۵ نکته‌ی مهم در مورد کیس گیتار

کیس گیتار

کیس در اصل وسیله‌ای برای حفظ و نگهداری گیتار است. این وسیله، از ساز در برابر خراشیدگی و ضربه محافظت می‌کند؛ اما در صورت استفاده‌ی نادرست، خود کیس می‌تواند به گیتار آسیب بزند.

در این مقاله، ۵ نکته‌ی مهم درباره نگهداری گیتار در کیس را با شما در میان می‌گذارم. من عاشق گیتار هستم و معتقدم همه‌ی عشاق گیتار باید به سلامت ساز خود و دیگر نوازندگان اهمیت دهند.

۱. کیس را به دیوار تکیه ندهید

هرگز کیس گیتار را به دیوار تکیه ندهید؛ زیرا اگر زمین لیز و لغزنده باشد، ممکن است گیتار و کیس با شدت زیادی به زمین برخورد کنند. شاید فکر کنید که چون ساز درون کیس قرار دارد، آسیبی به آن وارد نخواهد شد؛ اما در اثر شدت ضربه ممکن است در قسمت هداستاک (سردسته) ترک ایجاد شود.

بدتر اینکه احتمال دارد گیتار با صورت به زمین بیفتد. در این حالت، ممکن است ترک و شکستگی در قسمت پشت دسته و هداستاک ایجاد شود.

صرفاً به خاطر اینکه گیتار درون کیس قرار دارد، نباید فکر کنید که از تمام آسیب‌دیدگی‌ها در امان است. پس به نحوه و محل قرارگیری آن توجه کنید.

۲. کیس قدرت ماوراءالطبیعی ندارد

اگرچه کیس از گیتار شما محافظت می‌کند، اما لزوماً توان مراقبت از آن در برابر عوامل محیطی را ندارد. به‌عنوان مثال ممکن است پس از اجرا ساز خود را درون کیس قرار دهید و آن را بر روی صندلی عقب ماشین بگذارید و سپس برای خرید یا انجام کاری ماشین را پارک کرده و گیتار را درون ماشین جا بگذارید. در تابستان، دمای هوای داخل ماشین ممکن است تا حد غیرقابل تحملی بالا برود و یا در زمستان، دما بیش از حد پایین بیاید. کیس توانایی مراقبت از گیتار در برابر گرما، سرما و سایر عوامل محیطی را ندارد.

البته بدنه‌ی کیس یک لایه عایق ایجاد می‌کند؛ اما این لایه نمی‌تواند به‌طور کامل جلوی نفوذ گرما و سرما را بگیرد. صرف اینکه گیتار درون کیس قرار دارد، نباید این تصور را ایجاد کند که یک سپر غیرقابل نفوذ آن را احاطه کرده است. ممکن است ساز شما بیش از حد گرم یا سرد شود که هر دوی اینها برای رنگ و سخت‌افزار آن مضر هستند.

۳. قفل کیس را باز نگذارید

توصیه‌ی سوم من این است که هرگز قفل کیس را باز نگذارید. حتی اگر گیتار خود را برای مدت کوتاهی در کیس می‌گذارید، باز هم حتماً قفل آن را ببندید. علت آن است که شاید پس از گذاشتن گیتار در کیس، فراموش کنید که قفل‌ها باز هستند و در هنگام برداشتن کیس، ساز بیرون افتاده و آسیب‌های جبران‌ناپذیری ببیند.

اگر یک کیس‌ قدیمی از برندهایی چون گیبسون، استلا و هارمونی دارید، حتماً آن را طوری به دست بگیرید که درِ کیس رو به بدن شما باشد؛ زیرا بسیاری از این مدل‌های قدیمی قفل‌های ضعیفی دارند و گاه این قفل‌ها به خوبی عمل نکرده و در کیس ناگهان باز می‌شود. اگر در کیس رو به بدن شما باشد، پای شما مانع باز شدن در و بیرون افتادن ساز می‌شود.

پس همیشه به یاد داشته باشید که قفل‌های کیس را بسته و گیتار را به شیوه‌ی مطمئن حمل کنید.

۴. کیس را در معرض نور خورشید قرار ندهید

هرگز کیس گیتار را در معرض نور خورشید قرار ندهید. شاید با خود فکر کنید که این نکته، تکرار نکته‌ی دوم است؛ اما منظورم این است که کیس خالی را نیز در برابر تابش خورشید قرار ندهید.

بیشتر کیس‌های گیتار، رنگ تیره‌ای دارند. هنگام تابش خورشید بر سطح کیس، گرمای زیادی در خارج و داخل آن ایجاد می‌شود. شاید دمای هوا بیش از ۲۰ درجه نباشد، اما اگر کیس تیره‌رنگ باشد، ممکن است به خاطر جذب اشعه‌ی خورشید، دمای درون آن بسیار بالاتر از دمای هوا باشد و مثلاً به بالاتر از ۳۵ درجه برسد. هنگامی که گیتار را درون محفظه‌‌ی داغ‌شده‌ی کیس قرار دهید، تفاوت ناگهانی دمای محیط خارجی و داخلی ممکن است باعث ترک‌خوردگی رنگ ساز و یا بروز اشکالات دیگر شود.

۵. کیس محل مناسبی برای تعویض سیم گیتار نیست

مهمترین نکته‌ای که درباره کیس می‌توانم به آن اشاره کنم، این است که نباید سیم ساز را درون کیس عوض کرد. بارها دیده‌ام که نوازنده‌ها درِ کیس را باز گذاشته و از در محفظه‌ی داخل کیس که معمولاً زیر قسمت سردسته قرار می‌گیرد، به‌عنوان تکیه‌گاهی برای بالا نگه داشتن ساز استفاده کرده و اقدام به تعویض سیم‌ها می‌کنند.

این روش شاید به نظر کارا بیاید؛ اما اگر کسی یا چیزی به در کیس برخورد کند، در به سرعت به روی گیتار بسته می‌شود. در چنین حالتی، بخشی از قفل کیس ممکن است به تاپ گیتار برخورد کنند و به رنگ آن آسیب جدی بزند. به این اتفاق، «گازگرفتگی کیس» می‌گویند. گازگرفتگی کیس درست مثل این است که با دست خود میخی را به تاپ گیتار بکوبید.

مجدداً تکرار می‌کنم که هرگز سیم‌ گیتار را درون کیس عوض نکنید. اگر محل مناسب دیگری برای تعویض سیم ندارید، بهتر است ساز را از کیس خارج کرده و آن را بر روی در کیس قرار دهید. تعویض سیم بر روی کیس بسیار آسان‌تر است و خطر گازگرفتگی را نیز از بین می‌برد. البته برای پیشگیری از گازگرفتگی، باید در زمان خارج کردن گیتار از کیس نیز احتیاط به خرج دهید. هنگام خارج کردن ساز بهتر است با یک دست در کیس را نگه داشته و با دست دیگر گیتار را بردارید تا از بسته شدن ناگهانی در، جلوگیری به عمل آید.

منبع: Acoustic Life
نویسنده: Tony Polecastro
مترجم: کیان ایرجی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *