بررسی و مقایسه میکروفون‌های آدیو-تکنیکا AT2020 و AT2035

شرکت ژاپنی آدیو-تکنیکا (Audio-Technica) دهه‌هاست که به‌عنوان یکی از معتبرترین تولیدکنندگان تجهیزات صوتی تخصصی در میان فعالان حوزه صدا و موسیقی شناخته‌ می‌شود. این شرکت مجموعه‌ای بسیار وسیع از لوازم صوتی، از ترن‌تیبل (گرامافون) و کارتریج آن، تا انواع هدفون و میکروفون را تحت نام خود به بازار عرضه می‌کند و تمامی این محصولات را نیز با کیفیتی عالی و به‌شکل تخصصی به تولید می‌رساند.

از مشهورترین و پرفروش‌ترین محصولات آدیو-تکنیکا در سال‌های گذشته، جدای از هدفون‌های سری M، می‌توان به میکروفون‌های کاندنسر مقرون‌به‌صرفه سری AT20 اشاره کرد. این میکروفون‌ها با قیمت مناسب و کیفیت بی‌رقیب در رده قیمتی خود، گزینه‌ای عالی برای آهنگسازان جوانی هستند که قصد دارند اولین میکروفون خود را خریداری کنند و ضبط‌هایی کاملاً حرفه‌ای را با استفاده از آن انجام دهند. در واقع، محصولات سری AT20 را می‌توان نقطه شروعی عالی در دنیای میکروفون‌های استودیویی برای آهنگسازان دانست.

اما دو میکروفون این سری، یعنی AT2020 و AT2035، با قیمت و مشخصات فنی مشابه به یکدیگر، در فهرست گزینه‌های بسیاری از آهنگسازان و تولیدکنندگان محتوای صوتی وجود دارند و بسیاری از آنها، نمی‌دانند که کدام‌یک از این دو گزینه، برای کاربری موردنظرشان مناسب‌تر است.

بنابراین، ما نیز تصمیم گرفتیم تا این دو میکروفون را به‌شکلی اجمالی با یکدیگر مورد مقایسه قرار دهیم تا اگر شما نیز برای انتخاب از میان این دو مدل مردد هستید، بتوانید تصمیمی دقیق‌تر را بسته به نیاز خود اتخاذ کنید.

میکروفون Audio-Technica AT2020

AT2020 آدیو-تکنیکا سال‌هاست که به‌عنوان یکی از بهترین و ارزنده‌ترین میکروفون‌های کاندنسر موجود در بازار شناخته می‌شود و محبوبیتی بسیار در میان تولیدکنندگان محتوای صوتی دارد؛ اما در طی چند سال گذشته، فروش این محصول به دنبال ظهور مقوله استریمینگ و فراگیر شدن پادکست‌ها، افزایشی چشمگیر پیدا کرده است و اکنون یکی از شناخته‌شده‌ترین میکروفون‌ها در میان تمامی اقشار تولیدکننده محتوای صوتی به شمار می‌رود.

Audio-Technica AT2020 با قیمتی کمتر از ۱۰۰ دلار، یکی از ارزان‌‌قیمت‌ترین میکروفون‌های کاندنسر دیافراگم بزرگ موجود در بازار نیز به شمار می‌رود و با این وجود، توانایی رقابت با چندی از مدل‌های بسیار گران‌قیمت‌تر از خود را نیز دارد! این میکروفون به‌حدی ارزنده است که می‌توان حتی در چندی از استودیوهای بسیار گران‌قیمت و معتبر در دنیا نیز چند نمونه از آن را مشاهده کرد. در واقع، نسبت کیفیت به قیمت در AT2020 به‌حدی بالاست که این استودیوها تنها محض احتیاط و برای توسعه مجموعه میکروفون‌های خود، چند نمونه از آن را خریداری می‌کنند!

در بحث مشخصات فنی، آدیو-تکنیکا AT2020 یک میکروفون کاندنسر دیافراگم بزرگ بسیار ساده با الگوی قطبی کاردیوید است که هیچ امکانات جانبی نظیر پد یا های-پس فیلتر (HPF) در آن وجود ندارد و الگوی قطبی آن نیز قابلیت تغییر ندارد. در واقع، برای استفاده از این میکروفون تنها کافیست که آن را به کارت صدا متصل کنید و آن را در جلوی منبع صدا قرار دهید. اما نبود امکانات در این محصول به معنای محدودیت کاربری آن نیست؛ بلکه ماهیت صوتی بسیار منعطف آن، امکان ضبط صدای انواع منابع صوتی در انواع کاربری‌ها، نظیر وکال، پادکست، کتاب صوتی، امپ گیتار، سازهای آکوستیک و بسیاری از موارد دیگر را به شما می‌دهد. در واقع، اگر بخواهید هر صدایی را با شفافیتی مثال‌زدنی و ماهیت منحصربه‌فرد میکروفون‌های کاندنسر ضبط کنید، AT2020 می‌تواند گزینه‌ای بسیار ساده و سرراست برای شما باشد. بدیهی است که این میکروفون در ضبط صدای هر منبع صوتی، عملکردی متفاوت را از خود به نمایش می‌گذارد، اما کمی آزمون‌وخطا به این شکل، می‌تواند تجربه‌ای بسیار جذاب باشد و قابلیت‌های فوق‌العاده AT2020 را نیز برای شما به نمایش خواهد گذاشت.

طبق مشخصات فنی اعلام‌شده از سوی آدیو-تکنیکا، AT2020 کل طیف فرکانس صوتی، یعنی از ۲۰ هرتز تا ۲۰ کیلوهرتز را پوشش می‌دهد. با نگاه به منحنی پاسخ‌دهی فرکانسی این محصول، متوجه یک فرورفتگی در محدوده فرکانسی بیس می‌شوید که از حدود ۵۰ هرتز آغاز می‌شود و تا ۳۰۰ هرتز نیز ادامه پیدا می‌کند. در ادامه، محدوده میدرنج در این منحنی کاملاً هموار است، اما با رسیدن به ۱٫۵ کیلوهرتز، شیبی ملایم رو به بالا در آن دیده می‌شود که تا ۳ کیلوهرتز ادامه پیدا کرده و سپس به پایین بازمی‌گردد. پس از اینها، یک ناهمواری رو به بالای قابل توجه نیز در محدوده ۹ الی ۱۵ کیلوهرتز در این منحنی به چشم می‌خورد که چندان عجیب نیست و در منحنی پاسخ‌دهی فرکانسی بسیاری از میکروفون‌ها وجود دارد. بزرگترین قله و تشدیدشده‌ترین محدوده در این منحنی فرکانسی، محدوده ۸ الی ۹ کیلوهرتز است که باعث ضبط غالب‌تر و قوی‌تر وکال‌ها می‌شود. با توجه به داده‌های این منحنی، AT2020 به هیچ وجه میکروفونی با صدایی خنثی نیست و رنگی مشهود را به صدای ضبط‌شده می‌افزاید. به نظر می‌رسد که آدیو-تکنیکا با ملایم‌سازی پاسخ‌دهی این میکروفون در محدوده فرکانسی بیس و تشدید آن در محدوده‌های بالایی میدرنج و تربل، سعی داشته است تا عملکرد آن را برای ضبط وکال و در کل، صدای انسان بهینه‌سازی کند و صدایی شفاف و قدرتمند را در ضبط این نوع از محتوای صوتی برای کاربران به ارمغان بیاورد.

حساسیت AT2020 طبق اعلام آدیو-تکنیکا، معادل با ۳۷- دسی‌بل است که گویای میزان گین موردنیاز آن در پری‌امپ برای ضبط صدا با شدت و کیفیتی بهینه است. این میزان در دنیای میکروفون‌های کاندنسر قابل قبول است و به این معناست که برای تجربه عملکردی بهینه از AT2020، نیاز نیست که فشار چندانی به پری‌امپ میکروفون خود وارد کنید.

سلف نویز این میکروفون مقرون‌به‌صرفه نیز در حدود ۲۰ دسی‌بل اعلام شده است که میزانی بسیار خوب است و به این معناست که هیج وقت متوجه نویز اضافی در عملکرد میکروفون نخواهید شد.

اما مهم‌ترین مشخصه فنی AT2020، همان منحنی پاسخ‌دهی فرکانسی آن است که اطلاعاتی دقیق درباره عملکرد صوتی آن به ما می‌دهد. عملکرد متفاوت و ویژه آدیو-تکنیکا AT2020 در ضبط محدوده فرکانسی بیس باعث می‌شود که بسیاری از افراد عاشق آن شوند و برخی دیگر نیز چندان به آن علاقه نداشته باشند! اما احتمالاً پس از ضبط صدا با AT2020 متوجه می‌شوید که صدای ضبط‌شده توسط آن قدرت و گرمایی کمتر از معمول دارد و یک میکروفون با عملکردی خنثی‌تر در ضبط محدوده فرکانسی بیس، می‌تواند صدایی نسبتاً گرم‌تر و پرجان‌تر را ضبط کند. اما از سوی دیگر، همین ماهیت صوتی کمی نحیف، باعث می‌شود صداهای ضبط‌شده توسط AT2020 بسیار شفاف و پُرجزئیات به نظر برسند و از این رو، در مواقعی همچون ضبط وکال که نیازی به ضبط محدوده فرکانسی بیس نیست، عملکردی بسیار جذاب از آن تجربه خواهید کرد و می‌توانید وکال‌هایی بسیار تمیز و جذاب را با استفاده از آن به ثبت برسانید.

میکروفون Audio-Technica AT2035

در مقایسه میان AT2020 با AT2035، متوجه می‌شوید که مدل دوم، ارتقایی محسوس از لحاظ امکانات نسبت به مدل اول محسوب می‌شود. در واقع، AT2035 برخلاف AT2020 که میکروفونی کاملاً ساده و عاری از هر نوع تنظیمات و امکانات است، از تمامی امکانات پایه یک میکروفون کاندنسر استودیویی برخوردار است. این محصول با وجود این که با قیمت ۱۴۹ دلار، تنها کمی از AT2020 با قیمت ۹۹ دلاری گران‌تر است، به امکاناتی بسیار کاربردی در زمینه تنظیمات صوتی، نظیر یک های-پس فیلتر در محدوده فرکانسی ۸۰ هرتز با شیب ۱۲ دسی‌بل در هر اکتاو و یک پد ۱۰- دسی‌بل برای ضبط صداهایی شدید بدون دیستورشن تجهیز شده است.

اما در بحث الگوی قطبی، AT2035 نیز درست مانند AT2020، از الگوی قطبی ثابت کاردیوید برخوردار است و تنظیماتی در این زمینه برای آن در نظر گرفته نشده است. هرچند باید در نظر داشته باشیم که قابلیت تنظیم الگوی قطبی، در تقریباً هیچ میکروفون کاندنسری در محدوده قیمتی AT2035 وجود ندارد و طبیعی است که این محصول مقرون‌به‌صرفه نیز به آن مجهز نباشد.

AT2035 نیز همچون AT2020، می‌تواند میکروفونی بسیار مناسب برای ضبط صدای سازها و اصواتی باشد که نیاز به ماهیتی بسیار شفاف و وسیع دارند. اما با این وجود، این میکروفون در زمینه پاسخ‌دهی فرکانسی، به‌شکلی مشهود از AT2020 متفاوت است و با وجود ظاهر و ساختار نسبتاً مشابه خود با آن، صدا را با ماهیتی متفاوت ضبط می‌کند.

با نگاهی به منحنی پاسخ‌دهی فرکانسی این میکروفون، متوجه می‌شوید که پاسخ‌دهی آن در محدوده فرکانسی بیس، بسیار خنثی‌تر و هموارتر از AT2020 است. در واقع، منحنی پاسخ‌دهی فرکانسی این میکروفون در بخش بیس، تنها پایین‌رفتگی ملایمی در محدوده ۵۰ الی ۱۰۰ هرتز دارد و در محدوده ۱۵۰ هرتز نیز به‌طور کامل هموار و خنثی می‌شود. از این رو، AT2035 می‌تواند صداهای بم را با دقتی بهتر از AT2020 و بدون ملایم‌سازی ضبط کند. در محدوده فرکانسی میدرنج نیز منحنی پاسخ‌دهی AT2035 تا محدوده ۲ کیلوهرتز حد زیادی هموار است و پس از آن نیز پستی و بلندی‌هایی کوچک و موج‌گونه در آن دیده می‌شود که چندان در ماهیت صوتی میکروفون قابل درک نیست. در محدوده ۱۰ الی ۱۵ کیلوهرتز نیز اوجی قابل توجه در این منحنی دیده می‌شود که باعث شده است این میکروفون، شفافیتی دلچسب و زیبا در ضبط محدوده فرکانسی تربل از خود به نمایش بگذارد.

اگر بخواهیم این منحنی پاسخ‌دهی فرکانسی را به‌شکلی اجمالی تحلیل کنیم، باید بگوییم که مهندسان آدیو-تکنیکا، AT2035 را با هدف فراهم‌آوری صدایی طبیعی در کل طیف فرکانس صوتی طراحی کرده‌اند و بیس و تربل را نیز در آن کمی تقویت کرده اند تا صدای ضبط‌شده توسط آن، بیسی پر و کامل و تربلی روشن و درخشان داشته باشد.

در مشخصات فنی کلی، AT2035 از حساسیتی معادل با ۳۳- دسی‌بل برخوردار است که میزانی کمی بیش از حساسیت AT2020 است و به معنای حساسیت نسبتاً بالاتر این میکروفون به گین ورودی نسبت به برادر کوچک‌ترش است. در واقع، برای ضبط صدا با AT2035، به گینی کمتر نسبت به AT2020 نیاز خواهید داشت؛ هرچند که این تفاوت در استفاده حقیقی احتمالاً چندان مشهود نخواهد بود.

در بحث سلف نویز نیز Audio-Technica AT2035 با رقم ۱۲ دسی‌بل، به‌وضوح عملکردی بهتر از همتای ارزان‌قیمت‌تر خود دارد و حداقل از لحاظ تئوریک، می‌تواند صدا را با نویزی پایین‌تر از AT2020 ضبط کند.

در AT2035 نیز همچون AT2020، هیچ‌‌یک از این مشخصات فنی نه خیلی خوب هستند و نه خیلی بد و دقیقاً همان چیزی هستند که از یک میکروفون کاندنسر در این محدوده قیمتی انتظار می‌رود. در این شرایط، عملکرد صوتی حقیقی یک میکروفون، بیشترین اهمیت را دارد که در AT2035، صدایی بسیار کامل و شفاف با ماهیتی طبیعی و کم‌نقص را تجربه خواهید کرد. اما اینکه چنین صدایی را بپسندید یا خیر، مستقیماً به سلیقه شخصی و شرایط استفاده شما بستگی خواهد داشت.

نتیجه‌گیری

از نظر ما، AT2035 با قیمتی تنها ۵۰ دلار بالاتر از AT2020 و برخورداری از عملکرد صوتی بهتر و امکاناتی وسیع‌تر، به‌آسانی پیروز این رقابت است. در واقع، ما به هر کسی که در انتخاب از میان این دو میکروفون مردد است و از ما در این زمینه مشورت می‌خواهد، خرید AT2035 را توصیه می‌کنیم.

در زمینه طراحی ظاهری و کیفیت ساخت، این دو محصول کاملاً شبیه به یکدیگر هستند؛ اما برتری مشهود AT2035 هم در زمینه کیفیت صدا و هم امکانات به AT2020، قیمت کمی بالاتر آن را به‌خوبی توجیه می‌کند.

AT2020 میکروفونی کاملاً مناسب و باکیفیت برای ضبط اصواتی است که قدرت چندانی در محدوده فرکانسی بیس ندارند و نیازی نیست که این بخش از آنها به‌شکلی دقیق ضبط شود. همین امر نیز کاربری این محصول را کمی محدود می‌کند؛ زیرا ملایمت محسوس آن در ضبط بیس، باعث تحریف و رنگ‌شدگی در اصوات این محدوده فرکانسی می‌شود و از این رو، استفاده از آن را تنها برای کاربری‌هایی همچون ضبط وکال و موارد مشابه محدود می‌کند. بسیاری از آهنگسازان مشهور در سراسر دنیا، AT2020 را یکی از بهترین میکروفون‌ها برای ضبط وکال می‌دانند و ماهیت صوتی شفاف آن را بسیار می‌پسندند. همچنین، قیمت بسیار مناسب این محصول نیز آن را به یکی از قابل دسترس‌ترین میکروفون‌ها برای ضبط این نوع از محتوای صوتی تبدیل می‌کند و به همین دلیل، قشری وسیع از موزیسین‌ها و تولیدکنندگان محتوای صوتی نیز امروزه AT2020 را به‌عنوان میکروفون اصلی خود در استودیو به‌کار می‌گیرند.

با وجود تمامی این مزایا اما AT2035 بدون تعارف میکروفونی به‌وضوح بهتر است که عملکردی طبیعی‌تر را در ضبط تمامی فرکانس‌های صوتی دارد و اغراق ظریف آن در ضبط محدوده فرکانسی تربل، ماهیتی شفاف و درخشان به آن بخشیده است که کمتر کسی آن را نمی‌پسندد!

در کل، با خرید میکروفون آدیو-تکنیکا AT2035، ابزاری با انعطاف کاربری بالاتر در اختیار خواهید داشت که امکاناتی نظیر های-پس فیلتر و پد ۱۰- دسی‌بل را نیز به شما ارائه می‌کند تا بتوانید به‌وسیله آن، در بازه‌ای بسیار وسیع‌تر از شرایط به ضبط صدا و موسیقی بپردازید. از این رو، اگر شما نیز میان خرید AT2020 و AT2035 مردد هستید، توصیه می‌کنیم که در صورت امکان، مدل AT2035 را خریداری کنید!

امیدواریم که با مطالعه این مطلب، توانسته باشید بسته به کاربری، بودجه و سلیقه خود، انتخابی هوشمندانه و صحیح از میان این دو محصول انجام دهید و با استفاده از آن، محتوایی فوق‌العاده تولید کنید!

آیا شما تا کنون تجربه استفاده از این دو میکروفون آدیو-تکنیکا را داشته‌اید؟ در این صورت، از نظر شما کدام‌یک از این دو مدل، صرفاً در زمینه ماهیت صوتی عملکردی جذاب‌تر نسبت به مدل دیگر دارد؟ شما از میان آنها، کدام‌یک را به مخاطبین ما پیشنهاد می‌کنید؟ از شما دعوت می‌کنیم که پاسخ خود به این سوالات را در بخش نظرات همین مطلب، با ما و مخاطبین گیتار ایران در میان بگذارید.

منبع: Produce Like A Pro
نویسنده: Max McAllister
مترجم: امیر تولی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *