۵ بزنگاه برای کوک کردن گیتار که ممکن است از آن غافل شوید

فارغ از اینکه تا چه حد نوازنده ماهری هستید، کوک کردن صحیح گیتار یا بیس یکی از وظایف اساسی شماست.

خوشبختانه علاوه بر تیونرهای دیجیتال، اپلیکیشن‌هایی مثل Fender Tune نیز وجود دارند که دستیابی به کوک دلخواه را ممکن می‌سازند.

روشن است که پیش از آغاز کلاس گیتار و یا بلافاصله بعد از تعویض سیم‌ها باید گیتار را کوک کرد؛ اما مواقعی هم وجود دارند که متوجه نیستیم باید گیتارمان را کوک کنیم. از آن جمله می‌توان به پنج موقعیت‌ زیر اشاره کرد:

هنگامی که گیتار به زمین می‌افتد

بعضی از روزها اتفاقات کلافه‌کننده‌ای رخ می‌دهد. مثلاً استرتوکستر خود را از کمد بیرون آورده‌اید و به دقت کوک کرده‌اید و فقط برای چند دقیقه آن را بر روی پایه گیتار قرار می‌دهید؛ اما متأسفانه یک حیوان خانگی بازیگوش، یک باد ناگهانی و یا قوانین جاذبه تصمیم به دخالت می‌گیرند و ساز محبوب شما به زمین می‌افتد.

در چنین شرایطی با اینکه شما به‌تازگی ساز خود را کوک کرده‌اید، باید دوباره این کار را انجام دهید. به زمین افتادن می‌تواند سیم‌های ساز را از کوک خارج کند؛ پس گوشی همراه خود را بردارید و اپلیکیشن تیونر گیتار را باز کرده و دوباره گیتار را کوک کنید.

هنگام سفر

آیا برای ملاقات یک دوست عازم شهر دیگری هستید؟ اگر در این سفر، به‌منظور شرکت در جَمینگ سِشِن، گیتار خود را به همراه دارید، فارغ از اینکه تا چه حد در نگهداری ساز خود کوشا هستید، باید هنگام رسیدن به مقصد و بازگشت به خانه، گیتار را مجدداً کوک کنید.

تغییر رطوبت می‌تواند بر کوک ساز تأثیر بگذارد و لازم نیست حتماً این تغییر بسیار شدید باشد. گذاشتن ساز در صندوق عقب ماشین در یک روز گرم تابستانی و سپس بردن ساز به داخل یک سالن مجهز به تهویه هوا هم می‌توانند باعث ناکوک شدن ساز شود.

معمولاً رطوبت بالا منجر به بالا رفتن و رطوبت پایین باعث پایین آمدن کوک گیتار خواهد شد.

هنگام استفاده از کاپو

کاپو می‌تواند از دو طریق بر روی کوک ساز تأثیر بگذارد. اول اینکه در زمان متصل کردن آن به دسته، سیم‌ها را به سمت صفحه انگشت‌گذاری می‌کشد و دوم اینکه در هنگام بستن و باز کردن آن، کمی سیم‌ها را جابجا می‌کند.

برای به حداقل رساندن حرکت سیم‌ها، همیشه سعی کنید هنگام جابجا کردن کاپو بر روی صفحه انگشت‌گذاری، آن را از دسته باز کنید. اما مطمئن‌ترین راه این است که ساز را یک بار قبل از بستن کاپو و یک بار بعد از بستن آن کوک کنید.

البته هنگام باز کردن مجدد کاپو از دسته گیتار هم باید ساز را کوک کنید که حتماً به این موضوع واقف هستید.

هنگام بِندهای شدید

زمانی که ماهر شده‌اید و سولوهای پر از بِند اریک کلپتن را می‌نوازید و یا حتی وقتی بر روی تکنیک‌های ساده بند کردن کار می‌کنید، احتمال زیادی وجود دارد که گیتارتان به‌‌راحتی از کوک خارج شود.

هنگامی که سیم را بر روی صفحه انگشت‌گذاری می‌کشید، فشار سیم در پشت نات افزایش می‌یابد؛ اما پس از رها کردن سیم، تمام این فشار تخلیه نشده و ممکن است کوک سیم کمی بم‌تر شده باشد. همچنین بند کردن سیم در قسمت پشت نات می‌تواند باعث عکس این مسئله شده و کوک را کمی زیرتر کند.

شکی نیست که اجرای ویبراتوهای شدید لذت‌بخش است؛ اما کشیدن افراطی سیم‌ها بدان معناست که باید مجدداً ساز خود را کوک کنید.

هنگامی که ساز به‌صورت مداوم نواخته نمی‌شود

حتی هنگامی که گیتار خود را پس از تمرین با دقت کوک کرده‌اید و در کیس قرار داده‌اید، صرفاً به کمی زمان نیاز است تا ساز از کوک خارج شود.

در هر صورت گوشی‌های کوک گیتار و بیس دستگاه‌های مکانیکی هستند و کشش سیم‌ها طی مرور زمان ممکن است آنها را کمی بچرخاند. هر چقدر فاصله بین جلسات تمرین یا اجرای شما بیشتر باشد، احتمال خارج شدن ساز از کوک نیز بیشتر خواهد بود.

نهایتاً به‌عنوان یک قاعده کلی، باید ساز خود را هر بار پیش از نواختن کوک کنید. فارغ از اینکه گوش‌های شما تا چه اندازه آموزش‌دیده باشند، استفاده از تیونر می‌تواند کمک شایانی به صدادهی ساز شما کند.

منبع: وب‌سایت فندر
نویسنده: Mike Duffy
مترجم: کیان ایرجی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *