سالهاست که شرکت انگلیسی فوکسرایت (Focusrite) بهعنوان یکی از مهمترین سازندگان کارت صداهای استودیویی مقرونبهصرفه در میان تولیدکنندگان محتوای صوتی شناخته شده است. سری محصولات اسکارلت (Scarlett) این شرکت، پرفروشترین محصولات در بازار کارت صداهای استودیویی رومیزی به شمار میآیند. این سری مشهور از زمان عرضه به بازار، یعنی سال ۲۰۱۱، بلافاصله مورد اقبال فوقالعاده آهنگسازان، خصوصاً دارندگان استودیوهای خانگی قرار گرفت و نام فوکسرایت را از یک سازنده کنسولهای استودیویی و پریامپهای گرانقیمت، بهعنوان یک سازنده کارت صداهایی بسیار ارزنده به قشری وسیعتر از موزیسینها معرفی کرد.
حال، فوکسرایت نسل چهارم آدیو اینترفیسهای اسکارلت را به بازار عرضه کرده است و سعی دارد که با این محصولات جدید، جایگاه خود را کماکان بهعنوان مشهورترین تولیدکننده کارت صداهای استودیویی رومیزی در بازار حفظ کند.
این کارت صداها نیز همانگونه که انتظار میرفت، فروشی فوقالعاده دارند و به نظر میرسد که قرار است موفقیت نسلهای پیشین خود را تکرار کنند.
اما اعضای سری Scarlett 2i2 4th Generation از چه ویژگیهای جدیدی برخوردار هستند و از لحاظ عملکرد، نسبت به نسلهای پیشین خود، در چه سطحی قرار دارند؟ در این مطلب، قصد داریم با بررسی کامل و تخصصی نسل چهارم محبوبترین مدل این سری، یعنی Scarlett 2i2، به پاسخ این سوالات دست یابیم.
اتصالات و کنترلها: امتیاز ۵ از ۵
قالب کلی طراحی فنی و ظاهری نسل چهارم Scarlett 2i2 در نگاه اول کاملاً مشابه با نسخههای پیشین آن است.
در پنل جلویی این کارت صدای استودیویی، از چپ به راست، نخست دو ورودی لاین/اینسترومنت دیده میشود که کنترل گین اختصاصی هر یک از آنها نیز در بخش بالاییشان قرار گرفته است.
در سمت راست این دو ورودی و ناب، شش دکمه به چشم میخورد که سه مورد بالایی آنها عبارتند از یک دکمه چندکاره موسوم به Select، دکمه فعالسازی قابلیت فانتوم پاور و دکمه تغییر حالت ورودیها میان حالت لاین و اینسترومنت. سه دکمه پایینی این مجموعه نیز بهترتیب برای فعالسازی قابلیت تنظیم گین خودکار (Auto Gain)، قابلیت پیشگیری از کلیپ کردن سیگنال (Clip Safe) و حالتی موسوم به Air Mode به کار میروند که در بخشهای بعدی مطلب بهطور کامل آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
در بخش راستی این دکمهها نیز اولین چیزی که جلب توجه میکند، یک ناب مستر ولوم بزرگ است که شباهت بسیاری به ناب ولوم نسخههای پیشین Scarlett 2i2 دارد و به کمک آن میتوان شدت سیگنال خروجی کارت صدا را کنترل کرد. در کنار این ناب و در منتهیالیه راست پنل جلویی ۲i2، یک دکمه برای فعالسازی حالت direct monitoring، یک خروجی هدفون با جک ۶٫۳ میلیمتری و یک کنترل مجزا برای تنظیم شدت صدای آن تعبیه شده است. هم ناب ولوم اصلی و هم ناب ولوم خروجی هدفون در Scarlett 2i2 4th Generation، در اطراف خود به یک حلقه نورانی از نوع LED مجهز هستند که شدت سیگنال خروجی را بهصورت بصری به شما اطلاع میدهد و در تنظیم صحیح آن به شما کمک میکند.
احتمالاً متوجه شدهاید که تا به اینجا، هیچ ورودی میکروفونی در پنل جلویی این دستگاه وجود نداشته است و با توجه به اینکه این ورودی در تمامی نسخههای پیشین Scarlett 2i2 در همین بخش قرار داشته است، احتمالاً از خود پرسیدهاید «پس ورودیهای میکروفون این کارت صدا کجا هستند؟!»
تنها کافیست کارت صدا را بچرخانید و نگاهی به پنل پشتی آن بیندازید تا دو پورت XLR را مشاهده کنید که هر دو، نقش ورودیهای میکروفون را ایفا میکنند. در واقع، فوکسرایت تصمیم گرفته است که در نسل چهارم Scarlett 2i2، به جای تعبیه دو جک ورودی دوگانه XLR/TRS در پنل جلویی کارت صدا برای اتصال تمامی وسایل (اعم از سازها، میکروفونها و دستگاههای دارای سیگنال لاین)، پورت TRS و XLR دو کانال ورودی این دستگاه را بهکلی از یکدیگر جدا کند و جکهای ۶٫۳ میلیمتری این ورودیها را در پنل جلویی و پورتهای XLR آن که ایفاکننده نقش ورودیهای میکروفون و پریامپ هستند را در پنل پشتی قرار دهد. دلیل این تصمیم، احتمالاً فراهم کردن فضای کافی برای قرار دادن شش دکمه جدید این کارت صدا در پنل جلویی آن بوده است. اما نکته جذاب اینجاست که جداسازی این پورتها از یکدیگر، امکان اتصال دستگاهها و وسایل بیشتری را بهصورت همزمان به Scarlett 2i2 میدهد و باعث میشود که بتوانید با استفاده از این دستگاه، صدای حداکثر دو میکروفون و دو ساز یا سیگنال لاین را بهصورت همزمان ضبط کنید. همین قابلیت بهتنهایی و بدون احتساب امکانات جدید این کارت صدا، آن را به محصولی بسیار منعطفتر از نسلهای قبلیاش تبدیل میکند.
با نگاه به سمت چپ این دو پورت XLR نیز دو جک خروجی TRS برای اتصال انواع اسپیکر مانیتورینگ، یک شیار Kensington برای اتصال امن دستگاه و جلوگیری از به سرقت رفتن آن و در نهایت، دو پورت USB-C را مشاهده میکنید. این دو پورت، یکی برای اتصال کارت صدا به کامپیوتر تعبیه شده است و دیگری که عبارت DC 5V به معنای جریان مستقیم پنج ولت در بالای آن دیده میشود، میتواند با میزبانی از یک آداپتور یا شارژر تلفن همراه، نیروی موردنیاز این کارت صدا برای کار را بهصورت مستقل از پورت USB کامپیوتر تأمین کند. پورت DC 5V در صورتی کاربردی است که پورت USB کامپیوتر شما از قدرت کافی برای روشن کردن این کارت صدا برخوردار نباشد.
اگر بخواهیم بهصورت کلی بگوییم، میتوان گفت که طراحی نسل جدید Scarlett 2i2 نسبت به نسخههای پیشین آن کمی مدرنتر شده است و کار با آن نیز کمی آسانتر از ۲i2های قبلی است. این امر بدین دلیل است که فوکسرایت چندی از عناصر طراحی پیشین ۲i2 که ظاهری کمی شلوغ و قدیمی به آن بخشیده بودند را حذف کرده است و آنها را با عناصری مدرنتر جایگزین ساخته تا این محصول را بهروزرسانی کند.
یکی از انتظاراتی که از نسل جدید این کارت صدا داشتیم، وجود کنترلهایی گستردهتر برای دو کانال ورودی آن بهصورت مجزا بود که متأسفانه شاهد آن نبودیم؛ اما با توجه به قابلیتهای کاربردی و جذاب متعددی که به این محصول اضافه شده است، چندان هم از این اتفاق ناامید نشدیم و برایمان قابل درک است که فوکسرایت به دنبال سادگی بیشتر در رابط کاربری این محصول بوده باشد.
پریامپهای میکروفون: امتیاز ۵ از ۵
فوکسرایت همواره به ساخت پریامپهایی بسیار باکیفیت، با عملکردی قابل اطمینان شهره بوده است و پریامپهای بهکاررفته در نسل جدید محصولات سری Scarlett نیز از این قاعده مستثنی نیستند. این پریامپها، صدایی بسیار شفاف و تمیز تولید میکنند و میتوانند گینی کاملاً رضایتبخش را ارائه کنند.
هدروم بالا و نویز پایین این پریامپها، آنها را به نمونههایی مدرن تبدیل کردهاند که میتوانند صدای بازهای بسیار وسیع از منابع صوتی را به بهترین شکل ممکن دریافت کنند و از صدای ملایم ساز تا خشنترین اجراهای وکال را بدون اعوجاج و با شفافیت و پویایی فراتر از انتظار، به کارت صدا و کامپیوتر شما انتقال دهند.
کیفیت ضبط: امتیاز ۵ از ۵
در حالی که بسیاری از مشخصات ساختاری و فنی پایه در نسل چهارم Scarlett 2i2 نسبت به نسخه پیشین آن بدون تغییر باقی مانده است، اما این نسخه شاهد ارتقاهایی مشهود و قابل توجه در بخش کیفیت صدا و عملکرد صوتی بوده است؛ بهطوری که میتوان آن را بهوضوح یک محصول پیشرفتهتر دانست.
بازه پاسخدهی فرکانسی در کارت صدای Focusrite Scarlett 2i2 4th Gen، از ۲۰ هرتز تا ۲۰ کیلوهرتز است. بازهای وسیعتر از این، علاوه بر اینکه بهصورت حقیقی کاربردی نیست، در هیچ کارت صدای استودیویی دیگری در دنیا قابل تجربه نیست؛ اما بازتولید همین بازه فرکانسی نیز توسط ۲i2 4th Gen بهشکلی دقیقتر و کاملتر از نسل پیشین آن انجام میشود.
نسل چهارم Scarlett نیز همچون نسخه قبلی خود، از قابلیت Air برخوردار است که در اصل، قابلیتی در پریامپهای گرانقیمت و وینتج سری ISA فوکسرایت بوده است و با فعالسازی آن، صدای ورودی از میکروفون، ماهیتی دلچسبتر و جذابتر به خود میگیرد. اما در کنار این قابلیت، این کارت صدا به امکانات کاربردی متعددی تجهیز شده است که عملکرد صوتی نهایی و آسانی کاربری آن را به سطحی جدید ارتقاء میدهند.
چشمگیرترین قابلیتی که به این محصول افزوده شده است، Auto Gain است که امکان تنظیم خودکار گین را در بهینهترین میزان ممکن، بسته به محتوای صوتی در حال ضبط، به کارت صدا میدهد. این قابلیت کاربردی اخیراً در چندی از کارت صداهای استودیویی جدید بهکار گرفته میشود و میتواند انجام تنظیمات کارت صدا و تجربه بهینهترین کیفیت ممکن در ضبط را برای آهنگسازان و تولیدکنندگان محتوای صوتی، خصوصاً افراد مبتدی در این عرصه، تسهیل کند.
قابلیت دیگری که فوکسرایت به Scarlett 2i2 افزوده است، فناوری کلیپ سیف (Clip Safe) است که از کلیپ شدن (بروز نویز و اعوجاج در صدا) صدای در حال ضبط در گینهای بالا جلوگیری میکند. به لطف این فناوری، اگر گین ورودی را به میزانی بیشازحد نیاز تنظیم کنید نیز لاین در حال ضبط شما دچار مشکلات کیفی نمیشود و کارت صدا با کاهش گین بهصورت خودکار، لاینهایی بسیار باکیفیتتر را برای شما به ارمغان میآورد!
علاوه بر اینها، نسل چهارم Scarlett 2i2 به لطف طراحی مجزای پورتهای ورودی میکروفون و اینسترومنت خود، اکنون در واقع یک کارت صدا با چهار ورودی و دو خروجی به شمار میآید و به این شکل، از انعطاف کاربری بسیار بیشتری نسبت نسلهای پیشین خود که تنها دو کانال ورودی و خروجی داشتند، برخوردار است. در واقع، این محصول امکان ضبط همزمان صدای تجهیزاتی بیشتر را نسبت به نسلهای قبلی خود به کاربر میدهد و در نتیجه، میتوان از آن در بازه وسیعتری از شرایط و در اجراهایی حرفهایتر بهره گرفت.
در بحث ارقام مربوط به عملکرد صوتی، نسخه جدید Scarlett 2i2 از داینامیک رنجی معادل با ۱۱۶ دسیبل برخوردار است که میزانی بالاتر نسبت به داینامیک رنج ۱۱۱ دسیبلی نسل سوم آن محسوب میشود و انتظار داریم نتیجه آن در عمل کاملاً محسوس باشد؛ زیرا حتی همین ۵ دسیبل داینامیک رنج وسیعتر نیز ارتقایی قابل توجه در دنیای کارت صداهای استودیویی به شمار میرود.
بهعلاوه، بازه گین این کارت صدا نیز ۶۹ دسیبل است که بهشکلی قابل توجه وسیعتر از بازه گین ۵۶ دسیبلی نسخه پیشین آن است. این ارتقاها باعث میشوند که نسل چهارم کارت صدای Focusrite Scarlett 2i2، بسیار منعطفتر از نسخه قدیمی خود باشد و همچنین توانایی بالاتری نیز در میزبانی از میکروفونهای نیازمند گین بالا داشته باشد و بتواند عملکردی بهینهتر را از آنها به نمایش بگذارد.
در نهایت و با توجه به این عوامل و با آزمایش نسل چهارم Scarlett 2i2، میتوان گفت که کیفیت صدا و عملکرد صوتی آن بهواقع استثنایی هستند و میتوانند انتظار سختگیرترین موزیسینها را نیز برآورده کنند. این آدیو اینترفیس میتواند فایلهای صوتی با حداکثر عمق بیت ۲۴ بیت و حداکثر نرخ نمونهبرداری ۱۹۲ کیلوهرتز را ضبط و پخش کند که تقریباً نهایتِ چیزی است که در استودیو نیاز دارید. علاوه بر این، داینامیک رنج بسیار وسیع و شاخص اعوجاج هارمونیک کلی و نویز (THD+N) بسیار پایین این مدل جدید، عملکرد صوتی بینظیر و صدای بسیار شفافی را برای آن به ارمغان میآورند و امکان ضبط با کیفیتی فوقالعاده را برای کاربران فراهم میسازند.
محبوبیت در میان حرفهایها: امتیاز ۵ از ۵
کارت صدای Focusrite Scarlett 2i2 سالهاست که همواره یکی از بهترین کارت صداها برای استفاده در استودیوهای خانگی به شمار میرود و از این رو، قشری وسیع از آهنگسازان، خصوصاً افراد مبتدی، آن را در صدر فهرست گزینههای پیش روی خود میگذارند. طبق آمارها، درصدی بسیار غالب از افرادی که قصد خرید اولین کارت صدای استودیویی خود را دارند، مستقیماً به سراغ سری Scarlett و مدل ۲i2 میروند. عملکرد و کیفیت عالی این کارت صدا در کنار اندازه جمعوجور و انعطاف کاربری بالای آن، این محصول را به یک گزینه بسیار مناسب برای آهنگسازان در استودیوهای خانگی و افرادی تبدیل کرده است که به دنبال یک وسیله قابل اطمینان، خوشقیمت و باکیفیت برای ضبط صدا و موسیقی هستند.
قابلیت ضبط صدا در محیط بیرون از استودیو: امتیاز ۵ از ۵
وزن سبک و اندازه کوچک نسل چهارم Scarlett 2i2، آن را به یک کارت صدای بسیار مناسب برای ضبط صدا در خارج از استودیو تبدیل میکند. همچنین بینیاز بودن این دستگاه از برق مجزا و امکان تأمین نیروی لازم بهصورت مستقیم از پورت USB کامپیوتر نیز استفاده از آن در سفرهای دور و نزدیک برای ضبط صدا را آسانتر میکنند و باعث میشوند که بتوانید تنها با متصل کردن آن به لپتاپ یا حتی تلفن همراه خود، به ضبط صدا با کیفیتی عالی بپردازید.
کیفیت ساخت: امتیاز ۵ از ۵
در این بخش نیز همانطور که از سری Scarlett انتظار میرود، نسل چهارم ۲i2 وضعیتی عالی دارد و به لطف بدنه فلزی مستحکم و مونتاژ و ساخت بینقص قطعات خود، یک دستگاه بسیار خوشساخت به شمار میرود.
این کارت صدای جدید نیز همچون نسلهای قبلی خود و حتی بیش از آنها، یک دستگاه بادوام با کاربری آسان است و علاوه بر کیفیت ساخت عالی، رابط کاربری بینقص آن باعث میشود که هر فردی بتواند با استفاده از آن به ضبط صدا و موسیقی بپردازد. همین امر نیز یکی از دلایلی است که این کارت صدا محبوبیتی فوقالعاده در میان آهنگسازان مبتدی دارد.
بسته نرمافزاری: امتیاز ۵ از ۵
با خرید نسل چهارم کارت صدای Focusrite Scarlett 2i2، به یک مجموعه نرمافزاری بسیار وسیع نیز دسترسی پیدا میکنید که شامل عناوینی بسیار جذاب همچون اشتراک سهماهه نرمافزار Avid Pro Tools Artist، لایسنس کامل Ableton Live Lite و اشتراکی سهماهه برای مجموعه سمپل و لوپ Splice Sounds میشود.
اما علاوه بر این، پلاگینهایی بسیار کاربردی و جذاب نظیر Antares Auto-Tune ،Softube Marshall Silver Jubilee 2555، سینتیسایزر نرمافزاری مشهور Native Instruments Massive و چند مورد دیگر نیز در این بسته نرمافزاری وجود دارند که در کنار یکدیگر، تمامی ابزارهای موردنیاز کاربر برای ساخت موسیقی را بدون صرف هیچ مبلغی و تنها با خرید کارت صدای فوکسرایت Scarlett 2i2 4th Gen، در اختیار او قرار میدهند.
این بسته نرمافزاری، ارزش قیمتی دوچندانی به ۲i2 میبخشد و باعث میشود که با خرید آن، بتوانید کیفیت آثار موسیقی خود را بهشکلی مشهود ارتقاء دهید.
نسل چهارم Focusrite Scarlett 2i2 در مقایسه با رقبا
انتظار میرود که نسل جدید Scarlett 2i2 فوکسرایت نیز همچون اجداد خود، تا سالها به اولین انتخاب آهنگسازان بهعنوان یک کارت صدای مقرونبهصرفه تبدیل شود؛ اما چند محصول دیگر نیز در این محدوده قیمتی در بازار وجود دارند که آنها نیز محصولاتی بسیار ارزنده محسوب میشوند و بد نیست که پیش از خرید کارت صدای جدید خود، نگاهی به آنها نیز بیندازید.
Focusrite Scarlett 2i2 3rd Gen
اگر قصد دارید اولین کارت صدای استودیویی خود را خریداری کنید یا آدیو اینترفیس فعلی خود را با یک نمونه مدرنتر جایگزین کنید، فکر میکنیم بدیهی است که در مقایسه میان نسلهای سوم و چهارم Scarlett 2i2 آن، مدل جدیدتر گزینهای بسیار بهتر خواهد بود. ارتقاهای مشهودی که در زمینه امکانات، کیفیت و عملکرد در این محصول رخ داده است، آن را به محصولی قابلتر و قدرتمندتر تبدیل میکنند و از این رو، از آن یک گزینه ارزندهتر میسازند.
اما با این وجود، اگر اکنون نسل سوم Scarlett را در اختیار دارید و به دنبال ارتقای آن هستید، باید از خود بپرسید که آیا ارتقای یکپلهای که با خرید نسل چهارم این کارت صدا تجربه خواهید کرد، برایتان کافیست یا بهتر است کمی بودجه خود را افزایش دهید و به سراغ یک کارت صدای قدرتمندتر با اتصالات بیشتر بروید تا بتوانید بهوسیله آن، ستاپ استودیویی خود را بهشکلی مشهود توسعه دهید!
در این شرایط، اگر از کارت صدای فعلی خود کاملاً راضی هستید و این دستگاه تمام انتظارات و خواستههای شما را برآورده میکند، ارتقای آن به نسل چهارم این محصول، باعث بهبود کیفیت و قابلیتهای ضبط در استودیوی شما خواهد شد؛ اما پیشرفتی قابل توجه را در بحث اتصالات و انعطاف کاربری در محیط ضبط شما ایجاد نخواهد کرد.
Solid State Logic SSL 2 Mk2
این دو کارت صدا، یعنی Scarlett 2i2 4th Gen و SSL 2 Mk2، گزینههایی عالی در محدوده قیمتی خود هستند و از کیفیتی فوقالعاده برخوردارند؛ اما انتخاب از میان آنها، بیشتر به سلیقه صوتی و ظاهری شما بستگی خواهد داشت. اگر به دنبال یک کارت صدای استودیویی با ظاهری مدرنتر و پریامپهایی با صدای شفاف و خنثی هستید، ۲i2 گزینهای مناسبتر برای شما خواهد بود؛ اما اگر کارت صداهایی با ظاهری شبیه به کنسولهای استودیویی و پریامپهایی با صدای گرم و وینتج را بیشتر میپسندید، پیشنهاد میکنیم به سراغ Solid State Logic SSL 2 Mk2 بروید.
Universal Audio Volt 2
مقایسه نسل چهارم ۲i2 با Volt 2 نیز نتایجی مشابه با مقایسه قبلی دارد.
یونیورسال آدیو Volt 2 صدایی وینتجتر و گرمتر تولید میکند و از مجموعه بسیار جذاب پلاگینهای UAD نیز پشتیبانی میکند؛ در مقابل، ۲i2 گزینهای مدرنتر، کاربردیتر و منعطفتر است.
هر دو کارت صدا انتخابهایی فوقالعاده در محدوده قیمتی خود به شمار میروند و انتخاب از میان آنها، عمدتاً به سلیقه و ترجیحات شما بستگی خواهد داشت.
کارت صدای Focusrite Scarlett 2i2 4th Gen برای چه افرادی مناسب است؟
در پاسخ به این سوال، باید گفت که نسل چهارم Scarlett 2i2 یک کارت صدای فوقالعاده برای اکثر موزیسینهاست و هر تولیدکننده محتوای صوتی میتواند از مزایای بسیار آن بهره ببرد. پس چه یک آهنگساز مبتدی باشید که قصد خرید اولین کارت صدای خود را دارد و چه یک موزیسین حرفهای باشید که به دنبال یک کارت صدای جمعوجور برای استفاده در استودیوی خانگی و بیرون از آن است، Focusrite Scarlett 2i2 4th Gen گزینهای بینظیر برای شما خواهد بود و تمامی نیازهای شما را در زمینه ضبط و پخش صدا برآورده خواهد کرد.
جمعبندی
در نهایت، باید بگوییم که نسل چهارم Scarlett 2i2، چه از لحاظ عملکرد صوتی، چه از لحاظ انعطاف کاربری و چه از لحاظ آسانی استفاده، ارتقایی ملموس و قابل توجه نسبت به نسلهای پیشین خود به شمار میرود.
این دستگاه اکنون از داینامیک رنجی بیشتر، بازه گین بسیار وسیعتر و امکاناتی مدرن و بسیار کاربردی نظیر قابلیتهای Auto Gain و Clip Safe مجهز است و همین ویژگیها نیز آن را به یک ابزار بسیار قدرتمند برای ضبط صدا و موسیقی تبدیل میکنند.
تمامی این عوامل باعث میشود که توصیه این کارت صدا به هر موزیسینی، کاری بسیار آسان برای ما باشد و بتوانیم خرید آن را به هر قشری از موزیسینها، از مبتدی تا حرفهای، پیشنهاد کنیم.
اگر بخواهیم با در نظر گرفتن تمامی ویژگیهای این کارت صدا و عملکرد آن نسبت به رقبایش، امتیازی به آن بدهیم، میتوانیم امتیاز کامل ۵ از ۵ را به آن اعطا کنیم!
مزایا
- کیفیت صدای عالی
- داینامیک رنج بالا
- بازه گین وسیعتر نسبت به نسل پیشین
- امکان ضبط صدای باکیفیت بهشکلی بسیار آسان به لطف قابلیتهای Auto Gain و Clip Safe
- بسته نرمافزاری جامع
- نسبت کیفیت به قیمت بیرقیب
معایب
- از نظر ما این محصول با توجه به قیمت مناسب و کیفیت عالی خود، هیچ نقص قابل توجهی ندارد و میتوان آن را یک محصول تقریباً بینقص دانست!
منبع: Higher Hz
نویسنده: Brandon Schock
مترجم: امیر تولی