شرکت فرانسوی آرتوریا (Arturia) با نوآوری بیگانه نیست. این کمپانی که به واسطهی سینتیسایزرهای سری Brute و میدی کنترلرهای قدرتمند خود مشهور شده است، برخی از محبوبترین تجهیزات موسیقی موجود در بازار را تولید کرده است. اما در میان تولیدات خیرهکنندهی این شرکت، یک MIDI کنترلر وجود دارد که ممکن است از نظر شما دور مانده باشد.
در سال ۲۰۱۶، آرتوریا میدی کنترلر KeyStep را روانه بازار کرد؛ یک کنترلر کوچک که تکنولوژی میدی را با سکوئنسر پلیفونیک تلفیق کرده است و قابلیت هماهنگی با تقریباً هر دستگاهی را دارد. KeyStep از طراحی ساده و قیمت مقرونبهصرفهای برخوردار است؛ اما مانند بیشتر تجهیزات موسیقی، رقبای زیادی دارد. برای همین به فکر افتادیم که دلایل فوقالعاده بودن Arturia KeyStep را برای شما توضیح دهیم. ابتدا بگذارید تعدادی از تواناییهای دستگاه را با هم مرور کنیم.
قابلیتهای کلیدی Arturia KeyStep
- اندازهی کوچک
- ۳۲ کلید
- آرپژیاتور
- سکوئنسر ۶۴ گام با ۸ صدا برای هر گام
- ۸ سکوئنس پیشفرض برای ذخیرهی سکوئنسهای مورد علاقهی شما
- دکمههای Hold و Shift برای باز کردن پارامترهای اضافی
- نوارهای لمسی برای بِند و ماد
- زمانبندی Gate و Swing برای ویرایش سکوئنسها
- ۴ حالت Sync متفاوت ( شامل Internal Lock)
- قابلیت اتصال به دستگاههای آنالوگ توسط ورودی و خروجی MIDI ،CV pitch و gate
- قابلیت اتصال توسط USB
- برقرسانی از طریق منبع تغذیه یا پورت micro USB
ترکیب آنالوگ و دیجیتال به سادگی هرچه تمامتر
مانند بیشتر کنترلرها، KeyStep قابلیت اتصال به کامپیوتر و هماهنگی با نرمافزار آهنگسازی مورد نظر شما را دارد. پس از اتصال به کامپیوتر میتوانید نتها را بهتنهایی بنوازید، از آرپژیاتور برای ایجاد آرپژهایی نرم و تمیز استفاده کنید و یا از سکوئنسر این کنترلر بهرهمند شوید. شما میتوانید این سکوئنسها را بر روی حافظهی داخلی دستگاه ذخیره کنید و علاوه بر خود سکوئنس، اطلاعاتی از قبیل طول گیت و سوئینگ نیز بر روی حافظه، ذخیره خواهند شد.
این اطلاعات از سه راه قابل انتقال هستند: USB ،MIDI و CV (ولتاژ کنترلشده)؛ در نتیجه شما میتوانید با استفاده از KeyStep، نرمافزار آهنگسازی، دستگاههای دارای قابلیت MIDI و همچنین دستگاههای آنالوگ خود را کنترل کنید. این کنترلر برخلاف ظاهر سادهی خود، میتواند بخشی محوری از تنظیمات استودیو خانگی، استودیو قابل حمل و یا رَک آنالوگ شما باشد.
قابلیت هماهنگی با سینتیسایزرهای ماژولار
در ادامهی نکته قبل باید اشاره کنیم که Arturia KeyStep توانایی کنترل کردن هرگونه سینتیسایزر ماژولار، نیمهماژولار و دسکتاپ را دارد. به لطف وجود خروجی MIDI، میتوانید بیشتر سینت امروزی را کنترل کنید. ولی وجود اتصال CV است که قابلیتهای بسیار بیشتری را در اختیار شما قرار میدهد.
بر روی پنل پشتی، اتصال Pitch ،Gate و Mod وجود دارد که هر یک ولتاژ کنترلشدهای را برای مقصد مورد نظر خود ارسال میکند. همچنین یک ورودی و خروجی Sync وجود دارد که سیگنالِ ساعتِ داخلیِ دستگاه را برای هماهنگی با هر دستگاه دیگری ارسال میکند. با استفاده از این پنج اتصال ۳.۵ میلیمتری میتوانید به آسانی کنترلر خود را در آن واحد به ۵ ماژول مختلف وصل کنید. به همین علت است که KeyStep در بین هواداران سینت به شدت محبوب شده است؛ چون به نسبت ارزانقیمت است، کار با آن آسان است و قابلیت ترکیب با سیستمهای ماژولار و آنالوگ را دارد.
سکوئنسری فوقالعاده
وقتی کلمهی سکوئنسر را میشنویم، ناخودآگاه چند ردیف چراغ LED چشمکزن را تصور میکنیم که مانند باند فرود هواپیما در شب، بهترتیب و همجهت با یکدیگر خاموش و روشن میشوند؛ یک جعبهی کوچک با چندین پیچ اتصال و چراغهای نورانی چشمکزن که تمپو، کوک، decay و سیگنال ورودی را نشان میدهند و یا شاید چند اسلایدر که کوک و فرکانس هر گام را مشخص میکنند.
اما KeyStep، بهعنوان یک سکوئنسر ۶۴ بیت تمامعیار، در قالب یک کیبورد کوچک و جمعوجور ارائه میشود؛ و این یعنی دیگر لازم نیست سکوئنسر، دستگاهی ترسناک باشد. کافیست دکمهی ضبط را فشار داده، نتها را بهترتیب دلخواه اجرا کرده و سپس دکمهی پخش را فشار دهید. سپس میتوانید با فشار یک دکمه، سکوت و خطوط اتحاد اضافه کنید و یا با چرخاندن یک پیچ، زمانبندی ریتم را تغییر دهید. حتی در هنگام پخش سکوئنس میتوانید با فشار مجدد کیبورد، نتها را تغییر داده یا حذف کنید. این موارد، آرتوریا KeyStep را به دستگاهی فوقالعاده برای آشنایی با دنیای سکوئنسرها بدل کردهاند.
توانایی کنترل همزمان چند دستگاه
همانطور که پیشتر گفتیم، با استفاده از سه خروجی CV بر روی پنل پشتی، میتوانید سه دستگاه را بهصورت همزمان کنترل کنید. همچنین با استفاده از ورودی و خروجی Sync میتوانید سیگنال ساعت را ارسال کرده یا دریافت کنید.
بهعلاوه، ۱۶ کانال میدی در اختیار شما قرار دارد. در صورتی که هاب یا اسپلیتر MIDI داشته باشید، میتوانید از دو کانال بهصورت همزمان استفاده کنید. برای مثال اگر خروجی MIDI را به یک اسپلیتر متصل کنید، میتوانید یک سکوئنس را به یک سینتیسایزر بفرستید و سپس بر روی کانال دوم، بدون نگرانی از بابت قطع شدن سکوئنس اولیه، با استفاده از کیبورد یک ملودی بنوازید. ضمناً همزمان میتوانید از طریق اتصالهای CV به ماژولهای دیگر اطلاعات بفرستید و بهطور همزمان از طریق USB، اطلاعات MIDI را به نرمافزار آهنگسازی خود ارسال کنید.
امکانات هوشمند بسیار زیاد
مانند سایر دستگاههای آرتوریا، کار با این میدی کنترلر هم راحت و بیدردسر است. بر روی پنل Keystep، هشت دکمه، یک سوئیچ و سه ناب وجود دارد. این مجموعهی کوچک از کنترلها، قدرت زیادی برای ساده کردن ارتباط شما با موسیقی دارد.
بخش زیادی از تواناییهای دستگاه در دکمه Shift نهفتهاند که قابلیتهای ثانویه هر کنترل را آزاد میکند. مثلاً با نگه داشتن این دکمه میتوانید کاربری کیبورد را به انتقال (transpose) یا نواختن تغییر دهید؛ یعنی میتوانید سکوئنس موجود را به یک گام دیگر انتقال داده و یا بر روی آن، خط جدیدی بنوازید. همچنین میتوانید با فشار این دکمه و سپس فشار دکمهی ضبط، سکوئنس خود را طولانیتر کنید و به انتهای آن نتهای بیشتری اضافه کنید که به گامهای بعدی سکوئنس منتقل خواهند شد. با نگه داشتن دکمهی Shift و فشردن کلیدهای محدودهای از کیبورد که با علامت Swing مشخص شدهاند نیز میتوانید درصد Swing را تعیین کنید.
امکان ذخیرهسازی سکوئنسها
ناب Arp Mod میتواند بهعنوان بانک سکوئنسهای ذخیرهشدهی شما نیز عمل کند. اگر هنگام ضبط یک سکوئنس، این پیچ در وضعیت یک قرار داشته باشد، سکوئنس موجود در این وضعیت ذخیره میشود و تا وقتی که خود کاربر سکوئنس جدیدی در این محل ذخیره نکند، در همان وضعیت باقی خواهد ماند؛ در نتیجه شما میتوانید بهسادگی سکوئنسهایی که قبلاً ذخیره کردهاید را با چرخش یک پیچ مجدداً اجرا کنید. این خاصیت برای به یاد سپردن ایدهها و یا اجرای آهنگهایی که چند بخش مختلف دارند، بسیار مفید است.
امکان برقرسانی از طریق USB
میدی کنترلر آرتوریا KeyStep، مانند خیلی از دستگاههای مشابه، میتواند برق مورد نیاز خود را از طریق یک منبع تغذیهی ۹ ولتی دریافت کند. با این وجود، از آنجا که این دستگاه به برق کمی نیاز دارد، میتواند برق مورد نیازش را از طریق USB نیز تأمین کند.
شما میتوانید KeyStep را از طریق اتصال به لپتاپ، اتصال به یک درگاه USB معمولی و یا حتی از طریق اتصال به آیپد با استفاده از آداپتور دوربین شرکت اپل، برقرسانی کنید.
سایز کوچک
آرتوریا KeyStep با طول ۱۵ سانتیمتر و عرض ۴۲ سانتیمتر، یکی از کوچکترین کنترلرهای کیبوردی موجود در بازار است. وقتی لیست بلند بالای تواناییهای دستگاه را در کنار اندازه کوچک آن در نظر بگیریم، متوجه میشویم که چرا این دستگاه کوچک توانسته نام خود را در بازار موسیقی بر سر زبانها بیندازد. شما میتوانید KeyStep را در کولهپشتی حمل کرده و بدون اشغال فضای زیاد در استودیو خانگی خود جای دهید.
ارزش خرید بالا
در حال حاضر، کنترلر KeyStep قیمتی در حدود ۱۴۰ پوند دارد. البته با این قیمت نمیتوان گفت که این دستگاه ارزانترین کنترلر موجود در بازار است، ولی میتوان ادعا کرد که مقرونبهصرفهترین دستگاهی است که یک آرپژیاتور، سکوئنسر، میدی کیبورد و کنترلر سینت آنالوگ را بهصورت همزمان در خود جای داده است.
جمعبندی
بهعنوان یک گیتاریست که جدیداً به سینتیسایزرها علاقهمند شدهام، کنترلر KeyStep برای من بسیار مفید بوده است. استفاده از یک کیبورد بهعنوان ابزار اصلی برای کنترل سکوئنسها، همه چیز را سادهتر از آن کرده که میتوانستم تصور کنم. اگر شما هم در وضعیت مشابهی هستید یا قصد دارید روش تولید موسیقی خود را تغییر دهید، خرید میدی کنترلر آرتوریا KeyStep را شدیداً به شما توصیه کنم.
منبع: Andertons
نویسنده: Sam Beattie
مترجم: کیان ایرجی