مقایسه اسپیکر مانیتورینگ KRK Rokit 5 G4 با Yamaha HS5

مقایسه اسپیکر مانیتورینگ KRK Rokit 5 G4 و Yamaha HS5

در گذشته و شاید تنها یک دهه قبل، اسپیکرهای مانیتورینگ ارزان‌قیمت از کیفیت چندان بالایی برخوردار نبودند و ‌نمی‌‌توانستند آنچه آهنگسازان برای ساخت و میکس دقیق موسیقی نیاز دارند را به آنها ارائه کنند: دقت و جزئیات صوتی و تصویرسازی دقیق (ایمیجینگ). یک پرودوسر و آهنگساز برای این که بتواند موسیقی خود را به‌شکلی دقیق و صحیح، میکس و تنظیم کند، نیازمند این است که آن را با تمامی جزئیات و به‌شکلی عاری از اغراق بشنود و این دسته از اسپیکرهای مانیتورینگ، نمی‌توانستند موسیقی را به این شکل بازتولید کنند. اما طی سالهای گذشته، فناوری طراحی اسپیکرهای مانیتورینگ به‌حدی پیشرفت کرده است که می‌توانید با پرداخت مبلغی بسیار کمتر از گذشته، صاحب یک جفت اسپیکر مانیتورینگ عالی با کیفیت صدایی استودیویی شوید.

در بازار امروز، به اعتقاد بسیاری از آهنگسازان و متخصصین، دو مدل خاص، یعنی Rokit 5 G4 از شرکت کی آر کی (KRK) و HS5 از شرکت یاماها (Yamaha)، برترین گزینه‌های مقرون‌به‌صرفه موجود هستند و می‌توانند با وجود قیمت پایین خود، عملکرد صوتی فوق‌العاده‌ای را به کاربران ارائه کنند. به عقیده ما، این اسپیکرها تقریباً ارزان‌ترین اسپیکرهای مانیتورینگ موجود در بازار هستند که می‌توانند تصویری صادقانه و حقیقی را از موسیقی در حال ساخت به شما ارائه کنند و به شما در میکس موسیقی کمک کنند.

با توجه به همین امر و قیمت بسیار نزدیک این دو محصول به یکدیگر، تصمیم گرفته‌ایم تا آنها را به‌شکلی دقیق و تخصصی با یکدیگر مقایسه کنیم تا شما بتوانید با دانش و اطلاعاتی بیشتر، یکی از آنها را برای استودیوی خود انتخاب کنید.

مشخصات کلی اسپیکرها

KRK Rokit 5 G4

  • نوع سیستم امپلیفایر: امپلیفایر مجزا برای هر درایور (یک امپ ۲۰ واتی برای توییتر و یک امپ ۳۵ واتی برای ووفر)
  • بازه پاسخ‌دهی فرکانسی: ۴۳ هرتز تا ۴۰ کیلوهرتز
  • مشخصات توییتر: یک اینچی با دیافراگم ساخته‌شده از آرامید شیشه
  • مشخصات ووفر: پنج اینچی با دیافراگم ساخته‌شده از مشتقات کولار (Kevlar)
  • اتصالات: ورودی‌های بالانس XLR و TRS
  • ابعاد (طول، عرض و عمق): ۲۸۵ در ۱۹۰ در ۲۴۱ میلی‌متر
  • وزن اسپیکر: ۴.۸۵ کیلوگرم

Yamaha HS5

  • نوع سیستم امپلیفایر: امپلیفایر مجزا برای هر درایور (یک امپ ۲۵ واتی برای توییتر و یک امپ ۴۵ واتی برای ووفر)
  • بازه پاسخ‌دهی فرکانسی: ۷۴ هرتز تا ۲۴ کیلوهرتز
  • مشخصات توییتر: یک اینچی با دیافراگم گنبدی
  • مشخصات ووفر: پنج اینچی
  • اتصالات: ورودی‌های بالانس XLR و TRS
  • ابعاد (طول، عرض و عمق): ۲۸۵ در ۱۷۰ در ۲۲۲ میلی‌متر
  • وزن اسپیکر: ۵.۳ کیلوگرم

نگاهی کلی به KRK Rokit 5 G4

همانطور که اسپیکرهای مانیتورینگ شرکت یاماها، سالهاست که به ووفرهای سفیدرنگ خود مشهور هستند، شرکت کی آر کی نیز سالهاست که محصولات خود در این دسته را به ووفرهایی به رنگ زرد تجهیز می‌کند و این رنگ ووفر، با محصولات این شرکت مترادف شده است. جدیدترین نسخه اسپیکرهای مانیتورینگ مقرون‌به‌صرفه KRK، یعنی Rokit 5 G4، ظاهری زیباتر از نسل‌های قبلی خود دارد و از این جهت، یک محصول ‌کاملاً مدرن به شمار می‌رود. اما این اسپیکر تنها ظاهری زیبا ندارد؛ بلکه کیفیت صدای بسیار بالای آن باعث شده است که به یکی از محبوب‌ترین اسپیکرهای مانیتورینگ در سراسر دنیا، در میان قشری وسیع از آهنگسازان تبدیل شود.

Rokit 5 G4 با نام کامل KRK Rokit RP5 G4، کوچکترین عضو نسل چهارم سری محصولات Rokit است. عدد پنج در نام این محصول، گویای اندازه ووفر آن است؛ به عبارت دیگر، این عضو از مجموعه اسپیکرهای راکیت، به یک ووفر پنج اینچی مجهز است که یک توییتر یک اینچی نیز در بالای آن قرار گرفته است.

مدل‌های دیگر این سری، یعنی Rokit 7 و Rokit 8 نیز طبق همین قاعده، به ووفرهایی با اندازه به‌ترتیب ۷ و ۸ اینچی و یک توییتر یک اینچی مشابه مجهز هستند. البته که این مدل‌ها، برای استفاده در استودیوهایی بزرگتر از استودیوهای خانگی طراحی شده‌اند و قرار نیست که در این مطلب به آنها بپردازیم.

در بخش جلویی بدنه اسپیکر مانیتورینگ KRK Rokit 5 G4 و در زیر ووفر آن، یک بیس پورت خودنمایی می‌کند که نوید بیس قدرتمند و عمیق آن را می‌دهد و به‌واقع، چنین اثری نیز در عملکرد اسپیکر داشته است. با نگاهی به پشت دستگاه نیز علاوه بر اتصالات آن، با یک صفحه نمایش کوچک و چند کنترل مربوط به آن مواجه می‌شویم که در واقع، DSP داخلی اسپیکر را در دسترس کاربر قرار می‌دهند و بهینه‌سازی عملکرد Rokit 5، بسته به مکانی که در آن قرار گرفته است را برای کاربر ممکن می‌سازند. چنین امکانی تقریباً در هیچ اسپیکر مانیتورینگ دیگری در محدوده قیمتی راکیت ۵ وجود ندارد و این محصول را به گزینه‌ای ارزنده تبدیل می‌کند که امکاناتی بیشتر از رقبای خود را در اختیار کاربران قرار می‌دهد.

نگاهی کلی به Yamaha HS5

از سوی دیگر، یاماها HS5 به ووفرهایی بسیار شبیه به ووفرهای سفیدرنگ به‌کاررفته در اسپیکر افسانه‌ای NS10 تجهیز شده است و حتی از فاصله دور نیز می‌توان تشخیص داد که با یک اسپیکر استودیویی از شرکت یاماها مواجهیم. اما در حالی که ظاهر و عملکرد HS5 آن را ‌کاملاً در دنیای اسپیکرهای حرفه‌ای قرار می‌دهند، اما اندازه و قیمت این محصول، آن را به یک اسپیکر رومیزی مقرون‌به‌صرفه تبدیل می‌کنند. در واقع، با توجه به این مشخصات، Yamaha HS5 یک اسپیکر خوش‌قیمت و جمع‌وجور است که می‌تواند صدا را با کیفیتی همانند اسپیکرهای مانیتورینگ گران‌قیمت و حرفه‌ای به کاربر خود ارائه کند و تصویری صادقانه و حقیقی را از موسیقی در اختیار او قرار دهد.

عدد ۵ در نام این اسپیکر نیز همانند Rokit 5، به اندازه ووفر آن اشاره دارد و این محصول نیز همانند راکیت، خویشاوندانی بزرگتر، با ووفرهای هفت و هشت اینچی دارد که برای استفاده در استودیوهای بزرگتر طراحی شده‌اند. اما در سری HS، اسپیکرهایی کوچکتر با ووفرهای چهار اینچی و حتی سه اینچی نیز وجود دارد که بیشتر برای استفاده به‌عنوان اسپیکرهای بوکشلف و یا در استودیوهای بسیار کوچک مناسب هستند.

یکی دیگر از ویژگی‌های قابل توجه در HS5، قدرت صوتی تحسین‌برانگیز آن است. این اسپیکر مانیتورینگ نسبت اندازه خود، از شدت و قدرت صدایی بسیار خوب برخوردار است و می‌توان با استفاده از کنترل‌های Room Control و High Trim، عملکرد صوتی آن را نیز تا حد زیادی بسته به شرایط آکوستیک اتاق، بهینه‌سازی کرد.

امکانات و قابلیت‌ها

در حالی که ممکن است این دو اسپیکر از لحاظ مشخصات فیزیکی و تا حدی فنی به یکدیگر نزدیک باشند، اما در زمینه امکانات و ماهیت صوتی، تفاوت‌هایی آشکار با یکدیگر دارند که در ادامه به آنها می‌پردازیم.

همانطور که گفته شد، Rokit 5 به یک ایکولایزر (EQ) بر پایه پردازنده سیگنال دیجیتال (DSP) مجهز است که می‌توانید با استفاده از آن، عملکرد و ماهیت صوتی اسپیکر را با دقتی بسیار بالا، بسته به شرایط آکوستیک اتاق و موقعیت قرارگیری اسپیکر، بهینه‌سازی کنید. همچنین درون این بخش از KRK Rokit 5 G4، تنظیماتی همچون ولوم، خاموش و روشن و میزان روشنایی صفحه نمایش نیز وجود دارد که کنترل آنها به لطف برخورداری از رابط کاربری دیجیتال، بسیار آسان است.

در بخش EQ راکیت ۵، یک ناب دیجیتال وجود دارد که شما می‌توانید با فشردن آن، به تمامی تنظیمات داخلی اسپیکر مانیتورینگ دسترسی داشته باشید، باندهای فرکانسی مختلف ایکولایزر داخلی آن را تنظیم کنید و یا یکی از ۲۵ پریست آماده داخلی ایکولایزر آن را بسته به شرایط آکوستیک اتاق خود، انتخاب کنید تا اسپیکر بتواند بهینه‌ترین عملکرد صوتی خود را برای شما به نمایش بگذارد. این قابلیت در Rokit 5، در ترکیب با نرم‌افزار رایگان KRK Audio Tools بسیار کاربردی‌تر ظاهر خواهد شد؛ زیرا این نرم‌افزار می‌تواند با اسکن صوتی اتاق شما، مشکلات آکوستیک موجود در آن را تشخیص دهد و بسته به این مشکلات، ایکولایزر اسپیکر را به‌شکل خودکار تنظیم کند. چنین قابلیتی، انعطاف کاربری فوق‌العاده‌ای به راکیت می‌بخشد و عملکرد بهینه آن را در تمامی شرایط و انواع اتاق‌ها تضمین می‌کند. شایان ذکر است که قابلیت مذکور، تقریباً در هیچ اسپیکری در محدوده قیمتی راکیت وجود ندارد و تنها در اسپیکرهای مانیتورینگ گران‌قیمتی همچون Neumann KH120 دیده می‌شود.

HS5 نیز به کنترل‌هایی ساده برای تنظیم و اصلاح عملکرد خود بسته به شرایط آکوستیک اتاق تجهیز شده است که از یک ناب موسوم به Room Correction برای تصحیح فرکانس‌های مربوط به پژواک‌های گوشه اتاق و یک ناب موسوم به High Trim برای تنظیم شدت فرکانس‌های بالا در صورت استفاده در اتاق‌هایی همچون لایو روم تشکیل شده است. در حالی که سادگی این امکانات، باعث تنظیم بسیار آسان HS5 می‌شود، اما ‌مطمئناً هیچ‌گاه عمق و دقت تنظیمات اسپیکرهایی همچون نسل چهارم Rokit 5 را با آن تجربه نخواهید کرد؛ زیرا تنها دو پارامتر در آن در دسترس شما قرار دارد و ‌مطمئناً با استفاده از آنها، نمی‌توانید اسپیکر مانیتورینگ خود را با دقت چندانی بسته به شرایط اتاق تنظیم کنید.

نتیجه‌گیری: در مقایسه میان Rokit 5 G4 و HS5 در بحث امکانات و تنظیمات صوتی، راکیت ‌مطمئناً و با فاصله‌ای قابل توجه، برنده رقابت است و می‌تواند در این زمینه، بسیار کارآمدتر ظاهر شود.

کیفیت ساخت و طراحی

مقایسه اسپیکر مانیتورینگ KRK Rokit 5 G4 و Yamaha HS5

Rokit 5 G4 و HS5، از لحاظ اندازه و مشخصات فیزیکی شباهت بسیاری با یکدیگر دارند و تنها تفاوت‌های میان آنها، وزن کمی بیشتر HS5 و عرض و عمق اندکی بیشتر Rokit 5 است. با این وجود، عرض بیشتر راکیت ۵ نسبت به HS5، باعث شده است که این اسپیکر مانیتورینگ بتواند میزبان یک بیس پورت عریض در بخش جلویی خود باشد؛ این طراحی، نوید بیسی دقیق‌تر و عمیق‌تر را در Rokit 5 نسبت به بیس پورت ساده و دایره‌ای‌شکل HS5 می‌دهد که در بخش پشتی آن قرار گرفته است.

هر دو مدل‌، اسپیکرهای کوچکی هستند که با هدف استفاده در استودیوهای کوچکتر و قرارگیری بر روی میز کامپیوتر طراحی شده‌اند و می‌توانند در این زمینه، عملکرد بسیار خوبی نیز داشته باشند و به‌‌راحتی در این موقعیت قرار بگیرند. با توجه به این امر، می‌توان هر دوی این اسپیکرهای مانیتورینگ را گزینه‌ای عالی برای استفاده در استودیوهای خانگی و در کل، فضاهای کوچک دانست.

با نگاهی دقیق‌تر به Rokit 5 G4 و HS5، می‌توان گفت که هر دوی آنها، از کیفیت ساخت بسیار خوبی برخوردارند و در واقع، در این زمینه نیز به یکدیگر شبیه هستند. هر دو اسپیکر، بدنه‌ای مستحکم و کوچک، با باکسی سخت دارند که علاوه بر افزایش دوام آنها، دیستورشن پایینی را نیز برای آنها رقم خواهد زد. HS5 در اطراف ووفر و توییتر خود، به حلقه‌هایی ویژه نیز تجهیز شده است که طبق گفته یاماها، استحکام درایورها در سر جایشان را افزایش می‌دهد و باعث کاهش چشمگیر ارتعاشات ناخواسته و دیستورشن می‌شود. باکس و بدنه چوبی ضخیم و سخت هر دو اسپیکر نیز پاسخ‌دهی سریع و دقیقی را برای آنها رقم زده است و باعث می‌شود که بتوانند صداهایی سریع را به‌شکلی طبیعی و با دقتی بالا بازتولید کنند.

نتیجه‌گیری: همانطور که گفته شد، این دو اسپیکر مانیتورینگ به‌جز در چند نکته جزئی، از کیفیت ساختی مشابه برخوردارند و هر دو، بدنه‌ای مستحکم و ‌خوش‌ساخت دارند که دوام و البته کیفیت صدایی بسیار خوب را برای آنها رقم می‌زند. شاید بتوان تنها مزیت ساختاری HS5 نسبت به Rokit 5 G4 را حلقه‌های نگهدارنده درایورهای آن دانست؛ اما در مقابل، راکیت به یک بیس پورت مدرن‌تر و خوش‌ساخت‌تر از نمونه موجود در HS5 تجهیز شده است که عملکردی کنترل‌شده‌تر را در بازتولید محدوده فرکانسی بیس برای آن رقم می‌زند. با این حساب، می‌توان گفت که این دو محصول در این بخش، مساوی هستند و هیچ‌یک برنده این رقابت نیست.

آسانی راه‌اندازی

مقایسه اسپیکر مانیتورینگ KRK Rokit 5 G4 و Yamaha HS5

راه‌اندازی و استفاده بهینه از اسپیکرهای مانیتورینگ، می‌تواند کاری دشوار و نیازمند آزمون‌وخطای بسیار باشد. برای این که از عملکرد بهینه اسپیکرها در محیطی که در آن قرار گرفته‌اند اطمینان حاصل کنید، می‌بایست موسیقی‌هایی آشنا، همچون آثار موسیقی خودتان یا آهنگ‌های محبوبتان را در آن پخش کنید تا بتوانید به‌شکل گوشی و تقریباً دقیق، عملکرد آنها را ارزیابی کنید. دو اسپیکری که در حال مقایسه آنها با یکدیگر هستیم، امکاناتی بسیار متفاوت از هم را در زمینه تنظیم عملکرد خود ارائه می‌کنند که هر یک، می‌تواند مزایا و معایبی متفاوت داشته باشند.

همانطور که کمی پیش‌تر گفته شد، تنظیمات صوتی تعبیه‌شده در یاماها HS5، مختصر و ساده هستند. شما می‌توانید با استفاده از تنها دو ناب، به دو فیلتر این اسپیکر دسترسی داشته باشید و عملکرد آن را بسته به شرایط آکوستیک اتاق تنظیم کنید. ناب Room Control امکان تنظیم پاسخ‌دهی اسپیکر در محدوده فرکانسی بیس را در سه سطح مختلف به شما می‌دهد و شما می‌توانید بسته به فاصله بخش پشتی اسپیکر با دیوار، این مؤلفه را تنظیم کنید تا عملکردی بهینه‌تر را برای HS5 حاصل کنید. کنترل High Trim در این محصول نیز همانگونه که از نامش پیداست، امکان تنظیم پاسخ‌دهی تربل اسپیکر در دو سطح مختلف را به شما می‌دهد. شما می‌توانید این تنظیم را با تجربه عملکرد اسپیکر در اتاق و انعکاسات تربل آن در محیط و با توجه به نتیجه میکس‌های خود در سیستم‌های صوتی دیگر، در این دو حالت تنظیم کنید.

در مقابل، Rokit 5 امکاناتی بیشتر و پیشرفته‌تر را در زمینه کنترل عملکرد صوتی خود در اختیار کاربر قرار می‌دهد؛ به‌طوری که از این جهت، می‌توان آن را با اسپیکرهای مانیتورینگ گران‌قیمت‌تر مقایسه کرد. ولی همین امکانات متعدد و فراوان، دریافت بهینه‌ترین عملکرد از این اسپیکر را به کاری دشوارتر و زمان‌‌بر‌تر تبدیل می‌کنند؛ زیرا متغیرهای صوتی بسیاری در KRK Rokit 5 برای تنظیم در اختیار شما قرار می‌گیرد که برای اصلاح عملکرد اسپیکر بسته به شرایط آکوستیک اتاق، می‌بایست همگی آنها را مورد آزمون‌وخطا قرار دهید. علاوه بر تنظیمات مذکور، بیست پریست ایکولایزر نیز در Rokit 5 ارائه می‌شود که امتحان هر یک از آنها بر روی اسپیکر نیز می‌تواند به‌خودی‌خود، پروسه‌ای زمان‌بر باشد. هرچند که با صرف کمی وقت و حوصله و استفاده صحیح و کامل از این تنظیمات، در نهایت عملکردی بهینه‌تر را از اسپیکر تجربه خواهید کرد و اطمینان خواهید داشت که در حال شنیدن بهترین صدای ممکن از آن هستید. البته ناگفته نماند که با استفاده از نرم‌افزار KRK Audio Tools، می‌توانید شرایط صوتی اتاقی که اسپیکر در آن قرار گرفته است را به‌وسیله یک میکروفون اسکن کنید و به این شکل و با دانستن مشکلات هر محدوده فرکانسی در اتاق، تنظیمات اسپیکر مانیتورینگ خود را بدون نیاز به آزمون‌وخطا و به‌شکلی هدفمند‌تر انجام دهید. این قابلیت، مزیتی بزرگ در Rokit است که تقریباً در هیچ اسپیکری در این محدوده قیمتی وجود ندارد و باعث می‌شود که این محصول، حداقل از لحاظ امکانات، برترین اسپیکر مانیتورینگ مقرون‌به‌صرفه موجود در بازار به شمار برود.

نتیجه‌گیری: KRK Rokit 5 G4 با برخورداری از امکاناتی بیشتر در زمینه تنظیم عملکرد صوتی و ایکولایزر، برنده قطعی این رقابت است. اما با این وجود، سادگی کنترل‌های Yamaha HS5 باعث می‌شود که بتوان آن را به‌آسانی و با سرعتی بیشتر از راکیت تنظیم کرده و با شرایط آکوستیک اتاق تطبیق داد.

کیفیت صدا

KRK Rokit 5 G4

و اما در نهایت، به مهم‌ترین ویژگی این اسپیکرهای مانیتورینگ، یعنی کیفیت صدای آنها می‌رسیم. در حالی که دو اسپیکر مورد مقایسه، در پاسخ‌دهی فرکانسی خود به یکدیگر بی‌شباهت نیستند، اما هر یک از آنها در نقاطی خاص، عملکردی بهتر را از خود به نمایش می‌گذارد که شاید حتی پیش از شنیدن صدای آنها و با مطالعه مشخصات فنی‌شان نیز متوجه این نقاط قوت و ضعف بشوید.

هیچ شکی وجود ندارد که Rokit 5 در محدوده فرکانسی بیس، عملکردی بهتر از HS5 دارد و می‌تواند این محدوده فرکانسی را با شدت، عمق و دقتی بسیار بهتر بازتولید کند. با نگاهی به مشخصات فنی این دو اسپیکر مانیتورینگ نیز متوجه خواهید شد که Rokit با قابلیت تولید فرکانس‌های بیس تا ۴۳ هرتز، عملکردی بسیار بهتر از HS5 دارد که بم‌ترین فرکانس قابل تولید توسط آن، در محدوده ۷۵ هرتز است. این برتری مشهود در عملکرد راکیت در بازتولید بیس، احتمالاً تا حد زیادی به لطف بیس پورت بزرگ آن حاصل شده است.

از سوی دیگر، HS5 با وجود این که نمی‌تواند بیسی به عمق و قدرت بیس Rokit 5 تولید کند، اما به‌طور کلی، پاسخ‌دهی فرکانسی هموار‌تر و ماهیت صوتی طبیعی‌تری را از خود به نمایش می‌گذارد که نکته‌ای بسیار مثبت و مهم برای یک اسپیکر مانیتورینگ به شمار می‌رود. در واقع، در حالی که برای بهبود عمق بیس HS5، احتمالاً نیاز است که یک ساب‌ووفر همچون مدل BS8S را در کنار آن قرار دهید، اما بقیه طیف فرکانس صوتی در این اسپیکر مانیتورینگ با دقتی فوق‌العاده و ماهیتی بسیار طبیعی تولید می‌شود و میکسی دقیق و بهینه را برای شما رقم می‌زند. به‌عبارت دیگر، موسیقی میکس‌شده به‌وسیله یاماها HS5، در تمامی سیستم‌های صوتی دیگر نیز به‌شکلی صحیح پخش خواهد شد و به اصطلاح، در آنها درست ترجمه می‌شود. اگر پس از شنیدن یک قطعه موسیقی در HS5، بلافاصله به سراغ گوش دادن آن قطعه با Rokit 5 G4 بروید، احتمالاً حس خواهید کرد که اصوات موجود در موسیقی در Rokit، ماهیتی کمی مصنوعی‌تر دارند. علاوه بر این، HS5 از امپلیفایرهایی کمی قدرتمند‌تر نیز برخوردار است که شدت صدایی بالاتر را برای آن رقم می‌زند و استفاده از آن در فضاهایی کمی بزرگتر را نیز ممکن می‌سازد.

همانطور که گفته شد، Yamaha HS5 در زمینه کیفیت صدا نسبت به راکیت برتر است؛ اما این تفاوت به‌حدی نیست که بتوان به‌کلی از خرید راکیت صرف نظر کرد و مستقیماً به سراغ HS5 رفت. در واقع، بیس دقیق‌تر و عمیق‌تر راکیت، نقطه قوتی مهم است که باعث می‌شود بسیاری از آهنگسازان، آن را به اسپیکر یاماها ترجیح دهند.

نتیجه‌گیری: HS5 در بحث کیفیت صدا، به لطف صدای قدرتمندتر و میدرنج و تربل طبیعی‌تر خود، برتری مشهودی نسبت به Rokit دارد و برنده این رقابت است. اما راکیت نیز در این زمینه، چندان از HS5 عقب نمی‌ماند و با تولید بیسی باکیفیت‌تر و عمیق‌تر، به گزینه‌ای بهتر برای بسیاری از آهنگسازان تبدیل می‌شود. در کل، می‌توان گفت که هر دوی این اسپیکرها، عملکرد صوتی بسیار خوبی دارند و کماکان، از ارزنده‌ترین اسپیکرهای مانیتورینگ در محدوده قیمتی خود هستند.

جمع‌بندی و سخن آخر

هر دو اسپیکر مورد مقایسه در این مطلب، در میان آهنگسازان و متخصصین تجهیزات استودیویی به‌عنوان ارزنده‌ترین اسپیکرهای مانیتورینگ مقرون‌به‌صرفه موجود در بازار شناخته می‌شوند و به همین دلیل نیز در صورتی که به دنبال یک جفت اسپیکر استودیویی با قیمتی کمتر از ۴۰۰ دلار باشید، ‌مطمئناً یکی از این دو مدل یا هر دوی آنها به شما پیشنهاد خواهد شد. در واقع، Rokit 5 G4 و HS5 هر دو به‌قدری باکیفیت و ‌خوش‌ساخت هستند که مقایسه میان آنها و پیشنهاد یکی از آنها جای دیگری، کاری واقعاً دشوار است. اما با این وجود، این دو مدل، تفاوت‌ها و برتری‌هایی نسبت به یکدیگر دارند که ممکن است باعث شوند بسته به سلیقه، شرایط و سبک موسیقی خود، یکی از آنها را به دیگری ترجیح دهید.

امکانات پیشرفته دیجیتال موجود در KRK Rokit 5 G4، آن را در دو بحث امکانات و انعطاف کاربری، به اسپیکری بهتر از HS5 تبدیل می‌کنند. امکانات و تنظیمات صوتی که این اسپیکر مانیتورینگ در اختیار کاربر خود قرار می‌دهد، آن را در زمینه امکانات یک سر و گردن بالاتر از HS5 قرار می‌دهد و آن را به یک اسپیکر بسیار پیشرفته‌تر و مدرن‌تر نسبت به یاماها و هر رقیب دیگری در این محدوده قیمتی بدل می‌کند. بنابراین، در صورتی که چنین امکاناتی در اسپیکر مانیتورینگ برای شما از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، احتمالاً بدون لحظه‌ای تأمل به سراغ Rokit خواهید رفت.

اما نکته اینجاست که این تنظیمات فراوان و کمی پیچیده، باعث می‌شود که برای تنظیم راکیت به‌شکلی بهینه و تجربه بهترین کیفیت صدای آن بسته به محیط استفاده، نیاز به صرف زمانی قابل توجه باشد.

طی آزمایش‌های انجام‌شده، عملکرد اسپیکر یاماها HS5 در بازتولید اکثر محدوده‌های فرکانسی از نظر ما طبیعی‌تر و بهتر از راکیت بود و همین امر، باعث می‌شد دائماً به سوی راکیت بازگردیم و سعی در تنظیم آن به‌شکلی بهینه‌تر داشته باشیم. در واقع، از نظر ما راکیت امکاناتی بیش‌ازحد متنوع را در زمینه تنظیم عملکرد صوتی در اختیار کاربر خود قرار می‌دهد و می‌تواند تجربه‌ای گیج‌کننده را در پروسه راه‌اندازی برای او رقم بزند. اما در مقابل، HS5 نیز با برخورداری از تنها دو کنترل صوتی، در این زمینه بیش‌ازحد ساده طراحی شده است و در برخی از شرایط، امکانات لازم برای تنظیم بهینه اسپیکر را در اختیار شما قرار ‌نمی‌‌دهد.

در بحث کیفیت صدا، یاماها HS5 عملکردی بهتر از Rokit دارد؛ اما تفاوت کیفی میان این دو به‌حدی کم است که می‌توان از آن چشم‌پوشی کرد و با توجه به سلیقه و سایر مؤلفه‌ها، از میان این دو محصول، یکی را انتخاب کرد. همچنین، برخی از آهنگسازان و متخصصین تجهیزات استودیویی، بر این اعتقادند که ماهیت صوتی پرانرژی‌تر و کوبنده راکیت، آن را به وسیله‌ای مناسب‌تر برای ساخت و میکس موسیقی در سبک‌های مدرن‌تر، همچون پاپ و الکترونیک تبدیل می‌کند. اما از نظر ما، بازتولید اصوات به‌شکلی خنثی و طبیعی، مهمترین مؤلفه در یک اسپیکر مانیتورینگ است و HS5 با برخورداری از صدایی کنترل‌شده‌تر و تمیز‌تر، در این زمینه از راکیت بهتر عمل می‌کند. البته که این تفاوت به‌حدی نیست که فاکتوری قطعی در انتخاب میان این دو اسپیکر به شمار برود.

در نهایت، باید بگوییم اگر به دنبال یک اسپیکر مانیتورینگ ساده با کیفیت صدایی عالی هستید و می‌توانید یک ساب‌ووفر نیز برای قراردهی در کنار آن خریداری کنید، Yamaha HS5 گزینه‌ای عالی برای شماست. اما اگر قصد دارید در سبک‌های موسیقی مدرن‌تر آهنگسازی کنید و می‌خواهید یک اسپیکر مانیتورینگ با بیسی عمیق و امکاناتی مدرن و بی‌رقیب خریداری کنید، کی آر کی Rokit 5 G4 گزینه‌ای مناسب‌تر برای شما خواهد بود. همچنین به لطف بیس قوی Rokit، نیازی به استفاده از یک ساب‌ووفر نیز در کنار آن نخواهید داشت.

اگر آهنگساز هستید و یک استودیوی خانگی دارید، اولین اسپیکر مانیتورینگ شما چه مدلی بود و آیا از عملکرد آن رضایت داشته‌اید؟ اکنون چه مدلی از اسپیکر مانیتورینگ را در اختیار دارید و به چه دلیل آن را انتخاب کردید؟ مهمترین مؤلفه در انتخاب یک اسپیکر مانیتورینگ برای شما چیست؟ از شما دعوت می‌کنیم که پاسخ خود به این پرسش‌ها را در بخش نظرات همین مطلب، با ما و مخاطبین گیتار ایران در میان بگذارید.

منبع: MusicRadar
نویسنده: Andy Jones
مترجم: امیر تولی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *