با این ۲۰ راهنمایی، ذوق و شوق تولید موسیقی را در خود زنده نگه دارید

تجهیزات استودیو

هر کسی که مدتی به تولید موسیقی پرداخته باشد، می‌داند که برخی اوقات، حفظ شوق و انرژی لازم برای ادامه کار بسیار دشوار است. بی‌شک در چنین مواقعی، قدرت اراده شما یک مؤلفه اساسی است؛ اما اطمینان از اینکه روش کار شما بهینه باشد و تمام عوامل مزاحم و مخرب حذف شده باشند نیز بسیار مهم است و مرز بین ساخته شدن یا نشدن آثار شما خواهد بود.

همه ما از آهنگ‌های نیمه‌تمامی که در انتظار تبدیل شدن به آثار جاودانه موسیقی هستند خسته شده‌ایم. وقت آن رسیده که ذوق و شوق کار کردن را در خود بیدار کرده و با استفاده از این راهنمایی‌ها، روش کار خود را بهینه کنیم. پس بیاید بدون اتلاف وقت برویم به سراغ تمام کردن کارهای ناتمام.

نظم و ترتیب صداها

۱. تمام سمپل‌ها و پریسِت‌ها را در یک جای مشخص نگهداری کنید. گاهی در زمان کار بر روی یک پروژه، تنها چیزی که کم دارید یک سمپل خوش‌صدا است. در چنین مواقعی باید بتوانید هر چه سریع‌تر چندین صدا را شنیده، مقایسه کرده و یکی را انتخاب کنید. پس تمام صداها را در یک جای مشخص قرار دهید و بنا بر نوع صدا، آنها را دسته‌بندی کنید.

۲. از برچسب‌های براوزر (browser) نرم‌افزار آهنگسازی خود استفاده کنید. اگر با نرم‌افزاری کار می‌کنید که لوپ‌ها و سمپل‌ها را با برچسب‌های مشخص از هم جدا می‌کند (مانند لاجیک و Massive)، حتماً از این برچسب‌ها بهره بگیرید تا صداها را به‌سرعت از یکدیگر تفکیک کنید.

۳. چندین نسخه از پروژه‌های نرم‌افزار آهنگسازی خود را ذخیره کنید. اگر DAW مورد استفاده شما دارای گزینه ذخیره‌سازی خودکار است که چندین نسخه از هر پروژه را ثبت می‌کند، به‌جای ذخیره کردن پیاپی بر روی یک نسخه، از این امکان استفاده کنید. شاید مرز بین یک اشتباه غیرقابل جبران و ساختن معروف‌ترین آهنگ دنیا، همین یک گزینه باشد. امکان دسترسی و مقایسه مراحل تکمیل یک پروژه، بسیار ارزشمند است. شخصاً ترجیح می‌دهم هر یک از نسخه‌ها را با نام‌گذاری دقیق مشخص کنم تا مقایسه آنها آسان‌تر باشد؛ مثلاً: «آهنگ شماره ۲۷ ب – با کیکِ حجیم‌تر»

۴. از کپی و پِیست نترسید. این حرف را درباره مراحل دیگر تولید موسیقی نخواهم گفت؛ اما در ابتدای کار و جهت ثبت ایده در نرم‌افزار آهنگسازی، از کپی کردن فایل‌های میدی و آدیو در قسمت‌های بعدی آهنگ اجتناب نکنید. از این طریق شما می‌توانید به‌سرعت سیر تکامل آهنگ خود را بشنوید و بفهمید که چه تغییرات و تحولاتی در قسمت‌های بعدی آهنگ مورد نیاز هستند.

پیش‌فرض‌های نرم‌افزار آهنگسازی و سینتی‌سایزرها

۵. پروژه‌های پیش‌فرض ایجاد کنید. آیا همیشه سینتی‌سایزرهای ملودی، پدها و آرپژها را به یک باس جهت پردازش خروجی می‌فرستید؟ اگر پاسخ شما مثبت است، پس یک پروژه پیش‌فرض در نرم‌افزار آهنگسازی خود ایجاد کنید تا هر بار مجبور نباشید خروجی‌ها و ورودی‌های هر کانال را تعیین کنید.

۶. از چنل استریپ‌ها استفاده کنید. اگرچه یک زنجیره افکت واحد هرگز در تمام پروژه‌ها مفید نخواهد بود، اما امکان بارگذاری پلاگین‌های مفید با یک کلیک و تغییر آنها پس از بارگذاری، شما را به صدای مورد نظرتان نزدیک‌تر خواهد کرد.

۷. با یک پریسِت (preset) شروع کنید. هنگامی که ایده‌ای به ذهن شما خطور می‌کند، باید سریعاً آن را ثبت کنید تا از خاطر شما محو نشود. شروع کردن با یک پیش‌فرض سینتی‌سایزر صرفاً به منظور ثبت ایده‌ها، راهی سریع و مؤثر است. بعداً فرصت خواهید داشت که به پروژه برگردید و صداها را طبق سلیقه خود تغییر دهید.

فناوری موسیقی

۸. از نرم‌افزارهایی استفاده کنید که به شما امکان می‌دهند سمپل‌ها را به‌سرعت شنیده و بررسی کنید. هنگام انتخاب سمپل‌ها برای پروژه موسیقی، توانایی گوش دادن سریع به ده‌ها و صدها صدا بسیار مهم است. در کامپیوترهای اپل می‌توانید این کار را با استفاده از نرم‌افزار Finder انجام دهید؛ کافیست دکمه فاصله را فشار داده و با استفاده از جهت‌های کیبورد، سمپل‌ها را یکی بعد از دیگری بشنوید. در کامپیوترهای ویندوز می‌توانید این کار را از طریق نرم‌افزارهای Windows Media Player و iTunes انجام دهید.

۹. از میدی بهره ببرید. میدی ابزاری بسیار قدرتمند است؛ زیرا اجزای اساسی موسیقی را ذخیره می‌کند. اگر یک قطعه میدی در آهنگ شما به‌درستی اجرا شده باشد، برای تغییر صدای آن کافیست کلیپ میدی را در یک کانال دیگر کپی کرده و سپس یک سینتی‌سایزر جدید را بر روی آن قرار دهید.

۱۰. اگر میدی کنترلر دارید، حتماً از آن استفاده کنید. از نواختن قطعه‌ها گرفته تا برنامه‌ریزی تنظیمات خودکار به کمک اسلایدرها و پیچ‌ها، استفاده از میدی کنترلر به‌مراتب ساده‌تر و لذت‌بخش‌تر از کلیک کردن با ماوس است.

جزئیات تولید

۱۱. از چند نسخه سمپل برای دست‌یابی به صدایی ارگانیک‌تر استفاده کنید. به‌عنوان مثال، استفاده از چند نسخه از یک سمپل های-هت با مشخصات کوک‌، پوشش و فیلتر متفاوت، می‌تواند حسی ارگانیک به کانال درام اضافه کند. به‌جای تکرار یکنواخت یک صدا، از تغییرات جزئی در صدا استفاده کنید تا حسی انسانی‌تر به آن ببخشید.

۱۲. از کپی‌هایی با کوک‌های مختلف برای ایجاد صدایی پُرتر استفاده کنید. آیا صدای clap شما کمی کم‌جان و لاغر است؟ یک کپی از آن تهیه کنید، آن را یک اکتاو پایین بیاورید و سپس فرکانس‌های بم آن را حذف کنید تا با کیک تلاقی نکنند. همین روش می‌تواند برای مواقعی دیگر نیز مورد استفاده قرار گیرد؛ مثلاً برای براق‌تر کردن صدای اسنیر درام (این بار باید کوک کپی یک اکتاو یا بیشتر بالا برود)، اضافه کردن ضرب اولیه کیک و…

۱۳. از تحلیلگر طیف (spectrum analyser) بهره بگیرید. در تولید و یا حتی گوش کردن به موسیقی، گوش‌های شما همیشه باید قاضی نهایی باشند؛ اما تحلیلگر طیف فرکانسی می‌تواند ابزاری بسیار مؤثر برای درک شخصیت صوتی موسیقی باشد. مثلاً اگر می‌خواهید بدانید که باید کدام فرکانس‌های کیک را کاهش دهید تا فضا برای اسنیر شما بازتر شود، کافیست نگاهی به طیف فرکانسی آنها بیندازید. تأکید می‌کنم که از تحلیلگر طیف فرکانسی صرفاً به‌عنوان یک ابزار استفاده کنید، نه به‌عنوان مبنایی برای تصمیمات نهایی. مثلاً اگر می‌خواهید صدای clap را کمی سنگین‌تر کنید، می‌توانید به‌عنوان راهنما به طیف فرکانسی آن نگاهی بیندازید؛ اما نباید صرفاً به خاطر ظاهر طیف فرکانسی، صدای clap را سنگین‌تر کنید.

۱۴. اهمیت لایه‌بندی را فراموش نکنید. مانند نوشتن یک انشا، داشتن مطالب بیش از حد نیاز و سپس ویرایش و پالایش آنها به منظور دست‌یابی به یک محصول نهایی غنی و عمیق، امری مفید است. در ابتدای کار، اضافه کردن لایه‌های صوتی متعدد مثل صداهای پس‌زمینه، پدها، سولوهای سینتی‌سایزر دوبل‌شده، صدای محیط و…، برای شما یک قاب موسیقایی ایجاد می‌کند که با کاستن المان‌ها و پالایش آنها می‌توانید به صدایی غنی دست پیدا کنید.

۱۵. خروجی ریورب را در ابتدای پروژه تنظیم کنید. برخی اوقات صدای آهنگ آنقدر زیبا نیست که انگیزه کافی برای تمام کردن پروژه را در شما ایجاد کند. معمولاً در ابتدای کار، اضافه کردن کمی ریورب به المان‌هایی چون سینت‌ها، سنج‌ها، آواز و…، کمک می‌کند که با کمترین زحمت، عمق و درخشش مضاعفی به آهنگ اضافه شود. شاید همین زیبایی کمک کند که انگیزه خود را از دست ندهید.

راهنمایی‌های قدیمی

۱۶. همیشه کاغذ و قلم را دم دست بگذارید. شاید این روش کمی قدیمی باشد؛ اما داشتن یک دفترچه یادداشت و مداد که با آن بتوانید ایده‌های خود را به‌سرعت ثبت کنید، می‌تواند به‌طرزی باورنکردنی سودمند باشد.

۱۷. عوامل مزاحم را از محیط حذف کنید. این نکته نیز از بدیهیات است؛ اما تا زمانی که روبروی تلویزیون نشسته باشید، نمی‌توانید آهنگ خود را کامل کنید. به مکانی خلوت‌تر بروید و مشغول کار شوید.

اولویت‌ها و فلسفه تولید

۱۸. در ابتدای کار نگران اکولایزر و میکس نباشید. اکولایزر احتمالاً قدرتمندترین ابزار میکسی است که در اختیار داریم؛ اما به یاد داشته باشید که استفاده از آن باید به مرحله میکس موکول شود. البته اعمال کمی اکولایزر می‌تواند صداها را از همان ابتدای کار به‌درستی شکل دهد؛ اما در این مرحله بیش‌ازحد نگران تغییرات کوچک و دقیق نباشید.

۱۹. آهنگ‌های الهام‌بخش را در دسترس خود داشته باشید. این راهنمایی بیشتر مربوط به مرحله تولید است؛ یعنی بلافاصله پس از آنکه ایده‌های اولیه را ثبت کرده‌اید. هر گاه احساس کردید که نمی‌دانید باید چه چیزی را به آهنگ اضافه کنید، به آثار مورد علاقه خود گوش کنید و از آنها الهام بگیرید.

۲۰. کلّی‌نگر باشید. منظور این است که باید در کنار تک‌تک المان‌ها، کلیت آهنگ را هم در نظر داشت. مثلاً یک بازه فرکانسی را در نظر بگیرید و هنگامی که یک ساز جدید را به آهنگ اضافه می‌کنید، ببینید آیا ساز دیگری دارید که آن محدوده فرکانسی به‌خصوص را اشغال کرده باشد یا نه؟

منبع: ModeAudio
مترجم: کیان ایرجی

2 thoughts on “با این ۲۰ راهنمایی، ذوق و شوق تولید موسیقی را در خود زنده نگه دارید

    • پشتیبانی گیتارایران میگوید:

      وقت بخیر،
      از بابت اشتباه پیش‌آمده عذرخواهی می‌کنیم و از تذکر شما بسیار سپاسگزاریم. متن مقاله اصلاح شد.
      با سپاس مجدد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *