سه نکته‌ی کاربردی برای ضبط صدای گیتار بیس

در هنگام ضبط صدای گیتار بیس، هدف نهایی ما دست‌یابی به صدای مناسب برای هر قطعه است. انتخاب بیس سالید بادی یا هالوبادی، پیکاپ اکتیو یا پَسیو، سیم roundwound(1) یا flatwound(2) و …، همه‌ و همه به قطعه‌ای که قرار است صدای بیس را برای آن ضبط کنید، بستگی دارد. از طرف دیگر می‌توان گفت که با انتخاب ساز مناسب، نیمی از کار را انجام داده‌اید.

اطمینان حاصل کنید که سازتان در وضعیت ایده‌آل است

قبل از اینکه به استودیو بروید، اطمینان حاصل کنید که سازتان در بهترین وضعیت ممکن است؛ اکشن ساز مناسب است، خروجی پیکاپ‌ها با هم برابر است و سیم‌ها صدای خوبی ارائه می‌کنند (سیم‌های roundwound وقتی نو هستند، صدای بهتری تولید می‌کنند و سیم‌های flatwound معمولاً بعد از چند ماه یا چند سال استفاده، بهتر می‌شوند).

مطمئن شوید که سازتان به درستی و با دقت بالا کوک شده باشد، اینتونیشن (intonation) ساز مناسب باشد و همیشه از کابل‌های باکیفیت استفاده کنید.

دایرکت ضبط کنیم یا صدای آمپلی‌فایر را توسط میکروفون رکورد کنیم؟

طی سی-چهل سال گذشته، در بیشتر قطعات موسیقی‌، صدای بیس با استفاده از دایرکت‌ باکس (DI box) ضبط شده است. از این ‌رو امروزه این تکنیک به یک استاندارد تبدیل شده است. از جمله دایرکت ‌باکس‌های باکیفیت می‌توان به Radial J48 ،Radial JDI ،Rupert Neve Designs RNDI ،Avalon U5 و A Designs REDDI اشاره کرد.

با این حال هنوز در برخی از سبک‌های موسیقی، صدای بیس از طریق میکروفون‌گذاری در مقابل آمپلی‌فایر ضبط می‌شود. درست است که رویه مرسوم، استفاده از یک DI box است، ولی دلیلی وجود ندارد که شما نتوانید یک میکروفون را در مقابل آمپلی‌فایر خود قرار دهید و به‌صورت همزمان از هر دو صدای دایرکت و آمپلی‌فایر استفاده کنید. اگر می‌خواهید از این تکنیک استفاده کنید، بهتر است که صدای دایرکت ‌باکس و آمپلی‌فایر را در دو ترک مجزا ضبط کنید. در این صورت می‌توانید به میزان دلخواه، دو صدا را با یکدیگر تلفیق کنید و یا تنها از یکی از آنها استفاده کنید. انتخاب میکروفون مناسب با پاسخ‌دهی عالی در فرکانس‌های بیس، بهره‌گیری از کابل‌های باکیفیت و انتخاب پُلاریتی درست بین دایرکت‌ باکس و آمپلی‌فایر، از نکات کلیدی برای دستیابی به صدای مطلوب است.


         Bass amp

در استفاده از کامپرسور زیاده‌روی نکنید

وقتی صحبت از استفاده از کامپرسور می‌شود، توصیه ما به شما این است که در استفاده از آن زیاده‌روی نکنید؛ زیرا اگر در هنگام ضبطِ صدای بیس، صدای ساز را بیش‌ازاندازه کامپرس کرده باشید، آنکامپرس کردن آن در هنگام میکس کار بسیار دشواری خواهد بود. برای شروع، تنظیمات کامپرسور را روی ۴:۱ یا حتی کمتر قرار دهید و پارامتر attack time را روی مقدار کم تنظیم کنید. از جمله کامپرسور‌های باکیفیت می‌توان به Golden Age Project Comp-3A و Comp-3A Jr، یونیورسال آدیو LA02A که یک مدل لامپی کلاسیک است و Warm Audio WA-2A که دارای قیمتی مقرون‌به‌صرفه است، اشاره کرد.


         Classic Leveling Amplifier

منبع: Sweetwater
مترجم: پویا ستوده


(۱)در سیم‌های roundwound که برای اکثر ما آشناترین نوع سیم است، رشته سیم پیچیده‌شده به دور هسته به شکل مفتول است و دارای سطح مقطع گرد است. این کار به سیم‌های گیتار بافتی زبر می‌بخشد.

(۲)در سیم‌های flatwound، رشته سیم پیچیده‌شده به دور هسته دارای سطحی تخت است که باعث ایجاد بافتی صاف و صیقلی می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *