رد کردن

گیتار آکوستیک به چه میزان رطوبت نیاز دارد؟

باور کنید یا خیر، گیتار شما هنوز فکر می کند یک درخت است و دقیقاً مانند یک درخت دوست دارد در شرایط اقلیمی محیط زیست خود قرار داشته باشد. این یعنی چنانچه دما و رطوبت گیتارتان از “بازه استاندارد” خارج شود، باید انتظار هرگونه آسیب را داشته باشید.

در این مقاله بررسی می کنیم که بهترین دما، رطوبت و شرایط نگهداری گیتار آکوستیک چیست و همچنین متوجه خواهیم شد که رطوبت های بیشتر و کمتر از “محدوده استاندارد”، چه بر سر ساز می‌آورند.

گیتار های آکوستیک و سِمی هالو به دلیل چوب نازک تاپ و بدنه شان در مقابل رطوبت و دما بسیار آسیب پذیر هستند؛ اما در حالت کلی، هر نوع گیتاری اگر مدت زمان طولانی در معرض رطوبت و دمای نامناسب قرار گیرد، قطعاً آسیب خواهد دید. بهترین بازه دمایی برای نگهداری گیتار آکوستیک بین ۲۱ تا ۲۷ درجه سلسیوس است؛ همچنین “بازه استاندارد” برای میزان رطوبت گیتار آکوستیک بین ۴۵ الی ۵۵ درصد بوده و در بازه ۴۰ الی ۶۰ درصد سازتان آسیبی نخواهد دید (هرچند که صدای آن ممکن است تحت تاثیر قرار گیرد). خارج شدن شرایط محیطی گیتارتان از این بازه ها آن را در معرض آسیب قرار می دهد و هرچه از این اعداد دور می‌شوید، احتمال بروز فاجعه بیشتر می‌شود.

سنجش رطوبت گیتار آکوستیک توسط دستگاهی به نام ” Hygrometer” انجام می‌شود. اگر در شهری سکونت دارید که اقلیم خشک تری نسبت به این بازه دارد، باید به ساز رطوبت بدهید. این رطوبت دادن، توسط “Humidifier” انجام می‌پذیرد. همچنین اگر در مناطق مرطوب و شرجی زندگی می کنید باید از رطوبت گیر استفاده نمایید. در مقاله ای دیگر خواهیم دید که چگونه باید از Humidifier و رطوبت گیر استفاده نمود و چگونه می توانید گیتارتان را به اقلیم محل سکونتتان عادت دهید.

بهترین راه برای این که مطمئن باشید گیتارتان همیشه در بهترین میزان رطوبت و دمای ممکن قرار دارد این است که سازتان را همیشه در کِیس نگهداری کنید. تفاوتی نمی کند که از هارد کیس استفاده می‌کنید یا یک سافت کیس ارزان قیمت دارید. در هر حال کنترل رطوبت و دمای محیط کوچک داخل کیس، به مراتب آسان تر از کنترل شرایط کل اتاق خواهد بود.

 

فینگربوردهای تیره مثل “Rosewood”، “Ebony” و “Black Richlite” به مرور زمان رطوبت خود را از دست می‌دهند. این کاهش رطوبت، هم بر صدای گیتار تاثیر می‌گذارد و هم باعث می گردد تا چوب، حالت ارتجاعی خود را از دست داده و در مقابل فشاری که Truss Rod از زیر به آن وارد می کند، شکننده شود. پس علاوه بر کنترل رطوبت Body گیتار، برای حفظ رطوبت فینگربورد سازتان باید از روغن های Conditioner استفاده کنید. به این صورت که اگر در اقلیم خشک هستید سالی ۳ الی ۴ مرتبه، اگر در اقلیم معتدل زندگی می کنید سالی ۱ الی ۲ بار و در صورتی که در اقلیم شرجی سکونت دارید سالی ۱ بار از کاندیشنر استفاده نمایید. توجه داشته باشید که باید کاندیشنر را برای Bridge هم استفاده کنید.

 

 

و اما چه بر سر گیتارتان خواهد آمد، اگر شرایط فوق را برایش فراهم نکنید؟
در زیر چند مورد از آسیب های احتمالی در هر بازه رطوبتی، به تفکیک ذکر شده است. با یک نگاه کوچک می‌توانید متوجه شوید که آیا از سازتان خوب نگهداری کرده اید یا دوست خوبی برایش نبوده اید.

۱۰ الی ۲۶ درصد : بریج از تاپ جدا می شود. بین پین ها ترک عمیق به وجود می آید که می تواند موجب شکسته شدن بریج گردد. روی تمامی بدنه ترک ظاهر شده و فینیش ساز حالت مواج پیدا می کند. انتهای فرت ها تیز شده و اکشن تا جایی پایین می آید که نهایتا ساز غیر قابل استفاده می گردد.

۲۲ الی ۴۰ درصد: چوب تاپ ممکن است شروع به جدا شدن از بدنه کند. اکشن پایین آمده و گیتار از فرت ۱۳ به پایین شروع به Fret Buzz یا همان گِز دادن می کند. پشت و لبه های بریج شروه به بلند شدن از روی تاپ می نماید. فرت ها از دو طرف از فینگربورد بیرون زده و حس تیز بودن به دست نوازنده القا می‌کنند.

۴۵ الی ۵۵ درصد (بازه امن) : استفاده صحیح از Humidifier، رطوبت گیر، fingerboard Conditioner، Hygrometer و نگهداری گیتار در کیس، ساز را در این بازه نگه خواهد داشت.

۶۰ الی ۷۰ درصد: بدنه و فینگربورد دچار “گود شدگی” شده و اکشن ساز به صورت نامطلوبی بالا می آید. فرت ها تیز شده و در کناره ها و پشت ساز ترک های مویی پدیدار می گردد.

۷۰ الی ۸۵ درصد: Top و Back برآمده شده و اکشن چنان بالا می آید که نوازندگی دشوار می گردد.

۸۰ الی ۹۰ درصد: Top و Back به وضوح دارای برآمدگی شده، اکشن ساز بالا آمده و بادکردگی به مرور بیشتر می شود. در همین حال فرت ها هم شروع به اکسیداسیون یا زنگ زدگی می کنند.

۹۰ درصد به بالا : تمامی ساز متورم شده و اکشن به شدت بالا می آید و کیفیت صدا به وضوح افت می کند. Brace ها شروع به جدا شدن نموده و اتصالات چسب خورده از هم گسیخته می گردند. Bridge کنده شده و ساز شروع به کپک زدن می کند.

sweetwater
martin guitars
premierguitar
taylorguitars
گردآورنده:
امیر مهرپویا

2 thoughts on “گیتار آکوستیک به چه میزان رطوبت نیاز دارد؟

  1. فهام میگوید:

    سلام بر دوستان عزیز گیتارایران، در مورد میزان استفاده صحیح از هیومدیفایر در مناطق خشک مثل تهران ، برای سافت کیس و هارد کیس راهنمایی بفرمایید

  2. حسین میگوید:

    سلام ممنون از مطلبتون

    خواهشا در مورد تنظیم رطوبت در مناطق خشک مطلبی بذارین‌ و راهنمایی بفرمایین.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *