۸ روش برای ایجاد صدای آنالوگ در نرم‌افزارهای آهنگسازی دیجیتال

نرم‌افزارهای امروزی کمک می‌کنند موسیقی شما صدایی شبیه آهنگ‌های ضبط‌شده بر روی نوار داشته باشند.

در استودیوهای دیجیتال امروزی، مقدار کمی (یا مقدار زیادی) گرما و شخصیت آنالوگ، کمک شایانی به موسیقی می‌کند. در این مطلب، هشت راه برای بازآفرینی جادوی موسیقی‌های قدیمی با بهره‌گیری از پلاگین‌ها را برای شما گردآوری کرده‌ایم.

۱. منابع شما ارزشمند هستند

شبیه‌سازهای آنالوگ تراز اول، حجم پردازش زیادی را به پردازشگر کامپیوتر شما تحمیل می‌کنند؛ پس استفاده از یک زنجیره افکت شبیه‌ساز بر روی تک تک ترک‌ها ممکن است بیش ‌از حد توان پردازش سیستم شما باشد. خوشبختانه در نرم‌افزار آهنگسازی دیجیتال (DAW)، شما با محدودیت‌های دستگاه آنالوگ روبرو نخواهید شد؛ پس سعی کنید منابع پردازشگر خود را در جای مورد نیاز استفاده کنید. برای مثال می‌توانید برای پردازش درامز صرفاً از شبیه‌ساز نوار ریل، برای صدای خواننده صرفاً از شبیه‌ساز مدار میز میکس و برای بیس صرفاً از شبیه‌ساز سخت‌افزارهای قدیمی استفاده کنید.

Precious resources

۲. مراقب سطح سیگنال باشید

در نرم‌افزارهای جدید موسیقی، پردازش نقطه‌ای شناور ۳۲ بیتی، هِدروم کافی برای ولوم‌های به‌شدت بالا را فراهم می‌کند. برخلاف این امر، عملکرد دستگاه‌های آنالوگ به مراتب بیشتر به میزان صدا وابسته است. اگرچه این وابستگی در دستگاه‌های پخش مانند نوار و شبیه‌ساز نوار بارزتر است، اما شامل تمام انواع تجهیزات آنالوگ می‌شود. شبیه‌سازهای آنالوگ هم این خاصیت را شبیه‌سازی می‌کنند؛ پس با دقت سطح ولوم سیگنال مناسب هر نرم‌افزار را پیدا کنید.(۱)

Watch your levels

۳. کَلَک رمزگذارِ Dolby

در روزگارِ استفاده از نوار، رمزگذار (Encoder) و رمزگشای (Decoder) دالبی برای نویززدایی از سیگنال استفاده می‌شدند. یک کلک قدیمی این است که از مدار رمزگذار به‌عنوان تقویت‌کننده (Enhancer) استفاده کنیم. در آن دوران، کاربران مدارها را تغییر می‌دادند تا تنها دامنه فرکانسی بالا را مورد پردازش قرار دهند.

در عکس بالا، از نرم‌افزار شبیه‌ساز نوار Satin از شرکت u-he برای مدار Dolby نوع A استفاده کرده‌ایم و بخش شبیه‌ساز نوار نرم‌افزار غیرفعال است و پلاگین بر روی یک خروجی Aux قرار داده شده است. ما دو تنظیم پیش‌فرض دالبی نوع A داریم که یکی از آنها برای پردازش سیگنال‌های بالا تغییر یافته است. اگر به چنین پیش‌فرضی دسترسی ندارید، می‌توانید روی خروجی و قبل از پلاگین رمزگذار از یک فیلتر High-Pass استفاده کنید. استفاده کم از این پردازشگر بر روی تمام ترک‌های پروژه، فرکانس‌های موسوم به «هوا»(۲) را به صورتی دلنشین و ملایم به پروژه اضافه می‌کند.

۴. تقلید کنید تا به نتیجه برسید

بسیاری از پلاگین‌های شبیه‌ساز دستگاه‌های آنالوگ، خاصیت رنگ‌آمیزی و گرمای آنالوگ را شبیه‌سازی می‌کنند؛ اما پلاگین‌های معمولی هم می‌توانند برای به دست آوردن حس شکنندگی صدای آنالوگ مناسب باشند. مثلاً برای شبیه‌سازی صدای نوار از یک افکت دیلی (Delay) استفاده کنید و پارامتر Dry/Wet و یا Mix را بر روی ۱۰۰% و پارامتر Feedback را روی ۰ تنظیم کنید. یا یک افکت دیستورشن را بسیار خفیف استفاده کنید تا صدایی شبیه پری‌امپ آنالوگ ایجاد کند. حتی می‌توانید از یک Noise Generator و EQ برای شبیه‌سازی صدای نویز آنالوگ استفاده کنید.

۵. قوانین نوار را یاد بگیرید

مهندسین صدا اغلب ولوم ورودی نوار را بالا می‌برند تا از رنگ‌آمیزی صدای نوار استفاده کنند؛ مخصوصاً برای صداهای مقطع و شدید مثل کیک و اسنِر. همچنین از تنوع انواع نوار و سرعت‌های مختلف گردش نوار به نحو احسن استفاده می‌کنند که هر یک می‌تواند تغییر قابل ملاحظه‌ای در کیفیت صدا ایجاد کند. به‌طور خلاصه، قوانین کار با نوار را یاد بگیرید و سپس با امتحان کردن محدودیت‌های دستگاه نوار ریل، شکستن این قوانین و کاربرد شکستن هر قانون را بیاموزید.

۶. فراسوی آنالوگ

سازندگان پلاگین‌ها دوست دارند عرصه‌های جدید را آزمایش کنند و امکاناتی که در زمان‌های گذشته وجود نداشت یا اصلاً ممکن نبود را با تکنولوژی قدیمی ترکیب کنند. از ترکیب ساده Wet/Dry گرفته تا ویرایش‌های جزئی نموداری. اگرچه شبیه‌سازی عین به عین آنچه در دستگاه‌های آنالوگ اتفاق می‌افتاده جذاب است، اما فراتر بردن آن هم جذابیت خاص خود را دارد.

Beyond analogue

۷. گنج‌های فراموش‌شده

پلاگین‌های رایگان و ارزان‌قیمت فقط برای آنهایی نیستند که توانایی مالی خرید نرم‌افزارهای «بهتر» را ندارند.

به زبان ساده، در هر محدوده قیمتی، نرم‌افزارهای ارزشمندی وجود دارند و یک تهیه‌کننده باهوش، خود را از نعمت نرم‌افزارهای ارزان و رایگان محروم نمی‌کند. افزون بر قیمت، سادگی کار با پلاگین‌هایی مانند Lindell 6X-500 CM و AirWindows Channel 4 و Sonimus Satson CM به شما امکان می‌دهد که کمتر با تنظیمات پلاگین کلنجار بروید و وقت و انرژی خود را صرف خلاقیت در آهنگسازی کنید (۳).

۸. ترکیب‌های جدید را آزمایش کنید

یکی از امکانات عالی محیط‌های کار دیجیتال، قابلیت استفاده زنجیره‌ای از پردازشگرها و تغییر ترتیب قرارگیری آنها تنها با یک یا چند کلیک است. به‌عنوان مثال می‌توان از شبیه‌ساز نوار در وسط زنجیره افکت‌ها استفاده کرد یا پری‌امپ را به‌جای اول زنجیره پردازنده‌ها، در انتهای زنجیره قرار داد. به لطف این گستردگی امکانات، هیچ دلیل موجهی برای تکرار کردن مکررات وجود ندارد.

منبع: MusicRadar
مترجم: کیان ایرجی


(۱)اینکه نمایشگر VU چه سطحی از سیگنال (بر حسب dBFS) را معادل صفر (صفر فرضی VU) در نظر می‌گیرد، ممکن است رابطه یک به یکی با میزان ایجاد دیستورشن و رنگ‌آمیزی صوتی نرم‌افزار نداشته باشد؛ بنابراین ممکن است صدا از نظر نمایشگر VU و نمایشگر ولوم کانال در نرم‌افزار، زیر سطح دیستورشن باشد، ولی تأثیرات صوتی دیستورشن در آن اتفاق بیفتد. اینکه این تأثیرات چقدر مطلوب یا مضر باشند را باید با گوش کردن و اعمال سلیقه و مقایسه نرم‌افزارهای مشابه با یکدیگر مشخص کنید. (مترجم)

(۲)اصطلاحی برای توصیف فرکانس‌های دامنه ۱۰۰۰۰Hz و بالاتر. (مترجم)

(۳)با وجود استفاده از نسخه‌های «قفل شکسته» پلاگین‌ها در کشور ما، نکته فوق همچنان صادق است؛ زیرا نرم‌افزارهای گران‌قیمت و سنگین عمدتاً از پیچیدگی بالاتری برخوردارند و لذا حجم بیشتری را بر روی حافظه و ظرفیت بیشتری را بر روی پردازنده اشغال می‌کنند. یادگیری استفاده درست و مؤثر از پلاگین‌های استوک در نرم‌افزار آهنگسازی و پلاگین‌های رایگان، کمک شایانی به مدیریت حجم ذخیره و پردازش در رایانه استودیو می‌کند. (مترجم)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *