دست. اضافه کردن دروس موسیقی به این فهرست ممکن است کار را دشوارتر کند. یک راهکار متداول برای این مشکل آن است که مثلاً یک دفترچه جداگانه برای دروس موسیقی داشته باشیم. فرزند خود را تشویق کنید تا از یک دفترچه یا اپلیکیشن تلفن همراه به‌عنوان ابزاری برای نظم دادن به وظایف استفاده کرده و در هر روز و ساعت، تمرکز خود را بر امور مربوط به آن روز و ساعت مشخص معطوف کند. این کار برای رصد کردن پیشرفت و نظم دادن به روند تمرین مفید است و همچنین ابزار انگیزشی بسیار مناسبی نیز محسوب می‌شود.

سرگرمی و لذت

اگرچه فراگیری ساز فواید بسیاری دارد، اما لذت و فرح ناشی از آن امری ضروری است. با آموزگار موسیقی فرزند خود آشنا شوید. این امر می‌تواند تأثیر شگرفی در آموزش داشته باشد. در صورت امکان هر از گاهی زمان بگذارید تا درباره روش‌های تمرین صحبت کرده و از آموزگار بازخورد بگیرید. این کار ممکن است کمی دشوار باشد؛ اما اهمیت زیادی دارد.

نتایج درسی

اگر فرزند شما زمان زیادی را صرف فراگیری ساز کند، ممکن است از دروس مدرسه غافل بماند. ممکن است این امر شما را بابت نمره‌های مدرسه نگران کند. اما اگر زمان تمرین دارای قاعده باشد و به‌طور منظم دنبال شود، دروس موسیقی از طریق افزایش انگیزه، دریافت اطلاعات، تقویت حافظه و ارتقای مهارت‌های حل مسئله می‌توانند مفید واقع گردند. به‌علاوه، داشتن مهارت‌های موسیقایی گزینه‌ای مثبت برای درج در رزومه کاری یا تحصیلی است؛ حتی اگر فرزند شما در مراحل تحصیلات تکمیلی یا کار، موسیقی را به‌عنوان حرفه خود برنگزیند.

دیدگاه معلم

تجربه من نشان می‌دهد که هر معلم موسیقی خوبی تلاش می‌کند تا انعطاف‌پذیر باشد و نیازهای شما را درک کند. خواه به‌صورت تغییر زمان کلاس، درک زمان‌بندی آموزش مدرسه یا حتی شنیدن مشکلات و مسائل موجود در زندگی تحصیلی هنرجو. بیشتر آموزگاران در برخورد با این پدیده‌ها تجربه دارند و می‌توانند راهنمایی‌های مفیدی ارائه کنند.

همچنین معلم موسیقی در طی جلسات، زمان قابل توجهی را با فرزند شما سپری می‌کند؛ پس او بهتر از هر فردی روند پیشرفت فرزند شما را می‌بیند و به‌عنوان پدر و مادر ضروری است که شما نیز از اطلاعاتی که او کسب کرده، بهره‌مند شوید. به‌طور مستمر با آموزگار جلسه گذاشته و یا در زمان مقتضی با او صحبت کنید. بیشتر آموزگاران حاضرند کارنامه‌های کتبی از روند پیشرفت هنرجو ارائه کرده، از طریق ایمیل با شما در ارتباط بوده یا پس از جلسات تمرین و آموزش با شما صحبت کنند.

تعطیلی مدارس

ایام تعطیل مدرسه و فصول غیرآموزشی مانند تابستان معمولاً زنگ تفریحی مناسب برای دانش‌آموزان هستند. احتمالاً فرزند شما از اوقات فراغتی که در اختیار دارد بسیار خرسند خواهد بود؛ حتی اگر تکالیفی برای انجام در این ایام داشته باشد.

تعطیلات را باید به چشم یک فرصت طلایی نگاه کرد؛ یک زنگ تفریح که به افراد امکان می‌دهد با فراغ بال بیشتری به موسیقی بپردازند. فرزند خود را تشویق کنید تا در ایام تعطیل نیز ساز بزند؛ اما شاید بیشتر به‌عنوان تفریح. با معلم موسیقی او صحبت کنید و از او برای کار در ایام تعطیل ایده بگیرید. بازی‌ها، آهنگ‌های سرگرم‌کننده، اپلیکیشن‌ها، تمرینات چالش‌برانگیز و مواردی از این دست می‌توانند مفید باشند. حتی می‌توانید در این زمان به فرزند خود فرصت داد تا اهداف خود را برگزیند. افراد در رسیدن به اهدافی که خود تعیین کرده باشند، اشتیاق بیشتری نشان می‌دهند.

جمع‌بندی

ایجاد تعادل میان ساز زدن و دروس مدرسه می‌تواند ساده باشد؛ به‌شرط اینکه سوالات درستی را از خود پرسیده باشید. فایده یادگیری گیتار برای فرزند شما چیست؟ پای‌بندی به دروس موسیقی چه فوایدی دارد؟ چه مطالبی را می‌توان در این دروس گنجاند؟ فرزند ما از چه کسی موسیقی می‌آموزد؟

فواید موسیقی بسیارند؛ اما استفاده بهینه از این فواید نیز چند و چونی دارد. مهم‌تر از همه این است که یادگیری گیتار باید لذت‌بخش باشد. برای خود من، این کار سرگرم‌کننده‌ترین تفریح در ایام تحصیل بود و برای اغلب هنرجوهایم هم چنین است. اگر فرزند شما از یادگیری ساز لذت می‌برد، یعنی یک گام مهم در جهت ایجاد تعادل مناسب برداشته‌اید.

منبع: Andertons
نویسنده: Elliot Stent
مترجم: کیان ایرجی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *