۱۰ قطعه موسیقی آسان و جذاب برای گیتاریست‌های مبتدی

در مراحل اولیه یادگیری نوازندگی گیتار آکوستیک یا الکتریک، یادگیری نواختن قطعات موسیقی جدید می‌تواند راهی سرگرم‌کننده و در عین حال بسیار مفید برای پرورش مهارت‌های نوازندگی باشد. این کار به بهبود مهارت شما در تغییر آکورد و حفظ ریتم کمکی شایان می‌کند و همچنین به شما امکان می‌دهد تا با نگاه به آثار موسیقی از نقطه دید یک آهنگساز و نوازنده، ذهن موسیقایی خود را پرورش دهید.

یکی از کارهای دشوار برای یک گیتاریست مبتدی، یافتن قطعاتی است که نواختن آنها با سطح مهارت او همخوان باشد. در این مطلب، قصد داریم ده اثر موسیقی مشهور و جذاب را به شما معرفی کنیم که از چند آکورد آسان و ساده تشکیل شده‌اند و نواختن آنها برای نوازندگان مبتدی نیز امکان‌پذیر است.

هر یک از این قطعات موسیقی، از آغاز تا پایان خود بر پایه یک چرخه آکوردی ساخته شده‌اند و می‌توان آنها را تنها با یادگیری چند آکورد ساده به شکل کامل نواخت.

همچنین، آکوردهای برخی از آثار معرفی‌شده در این مطلب، به شکلی ساده‌سازی شده‌اند که نوازندگان مبتدی نیز می‌توانند آنها را به‌آسانی، از آغاز تا پایان بنوازند.

آکوردهایی که باید نواختن آنها را بیاموزید

برای نواختن آثار معرفی‌شده در این مطلب، نیاز است که نواختن چند آکورد ساده و پایه را بیاموزید. برای اینکه آکورد‌ها در این قطعات ساده‌سازی شود و آکوردهایی دشوار همچون آکوردهای باره را از آنها حذف کنیم، برخی از آنها را با استفاده از یک کاپو نواخته‌ایم. همچنین ما برای ساده‌سازی هرچه بیشتر نواختن این آثار، آکوردهای پیشرفته را نیز در آنها با نمونه‌های ساده‌تر ماژور و مینور جایگزین کرده‌ایم.

آکوردهایی که باید برای نواختن تمامی این آثار بیاموزید، موارد زیر هستند:

۱- Bob Dylan – Knocking On Heaven’s Door

آکورد‌های مورد استفاده در نواختن این اثر: G ،D ،Am و C

Knocking On Heaven’s Door از باب دیلن (Bob Dylan)، یک اثر بسیار مشهور است که تا به امروز توسط هنرمندان بی‌شماری کاور شده است؛ اما هم‌نوازی با این آهنگ با استفاده از گیتار نیز به‌خودی‌خود می‌تواند بسیار سرگرم‌کننده باشد. این اثر ریتم بسیار ساده‌ای دارد که برای نواختن آن، باید در هر ضرب موسیقی، یک بار به سیم‌های گیتار خود ضربه بزنید و سپس در ضرب چهارم، سیم‌ها را دو بار استرام کنید.

ساختار کلی آهنگ، یک لوپ هشت میزانی بسیار ساده است که حتی نوازندگان مبتدی هم می‌توانند آن را بنوازند و حتی طبق سلیقه خود آن را تغییر دهند. برخی از نوازندگان نیز آکورد لا مینور (Am) این قطعه را نمی‌نوازند و آن را تنها با سه آکورد G ،C و D اجرا می‌کنند.

در نیمه اول Knocking On Heaven’s Door، باید آکورد G را به مدت یک میزان، پس از آن آکورد D را نیز به مدت یک میزان و در نهایت، آکورد Am را به مدت دو میزان بنوازید. در نیمه دوم قطعه، دو آکورد اول با طولی مشابه نواخته می‌شوند، اما آکورد Am جای خود را به آکورد C (دو ماژور) می‌دهد.

Knocking On Heaven’s Door، یک اثر در سبک فولک است. به همین دلیل، بهتر است با وانهاده کردن دست استرامینگ خود، آکوردها را به شکلی راحت و با ریتمی شناور بنوازید تا حس‌وحال بی‌آلایش موسیقی حفظ شود.

۲- Ben E. King – Stand By Me

آکورد‌های مورد استفاده در نواختن این اثر: G ،Em ،C و D

برای اینکه بتوانید این اثر به‌یادماندنی در سبک سول (soul) را در گام و نت‌های اصلی آن بنوازید، نیاز است که بر روی فرت دوم ساز خود یک کاپو گیتار قرار دهید. این کار شما را از نواختن آکورد‌های باره‌ای دشواری که در این قطعه وجود دارد، بی‌نیاز می‌سازد.

ریتم آهنگ Stand By Me از Ben E. King، دارای یک ضربه محکم در ضرب ۱ خود است که دو ضربه مشابه دیگر در ضرب‌های ۲ و “و” ریتم آن را همراهی می‌کنند. هر دوی این ضربه‌ها باید با حرکات رو به پایین پیک نواخته شوند و پس از آن هم طنین صدای سیم‌ها گرفته شود تا حس کوبنده ریتم اصلی موسیقی در نوازندگی شما نیز وجود داشته باشد.

پس از نواختن این بخش، در ضرب “و” پس از ضرب ۳، باید آکورد قبلی را سه بار پشت سر هم در یک ضرب بنوازید. همچنین بهتر است که ضربه اول با حرکت رو به بالای پیک نواخته شود.

این لوپ هشت میزانی، در کل طول قطعه ادامه می‌یابد و ریتم موسیقی را به شکلی ثابت و ساده تشکیل می‌دهد.

۳- Eagle Eye Cherry – Save Tonight

آکورد‌های مورد استفاده در نواختن این اثر: Am ،F ،C و G

Save Tonight از Eagle Eye Cherry، قطعه‌ای سریع و پُرانرژی است و نواختن آن، مطمئناً مهارت‌های تغییر آکورد شما را به چالش خواهد کشید. وجود آکورد فا ماژور (F) در این قطعه، نواختن آن را نسبت به اکثر موارد موجود در این فهرست کمی دشوارتر ساخته است. بسیاری از گیتاریست‌های مبتدی، نواختن آکورد F را دشوارتر از سایر آکوردهای متداول می‌دانند.

نسخه‌ای که ما از آکورد F به شما می‌آموزیم، نسخه‌ای ساده‌سازی‌شده از این آکورد است که در آن، نیازی به گرفتن فرت در تمامی شش سیم گیتار نخواهد بود.

همانطور که گفته شد، ریتم در این قطعه سرعت بالایی دارد و با یک اثر با تمپوی بالا روبرو هستیم؛ پس بهتر است که در نخست، نواختن این آهنگ را با سرعتی پایین شروع کنید و رفته‌رفته، با افزایش تسلط خود بر روی آن، سرعت خود را افزایش دهید. در هر میزان از Save Tonight، دو تغییر آکورد وجود دارد و به همین دلیل، می‌توانید هر میزان آن را به دو بخش و آکورد تقسیم کنید. همچنین توجه کنید که ریتم موسیقی در نیمه دوم هر میزان، کمی نسبت به نیمه اول آن تغییر می‌کند.

بسیاری از بخش‌های Save Tonight باید با ضربات رو به پایین پیک به سیم‌ها نواخته شوند. این امر باعث می‌شود که حس پُرانرژی آهنگ به‌خوبی توسط شما نیز به نمایش گذاشته شود و همچنین، می‌تواند تمرین بسیار خوبی برای توان فیزیکی شما در نوازندگی نیز باشد.

۴- Tom Petty – Free Fallin

آکورد‌های مورد استفاده در نواختن این اثر: D ،G و A

برای نواختن این آهنگ باید بر روی فرت سوم گیتار خود، یک کاپو قرار دهید. ‘Free Fallin از Tom Petty، از تنها سه آکورد تشکیل شده است که هر یک نیز فاصله زمانی بسیاری با یکدیگر دارند. این ویژگی باعث می‌شود که برای تغییر آکورد در نواختن این قطعه، زمانی بسیار داشته باشید و به همین دلیل حتی اگر نوازنده‌ای مبتدی هستید نیز می‌توانید این اثر را به‌آسانی بنوازید.

نواختن این قطعه را با یک استرام در ضرب اول آهنگ در آکورد D شروع کنید و سپس در “و” ضرب دوم، به سراغ آکورد G بروید.

میزان دوم این اثر با یک تغییر آکورد سریع در ضرب ۱ و “و” از آکورد G به D همراه است و سپس، در ضرب “و” دوم آن نیز باید آکورد A را نواخت.

Free Fallin از آغاز تا پایان خود طبق روال ذکرشده ادامه می‌یابد؛ اما شما می‌توانید برای پویا ساختن این اثر و افزودن جذابیت به اجرای خود، شدت نوازندگی‌تان را در طول قطعه تغییر دهید و یا تکنیک‌های استرامینگ متفاوتی را در بخش‌های کورس آن به کار گیرید.

۵- Jimi Hendrix – Hey Joe

آکورد‌های مورد استفاده در نواختن این اثر: C ،G ،D ،A و E

هر گیتاریست باید نواختن حداقل یکی از آثار جیمی هندریکس (Jimi Hendrix) را بیاموزد. در واقع، یادگیری نواختن آثار هندریکس، یک قانون نانوشته برای تبدیل شدن به یک گیتاریست حقیقی است!

هندریکس در طی دوران فعالیت کوتاه اما شگفت‌انگیز خود، همواره به نوازندگی پیچیده و ملودیک ریتم‌های آثار خود مشهور بود که شکلی منحصربه‌فرد و بسیار جذاب داشت. Hey Joe نیز از این قاعده مستثنی نیست و شامل ملودی‌هایی پیچیده، ریتمیک و بسیار جذاب است. اما برای اینکه نواختن این قطعه را برای نوازندگان مبتدی تسهیل کنیم، بخش‌هایی از آن را ساده‌سازی کرده‌ایم. هر میزان از این اثر، از دو آکورد تشکیل شده است که هر یک نیز در نت‌های سیاه (یک نت در هر ضرب) نواخته می‌شوند.

هر آکورد در Hey Joe در دو ضرب تقسیم شده است؛ به این ترتیب که در ضرب اول، باید نت پایه آکورد را بنوازید و در ضرب دوم نیز به سراغ نواختن آکورد کامل بروید.

در نواختن آکورد E، این ترتیب کمی متفاوت است؛ بدین صورت که میزان‌های آکورد E با همین ریتم شروع می‌شوند، اما در پایان آنها، یک ریف تک‌نت کوتاه نواخته می‌شود.

در نسخه اصلی Hey Joe، جیمی یک الگوی walking متفاوت را در ثانیه‌های پایانی قطعه اجرا می‌کند که اجرای آن، می‌تواند برای نوازندگان مبتدی کمی دشوار باشد. اما توالی آکوردی پایه این اثر، در این بخش نیز قابل نواختن است؛ زیرا این الگو نیز نت‌هایی بر پایه همین آکوردها دارد. پس شما می‌توانید این قطعه را از آغاز تا پایان، با همین توالی آکوردی بنوازید.

۶- Fleetwood Mac – Dreams

آکورد‌های مورد استفاده در نواختن این اثر: F و G

Dreams از فلیت‌وود مک (Fleetwood Mac)، یک آهنگ عالی برای نوازندگی و خوانندگی گروهی است؛ اما ساختار ساده این اثر، نواختن آن را نیز بسیار آسان ساخته است.

برای نواختن Dreams، تنها نیاز است که نواختن دو آکورد F و G و چرخش میان آنها را بیاموزید. شما می‌توانید برای نواختن آکورد سل ماژور (G) در این اثر، با حفظ الگوی آکورد F، تنها دو فرت در گیتار خود به بالا بروید. این حالت، روشی بسیار ساده برای نواختن آکورد G است که در نوازندگی Dreams نیز بسیار مفید واقع خواهد شد. این پوزیشن به شما این امکان را می‌دهد که هنگام نواختن قطعه، برای تغییر آکورد از F به G، نیازی به تغییر موقعیت انگشتان خود و نواختن شکل مشهور دست باز آکورد G و سپس بازگشت به آکورد F نداشته باشید. بنابراین، شما می‌توانید با تنها یک شکل آکورد و حرکت انگشتان خود در میان دو مجموعه از فرت‌های گیتار خود، کل این قطعه موسیقی را بنوازید.

ریتم Dreams در کل بسیار ساده است؛ اما در انتهای هر میزان آن، یک تغییر آکورد سریع وجود دارد که یادگیری آن برای گیتاریست‌های مبتدی نیازمند صرف کمی زمان خواهد بود. برای نواختن این اثر، باید در ضرب اول هر میزان آن یک بار به سیم‌ها ضربه بزنید و سپس در ضرب “و” و ۳ نیز بار دیگر پیک خود را به سیم‌ها بکشید. ضربه بعد به سیم‌ها باید در ضرب “و” چهارم میزان وارد شود و پس از آن نیز آکورد را برای ضرب اول میزان بعد تغییر دهید. پیشنهاد می‌کنیم تمرین این اثر را اول با سرعتی کم شروع کنید و هنگام نواختن آن نیز بر روی دقت نوازندگی خود تمرکز کنید.

۷- The White Stripes – Hotel Yorba

آکورد‌های مورد استفاده در نواختن این اثر: G ،C و D

Hotel Yorba از گروه موسیقی The White Stripes، قطعه‌ای کوتاه است که تنها کمی بیش دو دقیقه طول دارد؛ اما این اثر با سرعت و انرژی بالای خود، نوازندگی بسیار جذابی را برای شما رقم خواهد زد. Hotel Yorba بر پایه یک توالی آکوردی ساده، متشکل از تنها سه آکورد C ،G و D ساخته شده است و در کل طول خود نیز از همین توالی هشت میزانی پیروی می‌کند.

ریتم Hotel Yorba یک ریتم بسیار مستقیم و ساده است که از یک استرام در ضرب‌های ۱ و ۲ و دو استرام در ضرب‌های ۳ و ۴ تشکیل شده است. اما اگر به نوازندگی شخص جک وایت (Jack White) در نسخه آلبومی این اثر گوش دهید، متوجه خواهید شد که می‌توان ریتم آن را به شکلی شناور و پُرشور نیز نواخت.

بنابراین، اگر سعی در نواختن Hotel Yorba دارید و موفق نمی‌شوید که آکورد‌های آن را دقیقاً سر هر ضرب بنوازید، نگران نباشید؛ زیرا همین امر نیز به نوازندگی شما در این قطعه زیبایی می‌بخشد.

در بحث زمان‌بندی این قطعه نیز همین قاعده صدق می‌کند. بهتر است که ریتم در نواختن Hotel Yorba کمی تاب‌خورنده و شناور باشد؛ پس بر روی نواختن هر بخش در سر هر ضرب تمرکز نکنید و سعی کنید آنها را کمی پیش و پس از ضرب‌ها بنوازید تا ماهیت نوازندگی شما به حس‌وحال جذاب نسخه آلبومی این قطعه نزدیک شود.

۸- ?Four Non Blondes – What’s Up

آکورد‌های مورد استفاده در نواختن این اثر: G ،Am و C

نخست اینکه برای نواختن این قطعه، باید بر روی فرت دوم گیتار خود یک کاپو قرار دهید.

What’s Up از گروه موسیقی Four Non Blondes، آهنگی شاد و جذاب است که بر پایه یک لوپ چهار میزانی، متشکل از سه آکورد ساده سل ماژور (G)، لا مینور (Am) و دو ماژور (C) ساخته شده است. اما برخلاف این آکوردهای ساده، ریتم این اثر بسیار متفاوت است و همین امر نیز نواختن آن را به چالشی جذاب برای گیتاریست‌های مبتدی تبدیل می‌کند.

ریتم What’s Up کمی شلوغ به گوش می‌رسد و به‌واقع نیز همینطور است؛ اما با چند قانون ساده، می‌توان نواختن این ریتم متفاوت و پیچیده را تسهیل کرد و همچنین جذابیتی دوچندان نیز به نوازندگی آن بخشید.

سه ضرب اول در این قطعه، از یک نت چنگ در هر ضرب اصلی و دو نت دولاچنگ در ضرب “و” آن تشکیل شده است. در واقع، در هر ضرب این اثر باید سیم‌های گیتار خود را سه بار با استفاده از تکنیک استرام به صدا در آورید. اما این قاعده تنها در هر سه ضرب اول هر میزان این اثر صدق می‌کند.

در ضرب نهایی میزان، باید نه روی ضرب، بلکه کمی پس از آن به استرام بپردازید. در واقع، در این ضرب نیز سه استرام وجود دارد؛ اما همگی آنها باید پس از ضرب اصلی رخ دهند.

۹- Harry Styles – Watermelon Sugar

آکورد‌های مورد استفاده در نواختن این اثر: Dm ،Am ،C و G

Watermelon Sugar از هری استایلز (Harry Styles) تماماً با استفاده از آکوردهای باره‌دار نواخته شده است؛ اما انتخاب آکوردها در این اثر، باعث شده است که بتوان آن را با استفاده از آکوردهای دست باز عادی نیز نواخت. این امر بدین معناست که شما می‌توانید در پله‌های اولیه یادگیری نوازندگی گیتار نیز نواختن این قطعه موسیقی جذاب را بیاموزید و سپس با افزایش تجربه و مهارت خود، به سراغ یادگیری نسخه اصلی آن که با استفاده از آکورد‌های باره‌دار نواخته می‌شود، بروید.

ریتمی که Watermelon Sugar بر پایه آن ساخته شده است، رگه‌هایی بارز و واضح از موسیقی فانک (funk) را در خود دارد و توقف‌های مشهود و عمدی استایلز در آن، حال‌وهوای فانکی آن را دوچندان ساخته‌اند.

در دو ضرب اول هر میزان این قطعه، باید در هر ضرب، چهار نت دولاچنگ بنوازید. اما از ضرب سوم میزان، استرام در سر ضرب نواخته نمی‌شود و سه استرام در میان ضرب‌ها نواخته خواهد شد. این قاعده در ضرب چهارم میزان نیز صدق می‌کند.

شما می‌توانید برای اجرای این اثر، از تکنیک alternate picking یا پیک زدن بالا و پایین استفاده کنید و ضربه رو به پایین یا downpick که در سر ضرب سوم و چهارم هر میزان قرار می‌گیرد را ننوازید.

۱۰- Ed Sheeran – Shape of You

آکورد‌های مورد استفاده در نواختن این اثر: Am ،Dm ،F و G

Shape of You از اد شیرن (Ed Sheeran) نیز یکی دیگر از قطعات معرفی‌شده در این مطلب است که در اصل، تمامی آکوردهای آن از نوع باره‌دار هستند. اما اگر یک کاپو بر روی فرت چهارم گیتار خود قرار دهید، می‌توانید تمامی آکورد‌های این آهنگ را با استفاده از پوزیشن‌های ساده بنوازید.

ریتم Shape of You در نظر اول ساده به نظر می‌رسد؛ اما شمردن آن می‌تواند برای نوازندگان مبتدی که تجربه موسیقایی کمی دارند، کمی چالش‌برانگیز باشد.

هر میزان از Shape of You دو آکورد درون خود دارد و هر آکورد نیز در آن به‌سادگی، طولی معادل با دو ضرب هر میزان دارد. استرام اول قطعه باید در ضرب اول میزان نواخته شود و استرام‌های بعدی به‌ترتیب در “E” ضرب اول و “و” ضرب دوم میزان. همگی دیگر آکوردها نیز در این قطعه باید با ترتیبی مشابه نواخته شوند.

به دنبال اینکه شمردن اصولی ریتم در این قطعه می‌تواند کمی دشوار باشد، پیشنهاد می‌کنیم با گوش دادن به نسخه اصلی قطعه، ریتم آن را به شکل گوشی درک کنید و سعی کنید آن را در نوازندگی خود نیز پیاده کنید.

اولین قطعه‌ای که نواختن آن را به‌طور کامل با استفاده از گیتار خود آموختید چه بود؟ نام آهنگ و تجربه یادگیری نوازندگی آن را در بخش نظرات همین مطلب، با ما و مخاطبین گیتارایران در میان بگذارید.

منبع: MusicRadar
نویسنده: Leigh Fuge

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *